SPECIAL | Filmul indian al lui Goian. Fostul fundaş de la Dinamo şi CFR a jucat cu Forlan la echipa nepotului lui Raj Kapoor. Un INTERVIU despre lux, sărăcie, modestie şi degringolada din Liga 1

23 feb 2017 9650 afişări Special
SPECIAL | Filmul indian al lui Goian. Fostul fundaş de la Dinamo şi CFR a jucat cu Forlan la echipa nepotului lui Raj Kapoor. Un INTERVIU despre lux, sărăcie, modestie şi degringolada din Liga 1
GALERIE (15 de imagini) VEZI GALERIA
  • Lucian Goian (34 de ani) a încheiat aventura indiană, ţară unde a jucat la Mumbai City, în Super Liga sponsorizată de actori şi regizori.
  • Fundaşul central vorbeşte, într-un interviu acordat reporteruluiProSport, despre o lume cu totul nouă, într-un oraş cu 18 milioane de locuitori şi despre un fotbal în dezvoltare, în care se investesc mulţi bani pentru a deveni important pe harta lumii.
  • Suceveanul l-a avut patron pe actorul momentului în India şi a jucat cu Forlan, Malouda şi Helder Postiga.

Adrian Mutu a fost primul român care a ajuns în liga bogată a Indiei. O competiţie pusă la cale de cei mai bogaţi actori şi regizori de la Bollywood şi de statul indian, cu scopul de a transforma fotbalul într-un sport popular în ţara pentru care, cu câţiva ani în urmă, exista doar cricket.

În toamna anului trecut a ajuns în liga cu staruri şi Lucian Goian. A fost coechipier cu uruguayanul Forlan, la echipa lui Ranbir Kapoor şi a evoluat trei luni într-o ligă unde predecesori au fost Cannavaro, Crespo, Pires, Del Piero sau Trezeguet. Goian spune că a rămas impresionat de o cultură pe care nu o cunoştea, de diferenţele sociale întâlnite în India, de condiţiile de care se bucură fotbaliştii şi de relaţiile cu coechipierii.

Discuţia devine brusc una tristă când fostul fundaş al lui Dinamo, Astra sau CFR Cluj începe să vorbească despre fotbalul românesc şi-şi arată dezamăgirea faţă de situaţia în care a ajuns fotbalul nostru. Nu vede niciun viitor în campionatul unde fratele său, Dorin Goian, a încercat să devină conducător la Foresta Suceava, dar a renunţat după şase luni din pricina problemelor financiare şi spune că doar o lege care să susţină finanţatorii poate salva fotbalul în România.

Lucian, cum a fost la Mumbai?

M-am simţit foarte bine. E un oraş foarte mare, găseşti de toate. De fapt, în majoritatea oraşelor care au echipe sunt facilităţi foarte bune, nu îţi lipseşte nimic.

Rămâi în România sau te întorci în India?

Încă nu au confirmarea pentru sezonul viitor. Când vor avea confirmarea, chiar aş vrea să mă întorc. Sezonul ar trebui să înceapă în octombrie. Până atunci sunt în aşteptare. Dacă aş găsi un contract până în octombrie ar fi perfect.

Cum e fotbalul în India?

Au un marketing foarte bun, terenuri de antrenament foarte bune, stadioane frumoase. Chiar nu-ţi lipseşte nimic. Jucătorii pot să se concentreze numai şi numai pe fotbal. Când îţi vin rudele îi anunţi şi se ocupă ei de tot. Îţi iau familia de la aeroport, îi duc la meciuri. Sunt foarte bine organizaţi. Au adus şi analişti Sky din Anglia şi Australia, pentru a comenta meciurile.

Echipa?

Antrenorul a fost cel care a făcut selecţia şi şi-a ales jucători cu caracter. Chiar a fost cel mai bun grup în care am fost în viaţa mea. Probabil şi pentru că stăteam toţi la acelaşi hotel şi ne întâlneam des.

”Mulţi trăiau în sărăcie, dar aveau un zâmbet pur”

Un oraş gigant, o altă cultură. Ce făceai în timpul liber?

Nu prea am avut timp liber. Am ajuns în 15 august şi am plecat în cantonament în Dubai. Apoi din 1 octombrie au fost două luni şi zece zile în care am avut 16 meciuri. Am avut o singură dată zece zile libere legate. Atunci am făcut turul oraşului. Sunt lucruri foarte interesante. Ne-a povestit ghidul ce istorie bogată are.

Ce te-a impresionat?

Acolo nu prea există clasă de mijloc. Sunt bogaţi şi săraci. Am văzut foarte multă lume săracă. Mulţi dormeau sub cerul liber, trăiau în sărăcie, dar m-a impresionat că aveau un zâmbet pur şi nu veneau să tragă de tine să-ţi ceară ceva. Erau fericiţi în felul lor. Sunt foarte mulţi oameni bogaţi. Se circulă numai cu maşina şi sunt mici antreprenori peste tot. În oraş, aproape fiecare are “bodeguţa” lui. Are sus o cameră sărăcăcioasă, dar la parter are magazinul lui. Îi vedeam pe cei care făceau pungi de hârtie cu branduri, pentru Mall. Alţii repară motociclete, maşini, fiecare face câte ceva. Încă un lucru care m-a impresionat ar fi că n-am văzut pe nimeni să se certe. Sunt foarte prietenoşi cu toată lumea.

Lucian Goian a fost unul dintre cei mai buni şi mai apreciaţi jucători ai echipei Mumbai City

Patronul echipei e nepotul lui Raj Kapoor

Cum e această ligă, condusă de actori?

E o ligă privată. Proprietara ligii e soţia celui mai bogat om din India. Majoritatea patronilor de echipe sunt actori sau regizori. N-am auzit însă să le ceară socoteală antrenorilor sau jucătorilor sau să intervină la echipă. Şi patronul nostru a venit la început, ne-a spus că ei ne oferă toate condiţiile, să spunem orice probleme avem, dar că el nu se bagă în problemele echipei. Ne-a spus că a avut încredere în antrenor şi el decide. Trăieşte meciurile foarte intens, dar niciodată n-a venit să reproşeze ceva.

Echipa e condusă de un actor?

Patronul echipei e Ranbir Kapoor. E nepotul lui Raj Kapoor şi este, în acest moment, cel mai popular actor. Îl vezi peste tot, la televizor, în toate reclamele. E isterie când îl vede lumea. A venit la noi la hotel şi era asaltat. Nu a plecat însă până nu a făcut poze cu toată lumea.

Prezentare de Bollywood pentru jucătorii echipei Mumbai City. În centru e Diego Forlan, mai la stânga e şi Lucian Goian

Ai urmărit filme indiene?

Acolo, nu. Am văzut un film indian acum vreo şase ani. ”Trei idioţi” se numea. Era o comedie foarte bună. Ascult şi melodii indiene, chiar m-au prins colegii fredonând în autocar odată şi râdeau de mine.

Amintiri cu Forlan şi Malouda

Cum te-ai înţeles cu Forlan? Era vedeta echipei.

Fiecare echipă are un “market player”. La noi e Forlan. E un băiat de o modestie incredibilă, pe lângă că e un fotbalist incredibil. Şi la alte echipe sunt jucători foarte importanţi şi e foarte plăcut să îi vezi cât sunt de modeşti. Sunt lucruri care îţi rămân în minte. De exemplu, când am jucat cu echipa lui Malouda, l-am rugat să îmi ţină şi mie un tricou. După meci a venit la vestiar la noi şi mi-a dat tricoul. Băieţii au rămas cu gura căscată. Nu a trebuit să merg eu să-l aştept la vestiar şi să-i amintesc. Forlan când a plecat a lăsat zece tricouri semnate colegilor din India care îi ceruseră.

De ce vin aceşti jucători? Sunt salarii foarte mari?

Ei au salarii mai mari, ideea lor este de a mediatiza fotbalul, pentru că tot cricketul este numărul 1. Ne mai vedeau oameni prin hotel şi ne întrebau ce echipă suntem. Când le ziceam că Mumbai City, echipa de fotbal, se mirau că există fotbal în India. Îţi dai seama că atunci când Forlan a semnat cu Mumbai City s-a scris în toată lumea. De aceea sunt aduşi aceşti fobalişti. Au fost acolo Zambrotta, Materazzi, jucători celebri. Prin aceste nume apare şi India pe harta fotbalului.

Goian s-a înţeles bine în India cu superstarul uruguayan Diego Forlan

Goian, fundaşul sezonului

Din punct de vedere fotbalistic, cum ţi-a mers?

Am pierdut în semifinale. Am pierdut 3-2 în primul meci, a luat Forlan roşu şi în retur n-a avut cine să dea gol şi s-a terminat 0-0. A fost bine. Am fost declarat cel mai fundaş din India, am fost în echipa sezonului, iar înainte să plec fanii au venit la hotel şi mi-au dat titlul de cel mai bun jucător al echipei. Am fost echipa cu cea mai bună apărare.

Nivelul cum e?

Jucătorii străini sunt peste media Ligii 1. Meciuri au un ritm bun, sunt jucători care au execuţii...

E un sport interesant pentru indieni?

Venea lumea la meciuri. Noi aveam un stadion de 40.000 de locuri, dar acum îl pregătesc pentru un campionat mondial de juniori. De aceea am jucat pe o arenă de 9.000 de locuri. Am jucat însă şi cu 55.000 de spectatori în tribune.

Te oprea lumea pe stradă?

Am luat titlul de cel mai activ jucător şi fiul meu, Luca, a venit cu mine. L-am dus pe teren şi a luat o minge şi dat gol. Toţi au început să strige în tribune, să-l aplaude. A doua zi toţi îl ştiau pe fiul meu, nu pe mine. Când a plecat Anda cu Luca au făcut petrecere surpriză la hotel. Au strâns poze cu Luca de la toţi jucătorii, au făcut un colaj mare cu fotografii, tort, melodii. Am avut un grup foarte frumos acolo. Nu e nimeni supărat, chiar dacă joacă sau nu, atmosfera e tot timpul bună.

Luca, fiul lui Lucian Goian, a atras atenţia fanilor echipei Mumbai City

”Noi dacă prindem un investitor îl «ardem»”

Mai urmăreşti Liga 1? Cum ţi se par şansele CFR-ului şi ale lui Dinamo la play-off?

Mă uit tot timpul la meciuri. CFR şi Dinamo vor lupta probabil până în ultima etapă. Va fi o luptă interesantă şi la titlu. Eu zic că orice echipă care merge în play-off se poate gândi la titlu, chiar şi Dinamo sau CFR. La retrogradare e mai simplă problema, pentru că unele echipe au plecat cu handicap foarte mare. Nu mi se pare normal ce se întâmplă cu Timişoara. Sunt echipe care au probleme cu banii şi rămân în Liga 1, iar Timişoara ar putea să cadă. Aşa nu putem progresa. Mergem tot timpul la TAS, se aduc echipe din Liga a 2-a în Liga 1 în timpul sezonului. Poate greşesc, dar nu ştiu o ţară din vest în care se pleacă cu penalizare de puncte. Acolo se merge în Liga a 4-a, dacă ai călcat pe bec. Dorin (n.r. - fratele său, Goian), la Glasgow, s-au dus în Liga a 4-a. Se spune că aşa nu vor fi echipe. Dacă nu vor fi, să se joace cu opt echipe, dar să nu mai existe cluburi în insolvenţă. Plus că ar trebui un fond de garantare, din banii de la televiziuni, pentru salarii. Nu e normal să munceşti un an de zile şi apoi clubul să intre în insolvenţă şi să nu-ţi mai iei niciun ban. Nu-ţi primeşte salariul şi din ce trăieşti? Poate nu ai nimic strâns. Unii au familii, au rude de care au grijă.

Goian a fost în dese rânduri desemnat ca fiind unul dintre cei mai buni jucători din campionatul indian, peste fotbalişti mult mai cunoscuţi în întreaga lume

”Ce să fac în România? A încercat Dorin, dar n-a putut”

Acesta crezi că e motivul pentru care jucătorii români aleg tot mai multe campionate exotice?

Normal. Măcar ştii că îţi iei banii, chiar dacă nu sunt mulţi. 3 lei trebuie să primeşti, 3 lei iei şi te bazezi pe ceva. Nu văd să mergem spre bine. Noroc că ne mai ţine Astra în viaţă, cu rezultatele din cupele europene. Noi ar trebui să atragem jucătorii buni. Aducem doar străini liberi, care dacă aveau calitate nu veneau în România. Aceşti jucători vin în România ca într-o rampă de lansare. Jucători ca Puljic, Mevlia, care au plecat imediat când au avut oferte şi pe care nu-i ştia nimeni când au venit aici. De oameni care să investească în fotbal avem nevoie, dar investitorul se întreabă ce avantaje am. Trebuie o lege a sportului, o lege a sponsorizării. Noi dacă prindem un investitor îl “ardem”, îi mărim chiria la stadion sau ştiu eu ce. În plus situaţiile sunt incerte la cluburi. Nu poţi să iei un club, pentru că ba e cu Ministerul, ba sunt probleme...

Să înţeleg că nu vrei să rămâi în fotbal după ce te retragi?

Sunt şanse mari să ne mutăm în Spania. Am aici prieteni, familie, dar ne place mult ca ţară, din mai multe puncte de vedere. Şi oamenii... Valencia ne face cu ochiul. Ce să fac în România? Mi-ar plăcea să rămân în fotbal, dar să şi pot să fac ceva. A încercat Dorin (n.r. - în turul de campionat al Ligii 2 a fost preşedinte la Foresta Suceava, dar în iarnă a demisionat fiindcă autorităţile locale nu au dat clubului toţi banii promişi), dar a văzut că nu se poate şi a plecat. Echipele fără probleme sunt puţine şi tu mergi la jucători şi tot îi amâni şi te înjură jucătorii. Nu din vina ta, pentru că nu dai tu banii.

Fraţii Goian, Dorin şi Lucian, în India

Lucian Goian a început fotbalul la Suceava, iar în cariera sa a evoluat pentru echipele Foresta, FC Oneşti, Ceahlăul Piatra Neamţ, Dinamo, Astra, Tianjin Teda (China), Beijing Baxy (China), FC Braşov, CFR Cluj şi Mumbai City (India).

151 de meciuri are Lucian Goian în Liga 1 pentru Ceahlăul, Dinamo, Astra, FC Braşov sau CFR

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.