STUDIU DE CAZ | Ne depășește Republica Moldova la fotbal? Basarabenii ne-au bătut la naționale sub 17 ani, au un marcator în Serie A, iar „Șeriff Tiraspol are o bază ca a lui Real Madrid”

STUDIU DE CAZ | Ne depășește Republica Moldova la fotbal? Basarabenii ne-au bătut la naționale sub 17 ani, au un marcator în Serie A, iar
  • Publicat:
  • Actualizat:

La puțin timp după ce naționalele României se făceau de râs în Europa, învinse fiind cu 8-0 de Germania (sub 21 de ani) și 6-0 de Anglia (sub 19 ani), naționala cu fotbaliști sub 17 ani a țării noastre era învinsă la Mogoșoaia cu 3-1 de Moldova într-un amical. A fost al doilea joc al unei duble disputate în România, primul meci terminându-se 0-0. Rezultatul naționalei conduse de Florin Răducioiu de pe bancă și de Ianis Hagi din postura de căpitan de echipă întregește peisajul dezastruos la capitolul copii și juniori, însă oferă și o altă perspectivă, mai largă.


România este superioară Republicii Moldova în 2014 atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere sportiv. Grafică: Costin Grigoraș

În contextul în care România are probleme serioase în a promova tineri fotbaliști, naționala Republicii Moldova este într-o continuă ascensiune. Fotbalul vecinilor noștri de peste Prut a crescut în valoare în ultimii ani, moldovenii lăudându-se recent cu primul lor fotbalist care a marcat în Serie A: Artur Ioniță a înscris pentru Hellas Verona în meciul cu Torino. Acum, în septembrie 2014, o comparație între fotbalul din România și cel din Republica Moldova este încă destul de clar în favoarea noastră. Totuși, viitorul moldovenilor pare construit pe baze mai solide, iar următorii ani pot să ne aducă surpize atât la nivelul echipelor naționale, cât și la cele de club, acolo unde Dacia Chișinău sau Șeriff Tiraspol investesc masiv pentru a pătrunde cu succes în cupele europene.

„Acest meci e un semnal de alarmă pe care noi, în interiorul FRF, l-am tras deja. Dorim o selecție cât mai corectă la acest nivel. Rezultatul acesta scoate în evidență că o țară cu mai puțin de 10 la sută din populația României reușește să ne bată pe teren propriu. E o lipsă de determinare care n-are ce să caute la nivel de națională, chiar dacă e joc amical”

Răzvan Burleanu, președintele FRF, după înfrângerea suferită de naționala sub 17 ani în fața Moldovei, scor 1-3

Infrastructură: „Șeriff Tiraspol are o bază de nivelul celei de la Real Madrid”

Antrenor în Republica Moldova pentru prima dată între 2002 și 2003, pe banca echipei Șeriff Tiraspol, Gabi Balint a remarcat condițiile excelente pe care clubul din Transnistria le oferă fotbaliștilor ei. „În campionatul Republicii Moldova, în ceea ce privește infrastructura, se poate vorbi despre Șeriff Tiraspol și restul. OK, mai este și Zimbru Chișinău, au un stadion, două terenuri de antrenament, dar nu suferă comparație cu ceea ce are Șeriff. Acolo e ceva de nivelul lui Real Madrid, sunt vreo șase terenuri de antrenament, trei stadioane, dintre care unul acoperit complet, cu 4.000 de locuri, unul de 9.000 de locuri și altul de vreo 16.000 de locuri. Mai au un hotel, un centru de cazare pentru jucători, sunt condiții excelente”, a spus Balint pentru ProSport. Conform antrenorului, oficialii de la Șeriff au investit circa 160 de milioane de euro pentru dezvoltarea bazei sportive. 


Baza sportivă a celor de la Șeriff Tiraspol este una dintre cele mai moderne din estul Europei. Cele trei stadioane sunt înconjurate de șase terenuri de antrenament în mărime naturală. Foto: Sheriff-sport.com


13 titluri de campioană a Diviziei Naționale are Șeriff Tiraspol, cel mai titrat club din Republica Moldova. Zimbru Chișinău are 8 titluri, iar Constructorul Chișinău și Dacia Chișinău au câte un titlu


Transnistrenii de la Șeriff Tiraspol domină Divizia Națională. Ei au și cele mai importante performanțe europene

Cel mai titrat club al Republicii Moldova, Șeriff Tiraspol, s-a înființat în 1996 și a reușit, de atunci, să câștige 13 titluri de campioană, 7 Cupe și 4 Supercupe ale Moldovei. Cele mai mari performanțe europene ale clubului au fost atingerea playoff-ului în Liga Campionilor în două rânduri. În sezonul 2009-2010, Șeriff a fost eliminată din această fază a competiției de Olympiacos Pireu (0-2 și 0-1), iar un an mai târziu a fost scoasă tot în playoff de FC Basel (0-1 și 0-3).
Șeriff a reușit să facă „victime” importante în tururile preliminare ale Ligii de-a lungul ultimilor ani, Slavia Praga și Dinamo Zagreb fiind cele mai sonore nume eliminate de către clubul din Tiraspol. „Șeriff e echipa care niciodată nu a avut probleme materiale, niciodată nu întârziau salariile. Și acolo exista o limită a salariilor, asemănătoare cu cea impusă de Steaua, 10.000 de dolari pe lună. Din punct de vedere financiar, Șeriff se află la nivelul primelor patru echipe din Liga 1. Mi-aș dori să antrenez o echipă din România care să aibă baza de pregătire de la Șeriff și stabilitatea lor financiară”, a spus Mihai Stoichiță pentru ProSport.

În Europa League, Șeriff Tiraspol a ajuns de trei ori în faza grupelor. În sezonul 2009-2010 a terminat a treia într-o grupă cu Fenerbahce, Twente și Steaua, iar de alte două ori a fost ultima. Între victoriile importante se numără cele cu Twente (2-0), Dinamo Kiev (2-0) și Tromso (2-0). Performanțele au fost posibile datorită investițiilor mari făcute de către conducere, lucru ilustrat de o povestire a lui Mihai Stoichiță. „Patronul de la Șeriff Tiraspol mi-a făcut cadou un ceas de aur inscripționat cu numele meu. Am fost impresionat, e cea mai plăcută amintire din țările în care am lucrat„, spunea în 2009 antrenorul care, printre altele, și-a practicat meseria în Panama, Armenia, Kuweit și Cipru.


Doi antrenori români a avut Șeriff Tiraspol în scurta sa istorie. Pe Gabi Balint între 2002 și 2003 și pe Mihai Stoichiță în două rânduri: între 2001 și 2002 și între 2012 și 2013. Foto: fc-sheriff.com


Programe de dezvoltare și preocuparea șefilor FMF pentru viitor

Chiar dacă în acest moment naționala Moldovei ocupă abia locul 105 în clasamentul FIFA, fiind depășită de țări precum Zimbabwe, Qatar sau Uganda, oficialii FMF (Federația Moldovenească de Fotbal) au profitat la maximum de experiențele avute cu antrenorii români, oameni de care s-au folosit pentru a se dezvolta. În acest moment, foștii colaboratori ai lui Gabi Balint au funcții importante atât în FMF, cât și la echipa națională a Moldovei. „Vicepreședintele de acum al federației lor este Ion Testemițanu, fost jucător al meu la Tiraspol și antrenor secund al echipei naționale a Moldovei atunci când am antrenat eu acolo. Se implică foarte mult în dezvoltare, sunt mulți tineri care au venit cu un suflu nou și probabil că de asta sunt rezultatele astea. Echipa națională le este condusă de un fost secund de-al meu și fost mare jucător de-al lor, Alexandru Curteian„, a spus Balint.


Vadim Boreț este antrenorul naționalei sub 17 ani a Moldovei, selecționată care are în componență opt fotbaliști de la centrul de copii și juniori al echipei Șeriff Tiraspol. Foto: fmf.md

Chiar și echipa națională sub 17 ani care a învins România la mijlocul lunii septembrie la Mogoșoaia este condusă de un fost colaborator al lui Balint. „Noi am lucrat atunci la nivel de federație, aveam în fiecare lună întâlniri cu antrenorii, discutam metode de antrenament. Așa se face că, acum, echipa națională sub 17 ani care ne-a bătut pe noi de curând este antrenată de un fost elev de-al meu de la Șeriff Tiraspol, îl cheamă Vadim Boreț„, spune cel care a antrenat selecționata Moldovei între 2010 și 2011.
Rezultatele ascendente din ultimii ani ale Moldovei sunt ilustrate cel mai potrivit de campania de calificare la Cupa Mondială 2014 din Brazilia. În Grupa H a preliminariilor, Moldova a reușit să adune 11 puncte după 10 partide într-o grupă din care au mai făcut parte Anglia, Ucraina, Polonia, Muntenegru și San Marino. „Au jucători buni, talentați, iar mulți au ajuns la echipe bune precum ȚSKA Moscova. Au potențial, iar federația a dezvoltat un centru foarte modern de pregătire, cu stadioane pe care își joacă meciurile multe echipe din Liga 1, la 30 de kilometri de Chișinău„, spune Mihai Stoichiță pentru ProSport.


Fotbalul românesc este în faliment. Multe echipe își duc traiul de pe o zi pe alta. Inclusiv FRF va intra, ușor-ușor, în colaps financiar.

Victor Pițurcă, selecționerul României


Cui îi aparține viitorul? La noi se dispută „derby-ul insolvenței”, moldovenii investesc în copii

În condițiile unui fotbal românesc tot mai afectat de problemele financiare date de cheltuielile anterioare fără logică, cluburile de tradiție se confruntă cu situații dificile. Într-un moment în care Liga 1 se pregătește de derby-ul Rapid – Dinamo, cluburi intrate în insolvență, moldovenii au alte știri. Șeriff Tiraspol gestionează în acest moment grupe de copii și juniori care au adunat circa 700 de tineri fotbaliști, anunță jurnaliștii de peste Prut.

Progresul este semnificativ având în vedere că în 2012 clubul din Transnistria avea 500 de juniori. Puștii beneficiază de transport gratuit spre și dinspre terenurile de antrenament, echipament de joc, dar și o masă pe zi. Șefii celor de la Dacia Chișinau au ales să încerce să urmeze exemplul clubului din Tiraspol și au cumpărat, în toama anului 2010, complexul sportiv Moldova. Astfel, Dacia a beneficiat de un complex întins pe 6,8 hectare de pământ pe care se afla un stadion cu o capacitate de 10.000 de locuri, dar și mai multe terenuri de antrenament. Pentru că stadionul este încă în proces de renovare, așa cum anunță șefii clubului, Dacia Chișinău își dispută jocurie de acasă pe un teren din baza Zimbru.


Gabi Balint a pregătit echipa națională a Republicii Moldova în 15 partide, perioadă în care a obținut 4 victorii și un egal, fiind învins în alte 10 partide. Foto: Mediafax

Chiar și așa, Gabi Balint spune că progresul moldovenilor este unul lent, iar șansele ca fotbalul de peste Prut să fie superior celui românesc în viitorul apropiat sunt mici. „Nu cred că este vorba despre un salt mare, dar au avut niște rezultate importante mai ales la nivel de juniori. Nu cred că există vreo șansă să ne depășească în viitorul apropiat.  A început federația să mai construiască, pe ici, pe colo, niște terenuri cu gazon sintetic pentru copii, dar nu cred că putem vorbi despre posibilitatea să fim depășiți la fotbal de Republica Moldova. În plus, discutăm despre o țară mică, una în care aria de selecție e mult mai mică decât la noi. Dar uite că au progresat, au făcut 11 puncte în ultimele preliminarii„, a spus antrenorul pentru ProSport. În aceeași notă comentează și Mihai Stoichiță: „În mod cert, Moldova nu este la nivelul echipei naționale a României. Am văzut pe viu foarte multe meciuri ale lor și în niciun caz fotbalul lor nu se poate compara cu fotbalul nostru”.

Ei încă nu și-au dezvoltat foarte mult baza materială pe toată suprafața Republicii Moldova. Acolo sunt doar câteva echipe care au forță financiară, care pot investi în infrastructură și în echipă

Mihai Stoichiță, fost antrenor Șeriff Tiraspol

Cristian Scutariu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Documentul ce trebuie depus de proprietarii de TEREN. Este obligatoriu până pe 7 iunie
Documentul ce trebuie depus de proprietarii de TEREN. Este obligatoriu până pe 7 iunie
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele