Power horse. Cursele de cai aduc anual economiei britanice aproape 4 miliarde de lire sterline. Ambiția lui Rooney și situația din România

  • Publicat:
  • Actualizat:
Power horse. Cursele de cai aduc anual economiei britanice aproape 4 miliarde de lire sterline. Ambiția lui Rooney și situația din România

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

  • Cursele de cai ocupă locul al doilea în topul celor mai populare competiții sportive din Marea Britanie, după fotbal. Anul trecut, au avut o asistență pe hipodromuri de 5,6 milioane de spectatori și au generat un impact economic de 3,45 miliarde de lire sterline. În România, acest sport aproape că a murit

Britanicii sunt caracterizați, printre altele, de cultura deosebită pe care o au pentru sport, dar și de eleganța pe care o afișează. Unde se intersectează cele două laturi? În sportul care angrenează cel mai nobil animal, calul. Cursele de cai organizate în Marea Britanie se mândresc cu statutul de al doilea cel mai urmărit sport, după fotbal, într-o țară mare consumatoare și de rugby, și de cri­cket. Industria britanică a curselor de cai este printre cele mai mari și sofisticate din întreaga lume.

Impactul  curselor de cai asupra economiei britanice

Britanicii se mândresc că au reușit în vreme de criză să țină pe linia de plutire industria curselor de cai. Asistența a cunoscut o scădere în ultimii ani, dar acest sport rămâne în continuare foarte popular în rândul britanicilor.

British Horseracing Authority, autoritatea care reglementează cursele de cai, a raportat anul trecut o prezență pe hipodromuri de 5,6 milioane de spectatori. S-a înregistrat însă o scădere față de anul precedent, când s-a stabilit o asistență totală de 6,15 milioane de spectatori. Cele mai însemnate audiențe au fost înregistrate în Londra și sud-estul Angliei, unde s-a ajuns la o medie 1,812 spectatori / cursă.

Impactul total pe care cursele de cai l-au avut asupra economiei  a fost de 3,45 miliarde de lire sterline, se arată într-un studiu făcut de cei de la Deloitte – o firmă de audit și consultanță financiară. La această sumă au contribuit atât activitățile directe, cât și cele din industriile auxiliare, care deservesc acest sport.

Industria curselor de cai a produs anul trecut aproximativ 17.400 de joburi de full-time directe și un total de peste 22.000, dacă le luăm în calcul și pe cele part-time.  Asta înseamnă o contribuție la bugetul de stat de 275 milioane de lire sterline, bani ce reprezintă impozitele și taxele pe venit.
Drepturile de difuzare au crescut de la 104 milioane de lire sterline în 2009, la 173 milioane în 2013, iar veniturile din sponsorizări au atins 31 de milioane de lire sterline. Cifrele sunt departe de cele care se învârt în fotbal, dar ocupă locul secund în topul sporturilor care generează cele mai mari venituri în Marea Britanie.

Vânzările de cai au atins 247 milioane de lire steline

Una dintre cele mai importante surse de venit pentru crescătorii de cai vine din vânzarea acestora. Valoarea unui cal este dată de rasă, descendenți, vârstă, stare de sănătate, nivel de pregătire, dar mai ales de performanțe.  Cota unui cal care este înscris în concursuri crește considerabil și poate exploda în cazul în care câștigă concursuri.

Anul trecut, comerțul cu cai a atins în Marea Britanie cifra de 247 de milioane de lire sterline, în creștere cu 27 de milioane de lire față de anul precedent. Vârful a fost stabilit în 2007, când vânzările de cai au atins 302 milioane de lire sterline.

