Squash, sportul modern al oamenilor de afaceri inventat acum două secole

Squash, sportul modern al oamenilor de afaceri inventat acum două secole
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Se joacă la perete, în viteză, cu strategie, inventivitate și multă mișcare. În România, încurajat de investiții
  • din ce în ce mai mari, sportul și afacerea squash sunt în continuă dezvoltare

Turtește mingea de perete. Lovește-o tare. Dar pune și mintea la contribuție. Gândește. Fă-ți o strategie. Aleargă. Fii foarte atent la mișcările adversarului și iar turtește-o. Folosește-ți agilitatea. Fii rezistent. Fii deștept. „Ucide” mingea și vei câștiga. Cam ăsta e squash-ul, un sport apărut de câțiva ani în România, dar care a fost inventat în Anglia acum aproape 200 de ani, în 1830.

La prima vedere, crezi că e ușor. Mingea lovită de adversar vine din perete, iar tu trebuie să o dai înapoi de același perete. „E un fel de tenis”, zic unii. „Un fel de perețel”, ironizează alții, amintindu-și de copilărie, când dădeau cu mingea de perete și numărau de câte ori reușesc acest lucru. Trebuie să jucați o singură dată și vă veți schimba părerea. Nu e deloc un „perețel”, nu e deloc o simplă joacă. E un sport complex, solicitant, antrenant, în care trebuie să fii mereu atent, să anticipezi mișcările adversarului, să îi dai mingea înapoi așa încât să îl surprinzi mereu, să câștigi punctul, setul și apoi meciul.

S-a lansat ideea că squash-ul e un sport al bogaților, un sport jucat de oamenii de afaceri chiar și într-o pauză luată după negocieri intense. Ne explică Gil Dumitrescu, patronul complexului „Squash Court”, aflat în Drumul Taberei, pe Valea Oltului: „În străinătate, mai precis în țările anglo-saxone, foarte multe terenuri de squash se află în clădirile de Trade Center, iar în pauza de masă oamenii de afaceri joacă squash chiar în buildingul lor”. Nu se fac afaceri între două seturi, dar se dispută câteva seturi între două runde de negocieri.

Recuperator cu acte, îndrăgostit de squash
Așadar, Gil Dumitrescu, ghidul nostru în materie de squash, a fost caiacist între 14 și 18 ani, la juniorii Stelei, și a fost cucerit de squash când muncea în Spania, în 2001: „Mi-a plăcut tare, pot să spun că m-am îndrăgostit de sportul ăsta și am jucat în Spania șase ani la rând, aproape săptămână de săptămână. Când m-am întors în România, eram convins că acest sport se va dezvolta și la noi. Îmi cumpărasem rachetă, dar nu am folosit-o vreo doi ani, pentru că nu am avut timp să joc. Lucram ca recuperator cu acte la o firmă de avocatură”.

Gil și-a folosit până la urmă racheta, a jucat din nou squash după doi ani și și-a trasat un obiectiv: „Trebuie să fac un teren”.
Era iunie 2013 și „îndrăgostitul” nostru s-a apucat de treabă. „Mergeam la sala de fitness și mă gândeam că aș avea nevoie și eu de o hală de genul ăsta. Norocul meu a fost că patronii de la fitness voiau să micșoreze spațiul și i-am întrebat dacă nu îmi închiriază mie jumătate din suprafață. Au fost de acord și uite-așa am făcut primul pas spre sala mea de squash”, explică el.

De la începutul lui iulie 2013, Gil și-a făcut singur proiectul, iar pe 15 septembrie a început lucrările. În două luni, complexul a fost gata! Inaugurarea a avut loc chiar mai repede, pe 3 noiembrie, când au venit și trei jucători din Top 10 România, dar finisajele au continuat până la jumătatea lunii.

  • Info: Ce conține
  • Squash Court
  • »3 terenuri de squash
  • »2 vestiare complete
  • »2 mese de ping-pong
  • »Recepție-bar
  • »Un spațiu pentru odihnă

O investiție de 35.000 de euro
„Squash Court” are trei asociați, care au investit în total 35.000 de euro, dar cheltuielile au fost reduse mult de Gil Dumitrescu. El a făcut singur proiectul, design-ul, apoi rețeaua electrică, partea de IT și finisajele finale. Gil ne dă și un exemplu: „Sunt 32 de lămpi în incintă. Montajul uneia costă 50 de lei, deci în total 1.600 de lei, bani salvați de munca mea”.
Un teren oficial, agreat de Federația Română și de Federația internațională, costă între 22.000 și 35.000 de euro. Gil le-a făcut cu 7.000 de euro fiecare.

