OFICIAL: Toate echipele românești, inclusiv naționala, pot fi EXCLUSE din competițiile internaționale!** Comunicatul trimis de FIFA pe adresa FRF

 OFICIAL: Toate echipele românești, inclusiv naționala, pot fi EXCLUSE din competițiile internaționale!** Comunicatul trimis de FIFA pe adresa FRF
  • Publicat:
  • Actualizat:

FRF este presată de FIFA. Federația lui Sandu a primit în această dimineață o înștiințare oficială din partea forului condus de Blatter, prin care acesta din urmă avertizează FRF în legătură cu procesele pe care Adrian Mititelu și Universitatea Craiova le-au câștigat în instanțele civile.

Toate echipele românești care evoluează în cupele europene, dar și naționala României, pot fi excluse din competițiile internaționale, dacă nu vor fi respectate și puse în aplicare doar deciziile luate conform regulamentelor sportive de comisiile sportive și de TAS. Altfel spus, în măsura în care Federația Română de Fotbal va respecta deciziile luate de Curtea de Apel, se poate produce un adevărat cutremur în fotbalul românesc: FIFA va tăia în carne vie.


UPDATE 16:45 FRF a publicat pe site-ul oficial un extras din corespondența adresată Federației Române de către Secretarul General Adjunct al FIFA, cu privire la sancțiunile ce pot fi aplicate ca urmare a nerespectării Statutului FIFA.

Stimate domn,

Vă mulțumim pentru corespondența menționată mai sus și confirmăm primirea acesteia în format pe hârtie în data de 2 iulie 2012. De asemenea, dorim să vă informăm cu privire la faptul că am analizat cu atenție informațiile cuprinse în aceasta.

În acest sens, dorim să facem referire la corespondența noastră anterioară din data de 16 septembrie și 4 noiembrie 2011, prin care ne-am exprimat poziția cu privire la obligațiile care îi revin unei asociații fotbalistice afiliate la FIFA, conform Statutului FIFA. Cu toate acestea, am dori să reiterăm în primul rând că, așa cum am arătat în corespondența noastră menționată mai sus, apelarea la instanțele de drept comun este interzisă, în afară de cazul în care acest lucru este prevăzut în mod specific în regulamentul FIFA (cf. art. 64 alin. 2 din Statutul FIFA). În acest sens, art. 64 alin. 3 din Statutul FIFA prevede că fiecare asociație membră trebuie să introducă în statutul sau regulamentul său o clauză care să stipuleze că este interzisă înaintarea către instanțele de drept comun a litigiilor din cadrul asociației sau a litigiilor implicând ligile, membrii ligilor, cluburile, membrii cluburilor, jucătorii, oficialii și oficialii altor asociații. În locul apelării la instanțele de drept comun, se va prevedea posibilitatea arbitrajului, litigiile de acest gen trebuind să fie înaintate unui tribunal de arbitraj independent, legal constituit, recunoscut prin regulamentul asociației sau confederației membre respective sau Tribunalului Arbitral al Sportului (cf. art. 64 alin. 3 din Statutul FIFA). Fără a intra în contradicție cu cele de mai sus, am dori să subliniem încă o dată faptul că apelarea la instanțele de drept comun nu este interzisă în cazul în care regulamentul FIFA prevede în mod expres acest lucru sau prevede înaintarea anumitor litigii către instanțele de drept comun

…………………………………………………………………………………….

În plus, fiecare asociație membră va asigura implementarea celor de mai sus la nivelul asociației membre, dacă este necesar prin introducerea unei obligații către membrii săi (cf. Statutului FIFA, art. 64 alin. 3, subalin. 2, prima frază). În acest context, dorim să subliniem că în Statutul FIFA, la art. 64 alin. 3, subalin. 2, la final, se stipulează faptul că fiecare asociație membră va aplica sancțiuni oricărei părți care nu respectă această obligație și se va asigura că orice apel împotriva acestor sancțiuni va fi înaintat spre arbitraj și nu către instanțele de drept comun.

În plus, în ceea ce privește posibilele sancțiuni aplicate Federației Române de Fotbal în cazul nerespectării prevederilor statutare susmenționate, având în vedere corespondența noastră din 16 septembrie și 4 noiembrie 2001, facem trimitere la art. 66 din Statutul FIFA, conform căruia încălcarea prevederilor Statutului FIFA va fi pedepsită conform Codului disciplinar al FIFA. Din punctul nostru de vedere, credem că această trimitere este suficientă, având în vedere că o enumerare a tuturor sancțiunilor posibile menționate la art. 10-12 din Codul disciplinar al FIFA este inutilă. De asemenea, dorim să reliefăm faptul că încălcarea obligațiilor ce îi revin de către o asociație membră poate atrage aplicarea de sancțiuni, cum ar fi suspendarea sau excluderea respectivei asociații membre (art. 14 și art. 15 din Statutul FIFA).

…………………………………………………………………………

Cu toate acestea, în măsura în care legislația română nu pune la îndoială jurisdicția unui tribunal arbitral la nivel național, respectiv jurisdicția Tribunalului Arbitral al Sportului, FRF are dreptul și obligația – conform celor menționate mai sus, de a impune jurisdicția unui tribunal arbitral național sau a Tribunalului Arbitral al Sportului, ca ultimă instanță și de a interzice recurgerea la instanțele de drept comun. În cazul în care FRF nu își respectă obligațiile ce îi revin ca membru FIFA, se poate considera că FRF încalcă Statutul FIFA.

………………………………………………………………………………………….

Cu stimă,

FEDERATION INTERNATIONALE

DE FOOTBALL ASSOCIATION

Markus Kattner”


Curtea de Apel a decis pe 25 iunie că Universitatea a fost dezafiliată ilegal, iar pe 10 iulie aceeași instanță a admis nelegalitatea regulamentelor fotbalistice invocată de Universitatea Craiova, declarând nelegal și neconstituțional articolul 36.17 din Regulamentul privind statutul și transferul jucătorului de fotbal.

„Deciziile Comisiei de Recurs a FRF/LPF sunt definitive și executorii și pot fi atacate la Tribunalul Arbitral al Sportului în condițiile arătate de statutul FRF”, se specifică în articolul 36,17. Sentința Curții de Apel București este definitivă, putând fi atacată cu recurs la ICCJ.

FRF și FIFA, mat în justiție

Cluburile pot merge în instanțele civile, fără să mai ajungă la TAS, iar FIFA ar putea penaliza fotbalul românesc

Mititelu a depus zeci de dosare la instanțele civile din București. Una dintre cauze a fost soluționată săptămâna trecută la Curtea de Apel (fond) și poate avea efecte nebănuite. Universitatea a cerut instanței să se pronunțe asupra nelegalității a nu mai puțin de 15 aliniate din Regulamentul privind Statutul și Transferul Jucătorului (RSTJF) și Regulamentul privind Statutul Antrenorului. Dintre toate, judecătorii au reținut doar unul: art. 36, alineatul 17 din RSTJF, care obligă cluburile să recunoască Tribunalul de Arbitraj de la Lausanne ca instanță supremă în litigiile sportive, a fost declarat nelegal. Decizia poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte. Acest alineat a stat la baza excluderii „Științei” în urmă cu un an.

„Este o decizie care face rău fotbalului. Această prevedere a fost impusă de FIFA. Va trebui să înștiințăm forul mondial, nu știu ce se poate întâmpla”, declară juristul FRF, Adrian Stângaciu. Dacă această hotărâre devine irevocabilă, FRF s-ar putea trezi într-o poziție de conflict cu FIFA.

„Foarte bine că Mititelu s-a dus unde s-a dus. Noi am judecat după regulile FIFA! Dacă tribunalul a decis că Mititelu are dreptate, noi trebuie să dăm în jduecată FIFA! Înseamnă că judecăm după niște legi proaste, nu? Am pierdut pe baza legilor FIFA! Dacă se va ajunge la așa ceva, putem fi excluși din toate competițiile!, recunoștea Dragomir, ieri.

Rămâi pe www.prosport.ro pentru amănunte

Tags:
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită cu lingura
Mama studentei ucise în Timișoara a cedat când și-a văzut fiica în sicriu: „Este ținută doar pe perfuzii și hrănită…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și pe mine!
Se jucau
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după încăierarea din sala de clasă
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă simt vinovat!
La 78 de ani, Cristian Gațu se iubește cu menajera familiei! Divorțează după 53 de ani de căsnicie: Nu mă…
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care s-a gândit familia
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Atleta Viorica Viscopoleanu şi gimnastul Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
SUV-ul ce bate Hyundai Tucson și Kia Sportage. Preț tentant în România - VIDEO
SUV-ul ce bate Hyundai Tucson și Kia Sportage. Preț tentant în România - VIDEO
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură îngrijise, de fapt
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a ajuns la veterinar. Ce creatură…