În acest moment, pe site-ul de anunțuri caballo-horsemarket.com, cel mai scump cal scos la vânzare în Marea Britanie este un Pursânge Olandez în vârstă de 9 ani, pe care proprietarul cere 55.000 de euro. Cel mai ieftin costă 6.000 de euro, un Mustang Spaniol în vârstă de 4 ani.
Cel mai scump cal vândut vreodată a costat 64 milioane de dolari, tranzacție realizată în anul 2000. Botezat Fusaichie Pegasus, acesta a câștigat 6 dintre cele 9 curse importante în care a fost înscris, incluzând aici și Wood Memorial Stakes și Kentucky Derby – două dintre cele mai cunoscute curse de cai din lume.

Comerțul cu cai a cunoscut și episoade mai puțin fericite pentru noii proprietari. În 2006, The Green Monkey, un Pursânge American, a fost cumpărat de proprietarii lui Manchester United cu 16 milioane de dolari. Investiția s-a dovedit dezastruoasă, deoarece n-a câștigat nici măcar o cursă.

Pariurile, motorul curselor de cai

Cea mai importantă parte a veniturilor este generată de industria pariurilor. Practic nu se poate vorbi separat despre cursele de cai și pariuri. Anul trecut, peste 100 de miliarde de dolari au fost pariate în toată lumea pe cursele de cai. În 2013, Marea Britanie a înregistrat venituri brute din cursele de cai în valoare de 710 milioane de lire sterline. Din această sumă, 570 milioane de lire provin din licențele acordate caselor de pariuri.

Industria pariurilor a cunoscut însă o scădere în Marea Britanie, mai ales în anii de criză. Vârful câștigurilor provenite din pariuri a fost în sezonul 2007-2008, când veniturile au atins 1,23 miliarde de lire sterline. De atunci, pariurile pe cursele de cai au avut o scădere constantă, dar s-au stabilizat în ultimii doi ani. La nivel european, câștigurile anuale din pariuri pe cursele de cai ajung la aproximativ 28 de miliarde de euro. Cursele sunt organizate de operatorii de hipodromuri.

Cele mai cunoscute tipuri de pariuri pe cursele de cai sunt pariul simplu câștigător (alegerea calului câștigător), pariul cuplat câștigător  (alegerea calului care câștiga locul unu sau doi) și pariul Quinella (alegerea a doi cai care vor termina cursa pe locurile unu și doi). În România, ofertele de pariuri pentru cursele de cai sunt disponibile doar la operatorii online.

Cursele de cai au dispărut în România

În România, cursele de cai au reprezentat un deliciu pentru clasa de sus a societății românești. Regii Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea și Mihai, membrii guvernului, căpeteniile militare, burghezia, dar și oamenii de rând erau nelipsiți de la întrecerile găzduite de hipodromul aflat la ieșirea din București spre Ploiești.  În 1950, hipodromul a suferit modificări pentru a face loc Casei Scânteii, iar în 1960 a fost desființat pentru a face loc Compexului Expozițional. Atunci, cortina a fost trasă peste un sport foarte popular în România.

Din anul 1962, în România nu mai există hipodrom de galop, iar cursele de trap au dispărut la începutul anilor ”90. Anul trecut, după 9 ani de pauză, pe hipodromul din Mangalia a fost organizată prima cursă de galop, însă a fost doar una de demonstrație. România și Republica Moldova sunt printre puținele țări din Europa care nu dețin un hipodrom capabil să găzduiască întreceri internaționale. Tony Watkins, fost președinte al Federației Irlandeze de Hipism, a declarat într-o vizită în România că țara noastră are potențial pentru a deveni o forță regională în materie de curse de cai.
Dar absența unui hipodrom omologat pentru cursele internaționale este un mare handicap și pentru crescătorii de cai din România. Valoarea unui cal poate crește numai dacă este înscris în concursuri, unde are posibilitatea să-și etaleze calitățile. Fără aceste întreceri, creșterea cailor în România rămâne doar o pasiune costisitoare.

