SPECIAL | Fantastica poveste a kinetoterapeutului român care a lucrat la clubul Middlesbourgh și cu celebrele trupe Red Hot Chili Peppers, Pink Floyd și Dream Theatre

Autor: Narcis Pohoata Publicat: 26 Nov. 2016, 08:08 Actualizat: 26 Nov. 2016, 11:39 Special

La doar 33 de ani, kinetoterapeutul ieșean Alexandru Lefter se poate lăuda deja cu o experiență profesională de invidiat. Cazul său poate fi lejer dat ca exemplu la un curs despre „cum să ai o carieră de succes”.

A început să muncească în facultate, iar la 24 de ani a plecat de acasă printre străini pentru a se perfecționa. A lucrat în Danemarca și Anglia, după care a ratat joburi de vis în Dubai sau Singapore. În cele din urmă a ales să muncească acasă, la Iași și nu regretă niciun moment alegerea făcută. În cei 10 ani de experiență în kineto, a strâns în portofoliul său clienți care mai de care mai celebri. A lucrat la Academia de Fotbal a clubului englez Middlesbrough, a fost terapeutul toboșarului de la Red Hot Chili Peppers și al lui Roger Waters, de la Pink Floyd. A lucrat cu Federația de Baschet din Germania, iar prin mâinile sale au trecut și alți sportivi celebri sau vedete din țara noastră.

Ofertat prin mail de celebra trupă Red Hot Chili Peppers

Cel mai sonor nume de vedetă care a trecut prin mâinile lui Alex Lefter este Chad Smith (foto mic 1), toboșarul trupei Red Hot Chili Peppers. Se întâmpla în anul 2012, atunci când celebra trupă a concertat la București.

„În 2012, când trupa Red Hot Chili Peppers a venit în România pentru un concert, am primit un mail dacă sunt dispus că lucrez cu ei, fără să mi se ofere mai multe detalii. Asta pentru că eram printre puținii din țară care lucrau cu bandaj kinesiologic. Toboșarul Chad Smith avea nevoie de un tratament pe care-l puteam noi oferi și au apelat la noi. A fost un pacient ca oricare altul, nici nu mi-am dat seama că am în față un star mondial. Era extrem de degajat și prietenos. Nu s-a comportat niciun moment ca o vedetă, aveam senzația că m-am întâlnit un vechi prieten. Interesant este că el mi-a propus să facem o poză, știind că mie mi-ar fi cumva jenă să-i cer acest lucru”, își amintește Alex.

Aceeași firmă care a intermediat contractul cu Red Hot Chili Peppers l-a pus în legătură și cu Roger Waters, de la Pink Floyd, iar dintre trupele internaționale a mai lucrat cu „Dream Theater”. De asemenea, Alex Lefter a avut șansa de a-l trata și pe motociclistul britanic Graham Jarvis, fost campion mondial în 2011 și 2012, multiplu câștigător al Romaniacs, Red Bull Xtreme și Hells Gate. În portofoliul său și al clinicii se numără și alte vedete românești, din lumea sportului și nu numai. Prin mâinile lui Alex au trecut foștii fotbaliști Miodrag Belodedici, Jean Vlădoiu și Ovidiu Ioan Sabău, pilotul de raliuri Vali Porcișteanu, luptătorii K1 Sebastian Ciobanu, Bogdan Năstasă, Sebastian Cozmâncă și Dănuț Hurduc, actorii Mihai Bobonete și Adrian Văncică și mulți alți sportivi sau echipe.

Trei ani în Danemarca

Povestea de succes a lui Alex în kinetoterapie a început în anul 2005. În anul 2 de facultate, era singurul dintre colegi care începuse să muncească. Își făcuse un portofoliu de pacienți și bătea tot orașul pentru a merge la domiciliul lor. „Făceam kineto la domiciliu, colindam tot orașul cu mijloacele de transport în comun. De atunci am rămas cu o oroare la tramvai. Cu primii bani mi-am luat atunci un MP3 player ca să nu mai aud zgomotul infernal al tramvaielor. Aveau un zdrăngănit cumplit care mă dispera”, își amintește Alex. Doi ani mai târziu, după ce a terminat facultatea, Alex a plecat în Danemarca, tentat să încerce ceva nou. A trimis zeci de mailuri unor angajatori, iar în cele din urmă a fost acceptat la un spital de stat.

„Am plecat la 24 de ani acolo și am lucrat trei ani. A fost o experiență foarte bună pentru mine. Un an și jumătate am lucrat într-un spital de stat, iar un an și jumătate într-un sistem de clinici private. M-au ajutat foarte mult acei trei ani. Dacă rămâneam în România, cu siguranță nu aș fi evoluat într-un ritm atât de rapid„, spune Alex Lefter. În Danemarca, Alex a avut șansa de a învăța să facă bandaje kinesiologice, chiar la Comitetul Olimpic Danez. Acolo a avut parte de o experiență de neuitat la un moment dat, luând masa cu componenții lotului național de handbal masculin al Danemarcei.

Experiență unică la Middlesbrough

În 2010, Alex și-a încheiat aventura daneză și a urmat alta, în Anglia. A simțit nevoia de a învăța ceva nou, a vrut să se perfecționeze în traumatologia sportivă, dar mai ales în accidentările fotbalului. I s-a ivit șansa de a lucra la cluburile britanice Teesside University și Middlesbrough și nu a ezitat.

„Am vrut o schimbare, am vrut să lucrez în reabilitare sportivă. În Anglia am cunoscut oameni foarte importanți în medicina sportivă, care au lucrat la Middlesbrough, Sunderland și Newcastle. Am vrut să fac un stagiu de pregătire în sport, cineva mi-a făcut legătura cu un fost absolvent și am ajuns după numai câteva zile la Middlesbrough. Acolo am lucrat în mare parte cu copiii din Academie, între 9 și 17 ani. Este uimitor cum sunt tratați copiii acolo. Este o disciplină pe toate palierele, indiferent de vârstă. Diferența e dată de ordine și disciplină. Nu este nimic diferit între ceea ce-i spune medicul unui fotbalist de 8 ani sau unuia de 30. Se ascultă cuvântul profesionistului, fie că este medic, kinetoterapeut sau antrenor. Am fost acolo doar să învăț, nu am câștigat niciun ban. Tot ce am câștigat în Danemarca, am cheltuit în Anglia. Dar s-a meritat. Nu îmi pare rău niciun moment pentru alegerea făcută. Am vrut să investesc în mine și experiența de acolo a fost foarte utilă pentru mine”, susține tânărul kinetoterapeut ieșean.

După experiența din Anglia, Alex s-a întors în țară. În căutare de loc de muncă, a trecut de puțin pe lângă două joburi în Dubai și Singapore. În cele din urmă a ales să lucreze pentru el, la sugestia unui bun prieten. Și a luat-o de la zero. A pus pe picioare clinica „Topkineto”, la început cu un singur aparat și fără angajați.

„Un bun prieten mi-a spus ceva care a produs un declick în mine. Mi-a zis să încerc să lucrez și pentru mine, nu doar pentru alții. Au fost niște vorbe care mi-au schimbat prioritățile. Chiar dacă nu aveam bani de investit, am pornit la drum cu „Topkineto” în 2011-2012. Atunci am pus clinica pe picioare. Am avut un singur aparat la început. Restul a fost creier. Și chiar asta a cotat mai mult decât aparatele sau banii”.

După o perioadă în care a lucrat singur, Alex are acum alți doi kinetoterapeuți licențiați alături de el, dar și doi voluntari, iar pacienții nu lipsesc. „Avem pacienți de toate vârstele și din toate domeniile. De la copii de 7 ani și până la 60 de ani. Afecțiunile cele mai frecvente ale sportivilor care vin la noi sunt rupturi de ligamente, afecțiuni musculare, întinderi, menisc”, spune Alex, care a amintit și de durerile de spate ale tinerilor: „Pozițiile de muncă la birou sunt deseori deficitare, astfel că riscul apariției durerilor de spate este mereu iminent în aceste medii de muncă. Avem și multe astfel de cazuri la cabinet”.

Din fotbalul ieșean, Mitic, Bole și Marius Onofraș au trecut pragul clinicii în mai multe rânduri, pe cont propriu, pentru a se recupera după accidentări. Clinica lucrează cu echipa de baschet a CSS Unirea Iași, precum și cu echipa de futsal a clubului CSM Poli. În anul 2011, kinetoterapeutul ieșean a avut șansa de a petrece o săptămână la clubul Dinamo București, unde a învățat multe de la medicul Liviu Bătineanu. „Am avut ocazia de a sta o săptămână la clubul Dinamo, timp care mi-a dat o idee despre abordarea românească a sportului de performanță. Am avut șansa de a-i cunoaște și a lucra cu fotbaliști precum Dorel Stoica și Ionel Dănciulescu. Îi mulțumesc domnului Liviu Bătineanu pentru această șansă oferită. Fără voia sau cunoștința sa, dumnealui a contribuit la decizia mea de a rămâne în țară”, dezvăluie ieșeanul.

Singurul care organizează cursuri de bandajare kinesiologică

Recent, Alexandru Lefter a organizat la clinica sa un curs practic de bandajare kinesiologică, el fiind singurul care oferă astfel de șanse tinerilor interesați de această tehnică. „Acest bandaj kinesiologic este destinat pentru sportivi, pentru susținerea musculară, facilitează mișcarea, ajută la grăbirea timpului de recuperare. Are un efect antiinflamator, diminuează un hematom sau edem și se aplică peste tot. Este folosit în afecțiunile musculo-scheletale, ajută la vindecarea efectului de tipul leziunilor musculare, inflamații. La curs au participat stundeți, tehnicieni maseuri, kinetoterapeuți din Iași și din alte județe”, a punctat Alex Lefter.

„Kinetoterapia nu este doar masaj”

De când a rămas să lucreze în România, Alexandru încearcă să explice ce înseamnă kinetoterapia și faptul că nu este vorba doar de un banal masaj. „Foarte puțini știu ceea ce fac eu de fapt, ce înseamnă cu adevărat kinetoterapia și că nu este vorba doar de masaj. Când am hotărât să rămân în țară, mulți oameni încă se refereau la kineto ca fiind în mare parte masaj, iar din cauza foneticii titulatorii (kine-, kineto) meseria a fost asociată cu partea orientală. În alte țări, kinetoterapetul este privit ca o extensie a meseriei de medic, atât în spitale, cât și în mediul privat, iar colaborarea inter-profesională este perfectă. În țările moderne ale lumii suntem văzuți ca jucând un rol foarte important în tratamentul și mai ales în prevenirea multor afecțiuni. Acest lucru este posibil în cea mai mare parte datorită bunei informări a publicului larg. Sper ca și în România să se întâmple la fel în viitor”.

Ce înseamnă pentru Alexandru Lefter profesionismul? „Pentru mine, să fii profesionist înseamnă să-ți lași instinctele primare deoparte, să te gândești mai întâi la munca ta și mai puțin la bani, să-l pui mereu pe cel de lângă tine înaintea ta. De asemenea, să nu pretinzi că le știi pe toate, să ai puterea să spui «nu știu, dar pot să aflu mâine» și să ai tăria de caracter să răspunzi la telefon în orice moment”.

Autor: Narcis Pohoata Publicat: 26 Nov. 2016, 08:08 Actualizat: 26 Nov. 2016, 11:39 Special
Pe aceeași temă
La TV păpuşă, pe plajă mătuşă! Cum arată Mirela Vaida în costum de baie
La TV păpuşă, pe plajă mătuşă! Cum arată Mirela Vaida în costum de baie
VIDEO Victoria primarului mort de la Deveselu, sărbătorită în cimitir: „Dom’ primar, i-am bătut la fundu’ gol!“
VIDEO Victoria primarului mort de la Deveselu, sărbătorită în cimitir: „Dom’ primar, i-am bătut la fundu’ gol!“
Rezultate finale EXIT-POLL ALEGERI LOCALE 2020. Ora 22.30 CURS/Avangarde: Nicuşor Dan 47,8%, Gabriela Firea 38,2 %/ Municipiul Constanţa PNL şi USR PLUS: 28,7%
Rezultate finale EXIT-POLL ALEGERI LOCALE 2020. Ora 22.30 CURS/Avangarde: Nicuşor Dan 47,8%, Gabriela Firea 38,2 %/ Municipiul ...
Mihai Stoica a plans in direct dupa eliminarea din Europa League! „Daca arbitrajul era corect, ne pregateam de playoff!” Ce spune despre descoperirile facute in lot
Mihai Stoica a plans in direct dupa eliminarea din Europa League! „Daca arbitrajul era corect, ne pregateam de playoff!” ...
Semnul timpuriu al demenței. 6 simptome precoce ale demenței
Semnul timpuriu al demenței. 6 simptome precoce ale demenței
Costumul de baie i-a jucat feste Madalinei Ghenea! Bikinii cu doua numere mai mici au lasat TOT la vedere
Costumul de baie i-a jucat feste Madalinei Ghenea! Bikinii cu doua numere mai mici au lasat TOT la vedere
Rezultate provizorii în Capitală. Firea s-a culcat înfrântă şi s-a trezit tot înfrântă, deşi diferenţa faţă de Nicuşor Dan s-a micşorat
Rezultate provizorii în Capitală. Firea s-a culcat înfrântă şi s-a trezit tot înfrântă, deşi diferenţa faţă ...
EXIT POLL! Surpriză în București!  Cine va fi noul primar al Capitalei
EXIT POLL! Surpriză în București! Cine va fi noul primar al Capitalei
Descoperirea care DEZMINTE tot ce știm despre CREȘTINISM. Mai marii Bisericii au REACȚIONAT imediat
Descoperirea care DEZMINTE tot ce știm despre CREȘTINISM. Mai marii Bisericii au REACȚIONAT imediat
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini spectaculoase cu soacra lui Florin Salam / PAPARAZZI
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini ...
Rezultate parțiale BEC! Cine e noul primar al Capitalei după ce s-au numărat aproape 95% din voturi
Rezultate parțiale BEC! Cine e noul primar al Capitalei după ce s-au numărat aproape 95% din voturi
Primele REZULTATE OFICIALE sunt aici! Ce s-a întâmplat cu Gabriela Firea! Răsturnare de situație
Primele REZULTATE OFICIALE sunt aici! Ce s-a întâmplat cu Gabriela Firea! Răsturnare de situație
Capcana din maşină: Metoda prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi toate actele în regulă şi nu aţi încălcat nicio regulă
Capcana din maşină: Metoda prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi toate actele în regulă şi nu aţi ...
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Nu, Michael Schumacher nu este acasă! Unde se află, de fapt, la 7 ani de la accident?
Nu, Michael Schumacher nu este acasă! Unde se află, de fapt, la 7 ani de la accident?
Descoperire uluitoare în cea mai mare stație de metrou. Oamenii au trecut pe lângă ea fără să știe
Descoperire uluitoare în cea mai mare stație de metrou. Oamenii au trecut pe lângă ea fără să știe
Rezultate parţiale ALEGERI LOCALE 2020. Primele date BEC, publicate de Mediafax.ro
Rezultate parţiale ALEGERI LOCALE 2020. Primele date BEC, publicate de Mediafax.ro
Cel mai tânăr primar din România! INCREDIBIL ce vârstă are
Cel mai tânăr primar din România! INCREDIBIL ce vârstă are
Topul vedetelor care au desfăcut picioarele la plajă și și-au arătat ”rușinica”!
Topul vedetelor care au desfăcut picioarele la plajă și și-au arătat ”rușinica”!
Care a fost, de fapt, adevăratul motiv al rupturii dintre George Burcea și Andreea Bălan. Actorul nu a mai rezistat si a rupt tacerea
Care a fost, de fapt, adevăratul motiv al rupturii dintre George Burcea și Andreea Bălan. Actorul nu a mai rezistat si ...
Adevăratele probleme ale unui corporatist din Bucureşti. 11 concluzii după alegerile locale 2020
Adevăratele probleme ale unui corporatist din Bucureşti. 11 concluzii după alegerile locale 2020
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare tenismen / PAPARAZZI
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare ...
Surpriza zilei! Prezentatoarea care a ieșit primar. Ce oraș va conduce chiar de azi
Surpriza zilei! Prezentatoarea care a ieșit primar. Ce oraș va conduce chiar de azi
Simon Cowell şi-a vândut a doua casă din Beverly Hills în acest an
Simon Cowell şi-a vândut a doua casă din Beverly Hills în acest an
Cei de la Skoda au construit această mașină. După ce au vândut-o, l-au căutat pe client și l-au rugat să le-o dea înapoi
Cei de la Skoda au construit această mașină. După ce au vândut-o, l-au căutat pe client și l-au rugat să le-o dea înapoi
FOTO. Loredana Groza s-a fotografiat dezbrăcată în pat! Cum au reacţionat fanii când i-au văzut bustul complet
FOTO. Loredana Groza s-a fotografiat dezbrăcată în pat! Cum au reacţionat fanii când i-au văzut bustul complet
FOTO. Oana Zăvoranu, apariţie controversată! Ce au putut vedea fanii i-a scandalizat
FOTO. Oana Zăvoranu, apariţie controversată! Ce au putut vedea fanii i-a scandalizat