"Secretul" ştiut de tot fotbalul românesc | Catastrofele de la juniorii U17 şi U19 – nota de plată a victoriei lui Burleanu la alegeri. România a mers la Tururile de Elită cu antrenor frate de politician aducător de voturi şi jucători-fii de preşedinţi de club pro-Burleanu

21 mar 2019 11417 afişări Special
"Secretul" ştiut de tot fotbalul românesc | Catastrofele de la juniorii U17 şi U19 – nota de plată a victoriei lui Burleanu la alegeri. România a mers la Tururile de Elită cu antrenor frate de politician aducător de voturi şi jucători-fii de preşedinţi de club pro-Burleanu 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7969/17953117/2/sustinatorii-lui-burleanu-adunarea-generala-mediafax-foto-alexan.jpg

Cu selecţionerul uneia dintre naţionale frate de preşedinte de Consiliu Judeţean şi trei dintre jucătorii celeilalte naţionale fii de şefi de club-votanţi pro-Burleanu, România a pierdut miercuri catastrofal primele meciuri de calificare la Europenele U17 şi U19: 1-5 cu Austria şi, respectiv, 0-5 cu Irlanda. Practic, epopeea calificării la Europene la aceste categorii de vârstă s-a încheiat încă înainte de a începe, din momentul constituirii loturilor.

Ceea ce urmează – ambele echipe vor disputa sâmbătă a doua etapă, România U19 cu Rusia, la Krasnodar, iar România U17 cu Italia, la Manavgat (Turcia) – nu va fi decât chinul de a bea paharul ruşinii până la capăt.

România U17 a mers să se califice cu 3 copii de preşedinţi de club în lot 

În prima partidă din Grupa 1 a Turului de Elită pentru calificarea la Europenele sub 17 ani, echipa României pregătită de fostul fotbalist Daniel Mogoşanu a pierdut miercuri, la Manavgat (Turcia), scor 1-5 (0-3), cu Austria – Koller 90+2 – autogol / Nelson 16, Pehlivan 22 şi 39, Bockle 73 şi 90+1. În celălalt meci al grupei a fost Turcia – Italia 0-2.
La turneul final din Cehia se vor califica echipele care vor câştiga cele 8 grupe şi 7 dintre cele 8 ocupante ale locurilor 2.

Reprezentanţii ţării noastre au intrat pe teren miercuri în următoarea formulă.

România: Sava – Chililii, Drăguşin-cpt, Vita, Stefanovici (Pascu 86) – Crivac (Borcea 73), Grameni (Szondi 73) – Stoica, Bani (Corbeanu 70), Pitu – L. Munteanu (Suciu 86). Selecţioner: Daniel Mogoşanu

Din echipa folosită de Mogoşanu, Pascu (intrat în minutul 86) este fiul preşedintelui de la Sporting Chiscani (Liga 3), George Pascu. Szondi (intrat în minutul 73) este fiul preşedintelui de la Miercurea Ciuc, Zoltan Szondi. În lot, dar neutilizat la acest meci, este şi Paul Florică, fiul afaceristului Claudiu Florică, posesor de club de juniori cu drept de vot în Adunarea Generală a LPF. Tânărul a fost dus astă-vară, de tatăl său, la centrul de juniori al echipei franceze Amiens.


Susţinătorii lui Burleanu, anul trecut, la aflarea rezultatului alegerilor pentru preşedinţia FRF. Dintre votanţi, 14 şi-au văzut copiii convocaţi la loturile naţionale de juniori, conform unei socoteli făcute de Marcel Puşcaş. FOTO: Mediafax

"Felicitări şi staffului pentru arta de-a şti jongla cu compromisul obligatoriu, instituit de dorinţa lui Burleanu de a deveni preşedinte FRF, prin atragerea la loturile naţionale a copiilor preşedinţilor votanţi şi nu a valorilor reale! Compromisul se face pe seama tricolorului, cu el pe pieptul jucătorilor. Pt acceptarea acestuia, stafful nu poate fi felicitat, poate fi demis. Greul abia începe! Calificarea la un Turneu de elită este un «obiectiv» doar în mandatul lui Burleanu“, scria premonitoriu, astă-toamnă, pe contul său de Facebook, Marcel Puşcaş, fost director al FRF la copii şi juniori şi contracandidat al lui Burleanu la alegerile din aprilie anul trecut.

