SPECIAL | La 100 de ani de România, ProSport vă prezintă povestea echipei FC România, din Anglia: „Avem și suporteri englezi care poartă fularele noastre la gât”. Ce fost golgheter stelist a fost legitimat la formația din Liga a 8-a. #România100

Autor: Răzvan Stîngă Publicat: 01 Dec. 2018, 21:07 Actualizat: 01 Dec. 2018, 21:12 Special

Românii din Anglia au pus bazele unui proiect cunoscut la nivel mondial. FC România e mai mult decât un club de fotbal. Este inițiativa câtorva compatrioți de a alunga dorul de țară într-un mod inedit. Au sperat că pot face ceva și dincolo de granițele țării, dar nu au uitat de unde au plecat. Au ales un trai mai bun, dar au găsit, prin fotbal, un motiv să părăsească cu gândul problemele cotidiene din încețoșatul tărâm britanic și să se simtă mai aproape de casă, îmbrăcând un tricou cu însemnele tricolorului.

Totul a pornit în urmă cu aproape 13 ani. Începutul nu a fost ușor, dar rezultatele i-au uimit. Reculul a venit, dar a fost peste așteptări. Echipa a ajuns cunoscută peste mări și oceane. Până și japonezii și americanii s-au arătat uluiți de modul în care a fost conceput totul. Acum, echipa își trăiește momentele de glorie. Și-a îndeplinit visul. A evoluat în FA Cup (cea mai veche competiție fotbalistică din lume), și-a văzut numele proiectat pe impunătorul Wembley și a ajuns la un nivel semiprofesionist, activând în eșalonul opt din Anglia.

FC România este un motiv fotbalistic care ne face să ne mândrim. Cu ocazia a 100 de ani de România, ProSport a ales să prezinte povestea din spatele succesului. Am stat de vorbă cu Ionuț Vintilă, managerul și, totodată, autorul acestui proiect. A evoluat pentru Chindia Târgovișe, dar s-a mutat în urmă cu ceva ani cu familia în Anglia. A ajuns acolo ca majoritatea românilor. Lucrează și acum în construcții, dar pasiunea pentru sportul căruia i-a acordat ani din viață l-a tras înapoi. A decis că este momentul să trăiască din nou viața de la nivelul gazonului și să simtă bucuria de după fiecare meci câștigat. Alături de câțiva prieteni a dat drumul proiectului FC România. Așa a început totul.

ProSport: Cum a fost înființată echipa?
Ionuț Vintilă: Echipa s-a inființat în 2006, fiind formată de mine, împreună cu un grup de prieteni. A fost afiliată în competițiile de fotbal din UK cu obiectivul de a ne strânge într-un cadru organizat la sfârșit de săptămână pentru mișcare. Nu am avut probleme cu statutul juridic, am fost acceptați cu acest nume de țară de către The FA.

 Ideea numelui a venit din patriotism?
Da, a venit din patriotism! Numele și emblema le-am ales eu, mi-am dorit să arătăm celor din UK că noi românii putem face și lucruri frumoase.

Simbolul dacic al șarpelui cu cap de lup se regăsește pe emblema FC România, alături de o hartă a țării și mesajul: „Mereu împreună”

Îți mai amintești primul meci, cum a fost?
Primul meci rămâne unul special. Țin minte că s-a desfășurat într-un parc imens cu peste 20 de terenuri, unde noi am pus plasele și era un singur arbitru. Intram în terenul celorlalți care aveau meci lângă al nostru să luăm mingea când ieșea în afara jocului. Pentru noi a fost tot ce ne doream, să facem mișcare la sfârșit de săptămână într-o competiție.

Beneficiați de aportul suporterilor la meciuri?
Doar la meciurile importante pot spune că avem suporteri români, dar nu foarte mulți din păcate.

 

Suporterii FC România vin la meciuri cu drapelul țării

 

Sunt și suporteri englezi care vin să vă susțin la partidele de acasă?
La început a fost mai dificil datorită sau din cauza numelui echipei, dar au început să se obișnuiască cu noi și să fim respectați pentru ceea ce facem. În 12 ani, această echipă a ajuns din parcuri la nivel semipro cu prezențe în competițiile organizate de către The FA (The FA Cup,The FA Trophy, The FA Vase, Bostik League). Avem și suporteri englezi care poartă fularele noastre la gât, cumpără fanione, tricouri de joc.

Cât de greu a fost să găsiți un teren care să se încadreze în standardele FA?
Trebuia să găsim unul pentru promovarea în Liga a 9-a. L-am găsit acum 6 ani, plătim chirie și ne disputăm meciurile oficiale și acum. Acest stadion se încadrează normelor pănă în Liga a 6-a (Conference). Dispune de nocturnă, teren artificial de antrenament, 3.000 de locuri, club house, parcare pentru 300 de mașini, turnicheți. De fapt, toate echipele de Liga a 8-a oferă aceste facilități.

Probabil mulți vor spune că Liga 8, unde activăm sezonul acesta, este un nivel mediocru, dar majoritatea echipelor de la acest nivel pot evolua cu succes în Liga 3 din România.

 

Echipa se află în acest moment pe locul 17 din 20 în Liga a 8 -a din Anglia, iar principalul obiectiv este evitarea retrogradării

 

Pe site-ul clubului sunt o serie de sponsori. Cum au fost atrași?
Sponsorii echipei, fără de care nu putem exista, sunt dintre prietenii noștri. Au venit alături de noi să ne susțină financiar pentru că au apreciat ce facem ca și club, iar prin intermediul acestui interviu țin să le mulțumesc.

Cum a ajuns Givora să fie sponsorul tehnic?
Nu este sponsor tehnic, clubul a plătit tot ce înseamnă echipament de joc și prezentare, fără niciun fel de reducere.

 

FC România este un proiect cu bătaie lungă, iar Ionuț Vintilă a decis să pună bazele unui centru de copii și juniori

 

În momentul de față încercați să atrageți copiii către club, prin Academia FC România, există interes în acest sens?
În prezent avem doar copii români. Această academie este deschisă de o lună de zile, având toată documentația necesară pentru desfășurarea activității. Suntem la început dar sunt sigur că în viitor copiii vor fi în număr și mai mare.

A ajuns ca FC România să fie, probabil, cel mai mediatizat club românesc, chiar dacă nu joacă în țară. Numele a ajuns în cele mai importante ziare și pe cele mai cunoscute site-uri de sport din lume, în BBC Sport, Gazzetta dello Sport, L”equipe, The Times sau The Sun. Cât de mare este impactul?
Sincer, nu mă așteptam.  Numele și rezultatele echipei probabil că au produs această mediatizare. În schimb, impactul nu este cel dorit la nivelul comunității de români din UK, nu este alături de echipă. Sunt sigur că altă comunitate dacă avea echipă la acest nivel, cu o asemenea mediatizare, ar fi fost diferit. De exemplu, dacă exista FC Turcia sau FC Polonia erau prezenți la meci peste 500 de spectatori și erau ajutați. Păcat!

O parte din articolele dedicate echipei

 

Ați fost vreodată sunați de FRF/ LPF sau o entitate din țară care să vă felicite sau să ofere sprijin?
Nu, niciodată. Probabil nici nu se știe că existăm. Suntem fericiți că munca noastră este apreciată de alte națiuni, dovadă publicațiile care au scris și scriu despre noi.

 

„Visul cel mare mi s-a îndeplinit. Prezența în Cupa Angliei, cu numele țării mele”. Competiția este cea mai veche din lume la nivel fotbalistic. Prima ediție a avut loc în sezonul 1871-1872 și a fost câștigată de Wanderers. La început participau echipe formate din fotbaliști amatori bogați

Ionuț Vintilă alături de trofeul acordat câștigătoarei FA Cup

 

Care este visul cel mai mare al FC România?

Visul cel mare mi s-a îndeplinit. Prezența în Cupa Angliei, cu numele țării mele, în cea mai veche competiție din lume. Ca să pot să-mi propun ceva, trebuie un buget. În momentul de față având bugetul cel mai mic dintre toate echipele din Liga a 8-a, nu-mi rămâne decât să-mi propun să nu retrogradăm sezonul acesta, iar pe viitor să continuăm să existăm.

Care a fost cel mai important fotbalist care a evoluat pentru FC România?

Au fost mai mulți jucători cu prezențe în Liga 1 din România, dar cu CV- ul cel mai important a fost Claudiu Răducanu.

 

 

Claudiu Răducanu a evoluat în cariera sa la echipe precum FCSB, Espanyol, Universitatea Craiova sau Arminia Biefeld. Atacantul are două trofee, printre care un titlu cu FCSB în sezonul 2000-2001. La nivel individual, Răducanu a fost golgheterul primei ligi în 2003. La FC România a jucat un singur tur de campionat, în 2014.

 

Care a fost cel mai frumos moment al echipei?
Au fost mai multe: promovări succesive, meciurile câștigate în FA Cup, prezențele la emisiunile TV sportive din Anglia, România, Japonia, numele echipei pus pe stadionul Wembley înaintea finalei The FA Cup de anul trecut, inițiativa celor de la The FA de a aduce trofeul la prima noastră prezență în această competiție…

Cu ce faceți deplasările?
Cu mașinile personale. Nu rămânem în orașul respectiv, ne întoarcem acasă după meciuri. Ne primesc ok, nu avem probleme, așa cum v-am spus mai sus, suntem respectați.

Nu aveți autocar personal?
Pentru deplasările lungi închiriem autocar. Ne dorim unul al nostru, personalizat, dar cu bugetul pe care ne chinuim să-l avem sezon de sezon, prin care doar supraviețuim în competiție, nu ne permitem să visăm. Doar înscrierea în competiție sezonul acesta a fost 2.000 de lire.

Toți jucătorii muncesc, au posibilitatea să se învoiască în zilele de meci?
Toți jucătorii fac eforturi mari pentru a se prezenta la jocuri, seara în nocturnă după muncă sau sâmbăta. Sezonul oficial are în jur de 45 de jocuri. Din păcate, nu întotdeuana pot veni la jocuri din cauza joburilor.

Cum au ajuns englezii Oliver Cleaver și Toby Clever la FC România?
Au ajuns printr-un englez, dar au și plecat către alte echipe. Primul străin din istoria clubului a fost Lazar Kumanov, de naționalitate bulgară, care a stat alături de această echipă 8 ani.

Ionuț Vintilă îl are în lot pe Maradona Chiriac (27 de ani), un fotbalist care a evoluat în Liga a doua din România.

 

Chiriac – foto dreapta

 

Cum e să îl ai pe Maradona în echipă?
Maradona Chiriac este un jucător cu prezențe in eșaloanele 2 și 3 din România. Își dorește să contribuie la rezultatele pozitive ale acestei echipe, venind din Birmingham către Londra meci de meci.

Cei care vor să facă parte din echipă dau probe? 
Da, în mare parte. Sunt trialuri organizate la începutul sezonului.

S-a pus problema aducerii de jucători din ligile din România?
S-au adus acum 3 ani mulți jucători de Liga a doua, o parte din ei au rămas, alții nu.

Vă întâlniți și în afara zilelor de antrenament sau meci?
Timpul și viața din UK, muncă, familie, fotbal ne strâng mai greu la o întâlnire. Poate un eveniment important din viața unui coleg de echipă, nunți, botezuri, să ne aducă pe toți cu familiile.

Aveți vreun bar românesc în care vă adunați după meciuri?

Nu avem, mai bem câte o bere după meciuri la club house-urile respective din incinta fiecărui stadion destinat suporterilor.

Ce vă lipsește cel mai mult din țară?
Tot ce înseamnă România.

Cum treceți peste dorul de țară?
Dor de România mereu a existat și va exista, încercăm să trecem peste, prin activitățile pe care le avem, viața de aici.

Cum veți sărbători ziua de 1 decembrie?
Avem joc in deplasare la Waltham Abbey, sper să reușim un rezultat bun și să sărbătorim cu o bere după joc.

Un mesaj de 1 decembrie pentru 100 de ani de România.
Tuturor românilor de pretutindeni, un călduros LA MULȚI ANI!!!

Lotul FC România:
Adrian Darabant, Andre Lima (portughez), Robert Rogojină, George Taban, Cosmin Sandu, Aureliu Tîrcă, Felix Lupu, Dragoș Voicu, Mihai Dinu,Viorel Gabor,Cristi Iacob, Andrei Baciu, Adrian Bălșanu, Gabriel Ghinea, Maradona Chiriac, Mihai Botoșan, Bogdan Ungureanu, Sergiu Pitaru (toți români).

Dinu Bârcari, Sergiu Maximov, Octavian Ciuntu, Nicolai Guțu, Dumitru Gritcan , Radu Catan(toți moldoveni) Onokwai Chidubem, Henry Mabassa (englezi), Mauricio Martinez (columbian).

Toți fotbaliștii lucrează în construcții.

 

 

 

 

 

 

Autor: Răzvan Stîngă Publicat: 01 Dec. 2018, 21:07 Actualizat: 01 Dec. 2018, 21:12 Special
Pe aceeași temă
Breaking news | Fotbalistul roman s-a sinucis! Ultima postare de pe Facebook e cutremuratoare
Breaking news | Fotbalistul roman s-a sinucis! Ultima postare de pe Facebook e cutremuratoare
Paradoxul pandemiei: Spălaţi-vă pe mâini, dar să nu faceţi duş!
Paradoxul pandemiei: Spălaţi-vă pe mâini, dar să nu faceţi duş!
O actriţă porno lansează provocarea anului. Ce PREMIU primeşte cel care găseşte leacul pentru COVID!
O actriţă porno lansează provocarea anului. Ce PREMIU primeşte cel care găseşte leacul pentru COVID!
Becali a TURBAT de nervi cand a aflat ca FCSB poate fi EXCLUSA din campionat din cauza COVID: „Du-te, ba, d-aici! Nu pot sa cred ca gandesc cu fundul!”
Becali a TURBAT de nervi cand a aflat ca FCSB poate fi EXCLUSA din campionat din cauza COVID: „Du-te, ba, d-aici! Nu pot ...
Topul celor mai orgasmice poziţii sexuale
Topul celor mai orgasmice poziţii sexuale
Cea mai dorită burlăciță din oraș incită bărbații! Denisa Nechifor are cei mai provocatori sâni naturali!
Cea mai dorită burlăciță din oraș incită bărbații! Denisa Nechifor are cei mai provocatori sâni naturali!
Cine a fost adevăratul Robin Hood, tâlharul brutal care a intrat în legendă
Cine a fost adevăratul Robin Hood, tâlharul brutal care a intrat în legendă
Medicii chinezi au rămas perplecși: Coronavirusul poate fi transmis și așa
Medicii chinezi au rămas perplecși: Coronavirusul poate fi transmis și așa
Cupluri din întreaga lume s-au CRONOMETRAT în timp ce făceau sex. Rezultatul lor indică durata medie a unui act sexual. La voi cât ţine? - FOTO
Cupluri din întreaga lume s-au CRONOMETRAT în timp ce făceau sex. Rezultatul lor indică durata medie a unui act sexual. ...
Fara numar de la Leo! 1 mliard de lei la semnatura! Ce trebuie sa faca Vulpita pentru bani😲
Fara numar de la Leo! 1 mliard de lei la semnatura! Ce trebuie sa faca Vulpita pentru bani😲
Irina Tănase a revenit! E mai schimbată ca niciodată. Cum s-a afișat iubita lui Dragnea
Irina Tănase a revenit! E mai schimbată ca niciodată. Cum s-a afișat iubita lui Dragnea
Este vorba despre o sumă uriașă! Mirela Vaida a dat lovitura!
Este vorba despre o sumă uriașă! Mirela Vaida a dat lovitura!
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
5 poziţii sexuale pentru orgasm garantat
5 poziţii sexuale pentru orgasm garantat
Tot ce nu știai despre uleiul de motor. Ce înseamnă, de fapt, codurile pentru ulei: 5W30, 5w40 sau 10w60
Tot ce nu știai despre uleiul de motor. Ce înseamnă, de fapt, codurile pentru ulei: 5W30, 5w40 sau 10w60
Veste proastă din Rusia. Va putea ajunge în România în câteva minute
Veste proastă din Rusia. Va putea ajunge în România în câteva minute
Un asistent SMURD a fost trimis întâmplător să salveze viaţa propriului fiu. „Fiecare lacrimă însemna că este în viaţă”
Un asistent SMURD a fost trimis întâmplător să salveze viaţa propriului fiu. „Fiecare lacrimă însemna că este în viaţă”
EXCLUSIV. Cum fură angajații TAROM din cateringul companiei! “GENTI BURDUSITE”
EXCLUSIV. Cum fură angajații TAROM din cateringul companiei! “GENTI BURDUSITE”
Prințul Charles are inima frântă! Cu cine l-a înlocuit prințul Harry dupa plecarea din Marea Britanie
Prințul Charles are inima frântă! Cu cine l-a înlocuit prințul Harry dupa plecarea din Marea Britanie
Regina telenovelelor a împlinit 43 de ani, dar arata in continuare spectaculos! Ce s-a intamplat cu frumoasa actrita dupa ce s-a retras din showbiz
Regina telenovelelor a împlinit 43 de ani, dar arata in continuare spectaculos! Ce s-a intamplat cu frumoasa actrita dupa ...
Descoperire alarmantă. Tot ce ştiam despre coronavirus s-a schimbat
Descoperire alarmantă. Tot ce ştiam despre coronavirus s-a schimbat
SUPEREXCLUSIVITATE. Margherita, show cu paparazzii Spynews! I-a înjurat și i-a agresat! Avem imaginile!
SUPEREXCLUSIVITATE. Margherita, show cu paparazzii Spynews! I-a înjurat și i-a agresat! Avem imaginile!
BREAKING. Facturile de telefonie mobilă sau fixă SE DUBLEAZĂ
BREAKING. Facturile de telefonie mobilă sau fixă SE DUBLEAZĂ
Explozia TikTok
Explozia TikTok
Ce mașină deține Patriarhul Daniel! Adio Audi, a trecut la ceva mai "lumesc"!
Ce mașină deține Patriarhul Daniel! Adio Audi, a trecut la ceva mai "lumesc"!
Care este, de fapt, adevărata relație dintre Teo Trandafir și Bursucu. Prezentatorul TV vorbește deschis despre colega sa
Care este, de fapt, adevărata relație dintre Teo Trandafir și Bursucu. Prezentatorul TV vorbește deschis despre colega ...
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost prinsă drogată
Ce s-a întâmplat, de fapt, între Margherita de la Clejani și părinții ei, după accidentul rutier și după ce a fost ...
×