În urmă cu doi ani s-a discutat despre o investiție de 16 milioane de euro pentru reabilitarea hipodromului de la Ploiești. Aici ar fi trebuit construite un heliport, restaurante, grajduri la standarde internaționale, parcări, loje private și un centru ecvestru. Proiectul a fost suspendat după ce s-a ajuns la un litigiu.

Dar mai poate fi reînviat în România acest sport care generează venituri importante în alte țări? Dr. Ilie Georgescu, fost arbitru internațional de echitație, reprezentant al Jockey Club (club înființat în anul 1875) și unul dintre cei care au lucrat la proiectul hipodromului de la Mangalia spune că este aproape imposibil: „De 52 de ani nu am mai organizat o cursă de galop. Unele meserii adiacente au dispărut. Nu este vorba doar despre construcția unui hipodrom la standarde internaționale. Pe lângă acesta, am avea nevoie de potcovari, curelari, comisari de galop, jochei. Aceste meserii au dispărut în România. De unde îi luăm? Doar dacă am organiza un parteneriat cu o țară precum Franța sau Irlanda. Dar ar fi un proces foarte lung. Noi trebuie să luăm totul de la zero”.

În prezent, responsabilitatea hipodromurilor și conservării raselor prezente pe teritoriul României aparțin celor de la Romsilva. Dr. Georgescu spune că și aici există multă lipsă de interes: „Creșterea, ameliorarea și calificarea cailor din România intră în responsabilitatea lor. Dar hergheliile de la Jegălia, Dor Mărunt și Sâmbăta de Jos sunt pe terminate. Doar la cea de la Rădăuți se mai face ceva. Marii proprietari de cai din România cumpără din Vest”. Rasele de cai prezente pe teritoriul României sunt Shagya Araber, Pursânge Englez, Pursânge Arab, Calul de Sport Românesc, Hutul, Lipițan, Trăpaș, Nonius, Ghidran, Furioso North Star.

La „psiholog”

Multe staruri din Marea Britanie investesc în cai pe care-i înscriu în curse. Printre aceștia se află și Wayne Rooney, atacant la Manchester United. Acesta a investit 126,600 de lire sterline în doi cai, Pippy și Switcharooney, dar i-a retras din curse după ce au câștigat o singură întrecere, din 24 la câte au participat. Rooney nu s-a dat bătut și, la începutul lui 2014, a mai cumpărat un cal, Announcement. Acesta s-a dovedit foarte temperamental și, după ce i-a rupt nasul unui îngrijitor, Rooney a decis să-i angajeze un expert în tratarea unor astfel de comportamente. Gary Witheford și-a câștigat reputația prin modul în care și-a aplicat metodele pe caii cu un comportament periculos. Daily Mail a scris că acesta a fost remunerat de Rooney cu 1.000 de lire sterline pentru fiecare ședință de terapie pe care a susținut-o cu Announcement.

Alți britanici faimoși care au investit în cai sunt foștii fotbaliști Michael Owen, Robbie Fowler, Steve McManaman, managerul lui QPR Harry Redknapp, dar și Sir Alex Ferguson – fost manager al lui Manchester United. Acesta din urmă a devenit la începutul anilor 2000 coproprietarul Rock of Gibraltar, care a câștigat nouă mari curse de profil, plus titlul de Calul European al Anului – ediția 2002. Ulterior, Ferguson l-a dat în judecată pe Sue Magnier, celălalt proprietar, susținând că a avut pierderi de 100 de milioane de lire sterline.
 

350 de euro pe lună costă întreținerea unui cal la o pensiune din România

684 Î.H este anul în care specialiștii susțin că au avut loc primele curse de cai, în Grecia Antică

Cât câștigă un jockeu

Un jockeu câștigă între 50 și 200 de euro pe cursă, la care se adaugă un procent de aproximativ 10% din premiul obținut. Cele mai mari poturi sunt oferit în Dubai, în competiția World Cup. Locul I este recompensat cu 10 milioane de dolari, în timp ce pentru entry fee se acordă un premiu de 100.000 de dolari.
 

Pe aceeași temă
RCS RDS, anunţ colosal! Toţi clienţii Digi trebuie să ştie asta
RCS RDS, anunţ colosal! Toţi clienţii Digi trebuie să ştie asta
Episoade mai puţin cunoscute din istoria românilor: domnitorul mort din cauza drogurilor şi duelurile celebre
Episoade mai puţin cunoscute din istoria românilor: domnitorul mort din cauza drogurilor şi duelurile celebre
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Moruțan și Cicâldău, alături de Messi, Ronaldo și Lewandowski! Topul de ‘popularitate’ în care apar românii
Moruțan și Cicâldău, alături de Messi, Ronaldo și Lewandowski! Topul de ‘popularitate’ în care apar românii
A murit Chelu! Cântăreţul suferea de o boală teribilă
A murit Chelu! Cântăreţul suferea de o boală teribilă
Scumpiri URIAȘE pentru români! A fost făcut anunțul oficial: Majorări de 80%
Scumpiri URIAȘE pentru români! A fost făcut anunțul oficial: Majorări de 80%
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Povestea INCREDIBILĂ a marelui Nicolae Grigorescu, pictorul care a UIMIT o lume întreagă
Povestea INCREDIBILĂ a marelui Nicolae Grigorescu, pictorul care a UIMIT o lume întreagă
Poți să te îmbogățești dacă ești dispus să-ți vinzi propria față pentru a fi „clonată” pe mii de roboți
Poți să te îmbogățești dacă ești dispus să-ți vinzi propria față pentru a fi „clonată” pe mii de roboți
Am aflat! Ce tarif are Carmen Brumă? Câţi lei costă dacă vrei să lucrezi cu iubita lui Mircea Badea
Am aflat! Ce tarif are Carmen Brumă? Câţi lei costă dacă vrei să lucrezi cu iubita lui Mircea Badea
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER! Lovitură totală pentru cei vaccinați cu ambele doze. Au anunțat acum
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER! Lovitură totală pentru cei vaccinați cu ambele doze. Au anunțat acum
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp de 6 luni
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp…
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
A murit după ce în spitalul în care a lucrat 40 de ani ca asistentă i s-ar fi pus diagnosticul greşit.
A murit după ce în spitalul în care a lucrat 40 de ani ca asistentă i s-ar fi pus diagnosticul…
Jocul care îți permite să câștigi monede virtuale pe stradă, disponibil chiar acum!
Jocul care îți permite să câștigi monede virtuale pe stradă, disponibil chiar acum!
Evaluare SUA: Rusia ar putea lansa o invazie a Ucrainei la începutul lui 2022 cu un efectiv de 175.000 de militari
Evaluare SUA: Rusia ar putea lansa o invazie a Ucrainei la începutul lui 2022 cu un efectiv de 175.000 de…
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Dacia Logan a pierdut poziţia de lider absolut al vânzărilor auto din România. Ce model surpriză a detronat-o
Dacia Logan a pierdut poziţia de lider absolut al vânzărilor auto din România. Ce model surpriză a detronat-o
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu respectă noile reguli
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu respectă noile reguli
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a mort!”
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a mort!”
Ce se va întâmpla cu locuința lui Ion Șmecherul, după moartea sa! Celebrul cioban urmează să fie înmormântat
Ce se va întâmpla cu locuința lui Ion Șmecherul, după moartea sa! Celebrul cioban urmează să fie înmormântat
Imaginile pe care le vrea șterse! Cum arăta Daniela Crudu în urmă cu 10 ani
Imaginile pe care le vrea șterse! Cum arăta Daniela Crudu în urmă cu 10 ani
Gesturile care îți DISTRUG transmisia mașinii, indiferent dacă e manuală sau automată
Gesturile care îți DISTRUG transmisia mașinii, indiferent dacă e manuală sau automată
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
×
<