Te salut, generaţie “altfel”. Bun venit, VAR! Adio furturi ale arbitrilor, automulţumire, umilinţă şi nepăsare! Naţională, ne-a fost dor de tine! Opinia lui Măcicăşan după România - Croaţia 4-1

19 iun 2019 5965 afişări Special
Te salut, generaţie “altfel”. Bun venit, VAR! Adio furturi ale arbitrilor, automulţumire, umilinţă şi nepăsare! Naţională, ne-a fost dor de tine! Opinia lui Măcicăşan după România - Croaţia 4-1 Foto: Lucian Danciu

Mai ţineţi minte perioadele în care naţionala de tineret nici nu era televizată? Juca într-un semi-anonimat, de obicei cu o zi sau două înaintea echipei mari şi aproape nimeni nu era interesată de meciul “tricolorilor mici”. Poate câte un microbist mai plictisit citea în ziarul de a doua zi cronica aruncată într-un colţ de pagină. Făceam asta din două motive. Primul era că aveam o naţională mare care ne crea emoţii şi bucurii şi asta ne era de ajuns. Al doilea era că tineretul pierdea cam toate calificările şi cumva doream să ne delimităm de această echipă. Alegeam să nu ne intereseze şi ascundeam “sub preş” eşecurile de acolo. Problema era că la fel făceau şi cei care conduceau fotbalul şi de aceea am avut naţionala pe care am avut-o, mai apoi, la seniori.

Astăzi am cam uitat să ne bucurăm la jocurile naţionalei mari pentru că atunci nu ne-a păsat de tineret. Dar lucrurile s-au schimbat radical şi o generaţie “altfel” ne-a făcut să aşteptăm câteva luni debutul României under 21 la Euro şi să îmbrăţişăm această echipă, delimitându-ne puţin de cea mare.

“Teleportaţi” din trecut în viitor

Chiar dacă ei reprezintă viitorul, ne-au amintit de trecut. Ne-au amintit de golul lui Hagi cu Columbia sau de al lui Dumitrescu contra Argentinei. Ne-au amintit de Dan Petrescu în faţa englezilor, de “Cobra” Ilie în faţa lui Mondragon, de Viorel Mondovan cu Germania sau de Ganea cu Anglia. Ne-au amintit de vremurile bune ale naţionalei mari. Marţi seara, la acelaşi meci, ne-am întors în trecut şi ne-am teleportat în viitor, pentru că prezentul a fost atât de frumos. Să ne imaginăm că aceeaşi 22 de jucători se vor întâlni într-o grupă de la Mondialul din 2022. Să ne imaginăm că rezultatul va fi acelaşi. Putem face asta, pentru că această generaţie ne-a câştigat tuturor dreptul de a visa.

“Avem echipă, avem valoare”

Pe finalul meciului am auzit din tribune o scandare puerilă, dar atât de sinceră, venită din alte vremuri. “Avem echipă, avem valoare...”, au scandat suporterii, flămânzi de astfel de momente. O uitasem, pentru că s-a dus şi ea odată cu generaţia lui Gică Hagi. Ne era dor să ne bucurăm sincer. Ne era dor să ne bucurăm şi să fim mândri în străinătate, să-i facem pe alţii să se uite cu invidie la noi. În ochii tuturor celor care au privit tribunele galbene de la Serravalle românii au fost doar o tribună de oameni fericiţi. N-am mai fost hoţi sau cerşetori şi n-am mai stat cu capul plecat.

VAR, bine te-am găsit!

Pentru prima dată în istoria României, o echipă de-a noastră beneficiază de arbitrajul VAR. Parcă am prins drag de această tehnologie. Gata cu lacrimile, cu furturile, cu nedreptăţile din partea arbitrilor. De-ar fi inventat VAR-ul ăsta mai repede... Unde era el la golul lui Dorinel Munteanu cu Bulgaria în 1996? Unde era el să se vadă mâna lui Carew din Norvegia, să se uite pe ecran şi Lubos Michel? VAR ne-a făcut dreptate la meciul cu Croaţia şi avem dreptul să credem că dacă nu ar fi existat nu marcam două goluri. Suporterii naţionalei ştiu de ce.

Atitudinea se creşte nu se insuflă de la un antrenor

Meciul cu Croaţia ne-a mai adus un moment memorabil, când Ianis Hagi s-a bucurat la un aut câştigat, întocmai ca la un gol. Cu o astfel de atitudine nu avem cum să mai fim umiliţi de nimeni. Este atitudinea care aduce performanţă, este calea corectă spre reuşită, este dorinţa specifică jucătorilor mari. Acest lucru nu se “injecteză” de pe bancă, de la un antrenor ambiţios. Această atitudine se învaţă în copilărie. Când creşti în aceeaşi casă cu Gică Hagi, cum este cazul lui Ianis sau eşti crescut ca fotbalist de Gică Hagi, cum este cazul celorlalţi de la Viitorul, ori când creşti gustând din fotbalul adevărat, cum e cazul lui Puşcaş, Radu şi Paşcanu. Aceşti băieţi nu ştiu să piardă şi nu cedează în faţa altora, pentru că nu au fost educaţi aşa. Adio automulţimire, umilinţă şi nepăsare! Bun venit, atitudine de campioni! Naţională plină de surprize plăcute, ce dor ne-a fost de tine!

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.