STUDIU DE CAZ | Ne depășește Republica Moldova la fotbal? Basarabenii ne-au bătut la naționale sub 17 ani, au un marcator în Serie A, iar „Șeriff Tiraspol are o bază ca a lui Real Madrid”

Autor: Cristian Scutariu Publicat: 25 Sep. 2014, 09:00 Actualizat: 25 Sep. 2014, 09:01 Special

La puțin timp după ce naționalele României se făceau de râs în Europa, învinse fiind cu 8-0 de Germania (sub 21 de ani) și 6-0 de Anglia (sub 19 ani), naționala cu fotbaliști sub 17 ani a țării noastre era învinsă la Mogoșoaia cu 3-1 de Moldova într-un amical. A fost al doilea joc al unei duble disputate în România, primul meci terminându-se 0-0. Rezultatul naționalei conduse de Florin Răducioiu de pe bancă și de Ianis Hagi din postura de căpitan de echipă întregește peisajul dezastruos la capitolul copii și juniori, însă oferă și o altă perspectivă, mai largă.


România este superioară Republicii Moldova în 2014 atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere sportiv. Grafică: Costin Grigoraș

În contextul în care România are probleme serioase în a promova tineri fotbaliști, naționala Republicii Moldova este într-o continuă ascensiune. Fotbalul vecinilor noștri de peste Prut a crescut în valoare în ultimii ani, moldovenii lăudându-se recent cu primul lor fotbalist care a marcat în Serie A: Artur Ioniță a înscris pentru Hellas Verona în meciul cu Torino. Acum, în septembrie 2014, o comparație între fotbalul din România și cel din Republica Moldova este încă destul de clar în favoarea noastră. Totuși, viitorul moldovenilor pare construit pe baze mai solide, iar următorii ani pot să ne aducă surpize atât la nivelul echipelor naționale, cât și la cele de club, acolo unde Dacia Chișinău sau Șeriff Tiraspol investesc masiv pentru a pătrunde cu succes în cupele europene.

„Acest meci e un semnal de alarmă pe care noi, în interiorul FRF, l-am tras deja. Dorim o selecție cât mai corectă la acest nivel. Rezultatul acesta scoate în evidență că o țară cu mai puțin de 10 la sută din populația României reușește să ne bată pe teren propriu. E o lipsă de determinare care n-are ce să caute la nivel de națională, chiar dacă e joc amical”

Răzvan Burleanu, președintele FRF, după înfrângerea suferită de naționala sub 17 ani în fața Moldovei, scor 1-3

Infrastructură: „Șeriff Tiraspol are o bază de nivelul celei de la Real Madrid”

Antrenor în Republica Moldova pentru prima dată între 2002 și 2003, pe banca echipei Șeriff Tiraspol, Gabi Balint a remarcat condițiile excelente pe care clubul din Transnistria le oferă fotbaliștilor ei. „În campionatul Republicii Moldova, în ceea ce privește infrastructura, se poate vorbi despre Șeriff Tiraspol și restul. OK, mai este și Zimbru Chișinău, au un stadion, două terenuri de antrenament, dar nu suferă comparație cu ceea ce are Șeriff. Acolo e ceva de nivelul lui Real Madrid, sunt vreo șase terenuri de antrenament, trei stadioane, dintre care unul acoperit complet, cu 4.000 de locuri, unul de 9.000 de locuri și altul de vreo 16.000 de locuri. Mai au un hotel, un centru de cazare pentru jucători, sunt condiții excelente”, a spus Balint pentru ProSport. Conform antrenorului, oficialii de la Șeriff au investit circa 160 de milioane de euro pentru dezvoltarea bazei sportive. 


Baza sportivă a celor de la Șeriff Tiraspol este una dintre cele mai moderne din estul Europei. Cele trei stadioane sunt înconjurate de șase terenuri de antrenament în mărime naturală. Foto: Sheriff-sport.com


13 titluri de campioană a Diviziei Naționale are Șeriff Tiraspol, cel mai titrat club din Republica Moldova. Zimbru Chișinău are 8 titluri, iar Constructorul Chișinău și Dacia Chișinău au câte un titlu


Transnistrenii de la Șeriff Tiraspol domină Divizia Națională. Ei au și cele mai importante performanțe europene

Cel mai titrat club al Republicii Moldova, Șeriff Tiraspol, s-a înființat în 1996 și a reușit, de atunci, să câștige 13 titluri de campioană, 7 Cupe și 4 Supercupe ale Moldovei. Cele mai mari performanțe europene ale clubului au fost atingerea playoff-ului în Liga Campionilor în două rânduri. În sezonul 2009-2010, Șeriff a fost eliminată din această fază a competiției de Olympiacos Pireu (0-2 și 0-1), iar un an mai târziu a fost scoasă tot în playoff de FC Basel (0-1 și 0-3).
Șeriff a reușit să facă „victime” importante în tururile preliminare ale Ligii de-a lungul ultimilor ani, Slavia Praga și Dinamo Zagreb fiind cele mai sonore nume eliminate de către clubul din Tiraspol. „Șeriff e echipa care niciodată nu a avut probleme materiale, niciodată nu întârziau salariile. Și acolo exista o limită a salariilor, asemănătoare cu cea impusă de Steaua, 10.000 de dolari pe lună. Din punct de vedere financiar, Șeriff se află la nivelul primelor patru echipe din Liga 1. Mi-aș dori să antrenez o echipă din România care să aibă baza de pregătire de la Șeriff și stabilitatea lor financiară”, a spus Mihai Stoichiță pentru ProSport.

În Europa League, Șeriff Tiraspol a ajuns de trei ori în faza grupelor. În sezonul 2009-2010 a terminat a treia într-o grupă cu Fenerbahce, Twente și Steaua, iar de alte două ori a fost ultima. Între victoriile importante se numără cele cu Twente (2-0), Dinamo Kiev (2-0) și Tromso (2-0). Performanțele au fost posibile datorită investițiilor mari făcute de către conducere, lucru ilustrat de o povestire a lui Mihai Stoichiță. „Patronul de la Șeriff Tiraspol mi-a făcut cadou un ceas de aur inscripționat cu numele meu. Am fost impresionat, e cea mai plăcută amintire din țările în care am lucrat„, spunea în 2009 antrenorul care, printre altele, și-a practicat meseria în Panama, Armenia, Kuweit și Cipru.


Doi antrenori români a avut Șeriff Tiraspol în scurta sa istorie. Pe Gabi Balint între 2002 și 2003 și pe Mihai Stoichiță în două rânduri: între 2001 și 2002 și între 2012 și 2013. Foto: fc-sheriff.com


Programe de dezvoltare și preocuparea șefilor FMF pentru viitor

Chiar dacă în acest moment naționala Moldovei ocupă abia locul 105 în clasamentul FIFA, fiind depășită de țări precum Zimbabwe, Qatar sau Uganda, oficialii FMF (Federația Moldovenească de Fotbal) au profitat la maximum de experiențele avute cu antrenorii români, oameni de care s-au folosit pentru a se dezvolta. În acest moment, foștii colaboratori ai lui Gabi Balint au funcții importante atât în FMF, cât și la echipa națională a Moldovei. „Vicepreședintele de acum al federației lor este Ion Testemițanu, fost jucător al meu la Tiraspol și antrenor secund al echipei naționale a Moldovei atunci când am antrenat eu acolo. Se implică foarte mult în dezvoltare, sunt mulți tineri care au venit cu un suflu nou și probabil că de asta sunt rezultatele astea. Echipa națională le este condusă de un fost secund de-al meu și fost mare jucător de-al lor, Alexandru Curteian„, a spus Balint.


Vadim Boreț este antrenorul naționalei sub 17 ani a Moldovei, selecționată care are în componență opt fotbaliști de la centrul de copii și juniori al echipei Șeriff Tiraspol. Foto: fmf.md

Chiar și echipa națională sub 17 ani care a învins România la mijlocul lunii septembrie la Mogoșoaia este condusă de un fost colaborator al lui Balint. „Noi am lucrat atunci la nivel de federație, aveam în fiecare lună întâlniri cu antrenorii, discutam metode de antrenament. Așa se face că, acum, echipa națională sub 17 ani care ne-a bătut pe noi de curând este antrenată de un fost elev de-al meu de la Șeriff Tiraspol, îl cheamă Vadim Boreț„, spune cel care a antrenat selecționata Moldovei între 2010 și 2011.
Rezultatele ascendente din ultimii ani ale Moldovei sunt ilustrate cel mai potrivit de campania de calificare la Cupa Mondială 2014 din Brazilia. În Grupa H a preliminariilor, Moldova a reușit să adune 11 puncte după 10 partide într-o grupă din care au mai făcut parte Anglia, Ucraina, Polonia, Muntenegru și San Marino. „Au jucători buni, talentați, iar mulți au ajuns la echipe bune precum ȚSKA Moscova. Au potențial, iar federația a dezvoltat un centru foarte modern de pregătire, cu stadioane pe care își joacă meciurile multe echipe din Liga 1, la 30 de kilometri de Chișinău„, spune Mihai Stoichiță pentru ProSport.


Fotbalul românesc este în faliment. Multe echipe își duc traiul de pe o zi pe alta. Inclusiv FRF va intra, ușor-ușor, în colaps financiar.

Victor Pițurcă, selecționerul României


Cui îi aparține viitorul? La noi se dispută „derby-ul insolvenței”, moldovenii investesc în copii

În condițiile unui fotbal românesc tot mai afectat de problemele financiare date de cheltuielile anterioare fără logică, cluburile de tradiție se confruntă cu situații dificile. Într-un moment în care Liga 1 se pregătește de derby-ul Rapid – Dinamo, cluburi intrate în insolvență, moldovenii au alte știri. Șeriff Tiraspol gestionează în acest moment grupe de copii și juniori care au adunat circa 700 de tineri fotbaliști, anunță jurnaliștii de peste Prut.

Progresul este semnificativ având în vedere că în 2012 clubul din Transnistria avea 500 de juniori. Puștii beneficiază de transport gratuit spre și dinspre terenurile de antrenament, echipament de joc, dar și o masă pe zi. Șefii celor de la Dacia Chișinau au ales să încerce să urmeze exemplul clubului din Tiraspol și au cumpărat, în toama anului 2010, complexul sportiv Moldova. Astfel, Dacia a beneficiat de un complex întins pe 6,8 hectare de pământ pe care se afla un stadion cu o capacitate de 10.000 de locuri, dar și mai multe terenuri de antrenament. Pentru că stadionul este încă în proces de renovare, așa cum anunță șefii clubului, Dacia Chișinău își dispută jocurie de acasă pe un teren din baza Zimbru.


Gabi Balint a pregătit echipa națională a Republicii Moldova în 15 partide, perioadă în care a obținut 4 victorii și un egal, fiind învins în alte 10 partide. Foto: Mediafax

Chiar și așa, Gabi Balint spune că progresul moldovenilor este unul lent, iar șansele ca fotbalul de peste Prut să fie superior celui românesc în viitorul apropiat sunt mici. „Nu cred că este vorba despre un salt mare, dar au avut niște rezultate importante mai ales la nivel de juniori. Nu cred că există vreo șansă să ne depășească în viitorul apropiat.  A început federația să mai construiască, pe ici, pe colo, niște terenuri cu gazon sintetic pentru copii, dar nu cred că putem vorbi despre posibilitatea să fim depășiți la fotbal de Republica Moldova. În plus, discutăm despre o țară mică, una în care aria de selecție e mult mai mică decât la noi. Dar uite că au progresat, au făcut 11 puncte în ultimele preliminarii„, a spus antrenorul pentru ProSport. În aceeași notă comentează și Mihai Stoichiță: „În mod cert, Moldova nu este la nivelul echipei naționale a României. Am văzut pe viu foarte multe meciuri ale lor și în niciun caz fotbalul lor nu se poate compara cu fotbalul nostru”.

Ei încă nu și-au dezvoltat foarte mult baza materială pe toată suprafața Republicii Moldova. Acolo sunt doar câteva echipe care au forță financiară, care pot investi în infrastructură și în echipă

Mihai Stoichiță, fost antrenor Șeriff Tiraspol

Autor: Cristian Scutariu Publicat: 25 Sep. 2014, 09:00 Actualizat: 25 Sep. 2014, 09:01 Special
Pe aceeași temă
Serghei Mizil, convocat la șpriț de Gino Iorgulescu, după aventurile amoroase cu femei și băutură
Serghei Mizil, convocat la șpriț de Gino Iorgulescu, după aventurile amoroase cu femei și băutură
Cea mai veche
rafinărie din România a pus lacătul pe uşă. Ce raportau spionii americani despre producţia
de petrol din Câmpina
Cea mai veche rafinărie din România a pus lacătul pe uşă. Ce raportau spionii americani despre producţia de petrol ...
Tiger Woods, recuperare anevoioasă. Noi detalii despre starea de sănătate a sportivului, în urma accidentului rutier din Los Angeles. FOTO
Tiger Woods, recuperare anevoioasă. Noi detalii despre starea de sănătate a sportivului, în urma accidentului rutier ...
Teapa pentru Becali?! FCSB l-a dat afara in mod inexplicabil dupa ce i-a adus victoria cu Craiova! Acum, clubul care l-a transferat pare sa fi dat lovitura in Romania: un gol si o pasa de gol la debut!
Teapa pentru Becali?! FCSB l-a dat afara in mod inexplicabil dupa ce i-a adus victoria cu Craiova! Acum, clubul care l-a ...
Semnificația florilor de primăvară. Ce plantă se oferă pentru a cere iertare
Semnificația florilor de primăvară. Ce plantă se oferă pentru a cere iertare
E de-a dreptul tulburător. Ce pensie are fiul lui Nicolae Ceaușescu
E de-a dreptul tulburător. Ce pensie are fiul lui Nicolae Ceaușescu
Horoscop luni, 1 martie. Zodia care începe luna total pe dos. Complică lucrurile inutil
Horoscop luni, 1 martie. Zodia care începe luna total pe dos. Complică lucrurile inutil
Momente de haos după ce șoferița cu Mercedes a intrat în plin în Mihaela și Raisa, fetele ucise pe trotuar
Momente de haos după ce șoferița cu Mercedes a intrat în plin în Mihaela și Raisa, fetele ucise pe trotuar
Uluitor! Mortul „circula” după ora 23 fără declarație și a fost „prins” de Poliția Locală
Uluitor! Mortul „circula” după ora 23 fără declarație și a fost „prins” de Poliția Locală
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te pot OMORÎ. Sunt preferatele multor oameni
Cele mai OTRĂVITOARE flori. Se dau frecvent de 1 MARTIE, dar patru dintre ele te pot OMORÎ. Sunt preferatele multor oameni
Pedeapsa uluitoare primită de familia unui adolescent din Coreea de Nord prins în timp ce se uita la un clip pentru adulți
Pedeapsa uluitoare primită de familia unui adolescent din Coreea de Nord prins în timp ce se uita la un clip pentru adulți
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
EXCLUSIV. Meciul la care spectatorii români ar putea reveni în tribune. Prefectul Capitalei: 'La sfârșitul lui martie'
EXCLUSIV. Meciul la care spectatorii români ar putea reveni în tribune. Prefectul Capitalei: 'La sfârșitul lui martie'
Lidl ÎNCHIDE agenţia din România. ”Lidl Tour îşi va înceta activitatea în România”
Lidl ÎNCHIDE agenţia din România. ”Lidl Tour îşi va înceta activitatea în România”
Motivul surprinzător pentru care ejaculezi prea devreme. 20 de cauze ale ejaculării premature
Motivul surprinzător pentru care ejaculezi prea devreme. 20 de cauze ale ejaculării premature
Cel mai grav ACCIDENT RUTIER din 2021. Cineva a filmat momentul: ”Uite, se chinuie să-l scoată...” - VIDEO
Cel mai grav ACCIDENT RUTIER din 2021. Cineva a filmat momentul: ”Uite, se chinuie să-l scoată...” - VIDEO
A mers la benzinărie și a văzut că pompa de carburant avea debit mic. Când a aflat de ce a avut un șoc!
A mers la benzinărie și a văzut că pompa de carburant avea debit mic. Când a aflat de ce a avut un șoc!
Raportul SUA privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Prinţul Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, desemnat responsabil pentru aprobarea operaţiunii | DOCUMENT
Raportul SUA privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Prinţul Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, desemnat responsabil ...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Imagini de la momentul teribilului accident în care au murit două fetiţe. Cum s-a petrecut tragedia VIDEO
Imagini de la momentul teribilului accident în care au murit două fetiţe. Cum s-a petrecut tragedia VIDEO
Fără precedent de la Banca Transilvania. Anunţul făcut de cea mai mare bancă din România
Fără precedent de la Banca Transilvania. Anunţul făcut de cea mai mare bancă din România
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit: s-a culcat cu 7 bărbaţi diferiţi, în 7 zile consecutive
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit: s-a culcat cu 7 bărbaţi diferiţi, ...
ȘOC! Ce perversiuni ar fi făcut Bianca Drăgușanu cu Bădălu în fața copiilor!
ȘOC! Ce perversiuni ar fi făcut Bianca Drăgușanu cu Bădălu în fața copiilor!
Cel mai vechi brand auto din lume are un logo nou. Marca este foarte iubită și în România - VIDEO
Cel mai vechi brand auto din lume are un logo nou. Marca este foarte iubită și în România - VIDEO
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?