Poza nu e un fals! Interviu savuros cu Porumboiu despre școala care-i poartă numele: „Mă simt rău, dar ce să fac!? Să dau cu pietre în frontispiciu?”

Autor: Costin Ștucan Publicat: 18 Dec. 2013, 17:17 Actualizat: 19 Dec. 2013, 18:35 Special
  • O școală din județul Vaslui poartă numele lui Adrian Porumboiu
  • Directoarea școlii spune că a vrut să profite de faptul că „omul prețios” este încă în viață
  • Omul de afaceri declară că nu e încântat de inițiativă, dar se enervează dacă justețea inițiativei este chestionată
  • Interviu savuros cu Adrian Porumboiu: „O să mă apuc să scriu niște cărți și atunci probabil o să fiu bun să dau numele unor școli”

La 3 kilometri de Vaslui, pe DN24, se află comuna Muntenii de Jos, ” o suburbie a Vasluiului”, așa cum glumește Adrian Porumboiu, probabil cel mai de vază locuitor al așezării. Undeva, în centru, se află școala locală pe al cărei frontispiciu scrie Școala Gimnazială Adrian Porumboiu. Relaxat, întorci privirea, gândindu-te la Ciprian Porumbescu, compozitorul născut în nordul Moldovei, la Suceava. Apoi, vine atenționarea, ca un clopoțel care te trezește din visare. Nu e Porumbescu, e Porumboiu, suporterul de lux al lui FC Vaslui, așa cum se alintă omul de afaceri care de fapt taie și spânzură în club.

„În ultimii ani, domnul Porumboiu a mai dat ceva bani pentru pomul de iarnă și de Ziua Copilului. Acum face gardul dimprejurul școlii, betonează curtea, pune gazon cu sistem de irigații. Nu pot să spun cu ce sume contribuie, pentru că acestea sunt variabile, în funcție de necesități”, explica primarul Dănuț Crețu, în urmă cu ceva timp, legătura dintre Adrian Porumboiu și școala cu pricina, care în pozele de pe site arată foarte bine. Totuși, cum a fost posibil ca un om de fotbal și de afaceri să dea numele unei instituții de învățământ? Explică directoarea Cecilia Ghenghea, o femeie de inițiativă: „Ne-am săturat să recunoaștem că un om este prețios numai atunci când nu este printre noi. Ne mândrim că domnul Adrian Porumboiu și-a dat acceptul ca școala noastră să-i poarte numele”.

180-200 de milioane de euro este averea lui Porumboiu, potrivit revistei Capital

Omul ale cărui firme fac distribuția laptelui și cornului în școlile din județul Vaslui dă numele gimnaziului din Muntenii de Jos încă „de acum doi ani și jumătate”, potrivit propriilor spuse. Totuși, în februarie 2012, Comisia de Atribuiri de Denumiri, de la nivel județean, a dat aviz negativ atribuirii numelui lui Porumboiu școlii din Muntenii de Jos pe motiv că acesta nu a învățat în acea unitate, nu s-a implicat în activitatea educațională și nu a dat bani pentru ridicarea școlii. Din cauza acestui aviz, hotărârea Consiliului Local din Muntenii din Jos fusese respinsă de Prefectura Vaslui, însă – în cele din urmă – lucrurile s-au rezolvat. Consiliul Local a luat acordul Comisiei de Atribuire, dar mai rămăsese o problemă. Porumboiu nu voia. Sau voia? Pentru a elucida misterul, Prosport l-a contactat chiar pe Adrian Porumboiu. Trageți singuri concluziile dacă a fost sau n-a fost de acord.

Am văzut o poză cu școala gimnazială din Muntenii de Jos care vă poartă numele. V-ați gândit vreodată, în tinerețe, că veți ajunge să vă poarte o școală numele?
(Foarte tăios) Sincer să fiu, nu mi-au plăcut treburile astea, dar până la urmă insistența a fost atât de mare încât am acceptat și m-am trezit în fața unui fapt împlinit. Nu-mi plac treburile astea, al naibii de rău mă simt. M-am trezit văzându-mă sus, ce era să fac, să mă duc să dau cu pietre!? Dacă dădeam cu sticle, mă încadrau la altceva…(râde)

Prietenii v-au tachinat pentru că aveți o școală cu numele dumneavoastră?
Nu, nu, nu. Am făcut foarte multe acte de caritate, dar fără să le fac publice. Muuuulte, multe, de tot.

Aveți vreo contribuție la ridicarea școlii?
Da, da, da. Îi ajut, dar, efectiv, școala nu e făcută de mine. I-am ajutat, dar nu e făcută în totalitate. (Sare la alt subiect) Așa și la Pungești, un primar a uitat că am ajutat un cetățean căruia îi muriseră 4 copii în Spania și voia să-și vândă rinichii. A spus ceva care nu era la locul lui, i-am reamintit că am dat 24.000 de euro să aducă oamenii ăia, din Spania, copiii.

Așadar, nu vă simțiți confortabil…
Nu, am vorbit și cu directoarea, i-am spus că nu….Am acceptat pentru ei, au zis.

Locuiți în comună, nu?
Acolo stau, e o suburbie a Vasluiului. Vă dați seama, Vasluiul e un oraș așa de mare…

Un coleg a făcut un joc de cuvinte. A spus că nu puteți purta numele școlii pentru că nu sunteți om de cultură, sunteți om de agricultură
Cine a spus treaba asta trebuie să o facă fără să fie malițios. Chiar îl provoc în materie de cultură.

Când am văzut poza, am crezut că nu am văzut bine…
Repet, n-am fost de acord. Ce să fac, să mă duc să le spun să dea jos titulatura!? Mie nu-mi creează nicio situație confortabilă. Drept dovadă…

„Ați depășit zona răutăcismelor”

Ați fost pus pe același palier cu Mircea Eliade și Caragiale, purtați și dumneavoastră numele unei instituții de învățământ
(Direcția discuției îl irită, dar se străduiește să-și păstreze calmul) Eeeeeeeeeeeeeee, cum ai devenit…Dacă era vorba de București, de Ploiești, dar aici e vorba de un sătuc. Păstrând proporțiile… ați depășit zona răutăcismelor.

A fost o înțepătură.
(Se stârnește, semn că e rănit în orgoliu) Hai să dăm la o parte haina asta a modestiei. Eu am făcut lucruri foarte seriose și foarte sănătoase în zona asta. Păstrând proporțiile, când reușești să plătești mai bine de 50 de milioane de euro la bugetul statului e de reținut. Nu poți nici să dezavuezi: „A fost un terchea-berchea și i-au pus numele”. Dacă pentru ei a fost o bucurie, mă rog…

V-au chemat la școală?
Siguuur, merg la deschiderea cursurilor, la Sărbători, chiar ieri a fost directoarea la mine, am discutat cu ea, deci nu e niciun fel de problemă. Pentru voi sună mai deocheat, dar să știți că poartă numele meu de doi ani și jumătate.

Poza va schimba perspectiva. Vor fi comentarii.
Ce comentarii? Orice prost poate comenta orice.  Ia latura bună! Dacă ei au apreciat treaba asta, dacă le-a produs o bucurie, de ce să-l…Doar n-oi fi eu chiar un nimeni. Sunt stadioane, și la Constanța s-a numit Hagi, a avut cineva ceva de comentat?

„Țin un cămin de bătrâni de 100 de persoane”

Era un stadion, aici e o școală.
Ce, dacă sprijini, contribui? Așa și căminul de bătrâni de la Huși pe care-l subvenționez de 12 ani. Sunt 100 de persoane. Vă spun acum în premieră că m-ați provocat. Cum ar fi să se numească Căminul de Bătrâni Adrian Porumboiu? Țin acel cămin cu tot ce au nevoie oamenii aceia.

E de apreciat.
Păi, atunci? Sunt însă multe, dacă vorbesc…Dacă fac publice toate actele de caritate, pot părea exagerări.

V-a mai propus cineva în afară de școala asta să-i dați numele?
Nu și nici nu aș mai fi de acord. Nici când am fost făcut cetățean de onoare al orașului Vaslui, n-am salutat…

N-ați primit?
Ba da, am acceptat, ce poți să spui? Să refuzi? Au luat oamenii hotărârea asta, am spus că nu sunt de acord, au insistat, pînă la urmă ce era să spun!? Nu e nicio facultate, e o școală într-un sat, spijinită de mine. Arată foarte frumos, vă rog să vedeți pozele.

Arată bine, așa e.
Pentru voi numele meu pare ciudat.

„Ce, am fost lăcătuș mecanic?”

E vorba totuși de învățământ. Pare ciudat să auzi școala gimnazială Adrian Porumboiu.
(Iritat) Dar, stați puțin! Dar ce, eu am fost lăcătuș-mecanic? Cu cine vorbiți? La câte școli sunt, dacă o luați pe fiecare cu numele ei… ce mare lucru? Dacă o luăm așa, sunt aici zeci de mii de oameni care depind de mine ca om de business.

Apropo, mulți oameni din fotbal au o glumă, bineînțeles, fără să vă spună în față. Județul Vaslui se cheamă de fapt județul Adrian Porumboiu.
Nu, nu, nu, e o marotă de prost gust. Și eu pot să spun că strada pe care te-ai născut tu se cheamă Ștucan. Important e ce faci și faptul că n-am refuzat… n-am refuzat…am refuzat, iar oamenii până la urmă au insistat…Dar ce să faci, dacă e să facem bășcălie, facem bășcălie. (schimbă tonul, se îmbunează) Nici mie nu-mi place când trec prin fața școlii, de 4-5 ori, mai ales seara, când e cu neoane.

Se vede mai bine noaptea numele dumneavoastră?
Da, de multe ori am spus: „Stinge, domnule, lumina, să nu se mai vadă pe frontispiciul clădirii Adrian Porumboiu!”.

Să înțeleg că, dacă vine cineva care dă școlii mai mulți bani și i se oferă lui numele, nu veți fi supărat?
Nu, eu nu țin la asta. Dacă aș vedea toate școlile din România să arate cum arată asta, ar trebui să le punem numele celor care au ajutat. Căutați multe școli în România și n-o să găsiți școli atât de elegante. Poate să se cheme Georgică Prispă, dar să arate bine, elegant, frumos, copiii să învețe în condiții civilizate.

La ce ați fost cel mai tare în școală?
Istoria, la început. Apoi am fost bun, pe etape, la altceva. (schimbă brusc vorba) Dacă e un articol de bășcălie, dați-i drumul, dacă e serios, nu-i dați drumul.

Nu va fi nici sută la sută bășcălie, nici sută la sută serios. Vom spune că aveți o școală cu numele dumneavoastă…
(Enervat, uită pentru o secundă tot ce a declarat anterior) Și ce e rău în treaba asta, la o adică!? (revine) Repet, eu am dezavuat acest lucru. Măcar să mai găsiți alte școli care să arate precum asta. Asta rămâne. Și ce cred oamenii din satul ăla. În rest, ce se întâmplă la București, la Eliade sau nu știu unde, e treaba lor. (încheie savuros cu o glumă) O să mă apuc să scriu niște cărți și atunci probabil o să fiu bun să dau numele unor școli. 

LISTĂ‚ SELECTIVĂ‚ CU INSTITUȚII DE ÎNVĂ‚ȚĂ‚MÂNT DIN ȚARĂ‚

Școala Gimnazială Adrian Porumboiu

Liceul Ion Luca Caragiale

Colegiul Național Spiru Haret

Universitatea Alexandru Ioan Cuza

Liceul Mircea Eliade

Liceul Cervantes

Liceul Jean Monet

Universitatea Lucian Blaga

 

Autor: Costin Ștucan Publicat: 18 Dec. 2013, 17:17 Actualizat: 19 Dec. 2013, 18:35 Special
Pe aceeași temă
TOP 20 - Vedete din România prinse dezbrăcate sub duș, la mare
TOP 20 - Vedete din România prinse dezbrăcate sub duș, la mare
Şefă de promoţie, printre elevii eliminaţi din Bacalaureat pentru fraudă: „Merg în instanţă. Îmi vreau diploma înapoi!“
Şefă de promoţie, printre elevii eliminaţi din Bacalaureat pentru fraudă: „Merg în instanţă. Îmi vreau diploma înapoi!“
Misterul celor 57 de oameni infectaţi cu COVID din senin. S-au întors bolnavi după ce au stat 35 de zile pe mare, deşi la plecare erau perfect sănătoşi
Misterul celor 57 de oameni infectaţi cu COVID din senin. S-au întors bolnavi după ce au stat 35 de zile pe mare, deşi ...
Mircea Lucescu renunta la fotbal si devine mogul imobiliar! Antrenorul dezvolta un imens complex de locuinte in Bucuresti
Mircea Lucescu renunta la fotbal si devine mogul imobiliar! Antrenorul dezvolta un imens complex de locuinte in Bucuresti
Cum arată Daniela Gyorfi în costum de baie, la 51 de ani. Are 49 de kilograme şi 1.64 metri
Cum arată Daniela Gyorfi în costum de baie, la 51 de ani. Are 49 de kilograme şi 1.64 metri
TOP 20 - Cele mai rușinoase gafe ale vedetelor noastre la mare! Au rămas cu zonele intime la vedere, după ce costumele de baie le-au jucat feste
TOP 20 - Cele mai rușinoase gafe ale vedetelor noastre la mare! Au rămas cu zonele intime la vedere, după ce costumele ...
Coşmarul unui român în lagărul sparanghelului nemţesc: „Ne tratau ca pe nişte sclavi, doar că nu ne biciuiau“
Coşmarul unui român în lagărul sparanghelului nemţesc: „Ne tratau ca pe nişte sclavi, doar că nu ne biciuiau“
Masca devine obligatorie și pe stradă! Care vor fi sancțiunile
Masca devine obligatorie și pe stradă! Care vor fi sancțiunile
Cazul care ŞOCHEAZĂ medicina. Are un penis de 4,3 KILOGRAME şi poate face multe. „Prima dată am încercat în secret”
Cazul care ŞOCHEAZĂ medicina. Are un penis de 4,3 KILOGRAME şi poate face multe. „Prima dată am încercat în secret”
EXCLUSIV! Anamaria Prodan este în stare de șoc: unchiul ei de 90 de ani are coronavirus și nimeni nu îl ajută!
EXCLUSIV! Anamaria Prodan este în stare de șoc: unchiul ei de 90 de ani are coronavirus și nimeni nu îl ajută!
Se dau mașini aproape GRATIS! Decizia care a surprins pe toată lumea. Cine va putea beneficia de acest lucru
Se dau mașini aproape GRATIS! Decizia care a surprins pe toată lumea. Cine va putea beneficia de acest lucru
Mircea Lucescu bagă zeci de milioane de euro în România. Totul este clar acum
Mircea Lucescu bagă zeci de milioane de euro în România. Totul este clar acum
Ultimă oră: Compania din Vaslui care anunţă investiţii în mijlocul crizei. Cine sunt românii care pariază în continuare pe România
Ultimă oră: Compania din Vaslui care anunţă investiţii în mijlocul crizei. Cine sunt românii care pariază în continuare ...
Coronavirusul ar putea afecta inima, potrivit unui nou studiu. Anomalii ale cordului, prezente la jumătate din pacienţi
Coronavirusul ar putea afecta inima, potrivit unui nou studiu. Anomalii ale cordului, prezente la jumătate din pacienţi
Imagini cu primul model Dacia FULL ELECTRIC. Modul ciudat în care au apărut pozele pe INTERNET
Imagini cu primul model Dacia FULL ELECTRIC. Modul ciudat în care au apărut pozele pe INTERNET
A golit bazinul de irigații pentru a-l curăța. Fermierul a descoperit ceva care l-a lăsat perplex
A golit bazinul de irigații pentru a-l curăța. Fermierul a descoperit ceva care l-a lăsat perplex
Şofer fără permis, reţinut după ce a intrat într-o staţie de autobuz şi a acroşat un poliţist. Bărbatul conducea o maşină furată
Şofer fără permis, reţinut după ce a intrat într-o staţie de autobuz şi a acroşat un poliţist. Bărbatul conducea ...
S-A DECIS! Ce se întâmplă din 16 iunie cu toți românii
S-A DECIS! Ce se întâmplă din 16 iunie cu toți românii
Topul fierbinte al vedetelor în costume de baie minuscule! Iluzia optică a întors toate privirile
Topul fierbinte al vedetelor în costume de baie minuscule! Iluzia optică a întors toate privirile
Socant: care a fost cauza decesului actriței Naya Rivera! Ce au scos la iveala anchetatorii
Socant: care a fost cauza decesului actriței Naya Rivera! Ce au scos la iveala anchetatorii
Guvernului Orban primeşte o lovitură în plin. Decizia a venit astăzi
Guvernului Orban primeşte o lovitură în plin. Decizia a venit astăzi
Anda Adam, imagini necenzurate la piscină! Arată altfel decât o vezi pe Instagram! Cum și-a acoperit „abdomenul plat” la plajă / PAPARAZZI
Anda Adam, imagini necenzurate la piscină! Arată altfel decât o vezi pe Instagram! Cum și-a acoperit „abdomenul plat” ...
Medicul Virgil Musta, semnal de alarmă:  „Vom ajunge în situația Italiei în două săptămâni!”
Medicul Virgil Musta, semnal de alarmă: „Vom ajunge în situația Italiei în două săptămâni!”
Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după ce a găsit fecale în patul său
Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după ce a găsit fecale în patul său
Revoltător! Viața secretă a călugăriței care conduce un Mercedes-Benz Clasa S
Revoltător! Viața secretă a călugăriței care conduce un Mercedes-Benz Clasa S
FOTO. Cum arată și cu ce se ocupă Crina Abrudan, la 7 ani de când a renunțat la televiziune
FOTO. Cum arată și cu ce se ocupă Crina Abrudan, la 7 ani de când a renunțat la televiziune
FOTO. Anna Lesko, din nou dezbrăcată. Vedeta, mai fierbinte ca niciodată!
FOTO. Anna Lesko, din nou dezbrăcată. Vedeta, mai fierbinte ca niciodată!
×