SE STRÂNGE LAȚUL | DNA s-a sesizat în privința profesorilor și a editurilor care i-au ajutat pe pușcăriași să publice „lucrări științifice”. UPDATE | Ministrul justiției cere eliminarea din lege a prevederii care a făcut ca Becali și Copos să scape anticipat

Autor: Matei Udrea Publicat: 12 Jan. 2016, 13:31 Actualizat: 12 Jan. 2016, 15:30 Special

UPDATE Ministrul Justiției, Raluca Prună, a ținut marți o conferință de presă în care a anunțat că va propune ca guvernul să elimine, prin Ordonanță de Urgență, prevederea din lege care i-a ajutat pe pușcăriași să iasă mai repede pe motiv că ar fi scris lucrări științifice.


Procurorii DNA s-au sesizat din oficiu în cazul „lucrărilor științifice” scrise de deținuți și anchetează faptele sub suspiciunea infracțiunii de favorizarea făptuitorului, anunță Agerpres. Este vorba de „modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracțiuni de corupție, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanțele de judecată”, potrivit aceleiași surse.

Profitând de o prevedere veche din 1969, zeci de deținuți au publicat, în ultimii trei ani, 411 cărți care i-au ajutat să-și scadă câte 30 de zile de detenție la fiecare volum. Infractorii au beneficiat de sprijinul direct al unor profesori universitari și al conducerii unor edituri. Conform legii respective, un deținut primește o scutire de 30 de zile din pedeapsă dacă publică o lucrare științifică în timp ce se află după gratii. Pentru a primi această scutire e nevoie ca mai întâi cartea să fie girată (recomandată) de un profesor universitar, apoi să fie tipărită și, în final, validată de o comisie a Administrației Naționale a Penitenciarelor. Verdictul (scutirea de 30 de zile) e dat de judecător.

Nicolae Manolescu cere excluderea din învățământ a profesorilor care au girat matrapazlâcurile

În ultimele zile, la solicitarea hotnews.ro, Ministerul Justiției a publicat lista celor 400 de cărți scoase de pușcăriași, împreună cu profesorii universitari care le-au girat și editurile unde au fost tipărite.

Această prevedere excepțională a legii a fost transformată într-o escrocherie de proporții după 2012, atunci când după gratii au început să poposească marii infractori. Personajele cu legături în fotbal au produs peste 10% din această maculatură devenită „operă științifică”. Unele dintre cărți sunt plagiate (cazul George Copos), altele sunt cu date statistice și emoticoane (cazul Mihai Stoica) iar altele sunt compuneri demne de copii de clasa a IV-a (cazul Gigi Becali). Toate au contribuit la scutirea, în unele cazuri, a sute de zile de pedeapsă și la construirea unor circumstanțe atenuante în fața instanței atunci când s-a cerut eliberarea condiționată, avocații pretinzând că deținuții ar fi utili societății și și-au revizuit comportamentul.

Cel mai afectată, ca imagine, a fost însă lumea academică din România. Zecile de profesori universitari care și-au pus chezaș numele pe niște scriituri de calitate foarte proastă, garantând astfel cu propria competență profesională că ar fi vorba de „opere științifice”, au stârnit indignare și mânie deopotrivă printre confrați. Într-un interviu acordat ProSport sâmbătă, criticul și scriitorul Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România și fost ambasador al țării noastre la UNESCO, a cerut excluderea acestor oameni din sistemul de învățământ și din cercetare. Manolescu a explicat că, în cele mai multe cazuri, acești profesori universitari și-au vândut avizele date plagiatorilor pentru diverse sume de bani, iar menținerea lor în sistem ar compromite întreaga breaslă.

„Ar fi implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare”

„Dintr-o notă întocmită de Administrația Națională a Penitenciarelor, precum și din datele existente în spațiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiții nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârșite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate. În această modalitate, printre persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni de corupție se regăsesc condamnați care au executat sau urmează să execute cu până la 300 de zile mai puțin decât stabilise instanța de judecată, exclusiv ca urmare a activității infracționale care face obiectul sesizării din oficiu”, se arată într-un comunicat al DNA transmis marți Agerpres.

„Pentru a profita de această prevedere (n.r. – legea prin care fiecare lucrare științifică e răsplătită cu 30 de zile scutire din pedeapsă), s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanți ai unor edituri și membri ai comisiilor din penitenciare, care au acționat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări științifice, iar pedepsele aplicate de instanțe să se considere ca executate. Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanță științifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării și fără a cunoaște viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate. Aceste recomandări ar fi avut o natură generică și ar fi fost folosite, uneori, în aceeași formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter științific”, mai scrie în comunicatul DNA trimis Agerpres.

„Se observă că ar exista o discrepanță între prestigiul presupus al unei asemenea manifestări și implicarea reală a autorului, care a determinat ca fiecare oră de activitate să reducă durata pedepsei executate cu câte 30 de zile. Totodată, ar fi existat persoane care au acceptat să elaboreze lucrări cu un aparent caracter științific și care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate. Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore și 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană”, explică DNA.

DNA a descoperit că, în unele cazuri, deținuții au elaborat în același timp patru „lucrări științifice” în paralel!

ProSport, dar și alte publicații au scris pe larg, în ultimul an, despre așa-zisele lucrări științifice și anomaliile care le-au însoțit, fără ca Administrația Națională a Penitenciarelor sau altcineva să reacționeze în vreun fel: robinetul cu autori și cărți a continuat să curgă. După un an în care ANP și Ministerul au refuzat orice informație legată de această afacere a scoaterii infractorilor din închisoare, noul ministru al Justiției, Raluca Prună, a dat undă verde pentru ca numele celor care au participat la această înșelătorie să fie făcute publice.

„Modalitatea atipică de încheiere și executare a contractelor în raport cu celelalte lucrări publicate de aceleași edituri demonstrează că aceste persoane nu ar fi acționat în scopul pentru care a fost înființată persoana juridică, ci exclusiv pentru a împiedica executarea pedepsei în condițiile stabilite de instanță. Pe de altă parte, funcționari din ANP cu atribuții în analiza condițiilor prevăzute de lege pentru a propune liberarea condiționată ar fi acceptat susținerile condamnaților și le-ar fi acordat beneficiul legal menționat, în lipsa oricărei cenzuri cu privire la temeinicia acestora. Astfel, au existat situații în care persoanele condamnate nu figurau în tabelele de pontaj sau au elaborat în același interval patru lucrări științifice în paralel, împrejurări care arată că era în mod obiectiv imposibil să fie autorii acestor opere”, se mai precizează în comunicat.

Conform Agerpres, DNA subliniază că aceste împrejurări au dat naștere unui adevărat fenomen de natură să lipsească de conținut deciziile instanțelor (în luna decembrie doar la Penitenciarul Rahova erau în curs de elaborare 46 de lucrări pretins științifice).

În ultimele două săptămâni, ProSport a prezentat două dintre cele 4 cărți scrise de Mihai Stoica. „Competiția” și „În căutarea identității” sunt două culegeri de rezultate și statistici, departe de cerințele unor lucrări științifice. Scoase la Editura Scrisul românesc și tipărite la KLM, cărțile sunt avizate de rectorul Universității de Educație Fizică și Sport (UNEFS), Viorel Cojocaru.

 

Autor: Matei Udrea Publicat: 12 Jan. 2016, 13:31 Actualizat: 12 Jan. 2016, 15:30 Special
Pe aceeași temă
Doi români, prinși în timp ce făceau amor nebun lângă un loc de joacă pentru copii, ziua în amiaza mare
Doi români, prinși în timp ce făceau amor nebun lângă un loc de joacă pentru copii, ziua în amiaza mare
„F... YOU!” Primarul din Chicago, Lori Lightfoot, îl înjură pe Trump după revoltele de la Minneapolis VIDEO
„F... YOU!” Primarul din Chicago, Lori Lightfoot, îl înjură pe Trump după revoltele de la Minneapolis VIDEO
Coronavirusul nu şi-a spus ultimul cuvânt. Oraş de 20 mil. locuitori, sufocat de COVID-19:
Coronavirusul nu şi-a spus ultimul cuvânt. Oraş de 20 mil. locuitori, sufocat de COVID-19: "Punem câte doi pacienţi ...
Curg ofertele pentru Valentin Mihaila! Atacantul Craiovei este dorit de o echipa din Serie A! Ce scriu italienii
Curg ofertele pentru Valentin Mihaila! Atacantul Craiovei este dorit de o echipa din Serie A! Ce scriu italienii
Topul celor mai orgasmice poziţii sexuale
Topul celor mai orgasmice poziţii sexuale
Și-au arătat butonașii fără inhibiții! Topul celor mai apetisanți sâni de vedete din România
Și-au arătat butonașii fără inhibiții! Topul celor mai apetisanți sâni de vedete din România
Surse. Cine ar fi făcut poza din biroul lui Orban. Când a avut
loc chermeza şi cine sunt cei trei liberali care erau în încăpere, dar nu apar în imagine
Surse. Cine ar fi făcut poza din biroul lui Orban. Când a avut loc chermeza şi cine sunt cei trei liberali care erau în ...
Medicii chinezi au rămas perplecși: Coronavirusul poate fi transmis și așa
Medicii chinezi au rămas perplecși: Coronavirusul poate fi transmis și așa
INCREDIBIL! Cum un ȘOIM a fost UCIS chiar de prada sa. Imaginile care i-au lăsat muți inclusiv pe ecologi
INCREDIBIL! Cum un ȘOIM a fost UCIS chiar de prada sa. Imaginile care i-au lăsat muți inclusiv pe ecologi
Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului face înconjurul lumii! / FOTO
Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului face înconjurul lumii! / ...
Radu Palaniță, finalistul Pro TV Românii au talent uimește din nou! Ce salariu avea câștigătorul premiului de 120.000 de euro
Radu Palaniță, finalistul Pro TV Românii au talent uimește din nou! Ce salariu avea câștigătorul premiului de 120.000 ...
Este vorba chiar despre Elena Ionescu, marea câștigătoare Survivor. Totul s-a întâmplat aseară
Este vorba chiar despre Elena Ionescu, marea câștigătoare Survivor. Totul s-a întâmplat aseară
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
5 poziţii sexuale pentru orgasm garantat
5 poziţii sexuale pentru orgasm garantat
TOP 15 mașini de care să FUGI. Adevărate pericole financiare după doar 2 ani de la achiziție
TOP 15 mașini de care să FUGI. Adevărate pericole financiare după doar 2 ani de la achiziție
Nepoata unui milionar, vecin de ministru, a mers la duș. A descoperit ceva de infarct
Nepoata unui milionar, vecin de ministru, a mers la duș. A descoperit ceva de infarct
Angajaţi pentru o fantezie sexuală, doi bărbaţi au pătruns în casa greşită. Erau înarmaţi cu macete
Angajaţi pentru o fantezie sexuală, doi bărbaţi au pătruns în casa greşită. Erau înarmaţi cu macete
Salariile lui Smiley și Pavel Bartoș dar și a juraților! Sunt ce mai bine plătiți din Europa
Salariile lui Smiley și Pavel Bartoș dar și a juraților! Sunt ce mai bine plătiți din Europa
Diagnostic DUR pentru Eugenia Serban!  Actrita a aflat ca sufera iar de cancer. E socant cum a transformat-o boala
Diagnostic DUR pentru Eugenia Serban! Actrita a aflat ca sufera iar de cancer. E socant cum a transformat-o boala
Prințul Charles are inima frântă! Cu cine l-a înlocuit prințul Harry dupa plecarea din Marea Britanie
Prințul Charles are inima frântă! Cu cine l-a înlocuit prințul Harry dupa plecarea din Marea Britanie
O nouă descoperire alarmantă: Suprafaţa care ar trebui să te protejeze, unde coronavirusul rezistă până la 4 zile
O nouă descoperire alarmantă: Suprafaţa care ar trebui să te protejeze, unde coronavirusul rezistă până la 4 zile
VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o grădină din Italia
VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o grădină din Italia
Avertizări de vreme serveră, RO-ALERT, adăpostiți-vă urgent în case ANM
Avertizări de vreme serveră, RO-ALERT, adăpostiți-vă urgent în case ANM
Explozia TikTok
Explozia TikTok
Asta e dovada că te FURĂ la pompă. Uite cât a plătit un şofer pentru un plin. A anunţat imediat autorităţile
Asta e dovada că te FURĂ la pompă. Uite cât a plătit un şofer pentru un plin. A anunţat imediat autorităţile
FOTO. Cum arată acum fiica mai mică a lui Corneliu Vadim Tudor. Jeni nu prea are jenă și pozează în ipostaze incendiare
FOTO. Cum arată acum fiica mai mică a lui Corneliu Vadim Tudor. Jeni nu prea are jenă și pozează în ipostaze incendiare
Care este, de fapt, adevărata relație dintre Teo Trandafir și Bursucu. Prezentatorul TV vorbește deschis despre colega sa
Care este, de fapt, adevărata relație dintre Teo Trandafir și Bursucu. Prezentatorul TV vorbește deschis despre colega ...