Povestea morţii simbolului lui Dinamo. A simţit Hîldan că i se apropie sfârşitul? "Nu ştiu ce e cu mine, mă simt obosit, greoi. Nu ştiu ce bagă ăştia în noi"

5 oct 2015 37547 afişări Special
Povestea morţii simbolului lui Dinamo. A simţit Hîldan că i se apropie sfârşitul? "Nu ştiu ce e cu mine, mă simt obosit, greoi. Nu ştiu ce bagă ăştia în noi"
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

5 octombrie 2000. Data când Dinamo a pierdut un jucător emblematic, dar a câştigat un simbol pe viaţă. Cătălin Hîldan s-a stins din viaţă la doar 24 de ani, în timpul unei partide amicale jucate la Olteniţa, cu echipa locală. "Câinii" aveau deja 5-0 la pauză, moment în care s-a petrecut un episod ce i-ar fi putut schimba destinul fotbalistului.

La vestiare, Cornel Ţălnar, secundul lui Cornel Dinu, i-a spus lui Hîldan că nu va mai juca în repriza a doua, pentru că nu mai avea sens.”Domnule, dar eu mă simt într-o formă excelentă, vreau să continui şi, dacă voi simţi că voi obosi, o să fac semne să mă schimbaţi”, a spus Cătălin.

Antrenorii ”câinilor” se gândiseră să-l odihnească pe Cătălin, care avusese un sezon extrem de încărcat. Din păcate, Cătălin nu avea să mai apuce să mai facă vreun semn. În minutul 74 al partidei, a dus mâinile la faţă şi s-a prăbuşit pe gazon. Cu ultimele puteri, mijlocaşul a încercat să se ridice şi i-ar fi zis colegului Bogdan Onuţ: “Băi, mor!”. Apoi s-a prăbuşit din nou.

"Am ameţeli, sunt moale, mi-e foarte rău"

Acestea au fost ultimele cuvinte ale lui Cătălin Hîldan, adresate coechipierului său Bogdan Onuţ. După câteva minute inima lui a refuzat să mai bată. Minutul 74 al partidei i-a fost fatal. Scorul era 5-0 în favoarea oaspeţilor, care recuperează o minge şi se lansează în atac. Hîldan pleacă cu mingea din propriul care de 16 metrii, dar nu apucă să facă decât câţiva paşi. Cade în genunchi, pune mâna la faţă, "care începuse să i se învineţească" după cum declara Vali Năstase. Cu câteva secunde înainte, se dusese la Onuţ, caruia îi zisese: "Bogdane, am ameţeli, sunt moale, mi-e foarte rău".

Cauza morţii - Accident vascular cerebral

"Când a ajuns la noi, era fără puls, fără tensiune, vânăt la extremităţi. Pleoapele de la ochi îi erau lărgite la maximum. Acesta este un simptom de suferinţă a creierului. L-am intubat şi i-am administrat oxigen pe sondă. I-am efectuat masaj cardiac extern, apoi l-am supus şocurilor electrice. L-am cuplat la un monitor EKG, pentru a vedea activitatea inimii, insă am constatat o leziune izoelectrică, ceea ce înseamnă absenţa activităţii inimii", a declarat atunci doctorul George Gearavela. Şeful Reanimării Spitalului Municipal Olteniţa a încercat să ofere şi explicaţia morţii lui Cătălin: "După felul cum s-a instalat moartea, brusc şi violent, cred că a fost vorba despre un anevrism cerebral, aşa cum a fost şi cazul petrolistului Tabarcea. E posibil ca, din naştere, Hîldan să fi avut un vas la creier mai subţire, care a cedat în timp. M-a surprins că a fost o moarte atât de violentă, mai ales că nu era nimeni lângă el în clipa în care s-a prăbuşit. Nu am mai putut face nimic".

La ora 17:45 a fost înregistrat decesul. Corpul neînsufleţit al lui Cătălin Hîldan a fost apoi transportat la Institutul de Medicină Legală din Bucureşti, cu Salvarea. Clubul Dinamo pregătise un elicopter să-l trimită la Olteniţa. În spatele maşinii de salvare se afla autocarul alb-roşilor, în care toată lumea era împietrită de durere.

O altă întâmplare teribilă s-a petrecut cu o seară înainte de ziua tragediei, atunci când jucătorii au participat la aniversarea zilei de naştere a lui Vali Năstase, după cum reiese din cartea jurnalistului Ioan Chilom.

”Abia acum îmi dau seama că, în seara aceea, Cătălin a avut o stare specială. Curios că s-a făcut remarcat doar printr-o preferinţă cam ciudată pentru o petrecere, solicitînd orchestrei să cânte o melodie a Ileanei Sărăroiu: ’Dacă moartea nu vrea bani, vrea copii şi oameni mari’. A ascultat-o o dată, a mai cerut s-o audă încă o dată, după care a plecat. Este clar că el se afla pe un teritoriu străin nouă, atunci", a rememorat Adrian Mihalcea, prezent la eveniment, în cartea mai sus amintită.

Ionuţ Chirilă l-a văzut pentru ultima oară în septembrie. Sub bolta de vie dintr-o curte din Brăneşti, pe partea stângă cum te duceai la mare, antrenorul şi jucătorul au avut o discuţie care astăzi sfredeleşte ca un cuţit în inimă. “ Cu o lună…”, Chirilă accentuează şi repetă cuvintele…”o lună!, înainte să moară, am fost la el la Brăneşti, mă duceam des. Mi-a spus. “Domn’ profesor, nu ştiu ce e cu mine. Parcă nu mai trag aşa, nu ştiu ce dracu’ bagă ăştia în noi, mă simt obosit. Mă simt greoi. Parcă merg în frînă, aşa. Înainte de fiecare antrenament, stăm cu nişte perfuzii. Nu ştiu ce bagă ăştia în noi. Mă simt obosit”.  Asta mi-a spus cu o lună înainte”.

Ce este atacul cerebral?

"Atacul cerebral este cu totul neobişnuit la un tânăr de 24 de ani. Nu e totuşi exclus să se fi întâmplat aşa. Asta ar însemna că Hîldan avea un anevrism (n.r o malformaţie a unui vas sanguin, constând în dilatarea acestuia şi slăbirea pereţilor lui), care exista de mai mult timp în organismul său şi care, probabil, era nedetectabil la controalele medicale. Este posibil ca fotbalistul să fi suferit, în acel moment nefericit, un puseu hipertensiv care a rupt anevrismul, provocând accidentul vascular cerebral", declara atunci, unul dintre medicii specialişti al Spitalului Clinic Fundeni, sub protecţia anonimatului.

După constatarea decesului, antrenorul secund al lui Dinamo, Cornel Ţălnar, declara: "Încă de la Bucureşti am vrut să nu-l bag să joace, dar am cedat la insistenţele lui. La pauză am vrut să-l scot, dar mi-a zis: "Lasă-mă, nea Cornele, că mă simt bine!". Suntem blestemaţi".

"Am fost primul care a ajuns la el de pe banca tehnică. Avea buzele vineţi. I-am luat mâinile să le frec şi erau reci. L-am strigat: <<Cătăline, Cătăline!>>, dar nu mi-a răspuns. Avea ochii daţi peste cap, a horcăit, a vrut să se uite la mine de parcă îmi cerea ajutorul. În salvare am văzut că în partea dreaptă a capului, după ureche, era vânăt. Cred că acolo i s-a spart vasul de sânge. Tot în salvare a horcăit ultima dată, după care i-a căzut capul într-o parte. Cred că atunci s-a dus", spunea la acea vreme Gheorghe Niţu, secundul lui Dinamo.

Ultimul control medical, cu doar zece zile înaintea evenimentului nefericit

Ultima vizită medicală la care fusese supus lotul dinamovist, a avut loc cu doar 10 zile înaintea evenimentului nefericit. Pe 26 septembrie, la o clinică particulară, a fost verificată starea de sănătate a ficarui fotbalist, urmărindu-se starea funcţională pe aparate şi organe a fiecărui fotbalist în parte.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.