ProSport Night Run, cursă deasupra Capitalei: „O combinație senzațională”

ProSport Night Run, cursă deasupra Capitalei:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Pe 30 august, după apusul soarelui, ProSport organizează, pe Podul Basarab, cea de-a treia ediție a Bucharest Night Run, o cursă atletică pentru profesioniști și amatori

A treia ediție Bucharest Night Run propune, pe 30 august 2014, o combinație seducătoare: un traseu inedit – pe Podul Basarab din București, pe care, în toate celelalte 364 de zile și nopți ale anului, pietonii au accesul strict interzis – și o oră de start neconvențională – 21:00, la aproximativ 60 de minute după asfințit. Chiar și pentru sportivii cu acte în regulă, cursa organizată în nocturnă de ProSport este una aparte.

„M-a atras întrecerea în sine. Chiar a fost prima mea competiție în nocturnă. Noi intrăm în concurs dimineața sau la prânz, dar niciodată atât de târziu. A fost interesant să văd cum pot face față unei curse ținute la o oră nu tocmai normală pentru un concurs„, și-a povestit Florentina Buga experiența din 2013, de la prima ediție Bucharest Night Run desfășurată pe podul inau­gurat în iunie 2011.

Sfaturile campioanelor de anul trecut

Competițiile organizate în nocturnă sunt mereu speciale, indiferent că e vorba de sesiunile de seară ale Turneelor de Mare Șlem, din tenis, în care jucătorii pregătesc ținute speciale marcate „de zi” și „de seară”, sau de cursele de viteză desfășurate în nocturnă, în Formula 1 sau în Motomondialul de Viteză, în care s-au investit miliarde de euro. Rafael Nadal, dublu câștigător la US Open și deținător a 14 titluri majore în carieră, explica, într-un interviu pentru site-ul wwd.com, în 2013, diferența dintre meciurile de zi și de noapte. „Nu-mi place să port pe teren ținute închise la culoare, dar sesiunile de seară de la New York sunt speciale. Pe timpul nopții, simți mai multă putere. Toate luminile acelea… de aceea aleg un set complet negru sau gri”, spunea Rafa Nadal.

ProSport a pus pe harta Bucureștiului prima cursă nocturnă, în 2012, în parcul IOR. „Bucharest Night Run este o cursă frumoasă, inedită. Se aleargă noaptea, este spectaculos. Îmbini alergarea cu un peisaj cu totul special, iar dacă îți place să alergi, este o combinație senzațională”, povestește Ioana Nica, o obișnuită a concursurilor de atletism categoria Masters, rezervată „veteranilor”, și câștigătoarea cursei de 5 km a ediției precedente a evenimentului marca ProSport. „Într-o cursă nocturnă trebuie să ai simțurile mult mai ascuțite”, atrage atenția Florentina Buga, triplă campioană națională la pentatlon modern.

De la înălțimea Podului Basarab, Bucureștiul care se pregătește de culcare, într-o seară de sâmbătă spre duminică, va fi un spectacol de neuitat, dau asigurări cele două câștigătoare ale probei de 5.000 de metri, categoria 15-35 ani și, respectiv, +35 de ani. „E superb! E liniște, pace!„, spune cu entuziasm evident Florentina Buga (24 de ani).

„Dozați-vă efortul! Nu plecați prea tare!”

