Scandal cu ţipete, acuzaţii şi amendă la Tribunal. Talpan a recuzat judecătoarea în procesul palmaresului cu Becali şi FC FCSB. Ce probă surpriză a depus colonelul la dosar

20 feb 2019 26575 afişări Comentează şi tu Special
Scandal cu ţipete, acuzaţii şi amendă la Tribunal. Talpan a recuzat judecătoarea în procesul palmaresului cu Becali şi FC FCSB. Ce probă surpriză a depus colonelul la dosar

Termenul de miercuri din procesul palmaresului între Steaua şi FC FCSB, derulat la Tribunalul Bucureşti, a fost unul cu strigături la propriu, semn că tensiunea acumulată între cele două tabere a crescut, dar şi cu o desfăşurare neaşteptată.

Primul amănunt interesant a fost acela că judecătoarea Simona Vişoiu a pus miercuri pe ordinea de zi un singur proces, cel dintre FC FCSB şi Steaua. Situaţia e rar întâlnită pentru că pe rol, la o singură şedinţă, sunt de obicei mai multe cazuri (există situaţii când sunt şi 20-30) – lucru explicabil într-o ţară cu Justiţia aproape blocată şi magistraţii sufocaţi de procese  (în unele cazuri, judecătorii au şi câte 1.000 de dosare).

Talpan a depus la dosar o adresă din 2014 în care FCSB cerea permisiunea Armatei pentru a folosi sigla cu palmaresul Stelei


Prima siglă a CSA Steaua şi sigla din momentul câştigării Cupei Campionilor într-o combinaţie grafică a suporterilor. În 2014, FC FCSB a cerut Armatei permisiunea să folosească o compoziţie vizuală din care făceau parte sigla cu "A" şi cifrele palmaresului stelist. Documentul a fost depus de Talpan la dosar miercuri. FOTO: Mediafax

Până la urmă, toată şedinţa – la care au participat colonelul Florin Talpan din partea Steaua, avocaţii Dan Idita şi Adrian Cavescu din partea FC FCSB – a durat circa 5 minute. Intervalul a fost însă foarte tensionat, ajungându-se imediat, în doar câteva zeci de secunde, la acuzaţii, ţipete şi o hărmălaie generală.

Colonelul Florin Talpan a reclamat faptul că avocaţii FC FCSB nu urmăresc decât tergiversarea cazului, pentru a amâna sentinţa. La termenul anterior, instanţa dispusese să fie aduse dosarele altor aproximativ 10 procese care s-au ţinut, în ultimul deceniu, la diverse tribunale (judecătorii de sector, Tribunalul Bucureşti, Curtea de Apel) între tabăra lui Becali şi Steaua. Acum, Talpan a reclamat, pe un ton din ce în ce mai ridicat, că procesul de aducere a documentelor nu face decât să încarce speţa inutil. „Dacă dânşii sunt proprietarii palmaresului, să demonstreze! Dacă eşti proprietar pe un lucru, vino cu actul de proprietate! De ce e nevoie să căutăm acum în toată ţara, pe la toate tribunalele, dovezi pentru FC FCSB?“, a urcat tonul Talpan.

Idita şi Cavescu au replicat că probatoriul trebuie să aibă loc şi că nu există niciun motiv subit de grabă. Avocaţii FC FCSB şi-au păstrat cumpătul pe tot parcursul înfăţişării, dar i-au atras atenţia judecătoarei că Talpan ar fi trebuit amendat încă de la începutul procesului, pentru că are un comportament inadecvat.

Din acest moment, în ciuda apelurilor la calm din partea judecătoarei Simona Vişoiu, lucrurile au cam scăpat de sub control în sala aproape goală, toată lumea vorbind în acelaşi timp.

În timp ce protesta şi anunţa că renunţă la a mai solicita originalul unor documente, Talpan a depus la dosar, în faţa judecătoarei, un act surprinzător: o cerere din 2014 a FC FCSB, semnată de Vasile Argăseală şi Iulian Gheorghişor, în care aceştia cereau voie Armatei pentru a folosi în scop publicitar simbolul imagistic al clubului Steaua însoţit de numărul Cupelor şi al titlurilor câştigate de „roş-albaştri“ de-a lungul timpului. „Iată dovada că, în 2014, FC FCSB recunoştea că palmaresul e la Steaua! Acum vine şi pretinde că îi aparţine“, a strigat Talpan.
Cavescu şi Idita au replicat prompt: „Protestăm, considerăm că proba depusă n-are nicio relevanţă în acest dosar. Este doar o siglă“.

„Cer recuzarea acestei instanţe!“

Tonul a urcat aproape instantaneu, Talpan a continuat să strige acoperind-o pe judecătoarea care îi cerea să nu mai ia cuvântul fără permisiune. Simona Vişoiu l-a anunţat că îl va amenda cu 200 de lei.

Efectul a fost total opus, colonelul a replicat: „Cer recuzarea acestei instanţe! E inacceptabil, se tărăgănează procesul de astă-toamnă când se putea clarifica totul de la primul termen! Au sau n-au actele care să ateste că au palmaresul? De ce a fost pus acest proces singur azi? Ca să nu existe martori, să nu mai vadă şi alţii ce se petrece?“.

Procesul s-a suspendat într-o atmosferă tensionată, judecătoarea a acordat un nou termen în luna martie, în timp ce Talpan întreba când poate depune cererea de recuzare.

E neclar dacă ofiţerul a mai fost amendat sau nu după acest incident, pentru că poliţistul prezent la şedinţă nu i-a luat datele din buletin – aşa cum se întâmplă atunci când participanţii la procese sunt amendaţi de instanţă.
De la debutul şedinţei şi până la încheierea sa nu trecuseră mai mult de 5 minute.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.