Progresul, echipa care nu vrea să moară!

30 oct 2009 548 afişări Special
Progresul, echipa care nu vrea să moară! Progresul, echipa care nu vrea să moară!

Vineri după-amiază, terenul Coresi, undeva în spatele Casei Presei Libere. Plouă de rupe, iar terenul, şi aşa cu o mulţime de denivelări, se umple rapid de bălţi. La fluierul arbitrului, 11 puşti îmbrăcaţi în tricouri bleu-albastre salută cele câteva zeci de spectatori. Se pregătesc de meciul cu FC Chitila, din Liga a IV-a.

Nu, nu este un meci de juniori, aşa cum poate ai fi tentat să crezi la prima vedere, văzându-i pe aceşti copii. Este o partidă contând pentru campionatul de seniori al Municipiului Bucureşti, Seria I, Liga a IV-a, fosta "Onoare". Iar băieţii îmbrăcaţi în bleu-albastru evoluează sub numele unei echipe care a făcut istorie în fotbalul românesc: Progresul!

Criza economică şi pretenţiile BNR au fost fatale

Da, aici au ajuns să joace urmaşii lui Oaidă şi ai lui Mateianu. Deşi cu mari probleme financiare, "bancarii" s-au mai târât până astă-primăvară cum au putut, fiind una dintre formaţiile de frunte ale Ligii a II-a. Două neprogramări consecutive, cu Dunărea Giurgiu şi Concordia Chiajna, au însemnat începutul sfârşitului.

Fostul patron, Dodu, lovit de criză, n-a mai putut plăti datoriile nici către jucători, nici către Banca Naţională, proprietara arenei din Cotroceni, 40.000 de euro pe lună! BNR a evacuat echipa, iar de Progresul s-a ales praful şi pulberea. Din candidați la promovarea în Liga I, "bancarii" s-au transformat în niște fantome.

Speranţa moare ultima

Câteva luni nu s-a mai ştiut nimic de echipa asta. Mulţi o dădeau ca şi desfiinţată. În vară, însă, un fost ziarist - acum avocat -, Bogdan Tohăneanu, i-a strâns pe antrenorii grupelor de copii din club şi le-a comunicat că va prelua aceste grupe, cu tot cu ei, iar juniorii mari vor evolua şi în Liga a IV-a, sub denumirea de FC Progresul. Doar trei grupe au plecat definitiv de la club, luate de antrenorul Ilie Rontea, cel care a fondat "Pro Progresul Ilie Rontea"!

Puştii ăştia, care înoată acum în bălţile formate pe teren şi plini de noroi până la gât, sunt născuţi în 1991 şi 1992. Sunt prea cruzi pentru terenurile astea imposibile şi, uneori, pentru nişte adversari obişnuiţi să atace de la brâu în sus.

Antrenorii Dan Păun şi Teodor Beldie stau în permanenţă cu gura pe ei, încercând să le dea mai mult curaj, dar şi ei sunt conştienţi că e un război pierdut din start: "Anul ăsta n-avem nicio şansă, dar la anul, când se mai coc, cu siguranţă vom defila spre Divizia C!", spune "principalul" Păun. Momentan, gruparea se află pe locul 7, din 12 echipe, în seria sa.

Se antrenează pe unde apucă

Aici, pe Coresi, joacă însă doar meciurile oficiale. Rareori se lipesc de câte un antrenament, pentru că suma solicitată pentru închiriere e una destul de mare. Noroc că antrenorul este şi lector la o universitate bucureşteană şi îi mai bagă pe terenul respectivei instituţii. Asta cât o mai merge!

Nici cu celelalte grupe, mai mici, lucrurile nu stau diferit. Fiecare - pe unde apucă şi cât apucă. Adică, unii - pe undeva, pe un teren situat pe Şoseaua Măgurele. Alţii, pe la Voinicelul, iar cei mai mici, prin curtea câte unui liceu sau a unei şcoli.

Greutăţile de acum, comparabile cu cele din anii 80

E greu, o spun toţi, dar important este că speranţă încă există. Vorba unuia dintre tehnicieni: "Am mai trecut noi prin clipe grele în anii 80, când ne-au luat cei de la Victoria tribunele şi le-au dus în «Ştefan cel Mare», sau când am jucat prin «C» şi eram Progresul-Vulcan. Clubul ăsta o să renască, pentru că nu-l lasă trecutul să moară!".


Palmaresul a rămas la vechea societate

Pentru a putea prelua echipa în vară şi a o înscrie în campionat, noul patron, Bogdan Tohăneanu, a trebuit să-i schimbe denumirea din SC FC Progresul în AS FC Progresul. Practic, asta înseamnă că e o echipă nou-înfiinţată. Palmaresul a rămas la vechiul patron şi la vechea societate, dar poate fi răscumpărat în timp. În ceea ce priveşte vechea SC, aceasta a intrat în procedură de faliment. Procesul se anunţă unul de durată. Deocamdată, SC FC Progresul mai există doar în acte şi nu a fost radiată pentru că pe vechea denumire trebuie să se mai primească nişte sume de bani din diferite transferuri efectuate în timp către alte cluburi, numele cel mai cunoscut de pe această listă fiind al fostului internaţional de tineret Ovidiu Herea, trecut în vara anului 2008 la Rapid.

Galerie şi în "D"!

Identificată de mulţi drept echipa suporterilor trecuţi de prima tinereţe, Progresul are parte şi în Liga a IV-a de susţinerea fanilor de toate vârstele. La fiecare meci, indiferent că echipa joacă acasă sau în deplasare, în tribune este prezentă şi galeria, alcătuită acum în cea mai mare parte din studenţi, care se manifestă atât vocal, cât şi, uneori, prin spectacole pirotehnice! De asemenea, la fiecare meci ei afişează pe garduri bannere în culorile clubului, bleu-albastru.

Ce înseamnă Progresul

- Club înfiinţat în anul 1944

- Câştigătoare a Cupei României în 1960

- Finalistă a Cupei României în 1958, 1997, 2003, 2006

- Vicecampioană a României în 1956, 1996, 1997, 2002

- Aici au crescut sau au evoluat internaţionali ca Viorel Mateianu, Nicolae Oaidă, Alexandru Caricaş, Dudu Georgescu, Mircea Sandu, Aurel Beldeanu, Gino Iorgulescu, Liviu Ciobotariu


"Echipa asta este ambiţia mea. O duc cât pot!"

Bogdan Tohăneanu are 37 de ani şi este avocat de meserie. Între anii 1996 şi 1999, în timpul facultăţii, a cochetat cu presa sportivă, lucrând la "Sport Plus" şi "Sport XXI". Este legat de fotbal şi prin faptul că este avocatul lui Cristiano Bergodi în litigiul cu Steaua. Acum, fostul ziarist finanţează echipa Progresul.

-Domnule Tohăneanu, de unde şi până unde aţi ajuns patron la Progresul?

-Ei, patron! Deocamdată nu este decât o formaţie de Divizia D. Ce-o fi mai încolo, vom vedea... Cert este că a fost o ambiţie personală să nu las echipa asta să dispară, să moară. Eu sunt prieten cu Costi Iacov (n.r. - fost patron al "bancarilor") şi, mergând la meciurile lor, m-am ataşat de băieţi, de echipă. Dar şi după ce a cedat Iacov echipa am mers la stadion. Anul trecut, la ultimul meci din tur, cu Sportul Studenţesc, fostul patron, Dodu, mi-a zis că el pune lacătul pe club, că nu mai are bani. Am adus eu bani de acasă, vreo 10.000 de euro, şi le-am achitat băieţilor restanţele financiare. Apoi, în primăvară, în trei luni am mai scos, tot din buzunarul meu, 60.000 de euro. Degeaba, ceea ce trebuia să se întâmple s-a întâmplat...

-Aşa bine se câştigă din avocatură?

-Se câştiga! Acum nu mai e aşa.

"Cei de la BNR sunt contabili"

-Care sunt planurile de viitor?

-Eu vreau să urcăm iar unde am fost. La anul, dacă treaba merge bine, poate cumpărăm un loc în "C". Nu ştiu... Să vedem şi în funcţie de bani, de cine mai vine lângă mine să investească, pentru că singur n-am cum să merg foarte departe.

-Cât vă costă acum ca să ţineţi echipa?

-Acum, 3.000-4.000 de euro lunar, bani în care intră salariile antrenorilor, baremurile arbitrilor, închirierea terenurilor.

-Dar vine cineva lângă dumneavoastră?

-Poate vine Iacov, dacă îşi scoate şi el banii din investiţiile imobiliare, că vedeţi cât a căzut piaţa. Mai am un prieten italian care vrea şi el să investească, mai sunt şi alţii...

-Dar stadion tot n-aveţi...

-N-avem, dacă aşa au vrut cei de la BNR! Oamenii ăia n-au nicio treabă cu fenomenul sportiv, ei sunt contabili, nu ştiu decât cifre. Ies cifrele cum şi cât vor ei, OK! Nu ies, îţi întorc spatele! Arena din Cotroceni stă pustie, nu joacă nimeni acolo, dar ce vreţi, aşa gândesc ei că trebuie procedat. Recent, primarul din Fundulea ne-a chemat să jucăm la ei, că ne pune stadionul gratis la dispoziţie, dar parcă nu ar fi locul nostru acolo, noi suntem Progresul Bucureşti, nu Progresul Fundulea!


Antrenorii de la copii, neplătiţi un an!

Pe lângă grupele de jucători născuți în 1991 şi 1992, care evoluează atât în campionatul de seniori al Municipiului Bucureşti, cât şi în cel de juniori republicani, AS FC Progresul mai are în componență și grupe de puști cu vârste până în 7 ani!

Până la 14 ani, micuţii trebuie să apeleze la părinţi pentru a-şi cumpăra echipament şi mingi. În plus, li se percepe o taxă lunară de 50 de lei. La cei mai mici, antrenor este fostul internaţional Bruno Grigore, de la Sportul Studenţesc. El a dezvăluit - confirmat şi de ceilalţi - că "până în vara asta, un an nu am văzut niciun ban, noi, antrenorii de la copii şi juniori! Când mergeam la vechiul patron, ne spunea că n-are de unde să ne dea, ce să facă? După ce-a venit Tohăneanu şi am luat primii bani, când m-am dus acasă cu 13 milioane şi i-am pus soţiei în mână, să moară de inimă! Credea că i-am furat de undeva, săraca, dacă eu de un an nu mai adusesem un leu acasă!".

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.