Cel mai solid argument că Bucharest Night Run este o cursă care merită să intre în programul oricărui alergător, de ocazie sau experimentat, care îndeplinește condiția vârstei minime de participare, 15 ani, este faptul că participanții edițiilor precedente revin la start.
Ioana Nica a împlinit 56 de ani pe 7 august și va încerca, la mai puțin de o lună distanță, să își apere titlul categoriei +35 de ani, de la 5.000 de metri. „Sper ca anul acesta să fie mai mulți concurenți, pentru că îmi doresc o competiție acerbă. Îmi place concurența. I-aș îndruma pe toți, înainte de start, să își dozeze efortul, să nu plece prea tare, pentru că obosesc. Asta este tactica mea, eu așa procedez”, spune temerara alergătoare, care, în 2014, a terminat pe locul opt semimaratonul Campionatului Mondial de atletism, la categoria Masters, cu un nou record personal, cu patru minute mai  bun decât precedentul personal-best. „Pe final, poate, pe ultimele sute de metri, merge o perioadă de forțare, un finiș în forță. Nimic cu se compară cu senzația de a primi o cupă la final de concurs, nimic nu mă face mai fericită”, a adăugat Ioana Nica.
A făcut atletism de înaltă performanță, s-a retras dar a continuat să alerge ocazional, în parcuri, din pasiune, iar după 50 de ani, a revenit la un regim serios de competiții, al veteranelor. „Sunt îndrăgostită de alergare și cred că, dacă te-ai apucat de alergat și ți-a plăcut, nu poți renunța niciodată. Cel puțin eu nu aș putea. Le spun prietenelor, colegelor – decât atâtea diete, mai bine alergi. Sală de forță, fitness… se apucă lumea și se cam lasă după două luni. Alergarea, cred eu, este cea mai sănătoasă… nu mai treci pe la farmacie!”, a povestit Ioana Nica.

Din salină, deasupra Bucureștiului

Florentina Buga aleargă 3,2 kilometri la fiecare concurs de pentatlon. Una dintre cele cinci probe este un cros de puțin peste trei kilometri – partea cea mai tare a Florentinei, dar și favorita sa, alături de cei 200 de metri înotați. Celelalte trei discipline care completează pentatlonul, alături de atletism și înot, sunt scrima, săritura peste obstacole și tirul cu arcul.
Dacă o întrebi despre locurile ine­dite și spectaculoase în care a concurat sau s-a antrenat, ezită doar câteva clipe. „A… tot așa, organizat de ProSport, acum vreo doi ani, la salină. A fost super, prima dată când am fost la salină. E superb, mai ales dacă mergi și într-un concurs acolo! A fost de nota zece! Și acolo organizarea a fost grozavă!”, povestește sportiva legitimată la CSA Steaua, aducând în discuție cursa Slănic FAAS Run, din 2012, din Salina Slănic Prahova.

„Foarte bine organizat”

Pentru că au participat cu succes anul trecut la Bucharest Night Run, cele două alergătoare au și câteva sfaturi pentru cei care vor străbate cei cinci kilometri ai Podului Basarab o dată sau de două ori. „Ca în orice cursă, cea mai mare atenție trebuie acordată hidratării. Noi, cei care tragem mai tare, nu prea ne oprim să ne hidratăm. Ceea ce nu e foarte bine”, se amuză Florentina Buga. „Dar organizatorii pun la dispoziție de toate, așa că este bine să ai grijă să te duci și înainte, și după să îți iei un pahar de apă. A fost foarte cald anul trecut, aerul a fost destul de uscat și ne-a fost foarte sete”, admite pentatlonista. „Este o bună oportunitate pentru fiecare să facă mișcare, e ceva nou, o ocazie ideală să socializezi înainte și după cursă, o șansă să îți testezi limitele, să vezi cum și cât rezisți, depinde de antrenament. Cei care au participat și anul trecut își pot compara timpii, să vadă dacă și i-au îmbunătățit”.

Ioana Nica trage concluzia: „Bucharest Night Run este un concurs foarte bine organizat, rezultatele sunt bine afișate, față de alte concursuri la care, să spun așa… este puțină harababură”.

A treia ediție a Bucharest Night Run este organizată de ProSport pentru toți iubitorii sportului, participanții fiind împărțiți pe două categorii de vârstă: 15-35 de ani și peste 35 de ani, atât la feminin, cât și la masculin. Pentru a lua startul la ine­dita cursă din finalul sezonului estival, de pe 30 august, doritorii trebuie să plătească taxa de înscriere de 85 de lei. Sumele se pot achita în numerar la sediul redacției, cu cardul sau prin intermediul serviciilor bancare.

Toate informațiile despre Bucharest Night Run sunt disponibile pe site-ul www.nightrun.prosport.ro.
 

Articol scris de Cezara Paraschiv

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a scris în biletul de adio
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a scris în biletul de adio
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen