ProSport a vorbit cu unul dintre experții mondiali în problema trucării meciurilor la pariuri:** „Fotbalul românesc e ca un bolnav de cancer”

ProSport a vorbit cu unul dintre experții mondiali în problema trucării meciurilor la pariuri:**
  • Publicat:
  • Actualizat:

Chemat de Michel Platini să ajute UEFA și declarat persona non-grata de FIFA, Declan Hill a reușit să producă, după patru ani de cercetări, cea mai bună carte despre modul în care mafia pariurilor distruge fotbalul din întreaga lume. „The Fix” a ieșit pe piață în 2008, iar de atunci a fost tradusă în nu mai puțin de 15 limbi. Mai mult, a fost scânteia care a declanșat ancheta anti-corupție din Grecia, conform mărturiilor făcute chiar de procurorii eleni. Reporterii ProSport s-au întâlnit cu Declan Hill la București pentru o discuție fascinantă despre boala care a contaminat fotbalul.

Declan Hill apare în holul hotelului Continental. Își comandă imediat o cafea: „Nu pot să trăiesc fără cafeaua mea”. Apoi se așează pe unul dintre scaune, nu înainte de a-și pune un ziar sub fund. „Sper că nu e al vostru”, spune râzând. Hill e un tip atletic, cu o energie ieșită din comun. Se agită, gesticulează agresiv, apoi revine brusc la un calm incredibil. „Tipul ăsta nu e prea sănătos”, ne spune șoptit fotoreporterul. Nici nu ar avea cum să fie, având în vedere că acum câțiva ani înregistra pe ascuns capii lumii interlope din Asia.

Declan, de când am început să scriem despre mafia pariurilor, oamenii se uită la noi ca la niște paranoici. De ce crezi că se întâmplă asta?
(Fața îi e acoperită de un zâmbet larg) Râd pentru că mie mi se întâmplă mereu. Bine ați venit în club! Noi știm că iubim acest joc, știm că ne expunem la riscuri și că ne punem în pericol chiar siguranța fizică demascând corupția pentru a proteja sportul pe care-l iubim. Vom găsi mereu oameni care vor dori să ne atace pe noi, în loc să se ocupe de adevărata problemă. E mult mai ușor pentru ei să spună: «Ahhh, Costin și Costin sunt nu știu cum!».


O POVESTE DIN THE FIX

„Se presupune că s-a întâmplat în timpul procesului echipei de baseball Chicago White Sox. Formația trântise meciurile din World Series în 1919 cu ajutorul gangsterului Arnold Rothstein. Unul dintre jucătorii acuzați era vedeta Joe „Shoeless” Jackson, iar, în drumul său spre sala de judecată, un copil care și-a făcut cu greu drum printre adulții din jur i-a apărut în față. Cu ochii mari, inocenți, puștiul s-a uitat spre eroul său și i-a spus: «Joe, spune-mi că nu e adevărat! Doar spune-mi că nu e adevărat!». Copilul reprezintă încrederea pe care o avem în eroii din sport”


De ce?
Din două motive: ori sunt corupți, ori le convine starea asta în care nimeni nu face nimic. Eu am acasă, pe perete, un motto: «Nu vei primi niciodată mulțumiri pentru că demaschezi corupția». Așa că faceți ce ați făcut și până acum și nu așteptați mulțumiri.

Cât de subțire este linia dintre a vedea că un meci este aranjat și paranoia? Când începi o investigație, ai senzația că mai toate partidele sunt suspecte…
Noi încercăm să îi împiedicăm pe fani să devină paranoici. Uite, vorbim despre un meci jucat recent în Australia care s-a terminat 4-4, după ce în minutul 75 era 4-0 pentru gazde. Acum trei ani am fi spus «Wow, fantastic! Ce rezultat! Incredibil!». Acum spunem că e ceva în neregulă cu acest meci. Noi încercăm să protejăm sportul să ajungă în această fază, cea de suspiciune continuă. Pentru că acolo vom ajunge, o să vedeți…

„Valul de corupție e uriaș! E greu să nu devii paranoic”

Bine, dar când vezi, de exemplu, în Champions League un Dinamo Zagreb – Lyon 1-7…
Acesta e cel mai bun exemplu! Cred că toți fanii din lumea asta, mai puțin cei ai lui Lyon, au spus: «A fost aranjat! Uite, portarul i-a făcut adversarului cu ochiul». E păcat! Poate nu a fost aranjat. Poate a fost un meci nemapomenit făcut de jucătorii lui Lyon. Comportamentul fanilor devine anormal. Dar mai e un lucru de care trebuie să ținem cont. Valul de corupție a ajuns atât de mare, încât e greu să nu devii paranoic. Uitați! Turcia!… Fenerbahce, cea mai mare echipă de acolo, Trabzonspor și Beșiktaș, alte două echipe uriașe din țară, sunt incluse într-un mare scandal de corupție. Președinții au fost arestați, alte 93 de persoane au fost arestate! Dintre cele 18 echipe din prima ligă, aproape jumătate sunt implicate… Și în Italia a început de curând o nouă investigație…

Pare a fi un nou episod din Calciopoli…
E urmarea anchetei în care a fost implicat Cristiano Doni. Calciopoli a fost despre Moggi, dar acest scandal este Moggi cu steroizi! În cazul acela au fost implicați 6-7 oficiali… aici sunt 61 de persoane investigate: 52 de jucători, 4 oficiali, 3 antrenori…Cremona, Siena. Și anchetatorii au spus că mai sunt alte 22 de echipe! Vă dați seama?! Faceți voi calculele. Sunt sute de jucători implicați! În condițiile astea, e greu să nu devii paranoic.

Cât de periculoasă a fost investigația pe care ai făcut-o pentru cartea „The Fix”?
Am fost avertizat de toată lumea despre cât de periculos este, mai puțin de aranjorii de meciuri. Ei au fost foarte drăguți cu mine, chiar încântători. Niște tipi decenți, dar care nu știau un lucru: că eu, în secret, îi înregistram. Dacă ar fi aflat asta, probabil că mi-ar fi făcut niște lucruri nu tocmai plăcute.

„Nu puteam să mă opresc. Ce îmi spuneau aranjorii era incredibil!”

Nu te-ai gândit niciodată să te oprești?
Nu, pentru că lucrurile pe care mi le spuneau erau incredibile! Aranjau meciuri la Jocurile Olimpice și la Cupa Mondială! Niciunul dintre noi nu s-ar fi oprit. E subiectul vieții! Îți spui: «Nu poate fi adevărat! Iar dacă e adevărat, atunci trebuie să investighez». Fotbalul mi-a dat unele dintre cele mai frumoase amintiri, îl iubesc. Iar dacă iubești un lucru, vrei să-l protejezi.

Care a fost reacția oficialilor din fotbal după apariția cărții tale?
Foarte bună. Michel Platini mi-a cerut imediat o copie a cărții. Cred că „The Fix” a apărut în limba franceză pe 2 septembrie 2008. Nu știu cum, dar cei de la editură îl știau pe Platini, așa că i-am scris o scrisoare: «Domnule Platini, am fost un fan al dumneavoastră când jucați la Saint Etienne. Aceasta este o carte controversată, dar nu este scrisă în căutarea senzaționalului. Am făcut investigația ca parte a doctoratului meu la Oxford. A fost o cercetare minuțioasă și, dacă este ceva cu care vă pot ajuta pentru a combate trucarea meciurilor, dați-mi de știre». Pe 26 septembrie, a avut loc o ședință anuală a UEFA, la Copenhaga, și acolo au anunțat că inființează un Departament de Integritate. Asta ceream și eu. Așa că, la trei săptămâni de la apariția cărții, s-au mișcat și au pus pe picioare departamentul.

„UEFA a fost ziua, FIFA a fost noaptea”

Dar FIFA cum a reacționat după apariția cărții tale?
FIFA m-a declarat persona non-grata! Pe mine, tipul care și-a riscat viața în încercarea de a salva fotbalul! Ei n-au reacționat la fel ca UEFA, n-au întrebat «Cum să facem să fie mai bine?». Ei mi-au spus: «Tu ești problema!». Apoi au dat afară un prieten al meu care propusese câteva reforme foarte bune. I-au zis: «Nu, nu le vom face!». Și, ulterior, l-au forțat să plece. Dacă îmi permiteți comparația, UEFA a fost ca ziua, FIFA ca noaptea.

Au fost investigații în Italia, în Turcia, în Grecia, în Polonia…
Sunt 60 de investigații legate de aranjarea de meciuri lansate de poliție, în toată lumea.

Nu sunt însă investigații în Serbia, în România, în Ucraina, în Rusia, în Croația. De ce? De exemplu, am fost în Serbia săptămâna trecută și ziariștii de acolo refuză să creadă în existența trucării de meciuri pentru pariuri.
Să vă ajut. Puneți mâna pe sondajul FIFPro…

Celebra Carte Neagră?
Da.

L-am citit… Niciun jucător român nu recunoaște nimic.
Un jucător sârb a vorbit despre gravitatea fenomenului și a fost suspendat 6 luni. Un exemplu nemaipomenit de cum să oprești pe oricine altcineva să mai iasă în față și să vorbească.

Am avut și noi un caz în România… Un jucător din liga a doua.
Da, știu.

Interviul a apărut în cotidianul ProSport…
E interviul vostru?

Da
A fost foarte bun. L-am citit pe site-ul sindicatului internațional al jucătorilor. Eram în Canada și am fost impresionat.

„E revoltător ce a făcut Mircea Sandu”

Problema este că președintele federației, Mircea Sandu, și-a bătut joc de Ciobanu într-o conferință de presă. A spus ironic că nu e fotbalist și că n-a auzit de el. Ce spuneți de asta?
(Cade pe gânduri) Am aceeași părere ca și voi. Este absolut scandalos! Revoltător! După cum știți din carte, am văzut cu ochii mei în Asia efectele trucării de meciuri și am văzut ce rău poate face sportului. În 1994 și 1995, stadioanele de acolo erau pline ochi, fanii călătoreau că să vadă meciuri. Acum, stadioanele sunt goale. Toți se uită la Premier League la televizor. Cred că dacă federația română va continua să aibă aceeași atitudine, efectul va fi același și aici. Poate Dinamo și Steaua

Nu, Dinamo are cam 200 de spectatori la meciuri.
Hmmm. Încet, încet, fotbalul românesc va muri!

Credeți că fotbalul riscă să dispară pur și simplu?
(Calm). Da, dar nu se va întâmpla peste noapte. Nu vom termina interviul și mâine fotbalul va muri. Dar, dacă nu există integritate, onoare, oamenii nu se vor mai uita. Apoi, vor urma fazele morții, va fi o moarte ca la bolnavii de cancer. În prima etapă, oamenii nu se vor mai uita la fotbalul românesc, unguresc, vor vedea doar fotbalul din Anglia, din Germania, apoi se vor uita doar la Manchester United, care este un club foarte bogat. Apoi, vine faza: «De ce ne-ar mai păsa?». Băieții de la Manchester United vin din alte țări, probabil că au fost expuși la corupție acolo. În momentul acesta, va apărea un alt sport care va veni din spate. Așa s-a întâmplat cu boxul, măcinat de corupție, care a fost detronat de fotbal. Dacă oameni ca noi vor învinge, sportul poate fi salvat.

Ce soluții sunt pentru a nu ajunge la această Apocalipsă?
Întotdeauna a fost corupție. Dacă se crează o linie telefonică anti-corupție, dacă li se oferă jucătorilor, oficialilor o perioadă de amnestie… Să li se spună: «Veniți și vorbiți acum, dar dacă nu veniți acum, peste 6 luni vom proba că sunteți corupți și vă vom suspenda pe viață». Dacă se fac lucrurile astea, cred că putem elimina 99 la sută din corupție. Așa că, sfatul meu pentru voi este să continuați tot așa.


Hill protejează identitatea mai multor personaje care apar în carte cu nume fictive. Înainte de lansarea volumului, jurnalistul a plasat dosarele de investigație pe care se bazează „The Fix” unor avocați din două țări diferite, cu precizarea că, dacă va păți ceva, toate datele să fie publicate imediat

O carte pe care nu o pot recomanda suficient de mult!
Lawrence Doegan, jurnalist The Guardian


Blatul dovedit de la Cupa Mondială
În cartea sa, Declan Hill demonstrază că una dintre partidele de la Mondialul din 2006, din Germania, a fost trucată pentru pariuri. Canadianul s-a inflitrat într-o grupare asiatică de aranjori și a asistat, într-un KFC din Bangkok, la o discuție pe care aceștia au avut-o cu un om din staff-ul naționalei Ghanei. Africanii urmau să primească bani pentru a truca partide de la Mondial, iar una dintre aceasta a fost Brazilia – Ghana (3-0). Ulterior, Hill a călătorit în Germania, în locul de cantonament al ghanezilor. Acolo nu a reușit să dea de omul pe care îl văzuse la restaurantul KFC. Jurnalistul a mers mai departe, mânat și de faptul că meciul ieșise așa cum plănuiseră aranjorii, și s-a deplasat în Ghana. Acolo a reușit să dea de misteriosul personaj pe care îl întâlnise în Bangkok. Acesta era unul dintre antrenorii federației ghaneze, Abukari Damba.

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…