SPECIAL | Fotbal vs. sărăcie: "Ajută-mă, sunt bun"! Incredibila aventură a unui român din Camerun: "Impactul a fost un şoc. Îţi serveau carnea ţinută în praf, pe marginea drumului"

21 iul 2017 16909 afişări Special
SPECIAL | Fotbal vs. sărăcie: "Ajută-mă, sunt bun"! Incredibila aventură a unui român din Camerun: "Impactul a fost un şoc. Îţi serveau carnea ţinută în praf, pe marginea drumului"
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Prosport publică povestea unui agent de jucători în Camerun, ţara care oferă anual jucători fotbalului mare şi unde doar mingea poate învinge sărăcia, pentru unii. Cristian Hossu vorbeşte despre lipsurile unui fotbal care îşi duce echipa naţională în primele 40 din lume, în ciuda terenurilor de zgură sau a sărăciei.

Africa a fost mereu un "laborator" de talente pentru fotbalul mare. An de an vin spre Europa jucători de talie mondială, iar Camerun a fost mereu o naţiune de top la acest capitol. În prezent, Camerunul este pe locul 19 în clasamentul exportatorilor de fotbalişti la nivel mondial, cu peste 170 de jucători care evoluează în alte campionate. Aboubakar (Besiktas), Onana (portarul lui Ajax) sau Anguissa (O. Marseille) sunt noile vedete ale actualei generaţii. Aceşti jucători vin din praful terenurilor de zgură pentru a fugi de sărăcia şi corupţia din ţara lor. O ţară care rămâne însă un "bazar" cu porţile larg deschise către agenţii de jucătorii sau cluburile din Europa.


"Îţi serveau carnea ţinută în praf, pe marginea drumului"

Impresarul Cristian Hossu povesteşte ce găseşte cineva care caută jucători în Africa şi cum talentul este descoperit în mizerie: "Scopul pentru care am mers a fost să descopăr fotbalişti şi să văd cum sunt organizate şcolile de fotbal de acolo. Am văzut în jur de 400 de jucători şi am selectat 7, pe care încerc să-i propun la echipele din România, după ce o să obţină viza", explică Hossu, pentru care primul contact cu Yaounde a fost suprinzător: "Impactul a fost chiar un şoc. E multă mizerie, căldură mare şi o ţară destul de insalubră. De exemplu erau bucăţi de carne agăţate pe marginea drumului, în soare şi în praf. De acolo se tăia carnea pentru grătar, dacă mergeai să comanzi. Majoritatea restaurantelor erau aşa".

FOTO: Teren de Liga 2 în Camerun


"Ajută-mă, sunt bun!"

Neajunsurile sunt la ele acasă chiar şi în capitala ţării, care este actuala campioană a Africii la fotbal, sportul care reprezintă singura viză de evadare pentru majoritatea copiilor: "Este multă sărăcie. Nu există clasă de mijloc, oamenii sunt ori bogaţi, ori săraci. Pentru mulţi fotbalul este cam singura cale de a scăpa de sărăcie şi a-şi salva şi familia. Există multă corupţie şi statul nu prea ajută cu nimic. De exemplu, şcolile se închid, mulţi copii nu au acces la educaţie. Sunt oraşe în care şcolile s-au desfiinţat şi nu mai au unde să înveţe, decât dacă merg în alt oraş. Am văzut copii care trăgeau de mine să-i iau în Europa: "Ajută-mă! Sunt bun", mi-a spus un copil care m-a impresionat. Pentru ei, un agent din Europa este văzut ca o salvare", povesteşte agentul de jucători.

FOTO: Cristian Hossu


"Nu se menajau nici la antrenamente. Se loveau, dar continuau să joace"

În acest context, jocurile sub ochii agenţilor sau a reprezentanţilor cluburilor sunt adevărate bătălii. Nişte bătălii date pe zgură, în căldură, pentru că nu se pune problema de teren cu gazon în Camerun. Pentru asta trebuie să joci în prima ligă: "Până la nivelul primei ligi toată lumea joacă pe zgură. Ce m-a impresionat este faptul că nu se menajau, chiar şi pe zgură. Fiecare antrenament, la orice nivel de vârstă, era o luptă continuă. Vestiare nu aveau, se îmbrăcau pe marginea terenului. Chiar mă gândeam cum se plâng jucătorii români că nu sunt condiţii, iar camerunezii, în condiţii mult mai grele decât la noi reuşesc să creeze jucători buni pentru fotbalul european. Nivelul lor tehnic şi fizic este însă incredibil. Mult peste al nostru", apreciază Cristian Hossu.

FOTO: Antrenament în Camerun


"70.000 de euro, bugetul unui club din prima ligă"

Acesta a asistat şi la jocuri de prima ligă şi a fost surprins să audă cât de ieftin este să ai un club în primul eşalon din Camerun: "Mi-au spus oficialii cu care am vorbit că poţi ţine un club în Liga I cu 70.000 de euro pe sezon", povesteşte impresarul. Când vine vorba de jucători salariile sunt minuscule comparabil cu Europa. Mulţi joacă pe gratis, iar un jucător de nivel mediul din prima ligă câştigă cam cât primeşte Aboubakar în jumătate de oră la Besiktaş, unde are un contract de 2,2 milioane de euro pe an: "Un jucător de nivel mediu din prima ligă câştigă 100 de euro pe lună. Asta este echivalentul la 65.000 de franci africani. În Camerun te descurci însă cu acest salariu într-o lună", afirmă Cristian Hossu.

FOTO: Teren de Liga 3 în Camerun

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.