STEAUA DE CÂRȚA | Dincolo de munți, în Transilvania, satul cu 2.500 de locuitori a prins viață. Unde s-a refugiat echipa cu 40 de titluri naționale. „Timaru se poate urca pe bicicletă pentru a parcurge cei 17 km până acasă”

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:
STEAUA DE CÂRȚA | Dincolo de munți, în Transilvania, satul cu 2.500 de locuitori a prins viață. Unde s-a refugiat echipa cu 40 de titluri naționale.

Deținătoare a recordului mondial pentru campionatele naționale câștigate, Steaua București stârnește impresii puternice în hocheiul românesc. Înfruntând o perioadă plină de suișuri și coborâșuri ca urmare a închiderii patinoarului din București in 2012, steliștii au găsit refugiu dincolo de munți, în Transilvania. Chiar dacă rezultatele bune au început să se adune recent, întoarcerea echipei în București este încă sub semnul întrebării. Situația actuală a stârnit și interesul reprezentanților forului internațional IIHF, care pe siteul oficial au publicat zilele trecute un interesant material cu titlul „Viața în exil” despre tot ceea ce înseamnă Steaua. ProSport vi-l prezintă mai jos. 

În vremurile în care campionatul național din România se decidea în meciul final, a juca împotriva Stelei în vulcanul patinoarului „Mihai Flamaropol” din București nu era pentru cei slabi de inimă. Puternic susținută  de fanii ei pasionali, secția de hochei a Clubului Sportiv al Armatei s-a bucurat ani la rând de un enorm succes, câștigând de 40 de ori campionatul național și de 33 de ori Cupa României. Aceasta contrastează evident cu Steaua de astăzi, care joacă meciurile de acasă într-un peisaj liniștit din Cârța, un mic sat transilvănean cu 2.500 de locuitori.
Silueta impresionantă a bisericii fortificate romano-catolice, construită pe coama unui deal, este vizibilă prin ferestrele arenei, și doar aplauzele membrilor de familie și al unui grup de juniori salută echipa la intrarea pe gheață. Aici, la cinci ore distanță către nord de capitala României, Steaua și-a găsit refugiul, unde își desfășoară cel de-al treilea sezon consecutiv. „Pentru noi cel mai important lucru a fost păstram echipa”, mărturisește Cristian Cîrlan, președintele secției de hochei pe gheață a Clubului Steaua. Este un strigăt îndepărtat, față de anul 2008 când a intrat în hochei, promițându-și să aducă înapoi zilele de glorie ale echipei Steaua. Cîrlan a avut un rol esențial în atragerea primului jucător din liga americană de hochei (NHL), Cam Severson, care a semnat un contract cu clubul rebranduit atunci în Steaua Rangers și care ulterior a intrat în competiția româno-ungară Liga MOL. Dar recesiunea economică și-a pus amprenta asupra activității echipei, iar lipsa investițiilor în hochei în zona capitalei au avut ca rezultat închiderea definitivă a patinoarului Mihail Flamaropol.


Bucureștiul, fără patinoar. Ultimul meci pe „Flamaropol”, în martie 2012

Steaua a jucat ultimul meci pe patinoarul Mihail Flamaropol în martie 2012, iar de atunci Bucureștiul, un oraș cu peste 2 milioane de locuitori, a fost lăsat fără patinoar. Refuzând desființarea secției de hochei, Steaua și-a găsit salvarea la Cârța, unde patinoarul acoperit nou construit le-a oferit condiții favorabile pregătirii pe gheață. Un inconvenient a fost localizarea, cu drumul anevoios către nord, chiar între cele două rivale din campionat, echipele din Gheorgheni și Miercurea Ciuc. La doi ani și jumătate de la procesul de relocare temporară a unei întregi echipe profesioniste, Cîrlan și jucătorii echipei Steaua s-au adaptat la noile împrejurări și la beneficiile aduse de acestea. „Totul aici este despre hochei,” susține Cîrlan.

Jucătorilor le ia doar cinci minute să ajungă din pat la patinoar, iar marele avantaj este că ei arată și se comportă ca o echipă”. Cu cazare permanentă asigurată de club și cu puține alte activități în afară de hochei asupra cărora să se concentreze, jucătorii primesc câteva zile libere o dată la două-trei săptămâni. În timp ce unii jucători se urcă în mașini pentru a ajunge la familiile lor din București sau mai departe, în Ucraina, cel mai cunoscut jucător al Stelei se poate urca acum pe bicicletă pentru a parcurge cei 17 km, de la antrenament spre casă, în Bălan.
„Nu m-am așteptat niciodată să joc atât de aproape de casă. Visul meu de copil a fost să joc pentru Steaua, dar să pot juca atât de aproape de casă e un bonus, e ca o recompensă„, spune Ioan Timaru, cel care se află în cel de-al 24-lea sezon ca jucător profesionist la Steaua.

Legendarul Timaru

Timaru e o legendă a clubului. Pe cât de modest este în afara gheții, pe atât de competitiv este în meciuri. Jucătorul de 41 de ani are o lungă și apreciată carieră sportivă, încărcată cu trofee și distincții, fiind de asemenea decorat în grad de căpitan pentru serviciile aduse Clubului Sportiv al Armatei Steaua București. Timaru, care în aprilie acest an a marcat 2 goluri și a avut patru assist-uri în cele 5 meciuri pe care naționala României le-a disputat în drumul către medalia de aur la Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață, Divizia a II-a, grupa A, mărturisește că activitatea sa ca jucător profesionist se apropie de final.

Dar, mulțumită reputației sale și a apropierii de casă datorată relocării echipei, experiența sa va continua să fie de folos chiar și după anii petrecuți ca jucător. Odată cu punerea bazelor pentru deschiderea unui centru de hochei Steaua Bălan, rolul lui Timaru va fi esențial în introducerea în bucuria jocului de hochei unei noi generații de jucători cu vârste între 4 si 8 ani, din orașul său natal Bălan, un fost oraș minier care în ultima vreme a trecut prin momente dificile.
„Timaru este dovada că sportul îți poate schimba viața. El a reprezentat Steaua și România, a călătorit în jurul lumii, aceasta demonstrează că poți reuși chiar dacă vii dintr-un mic orășel precum Bălan”, spune Cîrlan vorbind despre proiectul prin care atât patinoarul în aer liber de la Bălan, cât și patinoarul acoperit de la Cârța vor fi folosite și unde jucători de la Steaua precum Andras Kostandi sau portarul Adrian Catrinoi, ambii născuți și locuind în zonă, vor fi parte din proiect.

Noile programe pe care Steaua se pregătește să le lanseze într-o zonă cu ierni geroase și o impresionantă tradiție în hochei vin în momentul în care numărul celor care practică acest sport este în scădere, și unde exodul în masă al jucătorilor de toate vârstele a fost un motiv de îngrijorare pentru multă vreme. Un exemplu recent este cel din aceasta vară când 16 jucători sub 18 ani, împreună cu antrenorul, au plecat din zona Miercurea Ciuc către Gyor, Ungaria, zonă unde investițiile majore din hochei au generat sentimentul că o carieră prosperă în țara vecină ar fi o posibilitate viabilă.


CLASAMENT LIGA NAȚIONALĂ‚

  • 1. CSM Dunărea Galați 32 de puncte (14 meciuri)
  • 2. SC Miercurea Ciuc 31 de puncte (15 meciuri)
  • 3. Steaua București 28 de puncte (14 meciuri)
  • 4. Corona Brașov 20 de puncte (15 meciuri)
  • 5. Progym Gheorgheni 18 puncte (14 meciuri)
  • 6. Sportul Stundențesc 0 puncte (14 meciui)

„Oamenii obișnuiau să ne salute și era până la un punct o viață normală. Aș putea spune că simpatizau cu noi pe vremea când pierdeam cu 10-1 sau 7-2 și singurul nostru obiectiv era să existăm”

Chiar dacă mulți jucători tineri au plecat, nivelul competițional în campionatul de seniori este în prezent mult mai ridicat, cu jucători de top prezenți în aproape toate echipele. Conform spuselor președintelui stelist, în prezent cinci echipe din campionatul național se pot bate pentru titlu, două dintre ele fiind HSC Csikszereda din Miercurea Ciuc și Progym Gheorgheni, echipe locale și în același timp rivale istorice ale echipei Steaua. Iar acest fapt are impact asupra vieții de zi cu zi echipei Steaua la Cârța.
„Oamenii obișnuiau să ne salute și era până la un punct o viață normală. Aș putea spune că simpatizau cu noi pe vremea când pierdeam cu 10-1 sau 7-2 și singurul nostru obiectiv era să existăm. Dar când am început să fim din nou o echipă solidă și să învingem echipele din Miercurea Ciuc și Gheorgheni, atitudinea lor s-a schimbat și dintr-o dată n-a mai fost atât de plăcut ca înainte. Faptul că învingem e deja o problemă”, precizează oficialul stelist, care anul trecut a văzut Steaua revenind în top, înainte de a pierde finala din Cupa României împotriva echipei Dunărea Galați. În timp ce Steaua agită spiritele în Transilvania, relocarea echipei și meciurile jucate la Cârța reprezintă doar o soluție temporară. Cîrlan însuși petrece 14-16 ore pe zi încercând să împace activitatea de președinte al secției de hochei cu cea de vice-președinte al departamentului de marketing și comunicare a clubului Steaua, care include 27 de secții sportive.

Patinoarul din București nu a fost demolat încă, dar anul avansat de autorități pentru finalizarea noii arene este 2016! Surpriza de lângă Otopeni

Chiar dacă există un contract pentru un proiect al unei arene cu 3.000 de locuri, care urmează sa fie construită pe amplasamentul fostului patinoar din București, data finalizării sale stabilită pentru octombrie 2016 devine pe zi ce trece mai puțin probabilă, având în vedere ca lucrările de demolare încă nu au demarat. Într-o notă mai optimistă, patinoarul de antrenament care se construiește lângă Aeroportul Otopeni urmează să fie finalizat în acest an, ceea ce înseamnă că secțiile de juniori de la U10 până la U20 vor avea un loc de antrenament aproape de casă.
Cu Steaua care insistă ca termenele limită propuse să fie respectate, Cîrlan este nerăbdător să înainteze cu planurile proiectelor viitoare dintre secția de hochei a clubului Steaua și Consiliul Internațional al Sportului Militar, precum și proiecte de cooperare la toate nivele de vârstă cu cluburile din zona balcanică. În același timp, el își dorește ca Steaua să câștige titlul de campioană națională, câștigat ultima dată în 2006. „Construim pas cu pas, cu ochii îndreptați spre viitor. Am promovat tineri din echipele de juniori, cărora le-am dat posibilitatea să joace și pe care încercăm să-i dezvoltăm. Suporterilor le e dor de Steaua, dar le e dor de o Steaua câștigătoare„, încheie Cîrlan. „Este foarte important pentru noi să avem o echipă învingătoare când ne vom întoarce în București și va fi extraordinar să câștigam din nou campionatul în fața suporterilor noștri.”

Pe aceeași temă
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Turist în Mamaia: „3.500 de lei pentru patru zile în condiţii de două stele la Mamaia. Cât un sejur de 7 zile la Roma”
Turist în Mamaia: „3.500 de lei pentru patru zile în condiţii de două stele la Mamaia. Cât un sejur de 7 zile la Roma”
WhatsApp anunţă implementarea
WhatsApp anunţă implementarea "View Once". Iată tot ce trebuie să ştii despre noua funcţie
„Valorează între 5 și 20 de milioane”. Decizia radicală luată de Bonetti în cazul lui Sorescu
„Valorează între 5 și 20 de milioane”. Decizia radicală luată de Bonetti în cazul lui Sorescu
Pedeapsă imediată, mașină poliție camuflată, România. VIDEO incredibil
Pedeapsă imediată, mașină poliție camuflată, România. VIDEO incredibil
Monica Tatoiu: ‹‹Tata castiga 85.000 de lei pe luna cand o Dacie era 50.000 de lei››
Monica Tatoiu: ‹‹Tata castiga 85.000 de lei pe luna cand o Dacie era 50.000 de lei››
Dezvăluire şocantă după aproape 24 de ani: Tavi Colen, acuzat de tentativă de VIOL de o celebră artistă
Dezvăluire şocantă după aproape 24 de ani: Tavi Colen, acuzat de tentativă de VIOL de o celebră artistă
Primele imagini cu noile buletine cu cip, emise de astăzi la Cluj. Cum arată cărţile de identitate electronice
Primele imagini cu noile buletine cu cip, emise de astăzi la Cluj. Cum arată cărţile de identitate electronice
Ofertă imbatabilă la Lidl - Clienților nu le-a venit să creadă!
Ofertă imbatabilă la Lidl - Clienților nu le-a venit să creadă!
De ce ești magnet pentru țânțari. Motive pentru care te înţeapă mai mult pe tine decât pe alţii
De ce ești magnet pentru țânțari. Motive pentru care te înţeapă mai mult pe tine decât pe alţii
Miliardarul Elon Musk are o veste terifiantă pentru noi: Iată cine este, de fapt, „Dumnezeu”
Miliardarul Elon Musk are o veste terifiantă pentru noi: Iată cine este, de fapt, „Dumnezeu”
Andreea Bănică, gafă +18 pe plajă! I-a căzut sutienul și a rămas în sânii goi
Andreea Bănică, gafă +18 pe plajă! I-a căzut sutienul și a rămas în sânii goi
Din ce își câștigă de fapt banii Bianca Drăgușanu. A recunoscut tot! E plătită regește
Din ce își câștigă de fapt banii Bianca Drăgușanu. A recunoscut tot! E plătită regește
ȘOCUL ANULUI pentru cei vaccinați cu PFIZER! Este răsturnare totală de situație. Anunțul cumplit a venit chiar acum
ȘOCUL ANULUI pentru cei vaccinați cu PFIZER! Este răsturnare totală de situație. Anunțul cumplit a venit chiar acum
”13.000 de lei salariu pe lună dacă lucrez de acasă, 17.000 dacă trebuie să vin la birou”. Cum se negociază acum salariile
”13.000 de lei salariu pe lună dacă lucrez de acasă, 17.000 dacă trebuie să vin la birou”. Cum se negociază acum salariile
Tania Budi și-a făcut operație estetică de întinerire. Cum arată acum
Tania Budi și-a făcut operație estetică de întinerire. Cum arată acum
Un FOTOGRAF a înregistrat ceva surprinzător într-o PĂDURE din România. Pe imagini se poate vedea cum ...
Un FOTOGRAF a înregistrat ceva surprinzător într-o PĂDURE din România. Pe imagini se poate vedea cum ...
Dedeman, 3 august: Produsele interesante din noul catalog. Accesorii utile pe caniculă
Dedeman, 3 august: Produsele interesante din noul catalog. Accesorii utile pe caniculă
INTERVIU Un an de la explozia din portul Beirut. Despre situaţia socio-politică din Liban, cu analistul de politică externă, Răzvan Munteanu
INTERVIU Un an de la explozia din portul Beirut. Despre situaţia socio-politică din Liban, cu analistul de politică externă, Răzvan Munteanu
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Cum au ajuns zeci de tone de peşte toxic şi stricat în farfuriile românilor. „Îl spălau cu oţet şi-l vindeau ca proaspăt”
Cum au ajuns zeci de tone de peşte toxic şi stricat în farfuriile românilor. „Îl spălau cu oţet şi-l vindeau ca proaspăt”
Milioane de români au ajuns acţionari la Banca Transilvania fără să ştie
Milioane de români au ajuns acţionari la Banca Transilvania fără să ştie
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a primit un telefon care i-a schimbat viaţa
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a primit un telefon care i-a schimbat viaţa
Andreea Bălan și Tiberiu Argint au plecat într-o nouă vacanță. Ce destinație au ales de această dată
Andreea Bălan și Tiberiu Argint au plecat într-o nouă vacanță. Ce destinație au ales de această dată
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
FOTO. Imagini hot cu Ana Baniciu în costum de baie! Cât de bine arată vedeta
FOTO. Imagini hot cu Ana Baniciu în costum de baie! Cât de bine arată vedeta
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern