SPECIAL | La 11 de ani de la „sfertul” de Cupa UEFA istoric Steaua – Rapid, niciunul din cele două nume nu mai există! Ce spun protagoniștii de atunci și cu ce se ocupă în prezent

Redactor:
Andru Nenciu
SPECIAL | La 11 de ani de la
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ediția 2005-2006 a Cupei UEFA a fost una de bun augur pentru România, care a fost reprezentată de trei echipe, Rapid, Steaua și Dinamo. Acea perioadă a rămas în memoria tuturor fanilor fotbalului românesc. Deși Dinamo a fost eliminată încă din faza grupelor, Rapid și Steaua au mers umăr la umăr, ambele ajungând în sferturi de pe primul loc al grupei, în lupta pentru un loc în semifinale, unde au jucat o dublă manșă.

În Giulești, Bănel Nicoliță a deschis scorul chiar de la începutul partidei, în minutul 5, iar tot în minutul 5, doar că al celei de-a doua reprize, Viorel Moldovan a readus egalitatea pe tabelăr. Jucat pe fostul Stadion Național „Lia Manoliu”, returul s-a incheiat cu o remiză albă, în urma căreia Steaua a pătruns în semifinale, datorită golului marcat în deplasare.

  • 1-1 în Giulești și 0-0 pe fostul 23 August au fost rezultatele partidelor din sferturile Cupei UEFA. Steaua a mers mai departe și a fost eliminată de Middlesborough, scor 1-0 la București, 2-4 în retur.
  • Rapid a dispărut din fotbalul românesc pe 14 iunie 2016, odată cu intrarea în faliment. Steaua a dispărut oficial azi, 30 martie 2017, odată cu aprobarea Comitetului Executiv al FRF
  • ProSport a vorbit în această săptămână cu șase dintre actorii implicați în acea dublă

„Ceea ce simți pe Giulești nu mai simți în altă parte”

Actualul președinte de la campioana Astra Giurgiu, Dănuț Coman, nu a trecut încă de perioada Rapid, iar acesta se bucură de fiecare dată de amintirile pe care le are alături de club și de suporteri. Portarul a devenit unul dintre jucătorii emblematici ai Rapidului și datorită prestațiilor și paradelor din acel sezon din Cupa UEFA 2005-2006. Piteșteanul este de părere că fotbalul din zilele noastre trece printr-o perioadă foarte grea, însă cerede că va pune și el umărul, prin școala sa, ACS FC DĂ‚NUȚ COMAN din Pitești, la progresul fotbalului românesc la nivel de copii și juniori.

A fost cea mai frumoasă perioadă din cariera mea de jucător de fotbal, o perioadă de care îmi amintesc întodeauna cu mare drag, e o amintire frumoasă, o amintire pe care am trăit-o din teren și nu am cum să o uit niciodată. Rămân cu regretul că nu am trecut de Steaua, dar nu au fost cu nimic peste noi. Pot spune că, în proporție mare mă așteptam să picăm cu Steaua. Mulți ani de aici încolo nu vom mai vedea o astfel de situație. În primul rând lipsesc investițiile care se făceau la momentul acela, iar în al doilea rând, valoarea jucătorilor. Ceea ce simți pe Giulești, nu o simți în altă parte. Orice meci pe care l-am jucat pe Giulești a fost important, e un lucru extraordinar să auzi atunci când intri pe teren, toți suporterii cantând imnul Rapidului. Pentru mine a fost ceva extraordinar, întodeauna am rămas cu aceste lucruri pozitive petrecute în perioada Rapid”, a spus Dănuț Coman, fostul portar al Rapidului.

Fostul mijlocaș al Stelei, Sorin Paraschiv, nu a stat departe de lumea fotbalului după retragere. Acesta și-a deschis o școală de fotbal pentru copii,Young Steaua Alexandria, alături de un fost coleg de la Steaua, Vali Badea.

„A fost cea mai frumoasă perioadă din viața mea și cred că cea mai frumoasă perioadă a noastră ca echipă. Nu ne-a convenit, a fost o reacție de dezamăgire când am văzut că am picat cu Rapid, ne-a fost teamă de ei, toată lumea și-a luat măsuri de precauție înaintea acestei duble, daca ne elimina alta echipă din Europa nu era o problemă, dacă ne elimina Rapid da, în acele momente era rivalitate. Nu cred ca vor mai fi acele vremuri, fotbalul trece print-o perioadă foarte grea, iar eu cred ca niciodată nu se va mai ajunge într-o situație asemănătoare, poate accidental o echipă, dar niciodată două. Acel an a fost unul fantastic pentru Steaua”, a spus Sorin Paraschiv, fostul jucător al Stelei din acea perioadă.

Nicolae Dică, golgheterul Stelei în Cupa UEFA

Nicolae Dică, golgheterul Stelei din Cupa UEFA în sezonul 2005-2006, dar și jucătorul anului 2006, este în prezent antrenorul liderului din Seria 3 a Ligii 3, SCM Pitești și analist sportiv la postul de televiziune DigiSport. El crede că în momentul de față nu se mai poate ajunge la o astfel de performanță în fotbalul din România, iar de vină ar fi în primul rând mentalitatea.

„A fost foarte bine, am reușit cea mai mare performanță după Revoluție a unei echipe românești, am ajuns într-o semifinală de Cupa UEFA. Nu ne doream să jucăm cu Rapid, voiam ca o echipă românescă să meargă cât mai sus și era important, cel mai frumos era să ne întâlnim în finală cu ei. Când am picat cu Rapid am zis că până la urmă important e ca noi să mergem mai departe. În viitorul apropiat nu cred că mai este posibilă o situație asemănătoare, sunt foarte multe  de vorbit pe tema asta, e vorba de mentalitate în primul rând, să îți dorești să ajungi undeva, să-ți propui ceruri înalte ca să poți să le atingi. Au fost momente frumoase, am reușit să marchez multe goluri în acel an, pot spune că întreaga campanie de cupe europene a fost foarte bună pentru mine și pentru întreaga echipă”, a spus Nicolae Dică, fostul atacant al Stelei din acea perioadă

„Două echipe românești să se mai întâlnească? Doar la petreceri poate”

Fostul căpitan al Rapidului, Vasile Maftei, a declarat pentru ProSport că este foarte greu ca două echipe să se mai întâlnească într-o fază avansată precum cea din 2006, ba chiar a făcut haz de necaz, spunând că se mai pot întâlni doar la vreo petrecere. Fundașul în vârstă de 36 de ani consideră că Rapid a dominat trei reprize, și doar nororcul a făcut ca Steaua  să meargă mai departe. Acesta joacă în prezent la FC Voluntari, echipă la care se află din 2015.

„Nu ne așteptam să picăm cu Steaua, dar dacă soarta a decis să jucăm cu ei, am jucat. Din păcate ei s-au calificat. Noi am câștigat trei reprize, iar ei una și s-au calificat prin golul din deplasare. Atunci echipele erau foarte echilibrate valoric, nu era diferență mare între noi și ei, doar șansa a făcut ca ei să meargă mai departe.

Două formații românești să  să se mai întălnească? Unde, poate doar la o petrecere!? În primul rând nu mai sunt echipele acelea de tradiție care să se poată califica și să meargă în cupele europene. Mie mi-a plăcut anul acesta Astra, dar să se mai întălnească așa două echipe în sferturi de finală… nu știu câți ani va trebui să mai așteptăm, dar nimic nu este imposibil până la urmă, vom vedea, dar în viitorul apropiat nu cred. Cred că echipa norocoasă a mers mai departe”, a spus Vasile Maftei, fostul fundaș al Rapidului.

Petre Marin, fostul fundaș al Stelei, deține o școală de fotbal alături de un alt fost coleg din acea perioadă, Sorin Ghionea. Fostul fundaș lateral este de părere că în fotbalul românesc nu se va mai întâlni niciodată cu două echipe capabile să se întâlnească la un nivel atât de înalt.

„Îmi mai amintesc doar că Steaua a mers mai departe. Știu că a fost o dublă ce a conferit valoare pentru fotbalul românesc, ceea ce nu se va mai întâmpla niciodată. Nu ne doream să jucăm cu Rapid, dar eram jucători profesioniști și nu aveam ce face, trebuia să jucăm.  Era bine  într-un fel pentru fotbalul românesc că avea o echipă 100% în semifinală. A fost un moment extraordinar pentru tot fotbalul românesc și o performanță care cred eu că greu va mai fi atinsă de vreo echipă românească”, a declarat Petre Marin, fostul fundaș al Stelei.

„Imnul Rapidului este unul care te mișcă”

Daniel Oprița este antrenorul echipei de Liga a doua, Juventus București, care în prezent se bate pentru un loc la promovarea în primul eșalon.  Acesta a declarat pentru ProSport că unul dintre cele mai frumoase momente de la acea ediție de Cupa UEFA este chiar meciul cu Rapid, de pe Giulești, în momentul cântării imnului care, susține el, este un imn care te mișcă.

 „Am trăit acel meci cu emoție. Eram în autocar când am aflat că vom juca cu Rapid. Nu m-am bucurat, deoarece era o echipa românească. Rapid avea o echipă bună, jucători buni. A fost un meci echilibrat, au fost înregistrate două rezultate de egalitate, iar noi nu am jucat niciun meci acasă, am jucat pe Giulești și pe Stadionul Național „Lia Manoliu”. În momentul de față este greu ca două echipe românești să mai ajungă într-o situație asemănătoare, deoarece lipsesc foarte multe fotbalului nostru. Cel mai frumos moment din acel sezon UEFA, a fost chiar împotriva Rapidului pe Giulești, atunci când se cânta imnul, deoarece imnul Rapidului este unul care te mișcă”, a declarat Daniel Oprița, fostul atacant al Stelei

Ce fac jucătorii care au scris istorie acum 11 ani

FC Rapid București

Răzvan Lucescu (48 de ani) – antrenor la Skoda Xanthi, locul 7, după 25 de etape, cu 40 de puncte

Dănuț Coman (38 de ani) – deține o școală de fotbal, ACS FC Dănuț Coman în județul Argeș, Pitești, și este președinte la Astra Giurgiu

Marius Constantin (32 de ani)  – este în prezent jucătorul echipei din Liga I, ASA Târgu Mureș

Vasile Maftei (36 de ani) – joacă în prezent la FC Voluntari

Ionuț Rada (35 de ani) – joacă la echipa din Liga a treaia din Italia, S.S Fidelis Andria 1928, loc 9 în Liga a treia din Italia, cu 41 de puncte după 31 de meciuri

Ionuț Stancu (34 de ani) – s-a retras din fotbal în urmă cu un an

Emil Dică (35 de ani) – joacă la echipa din Liga 1, ASA Târgu Mureș

Valentin Negru (34 de ani) – este antrenorul echipei din Liga a treia, CSM Oltenița

Romeo Stancu (39 de ani) – a fost antrenor la mai multe echipe din eșaloanele secunde

Valentin Bădoi (41 de ani) – este antrenor. În septembrie 2016, Vali era antrenor-jucător la Voința Crevedia 1, în Liga a patra Ilfov

Mugurel Buga (39 de ani) – joacă în prezent la AFC Hărman, echipă din Liga 3 de la începutul sezonului 2016-2017. Până în sezonul trecut a jucat la FC Brașov, unde a ratat promovarea.

Daniel Niculae (34 de ani) – joacă în prezent la Astra Giurgiu, echipă cu care a ajuns până în șaisprezecimile de finală ale Europa League

Viorel Moldovan (43 de ani) – a fost selecționerul echipei naționale de tineret, dar și secundul primei reprezentative. A mai antrenat cluburi precum FC Vaslui, FC Brașov, Sportul Stundețesc, Rapid și Auxerre, formație de la care a plecat în urmă cu puțin timp

Lucian Burdujan (33 de ani) – în 2016 a ajuns în Gibraltar, la FC Europa, unde a jucat un sezon

Nicolae Grigore (34 de ani) – se află în lotul echipei Voluntari, însă în prezent nu are drept de joc din cauza unor probleme medicale

Dănut Perjă (42 de ani) – este directorul sportiv al echipei Foresta Suceava

Ciprian Vasilache (33 de ani) – acesta a revenit în România echipa din orașul său natal, FC Baia Mare, după ce în ultimii ani a jucat în Ucraina și Coreea de Sud

FC Steaua București

Cosmin Olăroiu (48 de ani) – antrenează din 2007 în țările arabe și în prezent este antrenorul echipei Al-Ahli, pe 2, cu 47 de puncte, după 21 de meciuri în campionatul Emiratelor Arabe Unite

Fernandes Carlos (37 de ani) – acesta a jucat ultima oară la Caala, în Angola. Cu toate acestea, el nu ae de gând să se lase încă de fotbal

Dorin Goian (36  de ani) –  acesta s-a retras din cariera de fotbalist și de curând a plecat de la echipa suceveană din Liga a doua, Foresta Suceava, unde a fost președinte

Mirel Rădoi- este plecat definitiv din România de mai bine de jumătate de an în Emirate, unde urmează cursuri pentru licența de antrenor.

Daniel Oprița – este antrenorul echipei din Liga 2, Juventus București, care în prezent se bate la promovare

Nicolae Dică (37 de ani)-  antrenorul liderului din Seria 3 a Ligii 3 SCM Pitești, iar cu puțin timp în urmă a fost antrenorul secund al Stelei

Bănel Nicoliță- a revenit în Liga 1 în iarnă,  la Târgul Mureș și este și managerul echipei CS Făurei (Brăila) din Liga IV

Petre Marin – acesta are o școală de fotbal alături de fostul său coleg, Sorin Ghionea

Sorin Paraschiv– acesta este în prezent agent de jucători și deține alături de Vali Badea, un alt fost jucător al Stelei, o școală  de fotbal pentru copii, Young Steaua Alexandria 

George Ogăraru (37 de ani) – este antrenor, iar în trecut a antrenat echipă secundă de la Ajax

Andrei Cristea (33 de ani) –  în prezent evoluează pentru echipa Politehnica Iași

Sorin Ghionea (38 de ani) – acesta deține o școală de fotbal cu fostul său coleg, Petre Marin

Mihai Neșu (34 de ani) – a suferit o fractură la coloana în timpul unui antrenament la echipa olandeză Utrecht pentru care e evoluat, în urma căreia e ramas paralizat

Florin Lovin (35 de ani) –  joacă pentru campioana României, Astra Giurgiu

Articol scris de ELENA RADU

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului său
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul cu trupul neînsuflețit al fiului…
Și-au bătut joc de Dembele. Cum a fost ironizat și Araujo, după ce a fost eliminat de Kovacs. Cele mai tari memeuri
Și-au bătut joc de Dembele. Cum a fost ironizat și Araujo, după ce a fost eliminat de Kovacs. Cele mai…
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Pacienții care suferă de cancer colorectal se pot vindeca! Tratamentul revoluționar descoperit de medici
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
Bomba bombelor în showbiz, avem imagini colosale cu Anamaria Prodan
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte? Plătesc bine
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui și pe mine la noapte?…
Cum s-a schimbat viața
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici 100 de euro pensie. Ăia…
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
Dezvăluiri rare despre fiica lui Costel Corduneanu. Ce a moştenit de la tatăl său
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape de copiii săi
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de Wales va fi mai aproape…
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi definitivă
S-a dat interdicție totală în România din data de 3 Mai. Decizia este finală şi definitivă
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu: România caută investitori pentru Tarom
Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu: România caută investitori pentru Tarom
Dinamo Bucureşti şi UTA Arad, iertate de Comisia de disciplină a FRF. Când revin fanii la stadion?
Dinamo Bucureşti şi UTA Arad, iertate de Comisia de disciplină a FRF. Când revin fanii la stadion?
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna nu se lasă dusă din peisaj”
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna nu se lasă dusă din…