Sânmărtean, de 30 de ori mai bun în doar trei ani!** „Lui Porumboiu îi plac jucătorii care știu să dribleze”

Redactor:
Daniel Lup
Sânmărtean, de 30 de ori mai bun în doar trei ani!**
  • Publicat:
  • Actualizat:

Comparat cu Hagi și cu Platini la debutul carierei, Lucian Sânmărtean a avut un drum sinuos, motiv pentru care, acum trei ani, era numit un „talent irosit”. Soția sa, Maria, a crezut însă în el și l-a ajutat să revină în prim-planul fotbalului românesc. Ei îi dedică Lucian trofeul primit din partea ProSport pentru 2011.

Lucian, tatăl tău povestea că la 4 ani ai ars toate jucăriile și ai păstrat doar o minge. Așa a început aventura ta în fotbal?
Îmi aduc aminte că ne-am strâns într-o zi mai mulți copii și am dat foc în sufragerie jucăriilor pe care le aveam. Mai apoi nu am avut de ales și trebuia să ne jucăm cu mingea. Pot însă să spun că așa a început totul, dintr-o glumă a unor copii.

Primele probleme au apărut la 18 ani…

Da, puțini știu acest lucru. Am fost diagnosticat de medici cu suflu sistolic și mi-au interzis să mai joc fotbal. Cariera mea nici nu începuse bine și era să se termine. Eram distrus și părinții mei la fel. Am avut noroc cu doctorul Căpâlneanu de la Institutul Cardiologic din Cluj. După ce am stat o lună pe tușă, am făcut din nou analizele și au ieșit bine.

Dorit de Steaua, de Dinamo și de Rapid

La 19 ani ai debutat într-un meci cu Ceahlăul. Erau mai ușoare meciurile bistrițenilor cu nemțenii, după cum se auzea?
Când eram copil, aveam emoții extrem de mari, iar atunci era și presiune pe mine, deoarece aveam 19 ani și nu debutasem. Îmi aduc aminte că am intrat în repriza a doua, când era 2-0 pentru Bistrița, dar, sincer, nu am simțit niciodată că ar fi fost blat, așa cum le numea presa.

Ai devenit titular meci de meci, evoluai și la naționala de tineret și ai atras atenția granzilor. Totuși, de ce nu ai mers în București?

Da, eram un fotbalist foarte atractiv în 2001 și 2002. Steaua, Dinamo și Rapid tot discutau cu domnul Pădureanu despre mine, dar eu îi spuneam că vreau să mai rămân. Nu mă simțeam pregătit atunci să fac un pas așa de mare.

Totuși, în 2003 ai fost aproape de Rapid. Totul a picat în ultimul moment…
A fost o situație extrem de neplăcută pentru mine și pentru familia mea. Am jucat pentru Rapid într-un amical, iar fanii de acolo abia așteptau să semnez. Nu s-a întâmplat așa, iar pentru a nu avea scandal șefii de la Rapid au spus că am hepatită C. M-am întors foarte dezamăgit la Bistrița, dar am luat-o de la capăt. Nu am mai avut ocazia de atunci să vorbesc cu domnul Copos.

Fanii lui Panathinaikos l-au amenințat cu bătaia

Tot răul spre bine. În 2004 ai ajuns la Panathinaikos!
Grecii m-au monitorizat foarte mult timp. Trimiteau mereu scouteri la meciuri. Am jucat în vara acelui an în Intertoto, cu Brescia, și la ambele partide au fost reprezentanți ai grecilor. Au vrut să vadă cum mă descurc în meciuri cu miză și contra fotbaliștilor puternici din Europa. A doua zi după jocul de la Bistrița, am și plecat la Atena.

Totuși, de ce nu ai fost primit bine de fanii grecilor?
Panathinaikos nu mai luase titlul de 7 ani și șefii au promis că aduc jucători cu nume. Când au auzit că vine un fotbalist din România, au luat foc. Fanii au început să mă amenințe că nu am ce să caut la ei la stadion. Norocul meu a fost că am jucat bine din primele amicale și le-am intrat la inimă. Eram iubit de șefi, de fani și de colegi. Suporterii m-au poreclit „micul magician”.

Salvarea a venit de la Utrecht …

Ai făcut eventul în primul an, dar apoi nu ai mai prea jucat. De ce?
Atunci a început ghinionul pentru mine. Am fost suspendat, deoarece ei credeau că sunt dopat. La un control aveam nivel mai ridicat de testosteron. Nici șefii nu mai credeau în mine. În plus, am avut un conflict și cu Malesani, care venise antrenor. Am făcut analize și le-am dovedit șefilor că nu sunt dopat. Atunci și-au cerut scuze și au vrut să semnăm un nou contract. Nu am mai fost de acord eu. Dar, din păcate, într-un sezon și jumătate nu am evoluat mai deloc.Cu ajutorul unui fost coleg, am ajuns în Olanda să dau probe. Am fost folosit 30 de minute într‑un amical și, când am ieșit de pe teren, șefii mă așteptau cu contractul. Dacă nu aș fi semnat cu ei, aș fi mers să dau probe la AZ Alkmaar, acolo unde era Van Gaal antrenor. Din păcate, intensitatea era destul de mare în Olanda și nu am rezistat după ce am stat atât de mult pe tușă. Am făcut întinderi musculare, iar un medic m-a operat de hernie, deși eu aveam pubalgie. Parcă nu se mai termina ghinionul pentru mine…

„Soția m-a convins să nu renunț la fotbal”

Ai ajuns acum trei ani să te antrenezi prin parcuri, în Bistrița, iar lumea să te numească „un talent irosit”…
Nu mai eram atunci interesant pentru nimeni. Am vrut să renunț la fotbal, fiindcă nici eu nu mai credeam în mine. Soția a fost cea care m-a adunat însă de pe jos. Era singura care mai credea în mine. M-am antrenat alături de ea în parcuri. Ei îi dedic acum cariera, ei îi dedic acest premiu. Familia și Dumnezeu m-au ajutat să revin în fotbal.

Ai avut o mână întinsă atunci și de la Jean Pădureanu …
Am semnat cu Gloria și mi-am pus o clauză de reziliere de 50.000 de euro, pentru că atât valoram. Apoi am jucat aproape meci de meci în 2009 și iarna au venit ofertele. Domnul Porumboiu a insistat foarte mult să merg la Vaslui, fiindcă îi plac jucătorii care știu să dribleze. Am discutat atunci și cu Iancu, cu Argăseală și cu Mureșan, dar niciunul nu s-a arătat dispus să îmi dea salariul cerut de mine. Acum mă simt foarte bine la Vaslui, unde sunt respectat, motiv pentru care am semnat și prelungirea contractului.

De la 50.000 de euro, în trei ani s-a ajuns să se ceară pe tine 1,4 milioane de euro. Aceasta e valoarea ta?
Le mulțumesc celor care se interesează de mine. Am citit și eu în presă că sunt dorit de Dan Petrescu în Rusia. Mă onorează acest lucru și faptul că sunt cotat atât de bine. De o plecare nu pot să vorbesc. Dacă domnul Porumboiu va avea o ofertă mulțumitoare, atunci mă voi așeza și eu la masă pentru a discuta.

Care crezi că ar fi fost cariera ta dacă nu te accidentai?
Nu pot să știu asta. Nu pot să visez. Sunt prea mulți de „dacă”. Mă gândesc și eu mereu că, dacă nu m-aș fi accidentat când am plecat în Grecia, dacă în Olanda nu aveam probleme medicale …

Unde te vezi în viitor?
Antrenor principal nu mă tentează să devin, deoarece sunt mult prea multe scandaluri și ești demis după câteva eșecuri. Aș dori să rămân în fotbal, probabil director sportiv la un club. Dar e devreme să vorbim de asta. Încă simt că pot să mai joc fotbal. Numai să mă ferească Dumnezeu de accidentări.

Împreună cu Maria de peste 10 ani
Soția lui Lucian, Maria, a fost atletă de performanță. Cei doi se cunosc de mai bine de 10 ani. S-au căsătorit însă în aprilie 2010. „Mă antrenam și eu acolo la stadion și am pus ochii pe el, deși era cel mai mic”, își amintește Maria. Relația a fost una destul de grea. „Am stat mult la distanță, mai ales că amândoi am fost sportivi. Când a fost în străinătate, îl vedeam numai în vacanțe. Și acum tot face naveta Vaslui – Bistrița”, mai zice Maria. Din iulie 2010, cei doi au devenit părinți, având o fetiță pe nume Natalia. Din primăvară, soții Sânmărtean intenționează să se mute la Vaslui.

Și Sânmărtean i-a făcut galerie soției
Soția mijlocașului de la FC Vaslui a făcut sport de performanță de la 15 la 26 de ani, când a renunțat din cauza a trei operații. A făcut parte din lotul olimpic de atletism al României timp de șapte ani. În anul 2004, a participat la Jocurile Olimpice de la Atena, unde a obținut locul șase cu ștafeta de 4×400 metri. „Lucian a fost la Atena în tribune, alături de alți 60.000 de oameni”, își amintește Maria. Soția fotbalistului este maestru emerit al sportului și a primit medalia de merit de la președintele României în anul 2004. În prezent, ocupă funcția de director la CSM Bistrița.

Mitică Dragomir îi e drag
Șeful LPF e unul dintre cei mai mari susținători ai lui Sânmărtean, despre care a spus că e la fel de talentat ca și Hagi. Mijlocașul Vasluiului a ținut să îi mulțumească lui Dragomir. „Dânsul a crezut mereu în mine. Și când eram la pământ vorbea frumos. Pot să spun că a fost singurul susținător adevărat al meu din fotbal. Nevasta mea de câte ori îl vede la televizor îmi spune că, atunci când îl văd, să îl strâng în brațe. De câte ori l-am întâlnit, i-am mulțumit pentru sprijinul acordat”, spune Sânmărtean.

Lăudat de jucătorii de la Lazio
Sânmărtean a impresionat în 2011 și în cupele europene. După meciul tur de pe „Olimpico”, cu Lazio, Claudio Lotito (directorul sportiv al romanilor) s-a arătat impresionat de calitățile mijlocașului român, întrebându‑l pe Giovanni Becali despre vârsta acestuia. „A spus vorbe frumoase despre mine. Și fotbaliștii de la Lazio au ținut să îmi strângă mâna după cele două meciuri și să mă laude pentru tehnica mea”, își amintește mijlocașul Vasluiului.

A ținut cu Dinamo forțat de tatăl său!
Până la 6 ani, Sânmărtean era fan al trupei din Ghencea. „Eram mic și Steaua luase Cupa Campionilor Europeni. Aproape toți puștii țineau cu ei atunci”, explică mijlocașul. A simpatizat mai apoi cu marea rivală a Stelei. „Tatăl meu m-a obligat mai apoi, de pe la 6 ani, să țin cu Dinamo, echipa lui favorită. El nu suporta Steaua. Dacă Steaua evolua cu Flacăra Moreni, făcea galerie formației din Moreni”, mai precizează Sânmărtean.


Sânmărtean e cel mai talentat jucător român de la Hagi încoace. E incredibil cum ține mingea. Merită să fie titular la națională
Mitică Dragomir, președinte LPF

1,4 milioane de euro e cota actuală a lui Sânmărtean, potrivit www.transfermarkt.de


Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
FCSB – Rapid evidențiază o situație dezolantă pentru echipa lui Dan Șucu: giuleștenii au luat o decizie bizară
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
❗ Modificare: Trusa de prim ajutor și stingătorul NU mai sunt obligatorii pentru aceste vehicule❗
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen