Războiul cu fantomele. Cum crede Burleanu că a descoperit apa caldă, mersul pe jos şi abuzurile lui Mircea Sandu. Reîncărcarea unor poveşti despre care se scrie de 20 de ani

8 mar 2018 4629 afişări Special
Războiul cu fantomele. Cum crede Burleanu că a descoperit apa caldă, mersul pe jos şi abuzurile lui Mircea Sandu. Reîncărcarea unor poveşti despre care se scrie de 20 de ani
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA

Primăvară, acum vreun deceniu. Adunare generală ordinară FRF. Plictiseală, ca de obicei. Vorbitorii se înşiră în monologuri terne, bla-bla-bla-bla, şi – Doamne! – suntem abia pe la mijlocul şedinţei. În sală se doarme, oamenii se foiesc hemoroidal în scaunele moi, nu-i condamn, unii dintre membrii FRF sunt veniţi de la cuiul hărţii, Sighetul Marmaţiei, Baia Sprie, Dorohoi, au făcut o zi cu trenul până la Bucureşti, de dimineaţă au sărit matematic din tren în taxi sau, şi mai rău, troleibuz, apoi în holul Casei Fotbalului.

Orele, minutele, secundele se târăsc exasperant, timpul se dilată deformându-se hidos, ca-n nuvelele lui Crohmălniceanu, unde trebuie să faci paşi înapoi ca să poţi înainta.

Mulţi dintre jurnalişti ies pe holuri. Se vorbeşte la telefon, se transmite în redacţie. „Ce să fie, nimic“, „plictiseală“, „n-am nicio ştire“, „mai stau puţin şi plec“.

Printre cei mai „vii“ din sală e – normal! – Mircea Sandu. Are antrenament după atâţia ani. „Urmează raportul Comisiei de Cenzori. Citeşte domnul X.“ OK, să vezi acum crimă şi pedeapsă!

Încep cifrele. S-a cheltuit atât pe aia, atât pe aia, atât pe aia... Pff... Aproape că nu mai pot să mă concentrez, de ce naiba i se citesc toate astea unei asistenţe care oricum nu poate digera informaţiile, la viteza cu care sunt debitate? „Descărcare de gestiune.“

Apoi, brusc, mărgica. „S-au cumpărat X ceasuri de lux, în valoare de ... dolari. Atâtea marca Y, în valoare de ... dolari, atâtea marca Z, în valoare de ... dolari.“ Ce naib...?

Imediat, şi explicaţia: ceasurile au fost oferite cadou unor personalităţi care au vizitat România. Preşedinţi de cluburi şi de federaţii, antrenori celebri veniţi să ţină conferinţe şi cursuri cu antrenorii români, înalţi oficiali etc.

Am dat ştirea. Până la urmă, tot ieşise ceva. Suma era, oricum ai lua-o, foarte mare. PREA MARE. Şi amintea de episodul Kosice 1993, atunci când în Parlamentul României s-a afirmat că arbitrul de la partida Cehia/Slovacia - România 5-2 primise 50.000 de mărci...

Cum se spune asta în jargonul presarilor, cu o tuşă ironic-arogantă? „S-a scris!“ 

Presa şi suporterii din România i s-au opus lui Mircea Sandu timp de aproape 20 de ani, cât acesta a fost puternic şi agresiv. După ce Naşul a căzut, au apărut şi eroii: Burleanu scoate plin de curaj sabia la fantomele trecutului. FOTO: Mediafax

Primăvara 2018. După zile năduşite în arhive de subalternii plătiţi din banii federaţiei, Răzvan Burleanu, preşedintele de acum al FRF, publică pe site-ul personal un serial cu dezvăluiri despre nenorocirile făcute de Mircea Sandu în mult prea lungul său mandat. Curg acuzaţiile, tonul e tare, stilul tăios. Discursul superior, prezidenţial, afişat de Burleanu când era sigur că Lupescu NU va candida, a fost abandonat complet. E aproape isteric, exersează nişte anchete (textele de acum nu par să iasă din condeiul lui Burleanu, unul searbăd şi caraghios, de activist care umblă prin sate echipat cu bască, servietă grea de piele neagră şi miliţieni, să bage ţăranii în colectivă).

