SPECIAL | Tot ce trebuie să știi despre finala Cupei Ligii. De la scânteia aprinsă de Mondialul din 94, la Cupa Samsung inițiată de George Copos și ideea LPF din 2015. Dinamo – ACS Poli Timișoara, sâmbătă, de la ora 20:00

Autor: Răzvan Toma Publicat: 19 May. 2017, 11:50 Actualizat: 19 May. 2017, 11:55 Special
SPECIAL | Tot ce trebuie să știi despre finala Cupei Ligii. De la scânteia aprinsă de Mondialul din 94, la Cupa Samsung inițiată de George Copos și ideea LPF din 2015. Dinamo – ACS Poli Timișoara, sâmbătă, de la ora 20:00
  • Dinamo – ACS Poli Timișoara are loc sâmbătă, de la ora 20:00, pe Arena Națională
  • În 1994, Liga Profesionistă de Fotbal a hotărât organizarea Cupei Ligii, ca o competiție pentru echipele din primul eșalon, care să acopere golul lăsat de comprimarea respectivului sezon ca urmare a participării echipei naționale la turneul final al CM din SUA.

La 27 aprilie se disputase ultima etapă a ediției 1993-94. De aceea, ar fi urmat o pauză competițională lungă, de aproximativ trei luni pline, pe-atunci noul sezon demarând dincolo de jumătatea lui august. Inițial cluburile s-au împotrivit, deoarece noua competiție necesita cheltuieli suplimentare legate de primele jucătorilor, transport etc. Audiența urma a fi foarte scăzută, cum și la meciurile de campionat ea se redusese drastic, fiind totodată și o perioadă de concedii. Și peste toate, nu exista niciun fel de recompensă financiară. De aceea, exista temerea organizatorilor ca și a presei că echipele urmau să trimită în joc fotbaliști no name, tineri, chiar juniori sau jucători aflați în probe. Ceea ce avea să se și întâmple. În cele din urmă cluburile au fost de-acord cu competiția, asumându-și toate cheltuielile necesare.

Pentru ca acestea să fie cât mai reduse, participantele au fost împărțite în grupe pe criterii geografice. A fost alipită și o competiție abia inventată de Gheorghe Copos, care tocmai venise ca finanțator la Rapid și voia să-și arate mușchii, Cupa Samsung, la care fuseseră invitate toate cele cinci cluburi bucureștene, Rapid, Dinamo, Steaua, Sp. Stud. și Progresul, plus Universitatea Craiova. Aici exista recompensă și chiar substanțială, 100.000 dolari pentru câștigătoare. LPF a considerat-o ca pe una din grupe, învingătoarea urmând să se califice în semifinale, alături de câștigătoarele celorlalte trei grupe în care au fost încadrate restul de 12 echipe.

Aceleași motive au stat și la baza organizării edițiilor din 1998 și 2000. Ce vremuri! pe-atunci echipa națională se califica non-stop la turnee finale. De asemenea, regulile de desfășurare au fost aceleași. Chiar dacă acele partide au semănat mai degrabă a „amicale”, ele au un caracter oficial, iar trofeele câștigate pot fi puse sau adăugate cu toată încrederea de cele care și le-au adjudecat în propriile panoplii, așa cum se procedează cu titlurile, cupele sau mai nou supercupele. Din nefericire, două dintre câștigătoare, FCM Bacău și Gloria Bistrița, nu mai există.

Începând cu 2015, LPF a repus pe tapet competiția, de această dată susținând-o serios din punct de vedere bănesc, cu un sponsor partener, Adeplast, astfel încât sunt recompensate financiar, în funcție de performanțe, toate participantele. Iar la penuria financiară de astăzi orice ban este binevenit. De asemenea, acum nu mai are o periodicitate aleatorie, ci una sezonală, disputându-se concomintent cu Campionatul și Cupa.

Din nefericire, nu prea are priză la public (dar ce pretenții să mai avem când și în prima Ligă am avut destule cazuri de asistență de sub 100 spectatori la meci) și aglomerează în anumite momente programul competițional, apărând recent voci care i-au contestat utilitatea (media generală a spectatorilor din această ediție a Cupei Ligii s-a ridicat la 3.562). LPF însă a rămas pe poziție și a anunțat prin reprezentanții ei că o va organiza în continuare, dar că va deveni un fel de competiție de tineret-rezerve. Dacă tot va fi așa, nu ar fi fost mai bine să fi reînviat vechiul campionat de tineret-rezerve?

Tabloul câștigătoarelor Cupei Ligii

  • 1994 (Arad, UTA)    RAPID BUCUREȘTI – UTA Arad    5-1
  • 1998 (București, Rocar)    FCM BACĂ‚U – Universitatea Cluj    3-2 d.prel.
  • 2000 (București, Cotroceni)    GLORIA BISTRIȚA – FCM Bacău    2-2 (3-1 d.l.dep.)
  • 2015 (București, Arena Națională)    STEAUA BUCUREȘTI – Pandurii Târgu Jiu    3-0
  • 2016 (București, Arena Națională)    STEAUA BUCUREȘTI – Concordia Chiajna    2-1 d.prel.


Cine se aștepta la ACS Poli?
Ediția din acest an are o finală inedită. Dacă și de Dinamo nu se poate spune că era prea așteptată în ultimul act, de ACS Poli nici atât. Cea care era dată ca sigur retrogradată a înregistrat numai victorii, e drept, trei dintre cele patru meciuri le-a disputat pe teren propriu, printre victimile sale fiind și viitoarea campioană, Viitorul. Acum timișorenii fac nazuri, cel puțin la nivel declarativ, că au ajuns atât de departe, că s-au aglomerat aceste meciuri cu cele pentru supraviețuira în Liga I. Însă amintiții bani oferiți de Adeplast, de care am pomenit mai sus, pentru ACS Poli erau foarte importanți, iar pe de altă parte probabil că în cadrul grupării nu se spera la salvare. Așa că oricum am lua-o, este o performanță și de aceea, nu doar din respect pentru competiție și proprii fani, ci pentru ei însiși, bănățenii ar trebui să abordeze finala cu cea mai bună echipă și cea mai mare seriozitate.
Dinamo a confirmat comportarea bună din acest sezon și are prima șansă să se aleagă cu un trofeu pe care nu l-a mai câștigat până acum.


Drumul celor două
DINAMO
11.08.2016, Voluntari: FC VOLUNTARI – DINAMO BUCUREȘTI 1-2 (0-2) / optimi
17.11.2016, Giurgiu: ASTRA GIURGIU – DINAMO BUCUREȘTI 2-5 (0-1, 2-2) / sferturi
22.12.2016, București: DINAMO BUCUREȘTI – STEAUA BUCUREȘTI 4-1 (1-0) / semifinale, manșa 1
01.03.2017, București: STEAUA BUCUREȘTI – DINAMO BUCUREȘTI 1-3 (0-1)
ACS POLI
09.08.2016, Timișoara: ACS POLI TIMIȘOARA – VIITORUL CONSTANȚA 2-1 (1-1) / optimi
07.09.2016, Timișoara: ACS POLI TIMIȘOARA – CONCORDIA CHIAJNA 2-1 (1-0) / sferturi
21.12.2016, Târgu Mureș: ARDEAL TÂRGU MUREȘ – ACS POLI TIMIȘOARA 2-4 (1-1) / semifinale, manșa 1
28.02.2017, Timișoara: ACS POLI TIMIȘOARA – ARDEAL TÂRGU MUREȘ 3-1 (2-0) / semifinale, manșa 2

Loturile folosite
DINAMO
Portari: Constantin Laurențiu BRĂ‚NESCU (1 joc/0 goluri), Jaime Manuel PENEDO Cano (3/0)
Fundași: Luca CECCARELLI (1/0), Alin Ilie DUDEA (2/0), Steliano FILIP (3/0), Luka MARIÆ (3/0), Miha MEVLJA (1/0), Ionuț NEDELCEARU (3/0), Maximiliano Fernando OLIVA (3/0), Mihai POPESCU (2/0), José Antonio ROMERA Navarro (4/0)
Mijlocași: Azer BUÅ ULADŽIÆ (3/0), Sergiu Cătălin HANCA (4/3), Valentin Marius LAZĂ‚R (3/1), May Sphiwe MAHLANGU (2/1), Dan Nicolae NISTOR (3/2), Antun PALIÆ (4/1), Patrick Mihai PETRE (1/1), Dorin ROTARIU (2/1), Andrei Costin TÎRCOVEANU (1/0)
Atacanți: Iliuță Daniel POPA (3/3), Harlem-Eddy GNOHÉRÉ (1/1), Adam NEMEC (1/0), „RIVALDINHO” Rivaldo Vitor Borba Ferreira Júnior (1/0)
Conducerea tehnică: Ioan ANDONE primele 3 meciuri / Cosmin Marius CONTRA ultimul meci
ACS POLI
Portari: Vasile Marius CURILEAC (1/0), Cătălin George STRATON (3/0)
Fundași: Cristian BOCȘAN (3/0), Gabriel CÎNU (1/1), Alexandru George NEAGU (1/0), Leopold NOVAK (1/0), Cristian Dorel SCUTARU (3/0), Deian Cristian SORESCU (1/0), Bogdan Adrian STRĂ‚UȚ (3/0), Alin Ioan ȘERONI (4/0), Petru Daniel VĂ‚DRARIU (3/0)
Mijlocași: Andrei Viorel ARTEAN (3/3), Cristi Marian BĂ‚RBUȚ (4/0), Cosmin Marian BÎRNOI (1/0), Alin Ionuț CÎRSTOCEA (1/0), Marius CROITORU (4/2), Petre Cătălin DOMAN (2/0), Josip FUĂŒEK (1/0), Fernando LLORENTE Mañas (2/1), Sebastian MAILAT (1/0), Adrian Florin POPARADU (3/0), Josip Å OLJIÆ (1/0), Emanuel VASI (1/0)
Atacanți: Octavian DRĂ‚GHICI (1/1), Róbert ELEK (1/0), PEDRO HENRIQUE de Santana Almeida (2/2), Alexandru POPOVICI (3/1), Cătălin Ciprian VRACIU (1/0)
Conducerea tehnică: Ionuț POPA
 

Autor: Răzvan Toma Publicat: 19 May. 2017, 11:50 Actualizat: 19 May. 2017, 11:55 Special
Pe aceeași temă
Bomba anului în showbiz! S-a aflat cine e AMANTUL Ralucăi Pastramă
Bomba anului în showbiz! S-a aflat cine e AMANTUL Ralucăi Pastramă
VIDEO Profesoară de Română: „O fată de domnitor se f**e cu unu' care vinde baraboi în piaţă“. Reacţia liceului
VIDEO Profesoară de Română: „O fată de domnitor se f**e cu unu' care vinde baraboi în piaţă“. Reacţia liceului
Când va începe să scadă numărul de infectări. Supoziţia managerului spitalului Victor Babeş din Bucureşti
Când va începe să scadă numărul de infectări. Supoziţia managerului spitalului Victor Babeş din Bucureşti
Declaratii GENIALE ale lui Lucescu dupa meciul cu Barcelona: „La un moment dat in timpul meciului, adunam cotele de pe Transfermarkt!” :)) Cere un penalty la 0-1!
Declaratii GENIALE ale lui Lucescu dupa meciul cu Barcelona: „La un moment dat in timpul meciului, adunam cotele de pe ...
Jennifer Lopez a publicat un videoclip în care este complet goală, la 51 de ani
Jennifer Lopez a publicat un videoclip în care este complet goală, la 51 de ani
Zăvo l-a dat de gol! Ce făcea Pepe în pat, în timpul partidelor de amor. Cea mai mare umilință pentru un bărbat
Zăvo l-a dat de gol! Ce făcea Pepe în pat, în timpul partidelor de amor. Cea mai mare umilință pentru un bărbat
😳 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
😳 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
Ultimele zile de viață, un chin! Ce i-a grăbit sfârșitul lui Maradona: 'Organismul lui...'
Ultimele zile de viață, un chin! Ce i-a grăbit sfârșitul lui Maradona: 'Organismul lui...'
O DESCOPERIRE uriașă rescrie istoria. Cel mai mare FARAON a fost de fapt FEMEIE. De ce au vrut să o ȘTEARGĂ total din istorie
O DESCOPERIRE uriașă rescrie istoria. Cel mai mare FARAON a fost de fapt FEMEIE. De ce au vrut să o ȘTEARGĂ total din ...
Începe războiul? Tensiuni maxime între două puteri nucleare. Una dintre ele tocmai și-a provocat grav rivala de moarte
Începe războiul? Tensiuni maxime între două puteri nucleare. Una dintre ele tocmai și-a provocat grav rivala de moarte
Schimbare totală pentru dosarele de PENSII! Anunțul făcut de Violeta Alexandru: Chiar vreau să închid pe zero
Schimbare totală pentru dosarele de PENSII! Anunțul făcut de Violeta Alexandru: Chiar vreau să închid pe zero
Cutremur în fotbal! Diego Maradona a MURIT! Cum s-a întâmplat tragedia care a șocat lumea fotbalului
Cutremur în fotbal! Diego Maradona a MURIT! Cum s-a întâmplat tragedia care a șocat lumea fotbalului
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Fotografia cu Alina Eremia despre care vorbește toată lumea. „Ce frumooos”
Fotografia cu Alina Eremia despre care vorbește toată lumea. „Ce frumooos”
Detalii șocante despre viitoarea Dacia Duster. Ce se întâmplă cu SUV-ul românesc?
Detalii șocante despre viitoarea Dacia Duster. Ce se întâmplă cu SUV-ul românesc?
Descoperire șocantă făcută pe Everest: Au ajuns și acolo / E dovada că omenirea nu mai poate fi salvată?
Descoperire șocantă făcută pe Everest: Au ajuns și acolo / E dovada că omenirea nu mai poate fi salvată?
Pacient batjocorit într-un spital din România, după moarte. Rudă: „Am observat cu stupoare, că a fost aruncat într-un morman de gunoaie, într-un tir”
Pacient batjocorit într-un spital din România, după moarte. Rudă: „Am observat cu stupoare, că a fost aruncat într-un ...
Imagini INTERZISE cardiacilor! Vedete prinse în timp ce făceau amor în public
Imagini INTERZISE cardiacilor! Vedete prinse în timp ce făceau amor în public
Român jefuit, răpit şi torturat de Îngerul Dulce. Totul a început cu un flirt pe o reţea de întâlniri amoroase
Român jefuit, răpit şi torturat de Îngerul Dulce. Totul a început cu un flirt pe o reţea de întâlniri amoroase
Criza accelerează puternic aceste joburi. În ce zonă trebuie să vă uitaţi pentru viitor
Criza accelerează puternic aceste joburi. În ce zonă trebuie să vă uitaţi pentru viitor
Percheziții acasă la Dani Mocanu! Se întâmplă acum! Ce caută oamenii legii!
Percheziții acasă la Dani Mocanu! Se întâmplă acum! Ce caută oamenii legii!
The Crown: Istoria din spatele sezonului 4 de pe Netflix
The Crown: Istoria din spatele sezonului 4 de pe Netflix
Ce animal ciudat plimbă în lesă polițistul Marian Godină. Vecinii spun că a luat-o razna
Ce animal ciudat plimbă în lesă polițistul Marian Godină. Vecinii spun că a luat-o razna
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere prea mult
Apariția nemaivăzută a Anamariei Prodan! Cum putea să arăte în tinerețe, cu părul mult mai scurt
Apariția nemaivăzută a Anamariei Prodan! Cum putea să arăte în tinerețe, cu părul mult mai scurt
Adevărul a ieșit la iveală. De ce a mers Bobonete la DNA
Adevărul a ieșit la iveală. De ce a mers Bobonete la DNA