Info: Cât costă echipamentul pentru squash
Un tricou de joc pornește de la 50 de lei, un șort la fel, o rachetă de squash poate costa între 50 și 900 de lei, în funcție de nivelul de joc pe care vrei să îl atingi și, bineînțeles, de banii de care dispui. Încălțămintea este aceea pentru terenurile de interior, pe suprafață artificială, ca la volei, badminton și tenis, și costă între 50 și 900 de lei. Iar pentru un set de mingi trebuie să dai numai 10 lei! Mingile sunt de mai multe feluri: mingi care sar mai mult și mingi care sar mai puțin, pentru începători, pentru nivel mediu sau pentru profesioniști.

Cheltuieli de 15.000 de lei pe lună

Chiria pentru hala în care se află complexul de squash este de 11.000 de lei pe lună, iar cheltuielile totale ajung la 15.000 lei lunar. „Pe noi ne interesează acum să fim pe piață și să ajungem la zero cu cheltuielile. Altfel, nu e un business. Ca să rămânem pe piață, trebuie să ajungem la zero cu cheltuielile. Acum facem cam 12.000 de lei încasări pe lună, ceea ce înseamnă că ne acoperim cam 80% din cheltuieli”, explică Gil Dumitrescu. Câți oameni ar trebui să joace ca să existe profit? Ne lămurește același Gil: „Ca să intrăm într-un profit rezonabil, trebuie să am terenurile ocupate cam 15 ore pe zi, adică 5 ore pentru fiecare teren. La 12 ore pe zi, suntem pe zero, dar acum avem doar 9 ore pe zi”.

În prima lună de după lansare, au venit doar 10 oameni să joace, în a doua lună au fost 80, iar acum sunt aproape 100 de jucători care vin constant. „Primii clienți au fost doi IT-iști de la Coca Cola, doi corporatiști. În general, vin mulți corporatiști, am o colaborare cu Decathlon, va urma una cu Adobe. Sun oameni cu venituri medii spre mari”, povestește patronul.

Cât costă un abonament
Lista de prețuri e una piperată. Un om de rând nu se prea poate apropia de un abonament pe 10 ore, dar există și oferte! „Ideea e să ajungem și la jucătorul care are un venit lunar mic. Sportul ăsta poate fi pentru toți. Dacă aș sta cu prețurile de la recepție, aș avea doi clienți”, explică Gil, care se ajută de site-urile de oferte: „Acestea au o bază mare de date și mă ajută să câștig clienți, să îi diversific”. În plus, prețurile de la Recepție sunt negociate în funcție de client.

  • Info: Lista de prețuri
  • la Squash Court
  • Timp    Preț oficial    Preț la ofertă
  • 1 oră    65 lei    29 lei
  • 10 ore    550 lei    275 lei
  • 20 ore    1.040 lei    520 lei


Tehnica de lovire, ca la badminton
La squash, tehnica de lovire a mingii nu are nicio legătură cu aceea de la tenis de câmp, dar este foarte apropiată de cea de la badminton. La tenis, mingea și racheta sunt mai mari decât la squash, unde mingea trebuie biciuită. Racheta se ține un pic înclinată, în funcție de unghiul de lovire pe care vrei să îl imprimi. Mingea nu se acoperă ca la tenis de câmp, nu poți să dai top-spin, pentru că mingea nu e păroasă, nu se poate „tăia”.

  • Info: Dimensiunile terenului
  • Terenul are 6,4 metri pe 9,75 metri. Linia roșie de sus, linia peste care e aut, este poziționată la 4,57 metri, iar cea de la mijloc, peste care trebuie să trimiți mingea când servești, este la 1,78 metri. Linia de jos, sub care se consideră minge pierdută, e la 48 de centimetre de podea.


De ce să facem squash
Gil Dumitrescu spune că squash-ul este unul dintre cele mai solicitante sporturi: „Veniți la squash și nu veți mai avea nevoie de niciun alt tip de mișcare. E un sport care vă solicită într-o oră toate grupele de mușchi. În plus, trebuie să îți folosești inteligența, să îți faci o strategie, te ajută mult și psihic. Îți trebuie multă gândire, pentru că e un sport care nu se joacă haotic, la întâmplare”.

