Primul meci ca titular după nouă luni, primul gol. Dan Roman nu se mai gândește la viitor: „Încă am dureri mari, vreau doar să mă fac bine”. Cum a ratat atacantul un transfer la Dinamo

Primul meci ca titular după nouă luni, primul gol. Dan Roman nu se mai gândește la viitor:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Pe 19 decembrie 2013, Dan Roman suferea una dintre cele mai îngrozitoare accidentări din Liga 1. Atunci, medicii îi ofereau șanse mici de a mai reveni pe teren. La nouă luni de la episodul care a făcut orice microbist să închidă ochii pentru o secundă privind reluarea faultului lui Ciprian Dinu asupra sa, Dan Roman a fost titularizat în partida contra Viitorului. În minutul 13, atacantul celor de la Gaz Metan Mediaș era surprins de camerele televiziunilor ștergându-și lacrimile. Marcase cu o lovitură de cap, dintr-o centrare venită din piciorul lui Ciprian Petre. Plângea din nou pe teren. De data aceasta de bucurie. Dan Roman a acceptat dialogul cu ProSport, dezvăluind emoțiile pe care le-a avut după fluierul final al partidei, dar și planurile sale de viitor.

Era minutul 38 al partidei dintre Botoșani și Gaz Metan Mediaș, contând pentru etapa cu numărul 19 a sezonului trecut. Atunci, Dan Roman, atacantul medieșenilor, era faultat de Ciprian Dinu la marginea careului advers și suferea una dintre cele mai îngrozitoare accidentări din Liga 1: dublă fractură de tibie și peroneu. Imaginile transmise de cei de la DolceSport erau greu de digerat de cei din fața televizoarelor. Centralul meciului, Adrian Comănescu, îi arăta inițial cartonașul galben lui Dinu. Se răzgândea atunci când vedea gravitatea accidentării, eliminându-l pe botoșănean. Atunci, pe 19 decembrie, pe un frig crunt, Roman ieșea de pe teren pe targă, izbucnind în plâns. Era dus direct la spital, iar verdictul nu părea a fi unul favorabil pentru el. Medicii spuneau că nu va reveni pe teren. Se răzgândeau apoi, spunând că va dura recuperarea.


Pe 19 decembrie, cei care urmăreau Liga 1 au fost martorii uneia dintre cele mai îngrozitoare accidentări. Atunci, Dan Roman era scos în afara terenului pe targă și puțini mai credeau că poate reveni pe gazon

„Sunt încă puțin euforic și au trecut două zile de la meci”

În redacțiile de sport, era agitație. Cei mai slabi de înger închideau ochii la reluările sau imaginile cu accidentarea lui Dan Roman. Erau căutate informații despre atacantul celor de la Gaz Metan, dar și despre Ciprian Dinu, cel care comisese faultul: „El a scăpat din marcaj în zona centrală, eu m-am dus să atac mingea, piciorul lui a rămas în gazonul înghețat. Nicio secundă nu am vrut…”, era reacția lui Dinu, prima după minutul 38, când a plecat la vestiare având în minte imaginea faultului comis de el. Atunci, jurnalistul ProSport Costin Negraru începea un demers unic în presa sportivă din România, propunându-și să urmărească viața lui Dan Roman în lunile de după accidentare și până la revenirea sa pe teren. Început duminică, 22 decembrie, de ziua atacantului de 27 de ani, jurnalul a strâns 154 de zile, o operație și o recuperare grea pentru jucător. Câteva rânduri, câteva gânduri. Aceasta era rețeta „Jurnalului lui Dan Roman”, unul care poate fi citit aici.


E ciudat rău să mergi cu cârjele, iar eu nu am voie deloc să ating pământul cu piciorul accidentat. Iar când mă dau jos din pat, de exemplu, simt cum tot sângele îmi coboară în picior. Brusc, ca și cum ai vărsa un pahar cu apă.
Dan Roman, 28 decembrie 2013


După 263 de zile, Dan Roman revenea pe teren într-un meci contra Rapidului. Era introdus de Cristi Dulca în minutul 84. Dădea peste cap toate calculele medicilor. Pe 19 septembrie, la nouă luni de la accidentare, atacantul celor de la Gaz Metan bifa prima sa partidă în calitate de titular. Mai mult de atât, marca în partida contra Viitorului, una câștigată cu scorul de 3-1. Își ștergea lacrimile și se bucura de reușită: „Speram să fac un joc bun, dar nu mă gândeam că o să și marchez. Încă sunt puțin euforic și au trecut două zile de la meci”, începe Roman interviul.

„Am încă dureri. În talpă, în călcâi”

E fericit, iar asta poți ușor să surprinzi din tonul jovial pe care îl are. I se pare încă ireal faptul că, la nouă luni de la accidentare, a reușit să marcheze. Ar vrea să uite ce i s-a întâmplat în urmă cu nouă luni, dar nu reușește: „Încă am dureri mari. Mă doare în talpă, în călcâi. Iau un anti-inflamator înainte de meci, mă mai lasă puțin. Am mult până să fiu cu adevărat bine”, recunoaște atacantul celor de la Gaz Metan. Nu poate să uite. Muncește la fiecare antrenament, se supără atunci când nu este inclus în lot sau nu este folosit. Strânge din dinți atunci când îl doare. Spune că este lupta lui și atât: „Soția mea, Andreea, este fanul meu numărul 1. Cred că s-a bucurat mai mult decât mine că am reușit să marchez. Și e dificil de făcut asta”, glumește Dan Roman. Accidentarea din urmă cu nouă luni putea să îi despartă. I-a apropiat și mai mult, în ciuda greutăților, certurilor și vizitelor la spitalele din București și din Ungaria.


Dan Roman și Andreea încearcă, de aproape doi ani, să conceapă un copil. Anul trecut, Andreea a pierdut o sarcină. La puțin timp după aceea, atacantul celor de la Gaz Metan se accidenta grav în meciul contra celor de la FC Botoșani

„Înainte să mă accidentez, eram în discuții cu Dinamo pentru un transfer”

A ieșit cu colegii imediat după meciul câștigat în fața Viitorului. Nu a sărbătorit excesiv, s-a bucurat că poate fi alături de oamenii dragi lui, cei care au avut mereu încredere că va reuși să își revină: „Nu m-am îmbătat, îți dai seama. Eu vreau să joc bine și atât. Nu pot să promit că o să și reușesc, așa cum nu știu dacă o să mai marchez etapa viitoare. Eu nu sunt un talent mare al fotbalului. Nu sunt ca Mutu. Compensez prin muncă, nu pot să joc doar din talent”, povestește Dan Roman. Atacantul de 28 de ani are un singur obiectiv în următorul an: să le răsplătească încrederea celor din club. Nu mulți ar mai fi investit într-un jucător despre care medicii au spus că nu va reveni pe teren aproape niciodată: „Am făcut ore suplimentare, am muncit foarte mult. Satisfacția mea este că pot, în această perioadă, să îi contrazic pe toți cei care mi-au spus că nu o să mai pot”.


Mă bucur foarte mult pentru el că a marcat. Am decis să-l titularizez pentru că la antrenamente dădea cele mai multe goluri. El e și un tip foarte ambițios, îl văd că se supără când nu joacă. A răsplătit încrederea noastră, sper să îi fie din ce în ce mai bine.
Cristi Dulca, antrenor Gaz Metan


Telefonul care l-a surprins cel mai mult a fost din partea lui Dănciulescu. Fostul jucător al lui Dinamo l-a sunat pentru a-l felicita. Legătura este una puternică și o dezvăluie chiar Dan Roman: „Înainte să mă accidentez, eram în discuții pentru un transfer cu o echipă din străinătate și cu Dinamo. Vorbisem cu domnul Anghelache… Acum las viața să decidă. Eu trebuie să mă fac bine, să nu mă mai doară. Văd apoi ce o să mai fie”. Nu se mai gândește la viitor. Trăiește clipa. Sună clișeic, poate chiar utopic. Dar viața lui Dan Roman nu mai este aceeași din urmă cu nouă luni. Te schimbă un accident ca al lui. Chiar și după atât de mult timp, reluările îl surprind pe Dan Roman ștergându-și lacrimile și uitându-se la picior. Pentru el, a trebuit să vină etapa a opta a Ligii 1 pentru a se bucura pe deplin: „Iar ce va urma, nu mai contează”, spune Dan Roman. Important este că, precum în filme, există pentru el „to be continued”.


Așa arăta piciorul lui Dan Roman în urmă cu nouă luni, după operația pe care a suferit-o imediat după meciul cu FC Botoșani.

Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele