Petiție on-line și strângeri de semnături pentru grațierea lui Gică Popescu. În ce condiții îi poate semna președintele Băsescu eventuala cerere

Petiție on-line și strângeri de semnături pentru grațierea lui Gică Popescu. În ce condiții îi poate semna președintele Băsescu eventuala cerere
  • Publicat:
  • Actualizat:

Un senator UNPR buzoian a inițiat o petiție on-line pentru grațierea fostului fotbalist Gheorghe Popescu, acțiuni similare, de strângere de semnături, fiind inițiate și de un consilier local brașovean, dar și de președintele de la Dunărea Calafat, primul club la care a jucat Popescu.

Senatorul buzoian Constantin Popa susține, joi, într-un comunicat de presă, că în România s-a ajuns „să se terfelească simbolurile naționale”, iar justiția „să ignore marea infracționalitate”.

Popa a adăugat că românii „îi sunt datori” lui Gică Popescu pentru toate realizările sale sportive, motiv pentru care a inițiat o petiție on-line pentru grațierea fostului fotbalist.

„Într-o țară în care realitatea ne demonstrează că justiția, în multe situații, ignoră marea infracționalitate și alege să facă dreptate la televizor, drept palidă justificare la neintrarea în Spațiul Shengen, ajungem să terfelim până și simbolurile naționale. Este și cazul gloriei fotbalului românesc, Gică Popescu, căruia acum îi suntem datori, pentru toate bucuriile aduse de-a lungul carierei sale remarcabile, să-i demonstrăm solidaritate”, se arată în comunicatul remis de parlamentarul buzoian.

Popa a mai spus că este nedrept ca un fost fotbalist ca Popescu să fie condamnat „în rând cu criminalii și cu volatorii, mai ales că prejudiciul a fost recuperat”.

„Este un gest pe care îl fac din toată inima. Toți greșim la un moment dat. Important este să punem în balanță tot binele adus de acest om excepțional, de câte ori ne-a făcut mândri că suntem români. Există și alte variante prin care să plătească pentru greșeala sancționată de justiție, prejudiciul a fost recuperat și nu este drept să fie închis, în rând cu criminali și violatori. Fac un apel la toți românii să ni se alăture, să semneze petiția, astfel încât Gică Popescu să fie grațiat”, a declarat Constantin Popa, senator UNPR Buzău.

Pe de altă parte, Gicu Balaci, președintele Clubului de Fotbal Dunărea Calafat, prima echipă unde a jucat Gică Popescu, vrea să strângă semnături pentru grațierea lui Gică Popescu.

„Nu mă așteptam, suntem șocați de decizie, pentru noi, pentru fotbalul românesc, este o lovitură foarte grea. Gică Popescu a fost ambasadorul fotbalului românesc peste tot în lume, în Olanda, în Spania, în Turcia, pe unde a jucat, România a avut foarte mult de câștigat. Să ajungi într-o asemnea situație…brand-ul României a fost Gică Popescu, asta a fost justiția? Copiii spun: «Tată, vreau să mă fac și eu fotbalist!» Întrebarea era: «Ca cine?», «Ca Gică Popescu», acum ce le răspund? Aș dori să fac un apel la toți marii sportivi, la generația de aur, la toți sportivii de acum, să facem un front comun, să reușim să strângem semnături, să rugăm președintele țării să îl grațieze pe Gică Popescu. Ar fi un lucru extraordinar de mare, în folosul fotbalului românesc”, a declarat Gicu Balaci.

Tatăl lui Gică Popescu nu a comentat decizia instanței, spunând însă că este „supărat”.

„Nu vorbesc de justiție. Dacă așa a hotărât, așa a rămas. Eu nu judec, că nu mă pricep. Probabil că așa este. Suntem supărați, că nu ne așteptam la așa mărțișor în luna martie. Vă dați seama cât a muncit el peste hotare să își facă un nume și acuma l-a pierdut”, a declarat Costică Popescu, tatăl fostului internațional.

Acesta nu a comentat nici intenția președintelului Clubului de Fotbal Dunărea Calafat de a strânge semnături pentru grațierea lui Gică Popescu.