Cât ar trebui să jucăm
Depinde de vârsta fiecăruia, pentru că recuperarea după o oră de joc intens durează și trei zile la o persoană de peste 40 de ani.
Dacă ai 20-30 de ani, după o zi ești ca nou.
Dar orice vârstă ați avea, dacă vreți să încercați ceva nou, dacă vreți să faceți mișcare și să vă mențineți în formă, dacă vreți să vă puneți, totodată, și mintea la contribuție, merită să încercați o partidă de squash. Singura problemă este că veți dori apoi încă un meci, și încă unul, și încă unul… Depinde de disponibilitatea financiară și de rezistența le efort susținut.

Istoria squash-ului, Sport recunoscut oficial în 1864
Squash-ul s-a dezvoltat din tenis și a apărut prin 1830, unde altundeva decât în Anglia. Mai precis, la Școala Harow, unde elevii au observat că o minge de racquets (un alt sport cu minge mică și rachetă) găurită, care se deformează la impactul cu un perete, permite un joc cu o varietate mai mare de lovituri și necesită mai mult efort din partea jucătorilor – notează site-ul asociatiadesquash.ro.

Squash-ul s-a dezvoltat ușor-ușor, iar în 1864 au fost construite primele terenuri de squash, iar sportul a fost recunoscut oficial. Sportul s-a răspândit apoi în Statele Unite și în Canada, dar și în coloniile engleze.

Prima asociație națională de squash din lume a fost înființată în SUA și s-a numit „The United States Squash Racquets Association” (USSRA), acum cunoscută sub numele de US Squash.

  • Info: Unde se poate juca squash
  • În București, există terenuri la Baza Dinu Pescariu, la Aerosquash Băneasa, la Squash4All, la Squash Court, dar și la Mariott. În țară, se poate juca squash la Timișoara, Cluj și Ploiești.
  • »În engleză, „to squash” înseamnă a comprima, a turti


Regulile jocului
Squash-ul se joacă la simplu sau la dublu. Jucătorul care câștigă tragerea la sorți își alege partea din care servește și va alterna părțile până ce pierde punctul. Mingea poate lovi orice perete, de oricâte ori, dar trebuie să lovească obligatoriu peretele din față înainte să cadă pe podea. Un schimb de lovituri se termină atunci când: 1) Mingea atinge de două ori podeaua; 2) Mingea lovește tabla de pe peretele din față; 3) Mingea atinge orice suprafață din exteriorul liniilor de margine; 4) Dacă apare o obstrucție între jucători, iar punctul va fi câștigat de cel obstrucționat.
Meciul, în mod normal, se joacă pe sistemul”cel mai bun din 5 seturi”, dar se poate disputa și în sistemul „cel mai bun din trei seturi”.
Fiecare set se joacă până la 11 puncte, cu excepția cazului în care scorul ajunge la 10-10 și atunci jocul continuă până ce unul dintre jucători conduce la o diferență de două puncte.

Turneu de amatori în martie
La Squash Court se va disputa în primăvară o competiție la care vor participa doar jucători neprofesioniști. Taxa de participare este de 50 de lei de fiecare, iar premiul cel mare va consta într-un echipament complet de squash. Locul II va lua o rachetă și o pereche de ochelari, iar locul III – o rachetă.

În curând, un „Guvern” al squash-ului
Edi Tecșan, un mare amator de squash și cel care deține și un site de profil, squashmania.ro, vrea să înființeze un fel de Guvern al squash-ului. Momentan, există o federație de squash, Asociația de Squash, care vrea să impună propriile reguli. Tecșan promovează inițiativele în domeniu și îi ajută cu consiliere și promovare pe cei care vor să înceapă o afacere de acest gen.

35.000 de euro, investiția inițială în Squash Court

400 de metri pătrați are hala unde se află terenurile de la „Squash Court”

Eram convins că acest sport se va dezvolta și la noi. Îmi cumpărasem rachetă, dar nu am folosit-o vreo doi ani, pentru că nu am avut timp să joc. Lucram ca recuperator cu acte la o firmă de avocatură
Gil Dumitrescu, acționar Squash Court

Florin CARAMAVROV / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele