SPECIAL | Fantastica poveste a kinetoterapeutului român care a lucrat la clubul Middlesbourgh şi cu celebrele trupe Red Hot Chili Peppers, Pink Floyd şi Dream Theatre

26 nov 2016 5214 afişări Special
SPECIAL | Fantastica poveste a kinetoterapeutului român care a lucrat la clubul Middlesbourgh şi cu celebrele trupe Red Hot Chili Peppers, Pink Floyd şi Dream Theatre
GALERIE (22 de imagini) VEZI GALERIA

La doar 33 de ani, kinetoterapeutul ieşean Alexandru Lefter se poate lăuda deja cu o experienţă profesională de invidiat. Cazul său poate fi lejer dat ca exemplu la un curs despre “cum să ai o carieră de succes”.

A început să muncească în facultate, iar la 24 de ani a plecat de acasă printre străini pentru a se perfecţiona. A lucrat în Danemarca şi Anglia, după care a ratat joburi de vis în Dubai sau Singapore. În cele din urmă a ales să muncească acasă, la Iaşi şi nu regretă niciun moment alegerea făcută. În cei 10 ani de experienţă în kineto, a strâns în portofoliul său clienţi care mai de care mai celebri. A lucrat la Academia de Fotbal a clubului englez Middlesbrough, a fost terapeutul toboşarului de la Red Hot Chili Peppers şi al lui Roger Waters, de la Pink Floyd. A lucrat cu Federaţia de Baschet din Germania, iar prin mâinile sale au trecut şi alţi sportivi celebri sau vedete din ţara noastră.

Ofertat prin mail de celebra trupă Red Hot Chili Peppers

Cel mai sonor nume de vedetă care a trecut prin mâinile lui Alex Lefter este Chad Smith (foto mic 1), toboşarul trupei Red Hot Chili Peppers. Se întâmpla în anul 2012, atunci când celebra trupă a concertat la Bucureşti.

“În 2012, când trupa Red Hot Chili Peppers a venit în România pentru un concert, am primit un mail dacă sunt dispus că lucrez cu ei, fără să mi se ofere mai multe detalii. Asta pentru că eram printre puţinii din ţară care lucrau cu bandaj kinesiologic. Toboşarul Chad Smith avea nevoie de un tratament pe care-l puteam noi oferi şi au apelat la noi. A fost un pacient ca oricare altul, nici nu mi-am dat seama că am în faţă un star mondial. Era extrem de degajat şi prietenos. Nu s-a comportat niciun moment ca o vedetă, aveam senzaţia că m-am întâlnit un vechi prieten. Interesant este că el mi-a propus să facem o poză, ştiind că mie mi-ar fi cumva jenă să-i cer acest lucru”, îşi aminteşte Alex.

Aceeaşi firmă care a intermediat contractul cu Red Hot Chili Peppers l-a pus în legătură şi cu Roger Waters, de la Pink Floyd, iar dintre trupele internaţionale a mai lucrat cu „Dream Theater”. De asemenea, Alex Lefter a avut şansa de a-l trata şi pe motociclistul britanic Graham Jarvis, fost campion mondial în 2011 şi 2012, multiplu câştigător al Romaniacs, Red Bull Xtreme şi Hells Gate. În portofoliul său şi al clinicii se numără şi alte vedete româneşti, din lumea sportului şi nu numai. Prin mâinile lui Alex au trecut foştii fotbalişti Miodrag Belodedici, Jean Vlădoiu şi Ovidiu Ioan Sabău, pilotul de raliuri Vali Porcişteanu, luptătorii K1 Sebastian Ciobanu, Bogdan Năstasă, Sebastian Cozmâncă şi Dănuţ Hurduc, actorii Mihai Bobonete şi Adrian Văncică şi mulţi alţi sportivi sau echipe.

