SPECIAL | Tot ce trebuie să ştii despre finala Cupei Ligii. De la scânteia aprinsă de Mondialul din 94, la Cupa Samsung iniţiată de George Copos şi ideea LPF din 2015. Dinamo - ACS Poli Timişoara, sâmbătă, de la ora 20:00

19 mai 2017 2639 afişări Comentează şi tu Special
SPECIAL | Tot ce trebuie să ştii despre finala Cupei Ligii. De la scânteia aprinsă de Mondialul din 94, la Cupa Samsung iniţiată de George Copos şi ideea LPF din 2015. Dinamo - ACS Poli Timişoara, sâmbătă, de la ora 20:00 Foto: Alexandru Dobre - Mediafax
  • Dinamo - ACS Poli Timişoara are loc sâmbătă, de la ora 20:00, pe Arena Naţională
  • În 1994, Liga Profesionistă de Fotbal a hotărât organizarea Cupei Ligii, ca o competiţie pentru echipele din primul eşalon, care să acopere golul lăsat de comprimarea respectivului sezon ca urmare a participării echipei naţionale la turneul final al CM din SUA.

La 27 aprilie se disputase ultima etapă a ediţiei 1993-94. De aceea, ar fi urmat o pauză competiţională lungă, de aproximativ trei luni pline, pe-atunci noul sezon demarând dincolo de jumătatea lui august. Iniţial cluburile s-au împotrivit, deoarece noua competiţie necesita cheltuieli suplimentare legate de primele jucătorilor, transport etc. Audienţa urma a fi foarte scăzută, cum şi la meciurile de campionat ea se redusese drastic, fiind totodată şi o perioadă de concedii. Şi peste toate, nu exista niciun fel de recompensă financiară. De aceea, exista temerea organizatorilor ca şi a presei că echipele urmau să trimită în joc fotbalişti no name, tineri, chiar juniori sau jucători aflaţi în probe. Ceea ce avea să se şi întâmple. În cele din urmă cluburile au fost de-acord cu competiţia, asumându-şi toate cheltuielile necesare.

Pentru ca acestea să fie cât mai reduse, participantele au fost împărţite în grupe pe criterii geografice. A fost alipită şi o competiţie abia inventată de Gheorghe Copos, care tocmai venise ca finanţator la Rapid şi voia să-şi arate muşchii, Cupa Samsung, la care fuseseră invitate toate cele cinci cluburi bucureştene, Rapid, Dinamo, Steaua, Sp. Stud. şi Progresul, plus Universitatea Craiova. Aici exista recompensă şi chiar substanţială, 100.000 dolari pentru câştigătoare. LPF a considerat-o ca pe una din grupe, învingătoarea urmând să se califice în semifinale, alături de câştigătoarele celorlalte trei grupe în care au fost încadrate restul de 12 echipe.

Aceleaşi motive au stat şi la baza organizării ediţiilor din 1998 şi 2000. Ce vremuri! pe-atunci echipa naţională se califica non-stop la turnee finale. De asemenea, regulile de desfăşurare au fost aceleaşi. Chiar dacă acele partide au semănat mai degrabă a „amicale”, ele au un caracter oficial, iar trofeele câştigate pot fi puse sau adăugate cu toată încrederea de cele care şi le-au adjudecat în propriile panoplii, aşa cum se procedează cu titlurile, cupele sau mai nou supercupele. Din nefericire, două dintre câştigătoare, FCM Bacău şi Gloria Bistriţa, nu mai există.

Începând cu 2015, LPF a repus pe tapet competiţia, de această dată susţinând-o serios din punct de vedere bănesc, cu un sponsor partener, Adeplast, astfel încât sunt recompensate financiar, în funcţie de performanţe, toate participantele. Iar la penuria financiară de astăzi orice ban este binevenit. De asemenea, acum nu mai are o periodicitate aleatorie, ci una sezonală, disputându-se concomintent cu Campionatul şi Cupa.

Din nefericire, nu prea are priză la public (dar ce pretenţii să mai avem când şi în prima Ligă am avut destule cazuri de asistenţă de sub 100 spectatori la meci) şi aglomerează în anumite momente programul competiţional, apărând recent voci care i-au contestat utilitatea (media generală a spectatorilor din această ediţie a Cupei Ligii s-a ridicat la 3.562). LPF însă a rămas pe poziţie şi a anunţat prin reprezentanţii ei că o va organiza în continuare, dar că va deveni un fel de competiţie de tineret-rezerve. Dacă tot va fi aşa, nu ar fi fost mai bine să fi reînviat vechiul campionat de tineret-rezerve?

Tabloul câştigătoarelor Cupei Ligii

  • 1994 (Arad, UTA)    RAPID BUCUREŞTI – UTA Arad    5-1
  • 1998 (Bucureşti, Rocar)    FCM BACĂU – Universitatea Cluj    3-2 d.prel.
  • 2000 (Bucureşti, Cotroceni)    GLORIA BISTRIŢA – FCM Bacău    2-2 (3-1 d.l.dep.)
  • 2015 (Bucureşti, Arena Naţională)    STEAUA BUCUREŞTI – Pandurii Târgu Jiu    3-0
  • 2016 (Bucureşti, Arena Naţională)    STEAUA BUCUREŞTI – Concordia Chiajna    2-1 d.prel.


