Maxima, visul frumos al Băniei!** Anii ’80 au fost cei mai glorioși din istoria Universității

Autori: Adrian Iosub, Ciprian Poloni Publicat: 03 Oct. 2011, 09:40 Actualizat: 03 Oct. 2011, 09:41 Special

Serialul ProSport dedicat istoriei Universității a ajuns la cea mai glorioasă perioadă din istoria clubului. Titluri, Cupe și performanțe europene de prim-rang sunt reperele celor mai frumoși ani ai Științei.

O țară întreagă asista atunci la măreția grupării alb-albastre, care dobora record după record pe plan național, dar mai ales internațional. Craiova Maxima a fost deschizătoarea de drum pentru fotbalul românesc. A fost prima echipă din România calificată în sferturile Cupei Campionilor, prima echipă din România care a jucat semifinala Cupei UEFA, prima care a eliminat o echipă germană și, cel mai probabil la acea vreme, prima echipă din sufletele românilor.

Luptă aprigă cu Steaua

Cei mai glorioși ani ai Craiovei aveau să înceapă, firesc, cu un titlu de campioană. Se năștea Craiova Maxima și le oferea fanilor al doilea titlu din istoria clubului, la capătul unei lupte teribile cu Steaua.

Cu un parcurs identic, 17 victorii, 10 egaluri și șapte înfrângeri, dar cu un golaveraj superior, Știința se încununa campioană și dădea semnalul că începe dominația Olteniei în fotbalul românesc. În Cupa Campionilor Europeni, sezonul ’80-’81, Știința avea să dea însă peste un adversar teribil, Inter Milano, căruia nu i-a putut face față, pierzând calificarea cu scorul general de 3-1.

Primul event și premieră în Europa

Dezamăgirea europeană nu a făcut decât să-i îndârjească pe Balaci și compania, iar sezonul 1980-1981 a fost răzbunarea perfectă. Acea ediție de campionat avea să rămână scrisă cu litere de aur în cartea Științei, care cucerea pentru prima dată eventul. Cu 21 de victorii în campionat, cele mai multe din acel sezon, Universitatea a fost de neoprit. La fel s-a întâmplat și în finala Cupei României, acolo unde oltenii au desființat pur și simplu deținătoarea trofeului, Timișoara lui Emerich Dembrovschi, cu un incredibil 6-0, după golurile reușite de Balaci (2), Donose, Crișan, Cîrțu și Negrilă. Lung, Boldici, Negrilă, Purima, Tilihoi, Ciupitu, Ștefănescu, Ungureanu, Țicleanu, Donose, Balaci, Beldeanu, Irimescu, Crișan, Geolgău, Cîrțu și Cămătaru, „struniți” de pe bancă de marele Oblemenco, au fost cei care duceau Știința pe cele mai înalte culmi.
Oltenii merg apoi din nou în cupele europene, acolo unde reușesc încă o premieră. Știința devine prima echipă românească ajunsă în sferturile de finală ale Cupei Campionilor. În acea campanie, Știința a trecut de Olympiacos și BK Copenhaga și s-a înclinat în fața „uriașilor” de la Bayern München.

1982-1983: Apogeul Maximei

Dinamo. Pe plan extern însă, Știința reușește o performanță incredibilă la acea vreme: devenea prima echipă din România care a jucat o semifinală de Cupa UEFA. Aventura europeană din acel sezon i-a scos în față Științei însă din start un adversar dificil, Fiorentina lui Passarella, Rossi, Antognoni, Bertoni sau Grazziani. După un incredibil 3-1 în Bănie, după ce italienii conduceau cu 1-0 la pauză, Știința a făcut un meci mare în Italia și, deși a pierdut cu 1-0, a eliminat vicecampioana Italiei, țară campioană mondială la acea vreme.
Urmează o „dublă” fără istoric, în fața lui Schamrock Rovers, din care oltenii ies victorioși cu un scor general de 5-0 și apoi alte două adversare de top, Bordeaux și Kaiserslautern. Primii care s-au „înclinat” în fața Maximei au fost francezii, golul izbăvirii oltene fiind reușit de Geolgău, în minutul 101 al manșei secunde, disputată pe un stadion Central plin până la refuz. Nemții s-au lăsat și ei cu greu cuceriți. După o înfrângere cu 3-2 în Germania, golurile Științei fiind reușite de Geolgău și Țicleanu, suporterii olteni aveau să asiste la un nou moment de glorie. Negrilă a punctat în minutul 82 al manșei secunde, gol care avea să ducă Știința acolo unde nicio formație românească nu mai fusese vreodată, în semifinalele Cupei UEFA.

La opt centimetri de glorie

Și așa cum eliminarea lui Leeds, din 1979, a fost considerată începutul Craiovei Maxima, partida cu Benfica, din semifinale, a fost numită de mulți drept începutul sfârșitului pentru cea mai glorioasă echipă din istoria clubului. 0-0 la Lisabona și totul avea să se decidă în Bănie.

Inegalabilul Balaci a marcat, dar a făcut-o și Filipovic, și totul a fost în zadar. În urechile oltenilor încă răsună bara porții, la șutul lui Crișan, dar și vorbele sale de peste ani: „Lumea a fost de părere că marea echipă a Craiovei s-a destrămat când jucătorii au început să plece. Nu e adevărat. Craiova Maxima, așa cum ni s-a spus, a apus mult mai înainte, poate chiar după meciul cu Benfica, pe culoarul lung și întunecos care ducea la vestiar”. Opt centimetri au stat în calea destinului: „A doua zi, doctorul Frânculescu a măsurat porțile. Aceea era cu opt centimetri mai scundă”, își mai amintea regretatul Crișan.

9 sezoane consecutive a participat Universitatea în cupele europene în perioada anilor 80

Cum l-au pierdut pe Hagi

În vara lui 1983, Știința a fost aproape să aducă un alt fotbalist de legendă, Gică Hagi. Coșmarul transferului ratat al marelui Dobrin, din 1974, avea însă să fie retrăit de olteni, intervențiile politice anulând un nou transfer de senzație.

Hagi, împreună cu un alt fotbalist, Ilie Bărbulescu, fusese convins atunci de președintele Maximei, Corneliu Andrei Stroe, să semneze cu Știința și ambii deveniseră chiar și studenți ai Facultății de Științe Economice. Însuși Nicu Ceaușescu a împiedicat însă transferul și l-a direcționat pe Hagi la Sportul. „Primul-secretar de atunci al Doljului, Ion Radu, mi-a spus următoarele: «Cornele, tu n-ai găsit să aduci la Universitatea alți jucători decât pe Hagi și Ilie Bărbulescu? M-a sunat Nicușor Ceaușescu și mi-a spus că el a dat Farului cu un an în urmă (1982) doi jucători de la Sportul, Burchel și Lala, pentru Hagi. Pentru Ilie Bărbulescu, mă sună în fiecare zi tovarășul Lică Bărbulescu de la FC Olt, Lică fiind cumnatul tovarășului Nicolae Ceaușescu, și îmi spune că retrage echipa dacă îl iei pe Bărbulescu! Uite cum stă situația: în 24 de ore, Hagi și Bărbulescu să nu mai fie pe teritoriul Doljului»”, rememora în GdS Corneliu Stroe.

Se rupe „creierul” Maximei

Anul 1984 avea să aducă o nouă tragedie în Bănie și, odată cu ea, și declinul ireversibil al Craiovei Maxima. Într-un meci banal de campionat jucat la Baia Mare, un tackling al lui Vasile Arezanov a pus practic capăt carierei geniului celei mai iubite echipe oltene din toate timpurile, Ilie Balaci (foto). „Minunea Blondă” a plecat și, odată cu el, s-a dus și Maxima. „Când m-am paradit eu, toți aveau 26-27 de ani. Cred că ăsta a fost ghinionul acelei echipe. Craiova Maxima s-a născut și a murit odată cu mine!”, spunea Balaci. În anii care au urmat, au plecat pe rând din Bănie Cămătaru, Țicleanu, Lung sau Ungureanu și marea echipă a Craiovei se destrămase.

„Pe vremea aceea eram un grup foarte unit, țineam unii la alții ca și cum am fi făcut parte din aceeași familie. Universitatea Craiova ajunsese la acel moment o echipă care se putea bate aproape cu oricine”, Sorin Cîrțu, fost atacant.

„Nu am ratat niciun meci din cupele europene. Mergeam la stadion de la 9-10 dimineața, cu mâncare și apă la noi, de frică să nu cumva să nu mai prindem loc”, Mitu Tuță, suporter Universitatea

„Craiova Maxima s-a născut dintr-o conjunctură foarte fericită. Dacă nu mă înșel, ministrul Apărării a dat un ordin ca sportivii de performanță să facă armata în localitatea în care practică sportul. Astfel, echipele din Capitală nu ne-au putut «agăța». În plus, am avut noroc cu Stroe, un președinte care avea relații, influență și se pricepea și la fotbal”, Ilie Balaci, fost mijlocaș Craiova

Autori: Adrian Iosub, Ciprian Poloni Publicat: 03 Oct. 2011, 09:40 Actualizat: 03 Oct. 2011, 09:41 Special
Pe aceeași temă
Ce au descoperit medicii din Iași în zona genitală a unei femei întrece orice imaginație
Ce au descoperit medicii din Iași în zona genitală a unei femei întrece orice imaginație
VIDEO Momentul în care un bărbat loveşte şi trage de păr o poliţistă
VIDEO Momentul în care un bărbat loveşte şi trage de păr o poliţistă
TRAGEDIE in SPORT! 5 fotbalisti au murit intr-un ACCIDENT CUMPLIT! Doamne, ce nenorocire...
TRAGEDIE in SPORT! 5 fotbalisti au murit intr-un ACCIDENT CUMPLIT! Doamne, ce nenorocire...
Trist. O fabrică legendară din România şi-a închis porţile după 70 de ani de activitate / Un singur contract în 2019
Trist. O fabrică legendară din România şi-a închis porţile după 70 de ani de activitate / Un singur contract în 2019
S-a aflat ce a scris in raport arbitrul Orsato!!! Dezvaluiri de ultima ora despre acuzatiile de RASISM de la Romania – Suedia
S-a aflat ce a scris in raport arbitrul Orsato!!! Dezvaluiri de ultima ora despre acuzatiile de RASISM de la Romania – ...
Gheorghe Dinca a marturisit tot, dupa 5 luni de interogari! A spus unde este Luiza Melencu. Familia este in stare de soc
Gheorghe Dinca a marturisit tot, dupa 5 luni de interogari! A spus unde este Luiza Melencu. Familia este in stare de soc
REGELE SĂRĂCIEI a cumpărat 19 Rolls-Royce-uri pentru cele 15 soții ale sale. BONUS alte 120 de BMW-uri
REGELE SĂRĂCIEI a cumpărat 19 Rolls-Royce-uri pentru cele 15 soții ale sale. BONUS alte 120 de BMW-uri
Cum arată poliţiştii torturaţi la Vâlcea.  „Romii au îndreptat pistoalele înspre ei, iar unul dintre ei ar fi apăsat şi trăgaciul“
Cum arată poliţiştii torturaţi la Vâlcea.  „Romii au îndreptat pistoalele înspre ei, iar unul dintre ei ar fi apăsat ...
Dacia revine în forţă şi dă LOVITURA care aruncă în aer Volkswagen şi Ford
Dacia revine în forţă şi dă LOVITURA care aruncă în aer Volkswagen şi Ford
Metoda SEXUALĂ revoluţionară la care nimeni nu poate rezista. Avantajele sunt uriaşe
Metoda SEXUALĂ revoluţionară la care nimeni nu poate rezista. Avantajele sunt uriaşe
BREAKING: O companie la care lucrează 17.000 de români SE PRĂBUŞEŞTE. Investitorii îşi scot RAPID banii, iar în urmă rămâne doar...
BREAKING: O companie la care lucrează 17.000 de români SE PRĂBUŞEŞTE. Investitorii îşi scot RAPID banii, iar în urmă ...
BREAKING NEWS | Se ştie numele noului selecţioner. Anunţul oficial făcut de federaţie la o zi după Spania - România 5-0
BREAKING NEWS | Se ştie numele noului selecţioner. Anunţul oficial făcut de federaţie la o zi după Spania - România 5-0
Dăncilă este înmărmurită! Prima reacție după ce a umilit milioane de români
Dăncilă este înmărmurită! Prima reacție după ce a umilit milioane de români
Simona Halep, așa cum nu au mai văzut-o fanii! A împărtășit cu ei bucuria
Simona Halep, așa cum nu au mai văzut-o fanii! A împărtășit cu ei bucuria
Istoria vibratorului: a fost inventat pentru a trata depresia şi anxietatea
Istoria vibratorului: a fost inventat pentru a trata depresia şi anxietatea
E vestea momentului in lumea mondena! Din pacate, e vorba de mama lui Mihai Miroseru...
E vestea momentului in lumea mondena! Din pacate, e vorba de mama lui Mihai Miroseru...
Bancul zilei | În așteptarea moldovencei
Bancul zilei | În așteptarea moldovencei
S-a lansat un nou telefon HUAWEI cu tot cu aplicaţii de la GOOGLE! Cât este de performant şi de ce are un preţ atât de MIC
S-a lansat un nou telefon HUAWEI cu tot cu aplicaţii de la GOOGLE! Cât este de performant şi de ce are un preţ atât ...
Un copil de 6 ani din Cluj a început să vorbească la grădiniţă. Peste scurt timp, educatoarea a sunat la 112 / Părinţii, condamnaţi!
Un copil de 6 ani din Cluj a început să vorbească la grădiniţă. Peste scurt timp, educatoarea a sunat la 112 / Părinţii, ...
Profeţiile lui Nostradamus pentru România: Ce se întâmplă la finalul lui 2019 în ţară
Profeţiile lui Nostradamus pentru România: Ce se întâmplă la finalul lui 2019 în ţară
Fata lui Florin Salam a spus TOT! „Eu am simțit că o să se întâmple ceva cu mama mea”
Fata lui Florin Salam a spus TOT! „Eu am simțit că o să se întâmple ceva cu mama mea”
Elena Ionescu da de pamant cu fostul sot! Artista inca sufera dupa divort. Ce a marturisit despre barbat. 'Dincolo de toate, cred că...'
Elena Ionescu da de pamant cu fostul sot! Artista inca sufera dupa divort. Ce a marturisit despre barbat. 'Dincolo de toate, ...
Andreea Antonescu a rupt tacerea! Vedeta a rabufnit dupa despartire. Ce a declarat despre iubitul tinerel: 'Adevărul este altul, cu totul altul'
Andreea Antonescu a rupt tacerea! Vedeta a rabufnit dupa despartire. Ce a declarat despre iubitul tinerel: 'Adevărul este ...
ȚEAPĂ CLASICĂ. Passat din Germania, revândut în România. Câţi KM a pierdut pe drum?
ȚEAPĂ CLASICĂ. Passat din Germania, revândut în România. Câţi KM a pierdut pe drum?
FOTO. Imagini intime INCENDIARE cu Roxana Vancea şi iubitul ei plin de muşchi au ajuns pe net!
FOTO. Imagini intime INCENDIARE cu Roxana Vancea şi iubitul ei plin de muşchi au ajuns pe net!
Dezvăluiri fără perdea: cum au ajuns să se iubească preşedintele Klaus Iohannis şi soţia lui, Carmen!
Dezvăluiri fără perdea: cum au ajuns să se iubească preşedintele Klaus Iohannis şi soţia lui, Carmen!
Mega-scandal la Chefi la Cuțite de la Antena 1! O concurentă îl acuză pe Chef Cătălin Scărlătescu de hărțuire: „S-a băgat în mine și..”
Mega-scandal la Chefi la Cuțite de la Antena 1! O concurentă îl acuză pe Chef Cătălin Scărlătescu de hărțuire: ...
Cum să trăiești o viață sănătoasă până la vârsta de 100 de ani
Cum să trăiești o viață sănătoasă până la vârsta de 100 de ani