SUPER REPORTAJ PROSPORT Prizionier în ringul de box

4 oct 2010 1400 afişări Special
SUPER REPORTAJ PROSPORT Prizionier în ringul de box SUPER REPORTAJ PROSPORT Prizionier în ringul de box 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/7442319/2/2.jpg

Cel mai bătrân medaliat olimpic român în viaţă trăieşte uitat delume într-un apartament modest din cartierul bucureştean Berceni.Vasile Tiţă are 82 de ani, iar medalia a cucerit-o la Helsinki(Finlanda), în 1952, la box. Bătrân şi bolnav, Tiţă s-a pricopsitcu o maladie care i-a furat prezentul. Unii ar spune că este obinecuvântare, alţii un blestem.

Maladia Alzheimer a scos imaginile din albumul cu amintiri allui Vasile Tiţă şi le-a reaşezat în actualitate. Pentru el,prezentul nu e azi sau ieri, ci ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 60de ani. Anii sunt răsturnaţi, la fel ca şi memoria. Vasile Tiţănu-şi aduce aminte ce a făcut în ultima săptămână. Nici măcar deaccidentul vascular ce i-a provocat o pareză în urmă cu vreo 20 deani şi care i-a grăbit pensionarea nu-şi aduce aminte. Antrenorfiind, s-a supărat că unul dintre cei mai buni elevi ai lui,supergreul Dodo Pârjol, a fost furat la o competiţie naţională, iarîn camera de hotel i s-a întunecat privirea. A uitat când şi undes-a întâmplat, parcă la Brăila sau la Galaţi.

Stă aşezat într-un fotoliu, iar alături de el, în sufragerie, seaflă un scaun mobil, de genul celor din spitale. Iese rar din casă,iar ultima oară când a fost la tratament la Institutul "Ana Aslan",în urmă cu câţiva ani, s-a ales cu o poreclă din partea uneiasistente: "Ochi albaştri". Doamna Elena, soţia sa, îl asistăpermanent. "Întrebaţi-l tot ce doriţi, dar singurele lui amintirisunt cele vechi".

Se credeîn cantonament

Vasile Tiţă retrăieşte zi de zi tinereţea sa pugilistică. Uneorise crede în cantonament. Cere ghetele pentru antrenament şi sevaită că Marcu Spacov - unul dintre marii antrenori ai României -nu-l lasă să vină acasă. Nu i-a uitat pe niciunul dintre colegi,antrenori sau ziarişti. "Linca era un mare sportiv, dar nu făceadiferenţa între un antrenament şi un meci. Nu avea discernământ","Gheţu Velicu era bun, dar dezordonat", "Dumitru Ciobotaru, curajosşi tare, nu mă interesează ce făcea el după aceea în beciurilemiliţiei". Mircea Dobrescu, "boxerul de buzunar", Gheorghe Negrea,Şerbu Neacşu trec şi ei prin sita de amintiri a fostului boxer...De Gheorghe Fiat nu-l întreb nimic. Fostul lui coleg de club şicamarad s-a stins luna trecută, iar vestea a adus lacrimi şizbucium în sufletul lui Tiţă. Salvarea a venit tot de la Alzheimer.După o zi, vestea a dispărut din memorie...

"Simt şiacum pumnii lui Torma"

Vasile Tiţă nu ratează meciurile de box care se transmitsăptămânal la televizor, însă nu-şi aduce aminte care este ultimulpe care l-a văzut. Aminteşte vag de Doroftei, deşi şi acest numeeste din alte vremuri. Rememorează însă cu o uşurinţă uluitoaremeciurile sale din urmă cu 50-55 de ani. "Cehoslovacul Iulius Tormam-a învins pe stadionul "23 August". Era tare, parcă simt şi acumfiecare pumn al lui. Şi Laszlo Papp m-a bătut. A ieşit triplucampion olimpic, mare valoare. În ţară nu prea aveam rival, doar cucei de afară mă chinuiam". În finala olimpică de la Helsinki, lamijlocie (75 kg), l-a întâlnit pe americanul Floyd Patterson, unuldintre cei mai mari pugilişti din istorie. Meciul a durat 74 desecunde. Gurile rele spun că Tiţă s-ar fi culcat deliberat lapodea, dar fostul pugilist parează. "Era o mare valoare. A făcutravagii după aceea la profesionişti".
Doamna Elena face un semn, vizita s-a încheiat. Vasile Tiţă aprindeo ţigară, ultimul capriciu pe care şi-l permite în prezentulactual. În cel trecut, în care de fapt trăieşte de trei aniîncoace, fostul campion îşi permite orice.

Întrebaţi-l tot ce doriţi, dar singurele lui amintiri sunt celevechi
Elena Tiţă, soţia lui Vasile

Câte o ţigară - e singurul capriciu pe care şi-l maipermite în prezent Vasile Tiţă

"ClubulSteaua şi-a uitat eroii"

Vasile Tiţă are o pensie de la Armată (a fost antrenor laSteaua) şi o rentă viageră modestă, corespunzătoare unei singuremedalii de argint la JO. "Banii ne-ar ajunge dacă nu ar fi foartescumpe medicamentele. Eu nu sunt obişnuită să bat pe la uşi, darcei de la Dinamo nu-şi uită fostele glorii. Poate că şi cei de laSteaua ar fi bine dacă s-ar gândi ce fac marii lor sportivi, maiales că au rămas foarte puţini", punctează Elena Tiţă, soţiafostului boxer.

Patterson, de douăori campion mondial la categoria grea

Floyd Patterson, cel care l-a învins pe Tiţă în finala olimpicădin 1952, a trecut la profesionişti imediat după JO. Deşi nu foarteînalt (1,83 m) şi nici masiv, Patterson a devenit de două oricampion mondial la categoria grea. El a fost antrenat şi descoperitde Cus D'Amato, cel care l-a scos de pe stradă pe Mike Tyson şi l-atransformat într-o veritabilă maşină de dat pumni.

Patterson a adunat 55 de victorii la profesionişti şi optînfrângeri, printre cei cu care a încrucişat mănuşile numărându-setoate numele mari ale perioadei sale, începând cu IngemarJohansson, Sonny Liston şi Muhammad Ali. Patterson a murit în 2006,la 71 de ani, bolnav de Alzheimer!

Vasile impresiona prin eschive, scăderi de nivel, nu pe fugă,pe picioare. Nu era un atacant prin excelenţă, dar lovea foarteputernic şi primea destul de puţin
Petre Henţ, fost cronciar de box

Medaliaţii de la JO1952

AUR: Iosif Sârbu - puşcă / calibru mic40 f (tir). Decedat în 1964

ARGINT: Vasile Tiţă - categoria 75 kg(box)

BRONZ: Gheorghe Fiat - categoria 60 kg(box).
Decedat în 2010

BRONZ: Gheorghe Lichiardopol - pistolviteză (tir).
Decedat în 1991
(Înainte de 1952, sportul românesc a mai cucerit o singură medalieolimpică, prin naţionala de rugby, bronz în 1924)

Carte devizită
Nume şi prenume: Vasile Tiţă
Data şi locul naşterii: 21 februarie 1928, Bucureşti
Club: Steaua
Performanţe: medaliat cu argint la JO Helsinki 1952, cat. 75 kg, deşase ori campion naţional - de cinci ori la mijlocie-mică (71 kg)şi o dată la mijlocie (75 kg). În 1959 a renunţat la box, devenindantrenor, însă fără a înregistra performanţe deosebiteTiţă,prietenul lui Corneliu Mănescu

Vasile Tiţă a fost unul dintre boxerii apreciaţi ai României,evoluţiile sale fiind unul dintre motivele pentru care sălile eraumereu pline la galele pugilistice. Unul dintre marii fani ai luiTiţă a fost Corneliu Mănescu, fost comandant al Casei Centrale aArmatei (CCA) şi ministru de Externe între 1961 şi 1972. "Mănescuera nelipsit de la meciurile mele. Pot să spun că eram amici",susţine Tiţă.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.