Cine se aştepta la ACS Poli?
Ediţia din acest an are o finală inedită. Dacă şi de Dinamo nu se poate spune că era prea aşteptată în ultimul act, de ACS Poli nici atât. Cea care era dată ca sigur retrogradată a înregistrat numai victorii, e drept, trei dintre cele patru meciuri le-a disputat pe teren propriu, printre victimile sale fiind şi viitoarea campioană, Viitorul. Acum timişorenii fac nazuri, cel puţin la nivel declarativ, că au ajuns atât de departe, că s-au aglomerat aceste meciuri cu cele pentru supravieţuira în Liga I. Însă amintiţii bani oferiţi de Adeplast, de care am pomenit mai sus, pentru ACS Poli erau foarte importanţi, iar pe de altă parte probabil că în cadrul grupării nu se spera la salvare. Aşa că oricum am lua-o, este o performanţă şi de aceea, nu doar din respect pentru competiţie şi proprii fani, ci pentru ei însişi, bănăţenii ar trebui să abordeze finala cu cea mai bună echipă şi cea mai mare seriozitate.
Dinamo a confirmat comportarea bună din acest sezon şi are prima şansă să se aleagă cu un trofeu pe care nu l-a mai câştigat până acum.


Drumul celor două
DINAMO
11.08.2016, Voluntari: FC VOLUNTARI – DINAMO BUCUREŞTI 1-2 (0-2) / optimi
17.11.2016, Giurgiu: ASTRA GIURGIU – DINAMO BUCUREŞTI 2-5 (0-1, 2-2) / sferturi
22.12.2016, Bucureşti: DINAMO BUCUREŞTI – STEAUA BUCUREŞTI 4-1 (1-0) / semifinale, manşa 1
01.03.2017, Bucureşti: STEAUA BUCUREŞTI – DINAMO BUCUREŞTI 1-3 (0-1)
ACS POLI
09.08.2016, Timişoara: ACS POLI TIMIŞOARA – VIITORUL CONSTANŢA 2-1 (1-1) / optimi
07.09.2016, Timişoara: ACS POLI TIMIŞOARA – CONCORDIA CHIAJNA 2-1 (1-0) / sferturi
21.12.2016, Târgu Mureş: ARDEAL TÂRGU MUREŞ – ACS POLI TIMIŞOARA 2-4 (1-1) / semifinale, manşa 1
28.02.2017, Timişoara: ACS POLI TIMIŞOARA – ARDEAL TÂRGU MUREŞ 3-1 (2-0) / semifinale, manşa 2

Loturile folosite
DINAMO
Portari: Constantin Laurenţiu BRĂNESCU (1 joc/0 goluri), Jaime Manuel PENEDO Cano (3/0)
Fundaşi: Luca CECCARELLI (1/0), Alin Ilie DUDEA (2/0), Steliano FILIP (3/0), Luka MARIĆ (3/0), Miha MEVLJA (1/0), Ionuţ NEDELCEARU (3/0), Maximiliano Fernando OLIVA (3/0), Mihai POPESCU (2/0), José Antonio ROMERA Navarro (4/0)
Mijlocaşi: Azer BUŠULADŽIĆ (3/0), Sergiu Cătălin HANCA (4/3), Valentin Marius LAZĂR (3/1), May Sphiwe MAHLANGU (2/1), Dan Nicolae NISTOR (3/2), Antun PALIĆ (4/1), Patrick Mihai PETRE (1/1), Dorin ROTARIU (2/1), Andrei Costin TÎRCOVEANU (1/0)
Atacanţi: Iliuţă Daniel POPA (3/3), Harlem-Eddy GNOHÉRÉ (1/1), Adam NEMEC (1/0), „RIVALDINHO” Rivaldo Vitor Borba Ferreira Júnior (1/0)
Conducerea tehnică: Ioan ANDONE primele 3 meciuri / Cosmin Marius CONTRA ultimul meci
ACS POLI
Portari: Vasile Marius CURILEAC (1/0), Cătălin George STRATON (3/0)
Fundaşi: Cristian BOCŞAN (3/0), Gabriel CÎNU (1/1), Alexandru George NEAGU (1/0), Leopold NOVAK (1/0), Cristian Dorel SCUTARU (3/0), Deian Cristian SORESCU (1/0), Bogdan Adrian STRĂUŢ (3/0), Alin Ioan ŞERONI (4/0), Petru Daniel VĂDRARIU (3/0)
Mijlocaşi: Andrei Viorel ARTEAN (3/3), Cristi Marian BĂRBUŢ (4/0), Cosmin Marian BÎRNOI (1/0), Alin Ionuţ CÎRSTOCEA (1/0), Marius CROITORU (4/2), Petre Cătălin DOMAN (2/0), Josip FUČEK (1/0), Fernando LLORENTE Mañas (2/1), Sebastian MAILAT (1/0), Adrian Florin POPARADU (3/0), Josip ŠOLJIĆ (1/0), Emanuel VASI (1/0)
Atacanţi: Octavian DRĂGHICI (1/1), Róbert ELEK (1/0), PEDRO HENRIQUE de Santana Almeida (2/2), Alexandru POPOVICI (3/1), Cătălin Ciprian VRACIU (1/0)
Conducerea tehnică: Ionuţ POPA
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.