SPECIAL | Cătălin Burlacu, revoltat de situația sistemului sanitar: „Batem pasul pe loc”. Cum a decis să ajute un spital, cine a donat primii bani și mesajul transmis pentru ieșeni

Autor: Narcis Pohoata Publicat: 02 Apr. 2020, 15:01 Actualizat: 02 Apr. 2020, 15:06 Sport Life
SPECIAL | Cătălin Burlacu, revoltat de situația sistemului sanitar: „Batem pasul pe loc”. Cum a decis să ajute un spital, cine a donat primii bani și mesajul transmis pentru ieșeni

Fostul mare baschetbalist ieșean Cătălin Burlacu (42 de ani), actualmente antrenor la Steaua București, a lansat săptămâna trecută o campanie de strângere de fonduri pentru o unitate medicală din Iași, orașul său natal.

Plecat de mulți ani de acasă, Cătălin nu a uitat de orașul de origine și a decis să se implice, făcând apel la mai mulți prieteni din sport și nu numai să întindă o mână de ajutor cadrelor medicale ieșene aflate în linia întâi în această perioadă de pandemie.

Burlacu a declarat că, deși este plecat de mulți ani din orașul natal și trăiește actualmente la Ploiești, se simte sută la sută ieșean.

„O mutație într-un alt oraș sau o proprietate nu pot schimba originea omului”, spune Cătălin, căruia i-a venit ideea de a ajuta cadrele medicale din Iași după ce a aflat de explozia numărului de cazuri de coronavirus din această parte a țării.

„Vorbesc cu foarte multă lume din țară, lume implicată în politic, social, sport și îmi dau seama că zona Moldovei este un pic mai afectată, dat fiind faptul că mulți oameni care lucrează în străinătate sunt din zona noastră, iar ei se vor întoarce acasă. Eu unul cred că sunt mai multe cazuri decât cifrele afișate la TV, în spațiul media. E doar o părere personală și aș vrea să fie greșită. Dar încă nu am atins vârful. Țin legătura cu mulți dintre foștii colegi și am decis să facem un gest pentru acest spital (n.r. Spitalul de Urgențe). Ceea ce nu e normal, o spun sincer, cu mâna pe inimă. Pentru că absolut orice om din această țărișoară care a ales să rămână aici să trăiască, plătește niște taxe. CAS și altele. Orice pas facem, orice bănuț încasat, pe orice formă, plătim niște dări către sănătate, iar această sănătate bate pasul pe loc. Și încă va bate pasul pe loc, pentru că în aceste situații de urgență se creează tot felul de facilități și niște achiziții directe, fără nicio urcare pe SEAP, fără licitație și probabil facilitează unele chestii care se mai întâmplă în unele cazuri de calamitate”, a declarat Cătălin Burlacu, pentru ProSport.

„Sistemul sanitar e la pământ”

„Este la pământ sistemul sanitar, dar nu din cauza celor care lucrează acolo, ci din cauza sistemului care preferă să doarmă în loc să acționeze și să ne punem la punct pe plan de sănătate, de învățământ. Adică acolo unde chiar o nație are nevoie. Talpa societății! Să fii un popor sănătos, un popor educat, dacă vrei să faci parte dintr-o Europă contemporană”, a mai spus Cătălin, care petrece perioada de autoizolare la domiciliu la Ploiești, împeună cu copiii, soția și părinții săi, pe care i-a adus de la Iași pentru a-i ști în siguranță.

„Mi-e dor de Iași, dar vremurile în care trăim ne obligă să stăm în casă. Sunt acasă, la Ploiești, cu familia. I-am chemat și pe părinți, pentru că unul este cardiac, iar unul are diabet și în cazul acesta am preferat să-i știu în siguranță la mine. Stau în curte, se bucură de nepoți și mă mai și ajută pe mine la treburi”, a completat acesta.

Lui Burlacu îi este dor de baschet, dar o parte din perioada petrecută acasă o dedică, firesc, tot sportului cu mingea la coș.

„Mi-e dor de baschet. Copiii au niște panouri în curte, dar de copii. Iar eu stau mai mult ca niciodată pe niște grupuri cu antrenori din Europa. Încercăm să schimbăm opinii, păreri, să actualizăm trendul, să încercăm să înțelegem cum se arbitrează la cel mai înalt nivel și care sunt cerințele baschetului modern. În ceea ce privește exercițiile, faacem mișcare în fiecare dimineață. Doi dintre copii aleargă cu mine, iar unul face mișcare cu soția, în casă, izometrie”.

„Sunt mândru că sunt român și ieșean”

Cătălin Burlacu spune că încă trăiește și simte ca un ieșean, deși este plecat de mult timp din orașul său natal.

„Da, mă consider ieșean, este un gând și un simțământ sincer. Eu am trăit în străinătate, în Italia, în Germania, în Estonia, datorită contractelor de muncă pe care le-am avut, dar tot timpul m-am mândrit că sunt român și sunt ieșean. De fiecare dată am făcut trimitere, când am fost întrebat de unde sunt, la orașul Iași, care este extraordinar de frumos, poate și mai frumos în ultimii 10-15 ani. Am locuință la Iași, părinții încă trăiesc în Iași, nu am insistat să-i aduc definitiv la mine la Ploiești. Nu poți uita efectiv de unde pleci. Mă întâlnesc cu colegi de-ai mei, foști colegi de generație, generația UEFA 95, cei născuți 1976-1977, ne întâlnim an de an, facem un joc de fotbal, mergem și depănăm amintiri iar după aceea mergem la o masă împreună, invităm antrenorii. Nu e o chestie lăsată la voia întâmplării. Sunt foarte mulți ieșeni care trăiesc prin a fi ieșeni, nu neapărat să respire aerul din Iași. Eu mă întâlnesc des cu Daniel Pancu. Suntem amândoi ieșeni, nu el bucureștean și eu ploieștean. O mutație într-un alt oraș sau o proprietate nu pot schimba originea omului”, a mai spus fostul mare baschetbalist român.

Daniel Pancu, Ciprian Paraschiv, Laurențiu Roșu, Adrian Mutu, printre cei provocați

Acesta și-a provocat mai mulți prieteni să se alăture campaniei sale de susținere a cadrelor medicale, iar reacția a fost pe măsură.

„Eu am făcut prima donație, pentru că eu am inițiat campania, așa era normal. Am provocat mai mulți prieteni să facă asta. Nu vreau să fie un act de bravură, e o chestie umană, din suflet. Am certitudinea că în Moldova se ajunge mai târziu cu unele materiale care pleacă din București sau alte donații. Doamne ajută ca Iașiul să fie păzit! Prietenii mei au reacționat foarte bine! Am poze cu chitanțele lor, dar mulți au cerut să fie anonimi. Ciprian Paraschiv, Daniel Pancu și alți foști colegi de-ai mei au plătit și mi-au trimis pe Whatsapp, dar au vrut să rămână anonimi. E un gest de suflet până la urmă”, a punctat Burlacu.

Mesaj pentru primarul Mihai Chirica

Ieșeanul de 42 de ani l-a provocat și pe primarul Mihai Chirica să facă acest gest. Și i-a transmis cu această ocazie un mesaj edilului. Să fie aproape de sport, să susțină mai multe discipline și să refacă infrastructura sportivă din Iași.

„L-am provocat și pe primarul Iașiului. Îi urmăresc activitatea pe Facebook și aș vrea să-i transmit ca în puținul timp liber pe care îl are, deși știu că în aceste momente trebuie să gestioneze niște situații critice și de urgență, să reorganizeze un pic sportul ieșean. Și aș vrea să se aplece și către alte sporturi, nu doar fotbal. Pentru că nu există doar fotbal. Ar trebui să se implice la nivel de urbe și către alte sporturi care au fost uitate, dar în primul ar trebui să creeze infrastructură, pentru că fără infrastructură, fără o sală frumoasă, fără un stadion performant nu poți aduce bani, nu poți crea ceva care ulterior să se poată autosusține. Nu poți aduce oameni de valoare lângă tine, nu poți crea o chestie solidă dacă nu te implici și nu acorzi infrastructurii o anumită parte din bugetul acestui oraș”.

6 ani de la despărțirea de Costel Moscalu

Pe 30 martie 2014 a trecut în neființă baschetbalistul Costel Moscalu, unul dintre cei mai mari sportivi ieșeni din istoria recentă, coleg de cameră și bun prieten cu Cătălin.

„Am foarte multe amintiri frumoase cu Costel. A fost colegul meu de cameră, îi cunosc familia, soția, fiul, care sunt în Italia acum și de care sunt alături. Un om extraordinar un prieten devotat și un sportiv de elită. Din păcate, am pierdut mulți foști colegi de lot național, pe Toni Alexe, Elemer Tordai, Costel Moscalu. Toți foștii lui colegi își aduc aminte cu enormă plăcere și satisfacție când rostesc numele de Costel Moscalu. Vorbesc cu foști colegi de la Steaua, Dinamo din acea perioadă, cu Ardelean, cu Dan Niculescu, cu toții vorbesc cu cea mai mare plăcere despre Costel. Nu cred că este cineva care poate să spună ceva urât despre Costel”, a rememorat Cătălin.

Mesaj de susținere pentru ieșeni

„Îi rog pe toți ieșenii, pe toți cei care au conștiință în aceste momente în care ne încearcă un adevărat război medical să stea cât mai mult în casă, să nu iasă decât pentru cele strict necesare, să fie pozitivi. Să-și dezvolte acum mai mult ca niciodată valorile familiei, să se iubească! Și Doamne ajută să se iasă din această pandemie cu cât mai puține divorțuri (râde). Îi iubesc pe ieșenii mei și mă bucur că mi-ai dat ocazia să le vorbesc prin intermediul vostru, mi-ați făcut o zi mult mai frumoasă simțind că vorbesc cu ieșenii mei”.

Mesajul transmis de Cătălin Burlacu pe Facebook

„P R O V O C A R E
Buna, ma numesc Catalin Burlacu, sunt Iesean, actualmente Ploiestean, insa nici daca as fi fost trait peste hotare tot nu voi putea sa uit vreodata de unde am plecat.
Asadar, indemn TOTI prietenii mei adevarati, solicit tuturor IESENILOR, loco sau plecati, sa faca o donatie alaturi de MINE, pentru echipamente necesare doctorilor si pacientilor Spitalului de Urgente din Iasi, prin OUG CASA SHARE si aici vin si cu argumentele pe care le impartasesc:

1. in Moldova mereu ajung mai greu (tarziu) cele nesare si de trebuinta in cazuri de extrema urgenta
2. Numai cei constienti care chiar realizeaza prin ce trec cadrele medicale in aceste momente pot ajuta
3. ACEST indemn este facut de „grupa 76 dupa August” pe fb, suntem o fosta echipa de juniori ai echipei Politehnica Iasi
4. Pentru ca „CASA SHARE” este o Asociatie de maxima seriozitate prin actiunile sale incat nu mai are nevoie de nicio prezentare
5. fiind in Postul Pastelui, fiind si obligati oarecum sa stam in case cu familiile (izolare), cred ca in fiecare dintre noi exista Dumnezeu.
Cont iban in ron : RO50RZBR0000060018177002
Cont iban in euro:RO17RZBR0000060018177014
Cod switf si bic la ambele : RZBRROBU
Paypal. [email protected]
Phone. +40757451919
Va Multumesc Anticipat”, a scris Cătălin Burlacu pe pagina sa de Facebook.

Și-a provocat următorii prieteni: Daniel Pancu, Ciprian Paraschiv, Anghel Dumitru, Cristian Murgoci, Laurențiu Roșu, Nănescu Viorel, Adrian Dobrea, Adrian Mutu, Kerezsy Adrian, Silviu Andrei, Marius Vintilă, Marius Dumitru, Ionuț Bagea, Claudiu Cristian Donose, Ilade Laurențiu, Gabriel Soponariu, Petricevic Dragan, Radu Boișteanu, Mihai Stoica, Botan Mihai, Adi Cotan, Traian Racu, Alexandru Radu.

Autor: Narcis Pohoata Publicat: 02 Apr. 2020, 15:01 Actualizat: 02 Apr. 2020, 15:06 Sport Life
Pe aceeași temă
"Nu mi-a mai venit ciclul de 4 luni" Elena Ionescu a rămas gravidă la Survivor?!
"Nu mi-a mai venit ciclul de 4 luni" Elena Ionescu a rămas gravidă la Survivor?!
VIDEO
Depăşiri kamikaze în judeţul cu cei mai mulţi morţi în
accidente rutiere
VIDEO Depăşiri kamikaze în judeţul cu cei mai mulţi morţi în accidente rutiere
GALERIE FOTO În cel mai rece oraş de pe Pământ stripteuzele livrează mâncare
GALERIE FOTO În cel mai rece oraş de pe Pământ stripteuzele livrează mâncare
Anuntul MOMENTULUI facut de Edi Iordanescu! Ce spune despre posibilitatea de a o antrena pe FCSB
Anuntul MOMENTULUI facut de Edi Iordanescu! Ce spune despre posibilitatea de a o antrena pe FCSB
10 lucruri pe care nu le ştiai despre... erecţie!
10 lucruri pe care nu le ştiai despre... erecţie!
Au arătat tot fără inhibiții! Topul celor mai apetisanți sâni de vedete din România
Au arătat tot fără inhibiții! Topul celor mai apetisanți sâni de vedete din România
Drama
cutremurătoare a unei femei-impiegat. A fost tâlhărită şi incendiată în staţia CFR unde lucra pentru că s-a opus din răsputeri violului
Drama cutremurătoare a unei femei-impiegat. A fost tâlhărită şi incendiată în staţia CFR unde lucra pentru că s-a ...
CRUNT. Un alt virus MORTAL a început să lovească! „Există deja persoane decedate”
CRUNT. Un alt virus MORTAL a început să lovească! „Există deja persoane decedate”
O PROSTITUATĂ a sunat la ambulanţă pentru un caz de ''penis captivus''. Ce s-a întâmplat cu clientul ei chiar în toiul ACŢIUNII- VIDEO
O PROSTITUATĂ a sunat la ambulanţă pentru un caz de ''penis captivus''. Ce s-a întâmplat cu clientul ei chiar în toiul ...
"Florin Zamfirescu A MURIT!" Stirea care a socat Romania a avut o reactie imediata! " Va multumesc pentru anunt😲"
S-A AFLAT adevărul. Câți oameni au murit, de fapt, de coronavirus, în Marea Britanie
S-A AFLAT adevărul. Câți oameni au murit, de fapt, de coronavirus, în Marea Britanie
Cel mai negru coșmar pentru Diana, fiica lui Adrian Enache! Din păcate...
Cel mai negru coșmar pentru Diana, fiica lui Adrian Enache! Din păcate...
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
Heidi Klum, complet dezbrăcată în izolare. Cum îşi încântă soţul mai tânăr cu 16 ani
Heidi Klum, complet dezbrăcată în izolare. Cum îşi încântă soţul mai tânăr cu 16 ani
BMW-ul M5 al lui George Buhnici este din nou la vânzare pe Autovit. Cât a lăsat la preț vedeta de când se chinuie să vândă mașina
BMW-ul M5 al lui George Buhnici este din nou la vânzare pe Autovit. Cât a lăsat la preț vedeta de când se chinuie să ...
Au mers la râu, după carantină. S-a uitat în apă și a amuțit
Au mers la râu, după carantină. S-a uitat în apă și a amuțit
E ştirea momentului în lume! China a ascuns informaţii vitale despre coronavirus! Totul a ieşit la iveală!
E ştirea momentului în lume! China a ascuns informaţii vitale despre coronavirus! Totul a ieşit la iveală!
Un accident grav s-a produs în Botoșani, peste 150 de persoane. VEZI VIDEO cu impactul devastator
Un accident grav s-a produs în Botoșani, peste 150 de persoane. VEZI VIDEO cu impactul devastator
Noi detalii ce au șocat o lume întreagă au ieșit la iveală! Familia Regală, implicată în moartea Prințesei Diana! Aceștia au vrut să o reducă la tăcere. Cu ce voia Prințesa să îi dea în vileag
Noi detalii ce au șocat o lume întreagă au ieșit la iveală! Familia Regală, implicată în moartea Prințesei Diana! ...
Smiley a ținut să se afle de la el! Veste bună! Ce a declarat despre relația cu Gina Pistol. Fanii, în culmea fericirii
Smiley a ținut să se afle de la el! Veste bună! Ce a declarat despre relația cu Gina Pistol. Fanii, în culmea fericirii
OMS şi mai mulţi specialişti avertizează: Nu există dovezi care să demonstreze că virusul îşi pierde din putere
OMS şi mai mulţi specialişti avertizează: Nu există dovezi care să demonstreze că virusul îşi pierde din putere
FOTO / Imagine emoționantă cu Vulpița îmbrățișându-și fiica! Tânăra și-a revăzut fetița după o lungă perioadă. ”O iubesc”
FOTO / Imagine emoționantă cu Vulpița îmbrățișându-și fiica! Tânăra și-a revăzut fetița după o lungă perioadă. ...
Calendar ortodox 2 iunie. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava
Calendar ortodox 2 iunie. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava
SECRETUL celei mai bune băuturi de sezon
SECRETUL celei mai bune băuturi de sezon
Este incredibil cât au ajuns să coste mașinile second-hand în Germania! Nimeni nu le mai vrea, dar samsarii noștri fac un profit URIAȘ!
Este incredibil cât au ajuns să coste mașinile second-hand în Germania! Nimeni nu le mai vrea, dar samsarii noștri fac ...
De ce a dispărut Mihaela Rădulescu de ceva timp! 'Sigur i s-a întâmplat ceva!' Anunțul vedetei
De ce a dispărut Mihaela Rădulescu de ceva timp! 'Sigur i s-a întâmplat ceva!' Anunțul vedetei
FOTO. Cum arată acum fiica mai mică a lui Corneliu Vadim Tudor. Jeni nu prea are jenă și pozează în ipostaze incendiare
FOTO. Cum arată acum fiica mai mică a lui Corneliu Vadim Tudor. Jeni nu prea are jenă și pozează în ipostaze incendiare