Salariile jucătorilor, 70% din cheltuielile unui club din Liga I. Costurile aproximative ale unei echipe care se luptă pentru un loc de Europa

24 apr 2014 19653 afişări Special
Salariile jucătorilor, 70% din cheltuielile unui club din Liga I. Costurile aproximative ale unei echipe care se luptă pentru un loc de Europa

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marţi, împreună cu Ziarul Financiar

  • ProSport vă prezintă cum arată cheltuielile aproximative ale unei formaţii din prima ligă de fotbal din România, care se luptă pentru un loc de cupe europene

Mirajul banilor din Liga Campionilor a atras atenţia finanţatorilor din Liga I, care au început să acorde o importanţă sporită bugetului anual.

Lotul de jucători numără 25 de fotbalişti, iar la o medie salarială de 10.000 de euro pe lună, contractele lor ajung să coste lunar clubul aproximativ 250.000 de euro, iar pe an să atingă chiar suma de 3 milioane de euro, la care se adaugă taxele la ANAF. În acest moment cele mai multe cluburi se folosesc de aşa numitele convenţii civile, ceea ce înseamnă că taxele la bugetul de stat sunt de doar 10%, adică vreo 300.000 de euro. Astfel, salariile jucătorilor reprezintă peste 70% din bugetul unei echipe de fotbal. În afară de contractele fotbaliştilor, clubul trebuie să plătească şi staff-ul tehnic ceea ce înseamnă încă 256.000 de euro. În plus, conducerea clubului trebuie să aibă un fond separat de 600.000 de euro care reprezintă primele jucătorilor.

Dinamo, 3.000 de euro pe meci pentru a juca pe „Ştefan cel Mare“

Organizarea jocurilor şi închirierea stadionului necesită costuri suplimentare pentru bugetul clubului. În afară de CFR Cluj, care are propriul stadion, celelalte echipe din Liga I sunt obligate să închirize câte o arenă. Însă şi aici sunt două categorii distincte:  sunt cluburile care primesc din partea autorităţilor locale baza sportivă (fără să plătească nimic) şi alte formaţii  precum Steaua, Dinamo şi Viitorul Voluntari care achită o chirie pentru fiecare meci pe care îl dispută „acasă“. Pentru a evolua pe stadionul din „Ştefan cel Mare“, dinamovişti plătesc 3.000 de euro pe meci,  iar pe sezon 51.000 de euro. Însă steliştii cheltuiesc pentru un joc în Ghencea 20.000 de euro, iar pentru unul pe Naţional Arena 40.000 de euro.

Bugetul cuprinde şi banii pentru Centrul de Copii şi Juniori

Organizarea meciurilor de acasă se ridică la suma de 170.000 de euro, adică 10.000 de euro pe meci, iar pentru deplasări bugetul trebuie să fie în jur de 80.000 de euro. În plus, achitarea baremului arbitrilor şi al observatorilor costă un club din Liga I peste 50.000 de euro pe sezon.  În afară de cheltuielile cu salariile şi organizarea meciurilor, bugetul trebuie să cuprindă banii pentru Centrul de Copii şi Juniori, 150.000 de euro, plus cantonamentele de pregătire: 150.000 de euro şi salariile personalului auxiliar 30.000 de euro.

Sunt câteva echipe din Liga I care trebuie să aibă o rezervă de bani pentru a achita eventualele amenzi şi penalizări care vin după comportamentul necivilizat al fanilor.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.