Poliția cercetează încredințarea directă a meciurilor Euro 2012** de fosta conducere a TVR către DolceSport

Autori: Madalina Cerban - Mediafax, Valentin Nastaila Publicat: 18 Jun. 2012, 19:21 Actualizat: 18 Jun. 2012, 22:33 Special
Poliția cercetează încredințarea directă a meciurilor Euro 2012** de fosta conducere a TVR către DolceSport

Polițiștii de la Serviciul Investigări Fraudelor de la sectorul 1 s-au autosesizat privind modul în care TVR a subcontractat televiziunii Dolce Sport drepturile de transmitere a meciurilor de la Euro 2012, anchetatorii solicitând în acest sens documente, informează surse judiciare.

„Astăzi, 18 iunie 2012, SRTv a fost sesizată de către Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (DGPMB), Poliția Sector 1, Serviciul Investigări Fraude, referitor la faptul că «se efectuează verificări în dosarul penal nr. 8323/P/18.06.2012 cu privire la modul de încredințare directă de către SRTv către DOLCE TV a drepturilor de transmisiune a partidelor Campionatului European de Fotbal – Euro 2012»”, se arată în comunicatul Televiziunii Române.

Contractul la care se face referire a fost încheiat de către fostele foruri de conducere ale televiziunii publice, se precizează în comunicat.

Surse judiciare au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că dosarul este în stadiul actelor premergătoare începerii urmăririi penale, investigația pornind de la autosesizarea polițiștilor Serviciul Investigări Fraudelor, din cadrul Poliției sectorului 1 București, care au înregistrat cazul la Parchetul Judecătoriei sectorului 1 și au .

În funcție de rezultatele investigației, polițiștii urmează să decidă pașii următori, nefiind exclus să-și decline competența către Direcția Națională Anticorupție, dacă se contatată un prejudiciu mare.

Anchetatorii au preluat din mass-media informațiile care conturează eventualitatea comiterii unor fapte de natură penală ce trebuiesc investigate.

Astfel, polițiștii au deschis un dosar de cercetare în acest sens și fac verificări cu privire la modul în care televiziunea națională a încheiat contractul pentru transmiterea meciurilor Euro 2012 iar ulterior a subcontractat aceste transmisiuni și televiziunii Dolce Sport (care aparține Romtelecom).

„Se verifică aspecte legate de sublicențierea de TVR către Dolce Sport a transmiterii meciurilor de fotbal, iar în acest sens s-au ridicat și documente de la TVR, pentru că el este contractantul. S-a ridicat acest contract al TVR”, au arătat sursele citate.

Radu Călin Cristea, directorul general interimar al Televiziunii Române, a anunțat, vineri, 15 iunie, într-o conferință de presă, că televiziunea publică a notificat Romtelecom să nu mai difuzeze meciuri din cadrul Euro 2012, întrucât societatea nu a respectat acordul cadru privind sublicențierea drepturilor de transmisie pe Dolce Sport.

În notificarea transmisă de Societatea Română de Televiziune (SRTv) pe 15 iunie către Romtelecom se spune că acordul cadru privind sublicențierea unor drepturi media de transmisiune televizată încheiat pe 8 noiembrie 2011 nu a fost respectat de Romtelecom.

În mod concret, TVR aducea la cunoștința Romtelecom că termenele de plată prevăzute au fost depășite, nefiind respectate obligațiile asumate de societate. Astfel, suma de 500.000 de euro, plus TVA, scadentă la 15 aprilie 2012, a fost achitată printr-un ordin de plată din 2 mai, scadența fiind depășită cu 17 zile. De asemenea, suma de 550.000 de euro, plus TVA, scadentă la 10 iunie, nu a fost achitată până în momentul emiterii notificării citate.

Radu Călin Cristea a precizat că SRTv are dreptul de a invoca excepția de neexecutare a acordului cadru și de a interzice Romtelecom difuzarea competițiilor sportive ulterioare scadenței neachitate.

Radu Călin Cristea a spus că notificarea transmisă Romtelecom vizează doar Euro 2012, nu și Jocurile Olimpice de la Londra și Campionatul Mondial din 2014, ale căror drepturi de difuzare au fost de asemenea sublicențiate de TVR către Dolce Sport.

Cristea nu a făcut publică valoarea contractului încheiat între TVR și Romtelecom.

De cealaltă parte, Romtelecom a transmis, într-un comunicat remis vineri seară MEDIAFAX, că TVR nu are dreptul legal de a interzice Dolce Sport difuzarea meciurilor din cadrul Euro 2012, precizând că decizia Televiziunii Române de a interzice difuzarea competițiilor este abuzivă. Totuși, Romtelecom și-a arătat disponibilitatea de a renegocia contractul cu televiziunea publică.

„Factura pentru suma de 550.000 euro fără TVA (cu scadență în data de 10 iunie 2012) la care se face referire în notificarea transmisă de TVR nu a fost achitată până în prezent de Romtelecom deoarece factura corectă, aferentă sumei, a parvenit companiei în după-amiaza zilei de astăzi, 15 iunie 2012. Menționăm că, anterior, TVR a trimis către Romtelecom o factură greșită pentru suma sus-menționată. În acest context, Romtelecom a fost nevoită să solicite refacerea facturii, care, în forma ei corectă, a parvenit companiei abia astăzi, după cum am menționat mai sus”, a spus Romtelecom.

În ceea ce privește a doua sumă menționată de TVR, cea în valoare de 500.000 euro, fără TVA, „aceasta a fost achitată de Romtelecom, fără a primi niciun fel de obiecții sau nemulțumiri din partea TVR”, afirmă Romtelecom. Potrivit companiei de telecomunicații, conform contractului, „TVR poate solicita doar penalități de întârziere pentru cele 17 zile”. „Este important de menționat că această sumă reprezenta o plată în avans pentru transmiterea competițiilor din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra, din luna iulie”, a mai spus Romtelecom.

Pe de altă parte, Vlad Enăchescu, directorul general al Dolce Sport, a transmis, vineri, într-o scrisoare deschisă, că TVR a deschis discuția despre un parteneriat pentru Euro 2012, contractul a fost semnat în noiembrie 2011, fiind aprobat de CA-urile celor două instituții, fiind prea important ca să fie semnat de el, soția lui sau Cosmin Cernat.

Vlad Enăchescu s-a referit la faptul că Sorin Burtea a declarat pentru mai multe publicații că șeful Departamentului Sport din TVR, Cosmin Cernat, ar fi numit-o în urmă cu două luni pe fina lui Daniela Enăchescu (soția directorului Dolce Sport, Vlad Enăchescu, n.r.), fără concurs, redactor-șef la transmisiuni, iar ea s-ar fi aflat în contact direct cu Dolce Sport.

„Contractul cu TVR a fost semnat în noiembrie 2011, după un an de negocieri și include și alte competiții de mai mică anvergură. TVR este cea care a deschis discuția despre un parteneriat și tot TVR a publicat pe site-ul instituției, pentru o perioadă de 30 de zile (conform rigorilor EBU – European Broadcasting Union, n.r., pe care dl Burtea Sorin și alții din CA SRTV ar trebui să le cunoască), lista cu evenimentele sportive pe care dorea să le sublicențieze la acel moment. O mențiune foarte importantă pe care doresc să o fac este că, la acea vreme, redactor-șef al Departamentului Sport TVR era Andi Vilara”, a spus Vlad Enăchescu.

„Este cel puțin hilar să își imagineze cineva că un contract de o asemenea importanță poate să fie semnat la nivelul Cernat-Enăchescu. Ambele părți, Televiziunea Română și Dolce Sport, au nevoie de aprobări din partea consiliilor de administrație, comitetului director etc, precum și de analize de business. Aceste aprobări există, iar două instituții de nivelul SRTV și Romtelecom nu puteau încheia «pe genunchi» un asemenea acord. Mai mult decât atât, vă pot spune că modul în care TVR și Dolce Sport au împărțit spre difuzare partidele de la Euro 2012 a fost propus și aprobat de UEFA. Nimeni nu putea sublicenția nimic, fără acordul scris al EBU și UEFA”, a precizat Vlad Enăchescu.

Reacția lui Vlad Enăchescu a venit după ce Cristian Nițulescu, membru în Consiliul de Administrație demis al Televiziunii Române, a declarat pentru ProSport că TVR a cedat o parte din drepturile de difuzare a meciurilor de la Euro 2012 către Dolce Sport pentru o sumă de 3 milioane de euro. „TVR a plătit 9,3 milioane de euro pentru acest Campionat European, deci aproximativ 300.000 de euro pe meci. Cu toate acestea, în primele zile nu transmite meciul cel mai important”, a spus Cristian Nițulescu. Potrivit acestuia, în urma încheierii contractului cu Dolce Sport, cele 12 meciuri care nu vor fi transmise în direct de TVR ar fi trebuit să valoreze, la media plătită, 3,6 milioane de euro. „Cu toate acestea, TVR încasează doar 3 milioane de euro. Mai mult, în acești bani intră și 100 de ore de la Jocurile Olimpice de vară, și meciuri de la Campionatul Mondial din 2014”, a spus Nițulescu.

El a precizat că acest contract de sublicențiere a fost semnat fără ca membrii Consiliului de Administrație al TVR să-l fi văzut. „Doar președintele (fostul președinte al TVR, Alexandru Lăzescu, n.r.) l-a aprobat. Am cerut o anchetă, am trimis către președinte și premier. Din punctul meu de vedere, e o treabă penală. Mi se pare jaf”, a susținut Cristian Nițulescu.

Alexandru Lăzescu – care a fost demis pe 12 iunie de Parlament – a declarat la audierile din Comisiile de Cultură că nu a făcut „cu bucurie” sublicențierea drepturilor de retransmisie a meciurilor pentru Euro 2012 către Dolce Sport. „Am avut discuții cu principalii posibili interesați, până la urmă, oferta a fost aleasă pe considerente strict de interes pentru televiziunea publică”, a spus el.

Televiziunea Română are datorii acumulate – din 2005 până la sfârșitul lui 2011 – către bugetul de stat în valoare de 272.699.000 lei. Din cauza acestor datorii, pe 22 mai, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat în totalitate conturile operaționale ale Televiziunii Române.

În 12 iunie, Consiliul de Administrație al TVR, în frunte cu Alexandru Lăzescu, a fost demis de Parlament, care a respins raportul de activitate al televiziunii pe anul 2011. În funcția de director general interimar al TVR a fost numit Radu Călin Cristea.

Sursa: MEDIAFAX

Autori: Madalina Cerban - Mediafax, Valentin Nastaila Publicat: 18 Jun. 2012, 19:21 Actualizat: 18 Jun. 2012, 22:33 Special
Pe aceeași temă
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un bărbat, prins de polițiști făcând amor cu 3 prostituate, în același timp
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un bărbat, prins de polițiști făcând amor cu 3 prostituate, în același timp
Suedia suspendă plăţile către Pfizer pentru vaccinul anti-COVID-19
Suedia suspendă plăţile către Pfizer pentru vaccinul anti-COVID-19
Haaland, principala tinta a super-puterilor din Europa! Dupa Real si Barca, miliardarii din Anglia au pus ochii pe el
Haaland, principala tinta a super-puterilor din Europa! Dupa Real si Barca, miliardarii din Anglia au pus ochii pe el
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care zdruncină tot ce știai despre căsnicie
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care zdruncină tot ce știai despre căsnicie
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Circ TOTAL! Diana Şoşoacă, dată afară de Mihai Gâdea din platoul emisiunii Sinteza Zilei
Circ TOTAL! Diana Şoşoacă, dată afară de Mihai Gâdea din platoul emisiunii Sinteza Zilei
Cutremur total în Europa! Se închide totul? Anunț major de la Comisia Europeană
Cutremur total în Europa! Se închide totul? Anunț major de la Comisia Europeană
Programările din etapa a doua de vaccinare vor fi amânate. Explicaţiile lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă
Programările din etapa a doua de vaccinare vor fi amânate. Explicaţiile lt. col. medic dr. Valeriu Gheorghiţă
Legătura fabuloasă dintre asasinarea lui Sadoveanu și moartea lui Pian! Acum s-a aflat
Legătura fabuloasă dintre asasinarea lui Sadoveanu și moartea lui Pian! Acum s-a aflat
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui Ceauşescu - FOTO
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui Ceauşescu - FOTO
Incidentul șocant în care a fost implicată echipa Real Madrid. Fanii nu își pot reveni / Declarația lui Zidane
Incidentul șocant în care a fost implicată echipa Real Madrid. Fanii nu își pot reveni / Declarația lui Zidane
Simțea că fiica sa MIROSEA urât, așa că i-a făcut o baie. Mirosul însă NU a dispărut, așa că dus-o la doctor. Este de necrezut ce au putut descoperi aceștia
Simțea că fiica sa MIROSEA urât, așa că i-a făcut o baie. Mirosul însă NU a dispărut, așa că dus-o la doctor. ...
Horoscop miercuri 27 ianuarie. Zodia care va cunoaşte succesul pe toate planurile
Horoscop miercuri 27 ianuarie. Zodia care va cunoaşte succesul pe toate planurile
O nouă pandemie! Anunţul teribil care vine în mijlocul pandemiei de COVID
O nouă pandemie! Anunţul teribil care vine în mijlocul pandemiei de COVID
Gina Pistol, într-o rochie mulată, în luna a șaptea de sarcină. Câte kg s-a îngrășat vedeta
Gina Pistol, într-o rochie mulată, în luna a șaptea de sarcină. Câte kg s-a îngrășat vedeta
Cea mai puternică mașină fabricată în România are un preț de INFARCT la second hand în Germania. Ne frecăm la ochi și acum!
Cea mai puternică mașină fabricată în România are un preț de INFARCT la second hand în Germania. Ne frecăm la ochi ...
NASA a mers pe cea mai nouă insulă, apărută acum trei ani. Este ULUITOR peste ce au dat acolo: „Deocamdată nu avem au o explicaţie”
NASA a mers pe cea mai nouă insulă, apărută acum trei ani. Este ULUITOR peste ce au dat acolo: „Deocamdată nu avem ...
Avertismentul Apple pentru toţi posesorii de iPhone
Avertismentul Apple pentru toţi posesorii de iPhone
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
A fost provocată de un bărbat la un „maraton” de sex. Au mers la hotel, iar după a ŞAPTEA rundă femeia a chemat, șocată, poliţia
A fost provocată de un bărbat la un „maraton” de sex. Au mers la hotel, iar după a ŞAPTEA rundă femeia a chemat, ...
Poze +18! Și-au lăsat inhibițiile acasă și s-au ”jucat” dezbrăcate
Poze +18! Și-au lăsat inhibițiile acasă și s-au ”jucat” dezbrăcate
Mașinile lui Alexei Navalnîi i-au stârnit râsul lui Vladimir PUTIN - VIDEO
Mașinile lui Alexei Navalnîi i-au stârnit râsul lui Vladimir PUTIN - VIDEO
FOTO. Antonia a pozat într-un costum de baie, dar fanii au distrus-o pentru că e prea vulgară: `Prea exagerată`
FOTO. Antonia a pozat într-un costum de baie, dar fanii au distrus-o pentru că e prea vulgară: `Prea exagerată`
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
FOTO. Anamaria Prodan, în costum de baie! Aparițiile ei spectaculoase sunt de nota zece
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!