România U19 are pe bancă un selecţioner cu meritul de a fi frate cu preşedintele Consiliului Judeţean Olt. "I-a adus 4 voturi lui Burleanu anul trecut"

Tot miercuri, în primul joc din Grupa 1 a Turului de Elită pentru calificarea la Europenele sub 19 ani, echipa României pregătită de Daniel Oprescu a pierdut, la Krasnodar, cu 0-5 (0-2) în faţa Irlandei. Au marcat: Afolabi (7 şi 64), Smallbone (11 şi 53), Petrila (57 – autogol). În celălalt meci al grupei a fost Azerbaidjan – Rusia 0-0. Se califică la turneul final doar câştigătoarea grupei.

Jucătorii aleşi să ne reprezinte în catastrofa cu irlandezii au fost următorii.

România: Cristea – Rus (Ţîrlea 32), Ehmann, Screciu, S. Şerban (Ispas, 58) – Manolache-cpt. (Sefer 33), Chiriac – Baicu, Mihăilă, Petrila – Mitruscsak (Banyoi 58). Selecţioner: Daniel Oprescu

Daniel Oprescu, selecţionerul României la categoria sub 19 ani, este nimeni altul decât fratele lui Marius Oprescu, preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Olt. „Pe linie politică, Oltul a votat în bloc cu Burleanu la alegerile de anul trecut. I-au adus 4 voturi“, afirmă sursele ProSport.

În judeţ, Daniel Oprescu este cunoscut ca fiind antrenorul plimbat pe la echipele finanţate, de-a lungul timpului, de autorităţile locale.

Dezastrele din calificări nu erau inevitabile, dar au legătură cu alegerile de anul trecut

Dezastrul de la juniori a făcut valuri în fotbalul românesc, dar oamenii se aşteptau la aceste înfrângeri. Publicaţia noastră a stat de vorbă cu specialişti în fotbalul juvenil, oameni foarte bine informaţi în ceea ce priveşte resursele României la juniori. Concluzia este că scorurile de miercuri nu erau inevitabile, ci au o legătură directă cu felul în care au votat unii membri ai FRF anul trecut, la alegerile pentru şefia federaţiei.

Despre faptul că Burleanu ar fi promis cele mai diverse lucruri pentru a convinge alegătorii să-l voteze s-a vorbit îndelung în subteranele fotbalului românesc. Printre altele, încă din timpul campaniei electorale (pe care Burleanu a început-o cu mai bine de un an înaintea alegerilor) se vorbea pe la colţuri că unor preşedinţi de cluburi care şi-au făcut băieţii fotbalişti li s-ar fi promis că odraslele vor fi convocate la loturi. Cum-necum, respectivii copii chiar au ajuns la naţionale. Lucrurile povestite de cei din anturajul loturilor şi alţi specialişti implicaţi în fenomen sunt de-a dreptul de necrezut. "Cui îi pasă ce se întâmplă cu România? Dar de ce i-ar păsa cuiva? Toată lumea e mulţumită. Tăticii şi-au văzut copilaşii cu România pe piept, la televizor, Burleanu s-a văzut preşedinte, cu bugetul FRF pe mână încă patru ani. Aşa că n-are de ce să-i pese cuiva că e scorul 0-5 sau 0-10", a rezumat unul din interlocutorii ProSport situaţia din acest moment în fotbalul românesc.

În sfârşit, miercuri a sosit nota de plată. România are 1-10, scor general, după primele partide jucate la U17 şi U19 cu formaţii modeste, de rangul doi în fotbalul european.

ProSport vă va prezenta doar câteva din consideraţiile specialiştilor după catastrofele de miercuri.

"Îl ai pe Denis Politic, la Bolton, care dă gol de la 50 de metri în Anglia, şi tu îi aduci la lot pe Banyoi şi Mitruscsak, de la Lipova şi Sighet"

