Noul Rapid, club privat pe milioane din bani publici. Stadionul Sportul, unde joacă echipa lui Pancu, a fost renovat de ADP Sectorul 1 deşi e în Sectorul 6. Primăria Sectorului 1 ia baza Coresi, unde se antrenează "vişiniii", şi le va pune la dispoziţie Pro Rapid

10 apr 2019 10904 afişări Special
Noul Rapid, club privat pe milioane din bani publici. Stadionul Sportul, unde joacă echipa lui Pancu, a fost renovat de ADP Sectorul 1 deşi e în Sectorul 6. Primăria Sectorului 1 ia baza Coresi, unde se antrenează "vişiniii", şi le va pune la dispoziţie Pro Rapid
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

Locuitorii Sectorului 1 din Bucureşti rămân – chiar dacă indirect – principalii investitori la „noul Rapid“, chiar dacă primarul Daniel Tudorache continuă să anunţe, pe bandă rulantă, acţionari prezenţi şi viitori la gruparea „vişinie“. E vorba de milioane de euro băgate de autorităţile publice în infrastructura destinată echipei care, în acte, aparţine unor persoane private.

Amplele lucrări de renovare executate în această primăvară la stadionul Sportul, unde joacă FC Rapid 1923 partidele de acasă în Liga 3, au fost executate de Administraţia Domeniului Public Sectorul 1, deşi baza sportivă aparţine administrativ de Sectorul 6, iar administrator este Institutul de Arhitectură.


ProSport a încercat să afle detaliile acestei operaţiuni – cât a costat bugetul Sectorului 1 renovarea stadionului, în baza cărui act normativ s-au făcut lucrările, cine le-a solicitat, cine le-a aprobat –, dar ADP Sectorul 1 nu a trimis încă un răspuns deşi au trecut două săptămâni de la solicitare.

"Acţiunea ADP Sectorul 1 pe Sportul nu a fost aprobată de Consiliul Local, nu are justificare şi acoperire legală. Sunt angajate resursele sectorului pentru un club de fotbal fără legătură cu noi“

În lipsa unei reacţii din partea directorului ADP, Alin Vieru, sau a primarului Daniel Tudorache, am căutat informaţii suplimentare la consilierii locali, cei care ar trebui să supervizeze cheltuielile angajate de edili în numele locuitorilor. „Acţiunea făcută de ADP Sectorul 1 pe stadionul Sportul nu a fost aprobată de Consiliul Local şi nu are absolut nicio justificare şi acoperire legală. Baza sportivă nu este în administrarea primăriei şi, mai mult decât atât, nici măcar nu face parte din Sectorul 1. Am aflat cu stupoare că sunt angajate resursele pentru o astfel de acţiune care serveşte un club de fotbal care, în acte, n-are nicio legătură cu noi“, a reclamat, pentru ProSport, Oliver Păiuşi, consilier local din partea USR în Sectorul 1.
Acesta a adăugat că directorul ADP Sectorul 1 a refuzat să ofere informaţii chiar şi atunci când a fost întrebat de reprezentanţii legali ai cetăţenilor, consilierii locali: „Se petrec aici nişte abuzuri cum nu vă puteţi închipui. Totul, pe banii publici, pe banii oamenilor. Primarul şi directorii din primărie se comportă de parcă ar fi stat în stat şi patroni peste Sectorul 1, ca şi cum ar fi venit ei cu bugetul public de acasă. I-am solicitat directorului ADP Sectorul 1 oficial, în Consiliul Local, să ne spună în ce bază legală a folosit angajaţii instituţiei pentru a renova baza Sportul. Nu ne-a răspuns în niciun fel“.

Oliver Păiuşi a declarat pentru ProSport că este exclus ca lucrarea să fi fost plătită de altcineva: „ADP Sectorul 1 nu este o societate comercială care poate fi angajată de cineva, contracost, să execute servicii. ADP are suficientă treabă în Sectorul 1 – treabă de care oricum nu se achită – ca să mai facă şi acte de caritate pentru diverse echipe de fotbal“.


ADP Sectorul 1 are o eficienţă foarte limitată din cauza supraîncărcării schemei de personal cu şefi şi a lipsei muncitorilor, a explicat consilierul local Oliver Păiuşi pentru ProSport. Aceste resurse restrânse au fost direcţionate ilegal către un obiectiv care aparţine administrativ unui alt sector, iar cheltuielile de la bugetul public făcute de ADP Sector 1 în folosul FC Rapid 1923 nu pot fi justificate legal, adaugă acelaşi consilier USR. Sursa foto: FC Rapid 1923


„Primăria Sectorului 1 nu a intrat şi nu va intra în acţionariatul clubului Rapid. Noi oricum nu am folosit până acum vreun leu din banii publici în activitatea echipei Rapid. Dar noi avem alte posibilităţi de a sprijini clubul“

Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, pentru Agerpres


O altă cheltuială angajată de primarul Daniel Tudorache în folosul echipei private SC FC Rapid 1923 SA este cumpărarea, pentru 2,1 milioane de euro, a bazei sportive Coresi. Primarul i-a convins pe consilierii locali să aprobe această cheltuială, beneficiarul principal fiind tot liderul Seriei a II-a din Liga 3. FC Rapid 1923 are contract de închiriere a bazei care va fi achiziţionată de autorităţile publice, renovată şi modernizată şi, apoi, pusă la dispoziţia echipei pentru suma de 5.000 de euro pe lună. „Zona este absolut improprie pentru copiii din Sectorul 1. Cine se duce până acolo? Cum ajung copiii? E un autobuz care circulă din an în Paşti. De ce se face investiţia asta de milioane de euro? Pentru cine? Pe urmă trebuie renovată baza. Alţi bani cheltuiţi fără nicio utilitate pentru locuitorii sectorului“, a comentat Oliver Păiuşi oportunitatea iniţiativei primarului.

Într-un interviu acordat Agerpres acum câteva zile, Daniel Tudorache a promis că, până în iunie, se va rezolva şi problema bazei Pro Rapid. Complexul va trece, prin Hotărâre de Guvern, de la Ministerul Finanţelor la Primăria Capitalei, care o va ceda, la rândul său, Primăriei Sectorului 1. Primăria va investi masiv din bani publici pentru a renova baza, apoi o va da spre folosinţă echipei private FC Rapid 1923. „Eu sper din săptămână în săptămână să intre în şedinţa de Guvern. Am promisiuni de la Teodorovici (n.r. – ministrul de finanţe). Am înţeles că toate aprobările sunt obţinute de către cei de la Ministerul Finanţelor, care sunt promotorii acestei Hotărâri de Guvern. Acum, Pro Rapid ţine de Ministerul de Finanţe, iar baza trebuie să treacă la Primăria Capitalei, singurul administrator al Bucureştiului. Am vorbit deja cu primarul general şi imediat cum baza ajunge acolo, va trece la Sectorul 1 printr-o hotărâre a Consiliului General. Eu am fost la Pro Rapid, am văzut care e situaţia, dar nu putem începe lucrările de amenajare atâta timp cât nu e în administrarea Primăriei Sectorului 1 sau a Primăriei Capitalei. Sper ca, până la 1 iunie, baza Pro Rapid să ajungă la Primăria Sectorului 1“, a declarat Tudorache pentru Agerpres.


Liviu Dragnea a promis că "vom ajuta să crească" noul Rapid. Primarul Tudorache a dezvăluit că are uşa deschisă la liderul PSD oricând e nevoie de ceva pentru club şi că a primit promisiunea fermă că "se va rezolva" cu baza Pro Rapid FOTO: Mediafax
 

Singurul comunicator în numele "noului Rapid" rămâne un politician care n-are nicio funcţie oficială în acte

Edilul a anunţat încă de anul trecut, în direct, la Realitatea TV, că a discutat cu Liviu Dragnea, liderul PSD, să se dea Hotărâre de Guvern pentru ca baza Pro Rapid să ajungă la FC Rapid 1923. „Ce vreau să mai spun... Ştiţi cum vreau eu să vă sprijine politicul? Ca baza Pro Rapid să ajungă cât mai repede la Primăria Sectorului 1! E adevărat, preşedintele Dragnea, că tot aţi vorbit de el, mi-a promis că va ajunge (n.r. – baza) în acest retur de campionat. Eu iau partea bună şi...“.

În aceeaşi emisiune, Daniel Tudorache a spus că are uşa deschisă oricând la Dragnea pe teme legate de „noul Rapid“, iar Nicolae Stanciu – la acea dată prezentat de primar drept noul director general al clubului – a menţionat că preşedintele PSD este adevăratul patron al formaţiei fondate în 2017 de generalul de Securitate Vasile Mălureanu.

Liviu Dragnea este membru de onoare al Clubului Aristocratic Rapid (CAR) încă din 2003, iar din organizaţie face parte şi generalul Mălureanu. Prezenţa politicianului printre "aristocraţi" le-a rămas necunoscută multora dintre membri până anul trecut, când s-a aflat că Dragnea „susţine“ proiectul clubului care va promova, în vară, în Liga 2.

Doi membri ai CAR i-au declarat reporterului ProSport, anul trecut, că au luat decizia să se retragă din organizaţie când au aflat că Liviu Dragnea le este coleg.

Oficial, în acte, acţionarii SC FC Rapid 1923 SA sunt off-shore-ul cipriot Casazela Rapid Ltd (40% din acţiuni), fostul fotbalist Ovidiu Burcă (26,67%) şi un ONG numit AS CS Academia Rapid 1923 (fostă Redivivus 2017). Despre off-shore se vehiculează ideea că i-ar aparţine tânărului om de afaceri Victor Angelescu, persoană care se numără printre cei trei administratori la vedere ai firmei înregistrate la Nicosia.


Toate deciziile care privesc noul Rapid se iau, de doi ani, în biroul lui Daniel Tudorache, de la Primăria Sectorului 1. Ovidiu Burcă (stânga), socotit omul de încredere al primarului în club, deţine formal 26% din acţiuni şi este membru în ONG-ul care deţine alte 33% din acţiuni. Daniel Pancu, antrenorul echipei, rămâne şi el un apropiat al edilului

În realitate, singurul comunicator în numele clubului rămâne, până la această oră, un politician fără nicio funcţie oficială în acte: primarul Daniel Tudorache. Acesta l-a anunţat astă-vară pe Victor Angelescu drept acţionar. Tot edilul a comunicat, săptămâna trecută, că din vară, după promovarea în Liga 2, acţionar principal, cu 50%, va deveni un alt om de afaceri, o persoană care deţine şi o firmă importatoare de maşini. DigiSport afirmă că numele noului acţionar ar fi Liviu Goncea, un personaj controversat, consilier local în Sectorul 1 din partea PSD şi prieten cu primarul Tudorache, abonat la contracte cu statul (primeşte zeci de milioane de lei pentru servicii de igienizare în spitalele publice) şi cu datorii uriaşe la buget.

Ovidiu Burcă, reprezentanţii ONG-ului AS CS Academia Rapid 1923 şi Victor Angelescu, reprezentant al off-shore-ului cipriot, nu au avut până acum nimic de spus despre schimbările de acţionariat anunţate de primarul Daniel Tudorache.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.