SPECIAL | Cum au evoluat ghetele de fotbal. De la piuneze sau cuiele din talpă la microcipuri

Redactor:
Andru Nenciu
Redactor:
Dan Mirea
SPECIAL | Cum au evoluat ghetele de fotbal. De la piuneze sau cuiele din talpă la microcipuri
  • Publicat:
  • Actualizat:

Fotbalul a luat naștere în Anglia secolului al XIX-lea, mai exact pe 26 decembrie 1860. Două echipe din orașul Sheffield, pe nume FC Hallam și FC Sheffield, au disputat în acea iarnă primul meci de fotbal din istorie. Echipele încă mai există și nu au intrat în insolvență.

La acea vreme nu existau „Mercuriale” sau „Predator”, așa că jucătorii erau nevoiți să-și improvizeze ghetele. Primii fotbaliști din istorie au intrat pe teren în cizme de piele, dotate cu piuneze sau cuie în talpă, pe post de crampoane. La începutul secolului XX au fost concepute primele gheate de fotbal. Erau confecționate din piele foarte groasă și cântăreau 500 de grame, iar greutatea lor se dubla atunci când intrau la apă.O adevărată schimbare s-a produs în 1948. Rudolf Dassler, fondează într-un oraș bavarez pe nume Herzogenaurach, Puma, marea firmă de echipament sportiv din zilele noastre. Puma a marcat  momentul 0 de la care a pornit dezvoltarea ghetelor de fotbal.

  •       Ghetele Puma Atom din 1948 aveau talpă de lemn cu știfturi metalice.

În finala Cupei Mondiale din 1954 contra Ungariei, Adolf Dassler, fratele lui Rudolf și fondatorul Adidas, i-a echipat pe jucătorii Germaniei de Vest cu un nou prototip de ghete, și anume ghete cu crampoane pe filet de 18 mm (știfturi metalice ce se înșurubează). Nemții au purtat ghetele lui „Adi” și au reușit să câștige prima Cupă Mondială din istorie. Fondatorul Adidas a fost numit atunci „cizmarul unei națiuni”. Ghetele denumite Adidas Argentinia au fost cu adevărat revoluționare, fiind primele ghete care nu aveau ca scop să protejeze piciorul jucătorului, ci să asigure un control cât mai bun asupra balonului. Rudolf Dassler a susținut la acea vreme că fratele său i-a furat ideea crampoanelor pe filet.

PELE ȘI GARRINCHA AU CÂȘTIGAT MONDIALUL DIN 1958 CU GHETE NEMȚEȘTI

Campionatul Mondial din 1958 a însemnat o nouă provocare pentru Adi Dassler. Turneul final urma să se desfășoare în Suedia, iar vremea din peninsula Scandinavă nu este una foarte potrivită pentru fotbal. Neamțul a creat un nou model de ghete de fotbal, realizat aproape în totalitate din poliamidă, pentru ca gheata să nu-și modifice forma în cazul în care intră în contact cu apa.

Astfel s-a îmbunătățit și elasticitatea ghetelor, motiv pentru care jucătorii aveau mai multă forță în momentul șutului. De asemenea, jucătorii au avut o serie diferită de știfturi pe care să le fileteze în funcție de starea gazonului. Știfturile lungi erau folosite pe o suprafață moale, iar cele scurte erau utile pe un teren dur. Germania nu a putut să-și apere titlul mondial obținut în 1954, dar majoritatea jucătorilor erau acum convinși să poarte ghetele Adidas. Mondialul din Suedia l-a avut de această dată în prim plan pe Rudolf Dassler, care a încălțat naționala Braziliei cu ghetele Puma Weltmeister, iar Pelé și Garrincha au câștigat primul Campionat Mondial din istoria Seleção.

În 1966 căpitanul Germaniei de Vest, Uwe Seeler, îi cere lui Adi Dassler o pereche de ghete care să-i protejeze călcâiul, deoarece acesta suferise o accidentare în acea zonă și nu voia să riște pe parcursul Mondialului din Anglia. Așa s-au născut ghetele Adidas Achilles care erau mai groase la spate și aveau de asemenea șiret în zona tendonului ahilian. Chiar și greutatea ghetelor era una impresionantă, acestea cântărind 342 de grame. Știfturile erau realizate din aluminiu.

Tot în 1966, Puma îi oferă legendarului Eusebio o pereche de ghete cu care avea să scrie istorie. Puma King l-au ajutat pe portughez să devină golgheter al Campionatului Mondial iar jucători precum Maradona, Pelé sau Cruyff au încălțat ghetele care se mai fabrică și în ziua de azi. Secretul îl reprezenta elasticitatea ghetelor, astfel că jucătorul se putea bucura de un control al balonului de cea mai înaltă calitate.

GHETELE CU DOUĂ‚ TĂ‚LPI

Treptat, Adidas a devenit brandul numărul unu de echipament sportiv din Europa. În 1978 Adi Dassler scoate pe piață un nou model revoluționar de ghete. Ghetele Adidas World Cup au fost proiectate cu două tălpi. Una exterioară, puternică pentru a sprijini piciorul, și una moale pe interior pe a nu incomoda jucătorul în momentul schimbărilor bruște de direcție. Acesta a fost proiectul final din viața lui Adi Dassler, neamțul încetând din viață în septembrie 1978.

Adidas a continuat să funcționeze la fel de bine și după moartea fondatorului său, iar în 1982 aveau să livreze fotbaliștilor cele mai apreciate ghete de fotbal din istorie. Adidas Copa Mondial, evoluția Adidas World Cup, erau confecționate din piele de cangur, iar călcâiul avea un suport suplimentar de piele pentru stabilitate. Sub talpă a fost introdus un strat de spumă de cauciuc pentru flexibilitate iar știfturile sunt din aluminiu. Chiar și limba era făcută din spumă. Adidas Copa Mondial sunt cele mai vândute ghete de fotbal din istorie, și au fost purtate de jucători precum Zidane, Maradona, Beckenbauer, Platini sau Miroslav Klose. Tot în 1982 americanii de la Nike își fac apariția pe scena fotbalului. Acesția semnează un contract de sponsorizare cu vârful de atac galez Ian Rush, fostă legendă a lui Liverpool.

1994: TIEMPO VS PREDATOR

În 1994 Nike și Adidas se întrec în lansări de ghete. Americanii lansează pe piață cunoscutele Nike Tiempo, în timp ce Adidas prezintă ghetele demne de secolul XXI, Predator. Tiempo permit jucătorului un control perfect asupra balonului indiferent de vreme, sau de starea gazonului. Opt jucători din naționala Braziliei au purtat ghetele Tiempo pe durata Mondialului din 1994 disputat în Statele Unite. La două zile după ce au câștigat competiția, Federația Braziliană de Fotbal a semnat un contract de sponsorizare cu Nike valabil până în prezent. Adidas în schimb a introdus tehnologia TRAXION în rândul ghetelor Predator. Traxion asigură jucătorului o aderență maximă, știfturile având acum o formă dreptunghiulară, în locul celor rotunde care au existat înainte. De asemenea, TRAXION ajută fotbaliștii să imprime o putere mai mare asupra balonului, în momentul șutului. Adidas Predator sunt cele mai vândute ghete de fotbal din istorie.

În 1998 brazilianul Ronaldo avea să fie primul jucător din istorie care evoluează cu ghetele Nike Mercurial, în cadrul Mondialului găzduit de Franța. Brazilia a ajuns până în finala acelui turnei final. Nike Mercurial Vapor erau cele mai ușoare ghete la acea vreme, așa că asigurau jucătorului un plus de viteză. Ghetele erau realizate dintr-un material sintetic, mai ușor decât pielea de cangur. În talpă au fost montate cuie după modelul pantofilor folosiți de alergătorii de performanță.

Ghetele de fotbal au continuat să evolueze și să se adapteze la stilul de fotbal din prezent. În 2012 Adidas a dus această industrie la un alt nivel. Nemții au implementat un microcip în talpa ghetelor adizero f50, ce are rolul de a înregistra și de a stoca toate mișcările jucătorului, pentru ca acestea să fie analizate ulterior. Ghetele au fost inițial concepute pentru Lionel Messi, imaginea de top a celor de la Adidas, iar în prezent pot fi achiziționate de oricine.

În 2013 Nike a lansat modelul Hypervenom, destinat exclusiv jucătorilor ofensivi deoarece îți lasă senzația că joci desculț. Conțin șase știfturi circulare fixe și încă șase pe filet pentru ca ghetele să fie folosite pe orice fel de suprafață, iar talpa este realizată din fibră de sticlă. Modelul de Nike Hypervenom destinat terenurilor sintetice are mai multe crampoane goale în interior pentru a preveni leziunile.

În 2014 un model foarte creativ de ghete de fotbal a fost lansat, și anume Nike Magista. Produsul a suprins prin gulerul implementat la nivelul gleznei, ce are ca rol o fixare mai bună a piciorului pentru a permite mișcări precise la interacțiunea cu mingea. În talpă a fost introdus un model de tracțiune de rotație care amplifică agilitatea jucătorului. Modelul Magista a schimbat radical imaginea ghetelor de fotbal tradiționale.       

În 2015 Adidas a scris din nou istorie prin lansarea ghetelor adizero 99g. Acesta este cel mai ușor model de ghete de fotbal din istorie, cântărind doar 99 de grame. Produsul face parte din noul program Adidas Colecție Limitată. Numai 299 de bucăți au fost scoase pe piață, iar fiecare a fost numerotată individual. Modelul adizero 99g are o talpă de 1 mm din poliamidă, iar învelișul exterior al ghetelor este alcătuit din fibre de poliester. Șase crampoane de plastic sunt așezate în partea superioară a piciorului pe lateral, plus încă trei în dreptul călcâiului, pentru a permite mișcări rapide ale jucătorului în orice direcție.

2016 a fost anul în care Adidas a renunțat la șireturi, lansând ghetele ACE 16+ Pure control. Acestea sunt învelite într-un poliuretan termoplastic care fixează zona de la mijlocul piciorului. Orice contact cu balonul este doar între picior și minge, suțin cei de la Adidas, după modelul Nike Hypervenom. Diferența este că ACE 16+ este un model recomandat jucătorilor foarte tehnici, iar Hypervenom se adresează jucătorilor care atacă în permanență poarta. Lotto a fost prima care a introdus ghetele fără șireturi, în 2006 cu modelul Zhero Gravity. 

 În 2005 Nike a lansat ghetele Air Legend, special concepute pentru Ronaldinho, printr-un clip video în care fostul jucător al Barcelonei încălța nou model pentru prima dată, și reușea să lovească bara transversală a unei porți de patru ori consecutiv, fără ca mingea să atingă pământul. Clipul a fost primul din istoria Youtube care a atins pragul de un milion de vizualizări.        

Iată cum ghetele fotbaliștilor au evoluat de la pioneze și piele ce cântărea 500 de grame, la microcipuri și fibră ce cântărește 99 de grame. 156 de ani au trecut de la primul meci de fotbal din istorie, iar alegerea încălțărilor a devenit un lucru de bază pentru acutalii fotbaliști.

Articol scris de Octavian Vasilescu

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen