Progresul, echipa care nu vrea să moară!

30 oct 2009 518 afişări Comentează şi tu Special
Progresul, echipa care nu vrea să moară! Progresul, echipa care nu vrea să moară!

Vineri după-amiază, terenul Coresi, undeva în spatele CaseiPresei Libere. Plouă de rupe, iar terenul, şi aşa cu o mulţime dedenivelări, se umple rapid de bălţi. La fluierul arbitrului, 11puşti îmbrăcaţi în tricouri bleu-albastre salută cele câteva zecide spectatori. Se pregătesc de meciul cu FC Chitila, din Liga aIV-a.

Nu, nu este un meci de juniori, aşa cum poate ai fi tentat săcrezi la prima vedere, văzându-i pe aceşti copii. Este o partidăcontând pentru campionatul de seniori al Municipiului Bucureşti,Seria I, Liga a IV-a, fosta "Onoare". Iar băieţii îmbrăcaţi înbleu-albastru evoluează sub numele unei echipe care a făcut istorieîn fotbalul românesc: Progresul!

Crizaeconomică şi pretenţiile BNR au fost fatale

Da, aici au ajuns să joace urmaşii lui Oaidă şi ai lui Mateianu.Deşi cu mari probleme financiare, "bancarii" s-au mai târât pânăastă-primăvară cum au putut, fiind una dintre formaţiile de frunteale Ligii a II-a. Două neprogramări consecutive, cu Dunărea Giurgiuşi Concordia Chiajna, au însemnat începutul sfârşitului.
Fostul patron, Dodu, lovit de criză, n-a mai putut plăti datoriilenici către jucători, nici către Banca Naţională, proprietara areneidin Cotroceni, 40.000 de euro pe lună! BNR a evacuat echipa, iar deProgresul s-a ales praful şi pulberea. Din candidați la promovareaîn Liga I, "bancarii" s-au transformat în niște fantome.

Speranţamoare ultima

Câteva luni nu s-a mai ştiut nimic de echipa asta. Mulţi odădeau ca şi desfiinţată. În vară, însă, un fost ziarist - acumavocat -, Bogdan Tohăneanu, i-a strâns pe antrenorii grupelor decopii din club şi le-a comunicat că va prelua aceste grupe, cu totcu ei, iar juniorii mari vor evolua şi în Liga a IV-a, subdenumirea de FC Progresul. Doar trei grupe au plecat definitiv dela club, luate de antrenorul Ilie Rontea, cel care a fondat "ProProgresul Ilie Rontea"!

Puştii ăştia, care înoată acum în bălţile formate pe teren şiplini de noroi până la gât, sunt născuţi în 1991 şi 1992. Sunt preacruzi pentru terenurile astea imposibile şi, uneori, pentru nişteadversari obişnuiţi să atace de la brâu în sus.

Antrenorii Dan Păun şi Teodor Beldie stau în permanenţă cu gurape ei, încercând să le dea mai mult curaj, dar şi ei suntconştienţi că e un război pierdut din start: "Anul ăsta n-avemnicio şansă, dar la anul, când se mai coc, cu siguranţă vom defilaspre Divizia C!", spune "principalul" Păun. Momentan, gruparea seaflă pe locul 7, din 12 echipe, în seria sa.

Seantrenează pe unde apucă

Aici, pe Coresi, joacă însă doar meciurile oficiale. Rareori selipesc de câte un antrenament, pentru că suma solicitată pentruînchiriere e una destul de mare. Noroc că antrenorul este şi lectorla o universitate bucureşteană şi îi mai bagă pe terenulrespectivei instituţii. Asta cât o mai merge!
Nici cu celelalte grupe, mai mici, lucrurile nu stau diferit.Fiecare - pe unde apucă şi cât apucă. Adică, unii - pe undeva, peun teren situat pe Şoseaua Măgurele. Alţii, pe la Voinicelul, iarcei mai mici, prin curtea câte unui liceu sau a unei şcoli.

Greutăţile de acum,comparabile cu cele din anii 80

E greu, o spun toţi, dar important este că speranţă încă există.Vorba unuia dintre tehnicieni: "Am mai trecut noi prin clipe greleîn anii 80, când ne-au luat cei de la Victoria tribunele şi le-audus în «Ştefan cel Mare», sau când am jucat prin «C» şi eramProgresul-Vulcan. Clubul ăsta o să renască, pentru că nu-l lasătrecutul să moară!".


Palmaresul a rămas lavechea societate

Pentru a putea prelua echipa în vară şi a o înscrie încampionat, noul patron, Bogdan Tohăneanu, a trebuit să-i schimbedenumirea din SC FC Progresul în AS FC Progresul. Practic, astaînseamnă că e o echipă nou-înfiinţată. Palmaresul a rămas lavechiul patron şi la vechea societate, dar poate fi răscumpărat întimp. În ceea ce priveşte vechea SC, aceasta a intrat în procedurăde faliment. Procesul se anunţă unul de durată. Deocamdată, SC FCProgresul mai există doar în acte şi nu a fost radiată pentru că pevechea denumire trebuie să se mai primească nişte sume de bani dindiferite transferuri efectuate în timp către alte cluburi, numelecel mai cunoscut de pe această listă fiind al fostuluiinternaţional de tineret Ovidiu Herea, trecut în vara anului 2008la Rapid.

Galerie şi în"D"!

Identificată de mulţi drept echipa suporterilor trecuţi de primatinereţe, Progresul are parte şi în Liga a IV-a de susţinereafanilor de toate vârstele. La fiecare meci, indiferent că echipajoacă acasă sau în deplasare, în tribune este prezentă şi galeria,alcătuită acum în cea mai mare parte din studenţi, care semanifestă atât vocal, cât şi, uneori, prin spectacole pirotehnice!De asemenea, la fiecare meci ei afişează pe garduri bannere înculorile clubului, bleu-albastru.

Ceînseamnă Progresul

- Club înfiinţat în anul 1944

- Câştigătoare a Cupei României în 1960

- Finalistă a Cupei României în 1958, 1997, 2003, 2006

- Vicecampioană a României în 1956, 1996, 1997, 2002

- Aici au crescut sau au evoluat internaţionali ca ViorelMateianu, Nicolae Oaidă, Alexandru Caricaş, Dudu Georgescu, MirceaSandu, Aurel Beldeanu, Gino Iorgulescu, Liviu Ciobotariu


"Echipa asta este ambiţia mea. Oduc cât pot!"

Bogdan Tohăneanu are 37 de ani şi este avocat de meserie. Întreanii 1996 şi 1999, în timpul facultăţii, a cochetat cu presasportivă, lucrând la "Sport Plus" şi "Sport XXI". Este legat defotbal şi prin faptul că este avocatul lui Cristiano Bergodi înlitigiul cu Steaua. Acum, fostul ziarist finanţează echipaProgresul.

-Domnule Tohăneanu, de unde şi până unde aţi ajunspatron la Progresul?
-Ei, patron! Deocamdată nu este decât o formaţie de Divizia D. Ce-ofi mai încolo, vom vedea... Cert este că a fost o ambiţie personalăsă nu las echipa asta să dispară, să moară. Eu sunt prieten cuCosti Iacov (n.r. - fost patron al "bancarilor") şi, mergând lameciurile lor, m-am ataşat de băieţi, de echipă. Dar şi după ce acedat Iacov echipa am mers la stadion. Anul trecut, la ultimul mecidin tur, cu Sportul Studenţesc, fostul patron, Dodu, mi-a zis că elpune lacătul pe club, că nu mai are bani. Am adus eu bani de acasă,vreo 10.000 de euro, şi le-am achitat băieţilor restanţelefinanciare. Apoi, în primăvară, în trei luni am mai scos, tot dinbuzunarul meu, 60.000 de euro. Degeaba, ceea ce trebuia să seîntâmple s-a întâmplat...
-Aşa bine se câştigă din avocatură?
-Se câştiga! Acum nu mai e aşa.

"Cei de la BNR sunt contabili"


-Care sunt planurile de viitor?

-Eu vreau să urcăm iar unde am fost. La anul, dacă treaba mergebine, poate cumpărăm un loc în "C". Nu ştiu... Să vedem şi înfuncţie de bani, de cine mai vine lângă mine să investească, pentrucă singur n-am cum să merg foarte departe.
-Cât vă costă acum ca să ţineţi echipa?
-Acum, 3.000-4.000 de euro lunar, bani în care intră salariileantrenorilor, baremurile arbitrilor, închirierea terenurilor.
-Dar vine cineva lângă dumneavoastră?
-Poate vine Iacov, dacă îşi scoate şi el banii din investiţiileimobiliare, că vedeţi cât a căzut piaţa. Mai am un prieten italiancare vrea şi el să investească, mai sunt şi alţii...
-Dar stadion tot n-aveţi...
-N-avem, dacă aşa au vrut cei de la BNR! Oamenii ăia n-au niciotreabă cu fenomenul sportiv, ei sunt contabili, nu ştiu decâtcifre. Ies cifrele cum şi cât vor ei, OK! Nu ies, îţi întorcspatele! Arena din Cotroceni stă pustie, nu joacă nimeni acolo, darce vreţi, aşa gândesc ei că trebuie procedat. Recent, primarul dinFundulea ne-a chemat să jucăm la ei, că ne pune stadionul gratis ladispoziţie, dar parcă nu ar fi locul nostru acolo, noi suntemProgresul Bucureşti, nu Progresul Fundulea!


Antrenorii de lacopii, neplătiţi un an!

Pe lângă grupele de jucători născuți în 1991 şi 1992, careevoluează atât în campionatul de seniori al Municipiului Bucureşti,cât şi în cel de juniori republicani, AS FC Progresul mai are încomponență și grupe de puști cu vârste până în 7 ani!

Până la 14 ani, micuţii trebuie să apeleze la părinţi pentrua-şi cumpăra echipament şi mingi. În plus, li se percepe o taxălunară de 50 de lei. La cei mai mici, antrenor este fostulinternaţional Bruno Grigore, de la Sportul Studenţesc. El adezvăluit - confirmat şi de ceilalţi - că "până în vara asta, un annu am văzut niciun ban, noi, antrenorii de la copii şi juniori!Când mergeam la vechiul patron, ne spunea că n-are de unde să nedea, ce să facă? După ce-a venit Tohăneanu şi am luat primii bani,când m-am dus acasă cu 13 milioane şi i-am pus soţiei în mână, sămoară de inimă! Credea că i-am furat de undeva, săraca, dacă eu deun an nu mai adusesem un leu acasă!".

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.