„Treaba lor ce vor să facă. Eu nu am mandat de la Gică să îmi dau cu părerea, până nu discut cu el, nu pot să zic nimic. Eu i-am spus să fie tare, că nu se termină pământul cu el. Poate să mai facă multe în fotbal, după ce iese. Tot în fotbal îi va fi locul, are Școala de Fotbal la Craiova””, a declarat Costică Popescu.

Și un consilier local din municipiul Brașov și președinte al secției de handbal a clubului Corona Brașov, Vasile Kraila, a declarat, joi, că va începe o acțiune de strângere de semnături pentru grațierea lui Gică Popescu, pe care le va trimite președintelui Traian Băsescu, împreună cu o cerere de eliberare.

„În primul rând vreau să se înțeleagă că fac această acțiune în calitate de simplu cetățean al acestei țări, și nu ca președinte al secției de handbal de la Corona sau din postura de consilier local. Ce i se întâmplă acum lui Gică Popescu este îngrozitor. Îl cunosc personal și știu foarte bine ce fel de om este, iar asta face să nu pot sta cu mâinile în sân și să știu că este la închisoare. Voi face o acțiune prin toate cartiere Brașovului, prin care voi strânge semnături pe care să le trimit apoi la președinție. Cred în clemența președintelui Traian Băsescu și am mare încredere că pentru acest om se poate face ceva. A făcut o greșeală, singura din viața lui, pe care a și recunoscut-o, și nu cred că merită ce i se întâmplă. Sunt atâția alții care bântuie prin țara asta liberi, după acțiuni mult mai grave…”, a spus Vasile Kraila.

El a adăugat că este convins că dacă nu era condamnat la închisoare, Gică Popescu era, în acest moment, noul președinte al Federației Române de Fotbal. „Merita cu prisosință să fie noul președinte al Federației Române de Fotbal, și probabil că asta se întâmpla dacă nu era închis. Nu vreau să se înțeleagă că am ceva cu noul președinte, este un tânăr căruia îi doresc să facă numai lucruri bune pentru fotbal, dar acum mă interesează doar ca Gică Popescu să fie eliberat”, a spus Vasile Kraila.

Curtea de Apel București i-a condamnat definitiv, marți, la închisoare cu executare pe toți cei opt oameni de fotbal judecați în dosarul transferurilor.

Astfel, fostul acționarul majoritar al FC Rapid, George Copos, a primit trei ani și opt luni, managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica – trei ani și șase luni, fostul acționar al FC Dinamo, Cristian Borcea, și fostul impresar Ioan Becali – câte șase ani și patru luni, impresarul Victor Becali – patru ani și opt luni, fostul președintele al clubului Gloria Bistrița, Jean Pădureanu – trei ani și patru luni, fostul fotbalist Gheorghe Popescu, candidat la șefia Federației Române de Fotbal – trei ani, o lună și zece zile, iar fostul acționar al FC Dinamo și U Craiova, Gigi Nețoiu – trei ani și patru luni de închisoare cu executare.

Potrivit Legii 546/2002, grațierea este măsura de clemență ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanță ori în comutarea acesteia în una mai ușoară.

Grațierea individuală se acordă la cerere sau din oficiu, după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

Cererea de grațiere individuală se adresează președintelui și poate fi făcută de persoana condamnată, apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia sau de soțul persoanei condamnate, ascendenții, descendenții, frații, surorile ori copiii acestora, precum și de aceleași rude ale soțului persoanei condamnate.

În vederea exercitării prerogativei de grațiere, președintele poate solicita avize consultative de la Ministerul Justiției, care este obligat să le înainteze în termen de 30 de zile de la data solicitării. De asemenea, atunci când consideră necesar, Președintele României poate solicita informații organelor administrației publice locale, conducătorului locului de detenție, organelor judecătorești și ale parchetelor, organelor de poliție și altor instituții publice, precum și comandantului unității, pentru condamnații militari.

Mediafax

Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Soţia lui Ciprian Marica a avut cea mai provocatoare apariţie! Imaginile incendiare cu partenera de viaţă a milionarului român
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
România demolează Austria. Anunțul a venit chiar azi, 19 aprilie: Greu, dar am obținut
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen