OFICIAL | Chiajna nu mai poate legitima extracomunitari trei ani! Efectul anchetei ProSport: Inspectoratul pentru Imigrări a sancționat clubul pentru că a folosit ilegal 3 jucători în 5 meciuri de Liga 1 și Cupa Ligii

Redactor:
Matei Udrea
OFICIAL | Chiajna nu mai poate legitima extracomunitari trei ani! Efectul anchetei ProSport: Inspectoratul pentru Imigrări a sancționat clubul pentru că a folosit ilegal 3 jucători în 5 meciuri de Liga 1 și Cupa Ligii
  • Publicat:
  • Actualizat:

Negate vehement de Concordia și acoperite complice de LPF, ilegalitățile de la legitimarea jucătorilor extracomunitari Milevski, Odibe și Niasse, date în vileag de ProSport săptămâna trecută, au fost sancționate de Inspectoratul pentru Imigrări Ilfov. Polițiștii de la Imigrări au descins la Concordia Chiajna și au sancționat contravențional clubul. Legea menționează că societățile sancționate pentru că folosesc cetățeni extracomunitari fără permis de muncă nu mai primesc, timp de trei ani, avize favorabile pentru astfel de angajări.

Informațiile ProSport au fost confirmate de Marius Mali, șeful Inspectoratului pentru Imigrări Ilfov: „Ce pot să vă spun e că noi am făcut un control acolo (n.r. – la Concordia Chiajna) și am aplicat o sancțiune contravențională. Această sancțiune se referă la faptul că au încadrat fără aviz de angajare niște străini. Ca o consecință, în momentul în care un angajator sancționat pentru motivul ăsta solicită un nou aviz de angajare, sancțiunea asta constituie un motiv de respingere a cererilor timp de trei ani”.

În acest moment, Concordia are în lot doi fotbaliști comunitari (care, conform legii, nu au statut de străini) – Patrick Feussi (Italia) și Bruno Madeira (Portugalia) – și niciunul din afara Uniunii Europene.

Din 2014 și până în prezent, 58 de jucători extracomunitari n-au primit aviz de muncă în România. O parte dintre ei au jucat însă în campionat

Treptat, punct cu punct, se risipesc toate argumentele invocate public atât de conducerea Concordiei Chiajna, cât și de cea a Ligii Profesioniste de Fotbal în sprijinul ideii că echipele de fotbal pot legitima jucători fără aviz de muncă de la Inspectoratul pentru Imigrări. Atât Justin Ștefan, secretarul general al LPF, cât și Cristian Tănase, președintele Concordiei, au afirmat, după ce ProSport a publicat documente care atestau că Liga a legitimat și lăsat să joace ilegal fotbaliști extracomunitari, că totul a fost în regulă. Regulamentul FRF (care trebuie să se supună legilor țării) a fost modificat în 2010 astfel încât să permită cluburilor angajarea fotbaliștilor pe baza contractului și a bonului de ordine care atesta că s-a depus la Imigrări dosarul pentru obținerea avizului de muncă în România.


Acesta este bonulețul de ordine primit de la Imigrări cu care Concordia l-a legitimat pe Milevski la LPF

Regulamentul era din start fără valoare, pentru că nu se poate întocmi contract de muncă până când nu se obține mai întâi, de la Imigrări, avizul de muncă. Dar cluburile au fentat regulamentul cu complicitatea LPF și a FRF, care închideau ochii și acceptau bonulețul de ordine de la Imigrări împreună cu ciornele unor contracte nule, fără nicio valoare juridică – simplă maculatură.


Aceasta este hărtia fără valoare, neînregistrată și nevalidată la Forțele de Muncă, pe care LPF a acceptat-o drept „contract de muncă” în cazul lui Milevski pe 25 februarie


Acesta este contractul real al lui Milevski, depus de Concordia la Forțele de Muncă și păstrat în arhiva clubului. Hârtia de la LPF e doar maculatură

 

„Totul e în regulă pentru că obținerea avizului de muncă de la Inspectoratul pentru Imigrări e o simplă formalitate”, au pretins oficialii de la LPF și Concordia după ce ProSport a publicat documente care arătau că Odibe, Milevski și Niasse au jucat ilegal în Liga 1.

Precizările trimise de autoritățile statului, la solicitarea ProSport, relevă însă cu totul altceva: peste 20% din cereri se resping! Inspectoratul General pentru Imigrări a eliberat cetățenilor străini, fotbaliști profesioniști un număr de 191 avize/autorizații de muncă din 2014 și până în prezent. De asemenea, în aceeași perioadă au fost respinse 58 de cereri de acordare a avizelor/autorizațiilor de muncă, iar în prezent 3 cereri se află în curs de soluționare”, ne-a transmis oficiul de presă al Inspectoratului pentru Imigrări.

Conducerea LPF trebuie să explice cum au fost lăsați să joace în Liga 1 sute de fotbaliști fără contract și fără asigurări medicale

În acest context, devine evident că nici vorbă nu poate fi de o simplă formalitate. 23,3% din cereri au fost respinse din 2014 și până azi, ceea ce generează suspiciunea că alte zeci de jucători, de la diverse cluburi, au intrat pe teren în ultimii doi ani fără să aibă permis de muncă. Și mai grav, se poate bănui că alte zeci au jucat 2-3 meciuri și au plecat după ce Imigrările au respins cererile pentru aviz de muncă!

LPF și FRF trebuie să dea socoteală acum pentru încălcarea sistematică și deliberată a legilor României și Uniunii Europene. Gino Iorgulescu și Justin Ștefan s-au ascuns în spatele regulamentelor -nule de drept pentru că nu respectă legile României, care prevalează în fața diverselor reglementări interne ale diverselor asociații și firme -, însă acum se impune să explice cum au fost plătiți niște jucători pe care i-au lăsat să joace fără contract de muncă, dar și cum s-au plătit impozitele și cum li s-au făcut acestor fotbaliști asigurări medicale, dacă ei intrau pe teren fără forme legale.

Mecanismul ilegal folosit de cluburi, LPF și FRF

ProSport a scris, săptămâna trecută, despre mecanismul prin care cluburile, cu acordul și acoperirea FRF și LPF, au încălcat legile României ani în șir folosindu-se de fotbaliști fără forme legale de muncă.

Mecanismul este următorul: clubul depune la Imigrări dosarul prin care se solicită avizul de muncă pentru fotbalistul extracomunitar dorit. Cu bonul de ordine primit (care nu are nicio valoare juridică) și cu un contract de muncă fictiv se merge apoi la LPF sau FRF. Funcționarii închid ochii, prefăcându-se că nu observă că așa-zisul contract este incomplet, n-are nicio ștampilă și nu e avizat de Inspectoratul de Muncă, și legitimează jucătorul. Fotbalistul intră pe teren, joacă 3-4 săptămâni, uneori chiar câte cinci meciuri oficiale (cazurile Milevski și Odibe). După acest interval, vine răspunsul de la Inspectoratul pentru Imigrări.


Avizul lui Odibe a sosit pe 22 martie. Fotbalistul jucase deja ilegal cinci meciuri în competițiile organizate de LPF


Avizul lui Milevski a sosit pe 22 martie. Ucraineanul jucase deja cinci meciuri și dăduse trei goluri până la acea oră, deși nu avea contract legal


Avizul lui Niasse a venit pe 22 martie. Senegalezul jucase până atunci trei meciuri și încasase un cartonaș roșu

 

Dacă e favorabil și se obține avizul, clubul și jucătorul semnează un alt contract – cel real -, care e depus în arhiva, e înregistrat la Inspectoratul de Muncă etc.

Dacă răspunsul de la Imigrări e negativ, fotbalistul pleacă din România după ce a muncit și a fost plătit o lună fără forme legale.

Cazul concret prezentat de ProSport este al fotbaliștilor Milevski (Ucraina), Odibe (Nigeria) și Niasse (Senegal). Concordia a depus la Imigrări cererea pentru avizul de muncă pe data de 25 februarie. Cu bonulețul de ordine primit și cu niște contracte fictive, datate 12 și 24 februarie, clubul a mers la Ligă – unde funcționarii au trecut cu vederea că actele nu sunt completate și nici ștampilate – și a legitimat cei trei jucători.
În intervalul 28 februarie – 19 martie, deși nu aveau aviz de muncă și nici contracte legale, Milevski și Odibe au jucat cu Voluntari, ACS Timișoara, Craiova, Botoșani (în Liga 1) și Dinamo (în semifinalele Cupei Ligii). Niasse a jucat cu Timișoara, Craiova (în campionat) și Dinamo (în Cupa Ligii).


Contractul real al lui Odibe e încheiat pe 22 martie, la peste trei săptămâni după ce debutase în Liga 1


Contractul lui Niasse cu Concordia e datat 30 martie. Senegalezul debutase pe 7 martie. LPF și Chiajna trebuie să spună cum a fost plătit jucătorul în acest timp și dacă a jucat cu asigurare medicală, ținând cont că nu avea contract

Apoi, pe 22 martie, au venit și avizele de muncă pentru cei trei. Acestora li s-a făcut încă un rând de contracte, de data asta legale, purtând data de 23 martie (Odibe) și 30 martie (Niasse și Milevski). Abia aceste documente au fost depuse la resurse umane în club și la Inspectoratul Teritorial de Muncă. În intervalul 12 februarie – 30 martie, cei trei fotbaliști au jucat în Liga 1 și au fost plătiți fără forme legale (asta, dacă nu cumva au acceptat să joace gratis, din dragoste pentru culorile Concordiei). Despre asigurări medicale nici nu poate fi vorba.

ână în acest moment, LPF nu numai că nu s-a sesizat (deși Inspectoratul Teritorial de Muncă și Inspectoratul pentru Imigrări au reacționat imediat), dar chiar a încercat să acopere ilegalitățile. Dacă Răzvan Burleanu, șeful FRF, s-a arătat surprins și a sugerat că va remedia anomalia din regulament, în schimb Gino Iorgulescu a fost agresiv, a pretins că ProSport dezinformează și a negat că ar fi vorba de vreo neregulă.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din…
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele