Steaua reacţionează la scandalul ambulanţei închiriate de la firma fiicei politicianului Vasile Blaga: în 2018 s-a plătit chirie pentru doar 505,5 ore, şi nu pentru 866 de ore. Acuzaţiile colonelului Tânjală privind risipa banului public rămân fără răspuns

14 ian 2019 1106 afişări Special
Steaua reacţionează la scandalul ambulanţei închiriate de la firma fiicei politicianului Vasile Blaga: în 2018 s-a plătit chirie pentru doar 505,5 ore, şi nu pentru 866 de ore. Acuzaţiile colonelului Tânjală privind risipa banului public rămân fără răspuns

Clubul Armatei a reacţionat la articolul „Steaua plăteşte într-un an chirie pentru ambulanţă mai mult decât dacă ar cumpăra-o de nouă“ şi a remis ProSport un drept la replică în care afirmaţiile colonelului Vasile Tânjală, fost şef de serviciu la gruparea militară, sunt parţial contrazise.

Comunicatul reia afirmaţiile ofiţerului care a vorbit pentru ProSport, confirmând că abia anul trecut s-a achiziţionat o a doua ambulanţă de către Steaua şi că aceasta nu este încă pusă în folosinţă deoarece nu este înmatriculată. Se menţionează însă că există ambulanţier care s-o conducă, după ce colonelul Tânjală afirmase contrariul.

Dreptul la replică al CSA Steaua vizează în principal cifrele publicate de un alt site, jurnalul.antena3.ro, date citate de ProSport. Serviciul de presă al grupării militare spune că, până la urmă, în 2018 s-au plătit doar 505 ore pentru închirierea unor ambulanţe de la firma fiicei politicianului Vasile Blaga, şi nu 866 de ore. Preţul achitat de Steaua ar fi fost, astfel, 146.595 de lei plus TVA (174.448 de lei în total), în loc de 251.140 de lei plus TVA (298.856 de lei în total), aşa cum se menţiona pe site-ul respectiv.

Comunicatul CSA Steaua nu răspunde însă principalelor acuzaţii aduse în ProSport de colonelul Vasile Tânjală, şef de serviciu între 1998 şi 2017 la clubul Armatei: faptul că acesta a semnalat sistematic comandanţilor, în ultimii ani, faptul că trebuie achiziţionată o ambulanţă, rapoartele fiind ignorate pentru a se închiria, în schimb, de la o firmă privată acest vehicul.

Acelaşi colonel Vasile Tânjală a declarat pentru ProSport că, la achiziţionarea primei ambulanţe de către Steaua, a făcut un raport în care avertiza că nu se justifică investiţia (65-70.000 de euro) într-un vehicul Mercedes foarte scump şi greu de întreţinut, putându-se cumpăra ambulanţe Iveco sau Renault la aproape jumătate din preţ (40.000 de euro). Colonelul Tânjală afirmă că raportul de specialitate, cu cifre concrete, a fost ignorat de comandantul de atunci al clubului, colonelul George Boroi, care a decis să se cumpere maşina mai scumpă.

Aici puteţi citi articolul care a generat reacţia CSA Steaua.

Iată comunicatul CSA Steaua:

DREPTUL LA REPLICĂ

Referitor la articolul cu titlul „Steaua plăteşte într-un an chirie pentru ambulanţă mai mult decât dacă ar cumpăra-o de nouă!” publicat în PROSPORT, CSA „Steaua Bucureşti”, face următoarele precizări:

În conformitate cu art. 55, alin 4 din Legea Educaţiei Fizice şi Sportului Nr. 69 din 28 aprilie 2000, cu modificările şi completările ulterioare, asigurarea medicală a competiţiilor sportive impune din partea organizatorului să asigure, în timpul competiţiilor sportive, cel puţin o echipă de prim ajutor calificat, care utilizează ambulanţe tip B, conform standardelor şi normelor naţionale şi europene în vigoare.

CSA „Steaua Bucureşti” deţine la momentul de faţă 2 (două) ambulanţe de tip B care sunt echipate pentru a asigura asistenţă medicală sportivă şi nu pentru a soluţiona cazuri rezultate din participarea unui număr mare de spectatori, respectiv cazuri medicale ce impun intervenţia medicală de urgenţă şi transportul securizat al pacientului la unul din spitalele de urgenţă situate pe raza municipiului Bucureşti.

Din cele 2 (două) ambulanţe una este în circulaţie, iar cealaltă, achiziţionată recent, în luna decembrie 2018, se află în curs de înmatriculare.

CSA „Steaua Bucureşti” are în structură şofer ambulanţier care este în măsură să o utilizeze după finalizarea procedurilor de înmatriculare.

Referitor la preţul plătit în anul 2018 de către CSA „Steaua Bucureşti” pentru asigurarea serviciilor de escortă şi asistenţă medicală de urgenţă la competiţiile sportive pe care le are în organizare, menţionăm: CSA „Steaua Bucureşti” a solicitat, în anul 2018 asigurarea ambulanţelor firmei MEDICAL EMERGENCY DIVISION SRL, pentru un număr de 505,5 ore, reprezentând 58% din totalul orelor pentru care a încheiat contract cu această firmă. Contravaloarea orelor utilizate a fost de 146.595 lei, reprezentând 58% din valoarea contractului.

În ceea ce priveşte calitatea serviciilor medicale impuse de desfăşurarea evenimentelor sportive, în Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006, privind reforma în ROMANIA MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE CLUBUL SPORTIV AL ARMATEI „STEAUA” BUCUREŞTI Birou relaţii publice e-mail: contact@csasteaua.ro Contact 021-413.60.07 COMUNICAT NR. 58 Data: 11.01.2019 domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, se prevede că: „asistenţa medicală de urgenţă la spectacole în aer liber, festivaluri şi manifestări sportive se solicită obligatoriu de către organizator, pe baza unor contracte încheiate cu serviciile private sau publice de urgenţă prespitalicească. Autorităţile publice aprobă desfăşurarea acestor evenimente numai în cazul în care asistenţa medicală de urgenţă este asigurată în mod adecvat, conform normelor în vigoare”.

Printr-o analiză atentă, se poate observa că există o diferenţiere clară între serviciile de prim ajutor ce pot fi asigurate de către personalul medical al clubului conform prevederilor Legii Educaţiei Fizice şi Sportului Nr. 69 din 28 aprilie 2000, cu modificările şi completările ulterioare şi cele menţionate în Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, care impun asigurarea serviciilor medicale de urgenţă.

În plus, menţionăm că în cursul anului 2018 CSA „Steaua Bucureşti” a avut calitatea de organizator pentru un număr de aproximativ 250 evenimente sportive, pentru care a existat obligativitatea de a asigura asistenţă medicală de urgenţă / prim ajutor. Datorită numărului mare de competiţii sportive, pot să apară situaţii care impun prezenţa concomitentă în locaţii diferite a unui număr de 3-4 ambulanţe tip B, pentru care CSA „Steaua Bucureşti” nu deţine capabilităţile fizice de asigurare a suportului necesar conform legislaţiei în vigoare.

Menţionăm că articolul a fost scris fără a fi solicitat şi punctul de vedere al CSA Steaua Bucureşti, ceea ce a creat un prejudiciu de imagine clubului.

Clubul Sportiv al Armatei „Steaua Bucureşti”

Biroul Relaţii Publice

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.