Foiletonul încearcă să-l lege pe noul contracandidat al lui Răzvan Burleanu, fostul internaţional Ionuţ Lupescu, de odiosul Mircea Sandu. Interesant: este o schimbare de strategie aici, autorul textelor şi-a schimbat ţinta, l-a lăsat pe jurnalistul Ovidiu Ioaniţoaia şi s-a mutat către Mircea Sandu.

Observaţi similitudinea cu campaniile murdare din politică: nu găseşti nimic compromiţător despre cineva? Îi legi imaginea de un personaj categoric detestat.

Ideea serialului este că Ionuţ Lupescu, director executiv al FRF în perioada 2005-2011, se face vinovat de complicitate cu Mircea Sandu la schemele prin care cel din urmă sifona banii din federaţie. Nu există probe, până acum, că Lupescu ar fi făcut ceva ilegal. Dar se fac dezvăluiri (de asemenea, nesusţinute de documente) despre Sandu, apoi se menţionează că fostul preşedinte îl sprijină pe Lupescu. Şi gata cazul!

Burleanu face referire la nişte contracte despre care, după ce le-au luat la bani mărunţi, jurnaliştii Marius Mărgărit şi Costin Ştucan, de la Gazeta sporturilor, au descoperit că, în unele cazuri, au fost semnate DUPĂ plecarea lui Lupescu la UEFA.

Aceasta este o eroare pe care nici actualul preşedinte al FRF, nici presupusul autor al textelor nu aveau cum s-o sesizeze. Niciunul dintre ei nu e suficient de familiarizat măcar cu istoria ultimilor 10 ani din fotbalul românesc ca să prindă nuanţele. În fond, la ce să te aştepţi de la unii care nu l-au recunoscut pe Ilie Balaci, când a trecut "Minunea blondă" pe la federaţie?

"Dacă doriţi să revedeţi", episodul doi: bombele cu ceas ale lui Burleanu

2012, primăvara: suporterii spaniolilor de la Bilbao şi Atletico Madrid, veniţi pentru finala Europa League, găsesc Bucureştiul împânzit cu afişe pe care scrie "FRF = LPF = MAFIA". Mesajul este opera galeriilor bucureştene sătule de abuzurile celor doi. Şase ani mai târziu, noul preşedinte al FRF află şi el că ceva n-a fost în regulă. FOTO: Mediafax

În sfârşit, ajungem la episodul 2 al serialului cu "dezvăluiri", publicat miercuri, 7 martie 2018: „bomba“ cu fâs despre ceasuri.

Entuziasmul cu care vorbeşte Burleanu (sau redactorul său) despre subiecte pe care presa din România le-a tocat acum foarte mulţi ani e aproape înduioşător. Azi, şeful FRF ne povesteşte uimit că Mircea Sandu cumpăra ceasuri de lux de la firme „agreate“, că „sifona“ bani umflând facturi prin firme de turism la care era conectat şi aşa mai departe.

Întâmplarea are un iz de anii '80 - atât de dragi lui Burleanu, care încearcă să-i imite după puterile lui în discurs, metode şi gândire. Erau glumele din programul de revelion, iar pe 2 şi 3 ianuarie se reluau în celebra emisiune "Dacă doriţi să revedeţi".

Alo, bună dimineaţa, tov prim! Acum v-aţi trezit? Unde eraţi acum 10 ani? Dar acum 15? A, scuze, pe vremea aia nu vă interesa fotbalul. V-aţi descoperit pasiunea mai recent...

Problema marilor "dezvăluiri" nu e că n-ar fi adevărate, ci că nu sunt "dezvăluiri". Prin definiţie, "dezvăluirea" înseamnă divulgarea unui lucru neştiut, a unui secret. Ori, presa a scris deja de foarte multe ori despre "bombele" de acum ale lui Burleanu. Dar atunci, nu după un deceniu! 

Acum e timpul să scriem despre cei în funcţie, că de ăia vechi ne-am ocupat la vremea lor.

Presa a scris pe larg, acum 15 ani, despre legăturile lui Mircea Sandu cu personaje politice tenebroase, precum generalul Gabi Oprea, atunci o stea în plină ascensiune. "Secretele" aşteaptă cuminţi să fie descoperite, şi ele, de omul recent cocoţat în fruntea federaţiei. FOTO: Mediafax

Noul preşedinte al FRF, Răzvan Burleanu, s-a afişat ostentativ cu politicieni controversaţi precum Vasile Dâncu şi Liviu Dragnea. Din imaginea de mai sus lipseşte George Maior, fostul şef al SRI, invitat de Burleanu în delegaţia oficială a României la deplasările din preliminariile pentru Euro 2016. FOTO: Mediafax

Tocmai munca de atunci a ziariştilor (una reală, nu de securişti rataţi, care umblă la dosare când "vine momentul") a contribuit la portretul lui Mircea Sandu în ochii opiniei publice. Încă de la sfârşitul anilor ’90, presa sportivă din România i-a cerut insistent Naşului să renunţe la putere. Dacă suporterii au fost atât de vehemenţi împotriva fostului preşedinte al federaţiei, dacă Sandu şi Dragomir ajunseseră să nu mai meargă pe stadioane de teamă să nu fie huiduiţi, dacă zidurile se umpluseră de sloganul "8 puşcăriaşi caută un Naş", asta li se datorează în proporţie foarte importantă jurnaliştilor care au scris zi de zi de zi, vorba reclamei, despre nenorocirile făcute de cei doi. Da, da, ziariştii! Ăia despre care Burleanu crede azi că sunt „rahaţi“„corupţi“ de a căror breaslă „îmi e silă“.

Au fost ani în care, împreună cu colegii de la ziarul unde lucram atunci, dar şi într-un fel de concurenţă cu jurnalişti foarte buni de la alte publicaţii, nu mai pridideam să scriem despre potlogăriile administraţiei Sandu. Scoteam pozele din paginile ziarelor ca să încapă mai multe informaţii despre matrapazlâcurile fără număr. Ne interziseseră la federaţie, în avionul naţionalei, la conferinţele de presă. Ne ridicaseră acreditările, ne ameninţau cu procesele. Dar scriam. Despre falsurile în declaraţii ale lui Bebiţă Kassai, despre şmecheriile lui Mircea Sandu, despre fraudarea alegerilor, despre sifonarea fondurilor (inclusiv povestea cu ceasurile), despre blaturi, despre arbitri, despre comisioane, despre campionate trucate, despre sforării cu impresarii, despre...

Burleanu află şi el câte ceva acum. Şi „dezvăluie“ candid, uimit, indignat. La patru ani după ce a fost ales şi a promis că scoate dovezile.

Păi, s-au scris, deja, mare preşedinte, revelaţiile tale! De o grămadă de ori! Pentru cine le „dezvălui“? Pentru ăia ca tine, care au descoperit fotbalul în 2014?

Serialul „incendiar“ de pe razvanburleanu.ro e din acelaşi film cu mândria afişată de preşedintele FRF anul trecut, în Adunarea generală, când se lăuda că odată cu el au apărut selecţiile la loturile naţionale şi profitul la federaţie, că a inventat legăturile cu membrii din teritoriu şi contractele cu sponsorii.

Cum spuneam ceva mai devreme: bună dimineaţa, tovarăşe preşedinte! V-aţi trezit, totul e bine?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.