„La U19 i-au adus pe Banyoi, de la Lipova, şi pe Mitruscsak, de la Sighet. Nu sunt răi băieţii, dar echipele unde evoluează sunt în Liga a 3-a. Noi mai avem copii născuţi în acelaşi an care sunt titulari la echipe din Liga a 2-a. Vreo 3-4 în ţară, ca să nu mai vorbim de cei din străinătate. Denis Politic (n.r. – legitimat la Bolton, unde joacă pentru echipa sub 23 de ani), care a dat gol de la 50 de metri în Anglia, pe care nu l-ai convocat… Chera, născut tot în 2000, este la Ripensia Timişoara, Liga a 2-a. Alexandru Stoica e titular la Baloteşti, vârf de atac la Liga 2 (n.r. – născut în 2000, a marcat 5 goluri în acest campionat). Sabangeanu, titular la Farul (n.r. – născut în 2000, a jucat 18 meciuri şi a înscris un gol în acest sezon). Dar ei iau de la Liga a 3-a… Andrei Banyoi a jucat anul trecut la Brăila, în Liga 2, împrumutat de CFR. Dar acum joacă în Liga 3. Şi e copil născut în 2000. Mitruscsak, născut în 2001, e la Sighet. Niciunul dintre ei nu prea a fost la lotul ăsta“.

"Îţi dai seama, în minutul 33 noi făcusem deja 3 schimbări şi scorul era 0-3! La nivelul ăsta de vârstă trebuie să aduci jucători cel puţin de la Liga 2!“

Alcătuirea lotului şi a echipei par să fie, în opinia cunoscătorilor, problemele României în eşecul catastrofal cu Irlanda, şi nu lipsa fotbaliştilor competitivi de care dispune fotbalul nostru. „Ar trebui, la nivelul ăsta de vârstă, să aduci măcar din Liga 2. Să aibă meciuri mai tari, nu să vină după partide cu Domneşti şi mai ştiu eu cine. Există cel puţin 10 jucători care joacă la un nivel superior multora din cei aflaţi acum în lot. De exemplu e Ionuţ Şerban, la Astra II. Foarte bun. Îi trebuie puţină forţă, dar are minte cât pentru o echipă întreagă. Roberto Farkas, care joacă la SPAL, echipa de tineret (n.r. – fundaş născut în 2000, venit la SPAL anul trecut, de la Ajax Amsterdam). Primavera e o competiţie mult mai tare decât Liga 3 la noi. Şi Farkas joacă bine. Stoica, de la Baloteşti, e foarte bun. De ce l-aş aduce pe unul de la Lipova când îl am pe altul de la Baloteşti, care joacă meciuri cu Petrolul, U Cluj, Târgovişte, Argeş? Mai sunt Denis Giosu, fundaş central născut în 2000 (n.r. – AC Crema 1908, liga a IV-a din Italia). E înalt, stângaci, joc bun de cap. Mai e Chera, la Ripensia, titular în ultima etapă. În toamnă a fost la Hagi, la Viitorul, la Elită U19. Mai e Jurj, de la ASU Poli, fundaş dreapta (n.r. – născut în 2000, fundaş, a jucat 7 meciuri în acest sezon). Mai e Sabangeanu, fundaş dreapta.

Dacă tot îl vrei pe Mitruscsak, de la Plimob, păi ia-l pe Miculescu, de la UTA (n.r. – atacant, a jucat 8 meciuri şi a dat un gol în acest sezon)! E în Liga 2, tot în 2001 născut. Mai e Nandor Tamaş, plecat în Ungaria acum, care anul trecut a jucat la Miercurea Ciuc. Mai e un sârb la CSU Craiova, Jovan Markovici (n.r. – atacant născut în 2001). Mai e şi un fundaş dreapta la UTA, Răzvan Ivan (n.r. – născut în 2000), care a jucat la Alba Iulia cu FCSB“.

Analiza echipei, laolaltă cu schimbările, duce tot către antrenorul principal. „De ce n-a fost introdus Horşia, de la Clinceni? Uită-te la schimbări! Ai cel puţin 3 soluţii peste Rus. În locul lui Ehmann putea juca oricând Farkaş. Ehmann şi Screciu sunt, amândoi, foarte-foarte lenţi. La meciul cu Irlanda au fost probleme mari la fundaşii laterali. Manolache nu trebuia băgat închizător, că nu se descurcă la înghesuială. Locul lui e ca fundaş central sau fundaş stânga. Chiriac, de la Astra II, n-avea ce căuta acolo. E clar că la mijloc n-am putut ţine de minge deloc. Îţi dai seama, în minutul 33 noi făcusem deja 3 schimbări şi era deja 0-3! Puteai începe cu Miculescu – Stoica în faţă. Sau cu Baicu vârf, iar în spatele lui cu Sefer, Mihăilă, Petrila. Noi am jucat 4 – 2 – 3 – 1, dar jucătorii băgaţi acolo n-au calităţi să joace în formula asta la mijloc“.

"La U17, antrenorul n-are ce face, că n-are rezerve. Oricare din copiii de preşedinţi încurcă jocul, dacă-l bagi"

Analiza situaţiei de la lotul României sub 17 ani e mult mai simplă. „La U17, antrenorul, bietul de el, n-a avut ce face. Că n-avea rezerve. Dacă îl bagi pe oricare din copiii de preşedinţi, încurci jocul. Au mai fost şi alte compromisuri. Îţi dai seama, dacă a fost Chilili titular! Când în ţară ai cel puţin 3 soluţii mai bune. Acum, pe loc, dacă te duci, găseşti la Steagul Roşu Braşov, în Liga 3, vreo două soluţii de copii născuţi în 2002, fundaşi centrali, mai bune decât ce-am băgat noi pe teren cu Austria. Ia linia de fund a lui SR Braşov şi vezi anii în care sunt născuţi fundaşii centrali! Joacă foarte-foarte bine. Niciunul n-a fost convocat vreodată măcar la un test. Dar sunt luaţi, în schimb, copiii de preşedinţi, ăia care au votat cu Burleanu anul trecut“.

Primele semnale de alarmă în privinţa problemelor de la loturile U17 şi U19 au fost trase, astă-toamnă, pe Facebook, de Marcel Puşcaş şi Dan Ionescu, doi foşti oficiali ai FRF care s-au ocupat de sectorul de juniori. Puşcaş avertiza că se fac compromisuri cu consecinţe foarte grave, că sunt aduşi copiii unor alegători ai lui Burleanu şi că sunt zvonuri că, în alte cazuri, se vorbeşte chiar de bani plătiţi!
ProSport a scris pe larg despre subiect aici.

Mai jos puteţi citi loturile U17 şi U19 trimise de FRF să joace în Tururile de Elită.

Lotul convocat la U17:

Portari: Răzvan Sava (Juventus Torino/Italia), Alexandru Tătaru (ACS Centrul de Performanţă Rapid), Raul Opric (AFC UTA Arad)

Fundaşi: Radu Drăguşin (Juventus Torino/Italia), Daniel Vita (Academia Puskas/Ungaria), Luca Florică (Amiens SC/Franţa), Darius Grosu (FC Viitorul), Mădălin Pascu (Sportul Chiscani), Alexandru Chilili (FC Voluntari), Ştefan Stefanovici (Sporting Juniorul Vaslui)

Mijlocaşi: Alexandru Crivac (FC Viitorul),  Botond Szondi (AFK Csikszereda Miercurea Ciuc), Constantin Grameni (FC Viitorul), Ahmed Bani (FC Dinamo Bucureşti), Theodor Corbeanu (Wolverhampton/Anglia), Ianis Stoica (Dunărea Călăraşi), Alexi Pitu (FC Viitorul), Ioan Borcea (FC Dinamo Bucureşti), Ştefan Baiaram (U Craiova 1948 CS)

Atacanţi: Louis Munteanu (FC Viitorul), Toni Suciu (Academia Puskas/Ungaria)

Lotul convocat la U19:

Portari: Ştefan Târnovanu (Sportul Snagov), Andrei Cristea (Gaz Metan Mediaş), David Duţu (SC Popeşti-Leordeni)

Fundaşi: Andrei Rus (SCM Gloria Buzău), Alexandru Ţîrlea (Real Madrid), Vladimir Screciu (RC Genk), Marius Leca (FC Viitorul), Antonio Manolache (ACS Poli Timişoara), Marco Ehmann (ASSCS Farul Constanţa), Sorin Şerban (CS Minaur Baia Mare), Rareş Ispas (CFR Cluj)

Mijlocaşi: Marian Şerban (CS Mioveni), Daniel Toma (ASSCS Farul Constanţa), Radu Chiriac (AFC Astra), Raoul Baicu (U Craiova 1948 CS SA), Claudiu Petrila (CFR Cluj), Antonio Sefer (Fotbal Club Rapid), Valentin Mihăilă (U Craiova 1948 CS SA), Ovidiu Horşia (Academica Clinceni)

Atacanţi: Andrei Banyoi (Şoimii Lipova), Leonardo Mitruscsak (Plimob Sighetu Marmaţiei)

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.