Trei ani în Danemarca

Povestea de succes a lui Alex în kinetoterapie a început în anul 2005. În anul 2 de facultate, era singurul dintre colegi care începuse să muncească. Îşi făcuse un portofoliu de pacienţi şi bătea tot oraşul pentru a merge la domiciliul lor. “Făceam kineto la domiciliu, colindam tot oraşul cu mijloacele de transport în comun. De atunci am rămas cu o oroare la tramvai. Cu primii bani mi-am luat atunci un MP3 player ca să nu mai aud zgomotul infernal al tramvaielor. Aveau un zdrăngănit cumplit care mă dispera”, îşi aminteşte Alex. Doi ani mai târziu, după ce a terminat facultatea, Alex a plecat în Danemarca, tentat să încerce ceva nou. A trimis zeci de mailuri unor angajatori, iar în cele din urmă a fost acceptat la un spital de stat.

„Am plecat la 24 de ani acolo şi am lucrat trei ani. A fost o experienţă foarte bună pentru mine. Un an şi jumătate am lucrat într-un spital de stat, iar un an şi jumătate într-un sistem de clinici private. M-au ajutat foarte mult acei trei ani. Dacă rămâneam în România, cu siguranţă nu aş fi evoluat într-un ritm atât de rapid”, spune Alex Lefter. În Danemarca, Alex a avut şansa de a învăţa să facă bandaje kinesiologice, chiar la Comitetul Olimpic Danez. Acolo a avut parte de o experienţă de neuitat la un moment dat, luând masa cu componenţii lotului naţional de handbal masculin al Danemarcei.

Experienţă unică la Middlesbrough

În 2010, Alex şi-a încheiat aventura daneză şi a urmat alta, în Anglia. A simţit nevoia de a învăţa ceva nou, a vrut să se perfecţioneze în traumatologia sportivă, dar mai ales în accidentările fotbalului. I s-a ivit şansa de a lucra la cluburile britanice Teesside University şi Middlesbrough şi nu a ezitat.

„Am vrut o schimbare, am vrut să lucrez în reabilitare sportivă. În Anglia am cunoscut oameni foarte importanţi în medicina sportivă, care au lucrat la Middlesbrough, Sunderland şi Newcastle. Am vrut să fac un stagiu de pregătire în sport, cineva mi-a făcut legătura cu un fost absolvent şi am ajuns după numai câteva zile la Middlesbrough. Acolo am lucrat în mare parte cu copiii din Academie, între 9 şi 17 ani. Este uimitor cum sunt trataţi copiii acolo. Este o disciplină pe toate palierele, indiferent de vârstă. Diferenţa e dată de ordine şi disciplină. Nu este nimic diferit între ceea ce-i spune medicul unui fotbalist de 8 ani sau unuia de 30. Se ascultă cuvântul profesionistului, fie că este medic, kinetoterapeut sau antrenor. Am fost acolo doar să învăţ, nu am câştigat niciun ban. Tot ce am câştigat în Danemarca, am cheltuit în Anglia. Dar s-a meritat. Nu îmi pare rău niciun moment pentru alegerea făcută. Am vrut să investesc în mine şi experienţa de acolo a fost foarte utilă pentru mine”, susţine tânărul kinetoterapeut ieşean.

După experienţa din Anglia, Alex s-a întors în ţară. În căutare de loc de muncă, a trecut de puţin pe lângă două joburi în Dubai şi Singapore. În cele din urmă a ales să lucreze pentru el, la sugestia unui bun prieten. Şi a luat-o de la zero. A pus pe picioare clinica „Topkineto”, la început cu un singur aparat şi fără angajaţi.

„Un bun prieten mi-a spus ceva care a produs un declick în mine. Mi-a zis să încerc să lucrez şi pentru mine, nu doar pentru alţii. Au fost nişte vorbe care mi-au schimbat priorităţile. Chiar dacă nu aveam bani de investit, am pornit la drum cu „Topkineto” în 2011-2012. Atunci am pus clinica pe picioare. Am avut un singur aparat la început. Restul a fost creier. Şi chiar asta a cotat mai mult decât aparatele sau banii”.

După o perioadă în care a lucrat singur, Alex are acum alţi doi kinetoterapeuţi licenţiaţi alături de el, dar şi doi voluntari, iar pacienţii nu lipsesc. „Avem pacienţi de toate vârstele şi din toate domeniile. De la copii de 7 ani şi până la 60 de ani. Afecţiunile cele mai frecvente ale sportivilor care vin la noi sunt rupturi de ligamente, afecţiuni musculare, întinderi, menisc”, spune Alex, care a amintit şi de durerile de spate ale tinerilor: „Poziţiile de muncă la birou sunt deseori deficitare, astfel că riscul apariţiei durerilor de spate este mereu iminent în aceste medii de muncă. Avem şi multe astfel de cazuri la cabinet”.

Din fotbalul ieşean, Mitic, Bole şi Marius Onofraş au trecut pragul clinicii în mai multe rânduri, pe cont propriu, pentru a se recupera după accidentări. Clinica lucrează cu echipa de baschet a CSS Unirea Iaşi, precum şi cu echipa de futsal a clubului CSM Poli. În anul 2011, kinetoterapeutul ieşean a avut şansa de a petrece o săptămână la clubul Dinamo Bucureşti, unde a învăţat multe de la medicul Liviu Bătineanu. „Am avut ocazia de a sta o săptămână la clubul Dinamo, timp care mi-a dat o idee despre abordarea românească a sportului de performanţă. Am avut şansa de a-i cunoaşte şi a lucra cu fotbalişti precum Dorel Stoica şi Ionel Dănciulescu. Îi mulţumesc domnului Liviu Bătineanu pentru această şansă oferită. Fără voia sau cunoştinţa sa, dumnealui a contribuit la decizia mea de a rămâne în ţară”, dezvăluie ieşeanul.

Singurul care organizează cursuri de bandajare kinesiologică

Recent, Alexandru Lefter a organizat la clinica sa un curs practic de bandajare kinesiologică, el fiind singurul care oferă astfel de şanse tinerilor interesaţi de această tehnică. „Acest bandaj kinesiologic este destinat pentru sportivi, pentru susţinerea musculară, facilitează mişcarea, ajută la grăbirea timpului de recuperare. Are un efect antiinflamator, diminuează un hematom sau edem şi se aplică peste tot. Este folosit în afecţiunile musculo-scheletale, ajută la vindecarea efectului de tipul leziunilor musculare, inflamaţii. La curs au participat stundeţi, tehnicieni maseuri, kinetoterapeuţi din Iaşi şi din alte judeţe”, a punctat Alex Lefter.

“Kinetoterapia nu este doar masaj”

De când a rămas să lucreze în România, Alexandru încearcă să explice ce înseamnă kinetoterapia şi faptul că nu este vorba doar de un banal masaj. “Foarte puţini ştiu ceea ce fac eu de fapt, ce înseamnă cu adevărat kinetoterapia şi că nu este vorba doar de masaj. Când am hotărât să rămân în ţară, mulţi oameni încă se refereau la kineto ca fiind în mare parte masaj, iar din cauza foneticii titulatorii (kine-, kineto) meseria a fost asociată cu partea orientală. În alte ţări, kinetoterapetul este privit ca o extensie a meseriei de medic, atât în spitale, cât şi în mediul privat, iar colaborarea inter-profesională este perfectă. În ţările moderne ale lumii suntem văzuţi ca jucând un rol foarte important în tratamentul şi mai ales în prevenirea multor afecţiuni. Acest lucru este posibil în cea mai mare parte datorită bunei informări a publicului larg. Sper ca şi în România să se întâmple la fel în viitor”.

Ce înseamnă pentru Alexandru Lefter profesionismul? “Pentru mine, să fii profesionist înseamnă să-ţi laşi instinctele primare deoparte, să te gândeşti mai întâi la munca ta şi mai puţin la bani, să-l pui mereu pe cel de lângă tine înaintea ta. De asemenea, să nu pretinzi că le ştii pe toate, să ai puterea să spui «nu ştiu, dar pot să aflu mâine» şi să ai tăria de caracter să răspunzi la telefon în orice moment”.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.