Marian Iancu, 12 ani fără 128 de zile. Ce sume i se vor confisca fostului patron de la Poli Timișoara. Mititelu: „A avut un rol pozitiv în fotbalul românesc”

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • 12 ani fără 128 de zile. Aceasta este perioada pe care ar trebui să o petreacă fostul patron al echipei Poli Timișoara după gratii. Din pedeapsa stabilită i se scad zilele petrecute în arestul preventiv
  • Adrian Mititelu a fost marți seara unul dintre puținii oameni din fotbalul românesc care nu a evitat subiectul Marian Iancu
  • În perioada în Iancu a finanțat echipa Poli Timișoara, alb-violeții au încheiat Liga 1 de două pe poziția secundă, la finele unor ediții controversate
  • Poli a jucat o dată în Europa League, iar în perioada Iancu a cumpărat 101 jucători

Marian Iancu (49 de ani), fostul patron al echipei de fotbal Poli Timișoara, a fost condamnat marți la 12 ani de închisoare cu executare de o instanță de judecată a Curții de Apel București. Decizia este definitivă și executorie, astfel că Marian Iancu va ajunge după gratii, de unde va apela, așa cum îi permite legea, la ultima cale de atac, recursul extraordinar. În „Dosarul Transferurilor”, toate acțiunile în ultimă instanță ale condamnaților au fost respinse.

Marian Iancu fusese condamnat de Tribunalul București la zece ani de închisoare într-un dosar complex, ce a vizat o activitate ilicită cu produse petroliere, concentrată în jurul Rafinăriei RAFO și a mai multor societăți controlate de omul de afaceri bucureștean.

Ce a decis Curtea de Apel

*8 ani de închisoare pentru infracțiunea de evaziune fiscală în formă continuată (art. 11 alin. 1) lit. c) din Legea nr. 87/1994, cu aplic. art. 41 alin. 2) C. pen de la 1969 și cu aplicarea art 5 C pen).

*5 ani de închisoare pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni (art. 323 alin. 1) și 2) C.p. de la 1969, cu aplicarea art 5 C pen)

*10 ani de închisoare pentru infracțiunea de spălare de bani în formă continuată. (art. 29 alin 1 lit. a din Legea nr. 656/2002 cu aplic. art. 41 al. 2 C.p de la 1969, cu aplicarea art 5 C pen).

*Instanța CONTOPEȘTE cele trei pedepse stabilite în pedeapsa cea mai grea de 10 ani de închisoare, căreia i se adaugă un spor de doi ani, inculpatul executând la final pedeapsa de 12 ani închisoare (art. 33 lit. a) rap. la art. 34 alin 1 lit. b) C.p. de la 1969, cu aplicarea art. 5 C.pen). Pe lângă această condamnare, s-a mai decis pedeapsa complementară de interzicere a unor drepturi. Pe perioada detenției și încă cinci ani de la executarea acesteia Marian Iancu nu va avea voie să fie director, împuternicit, asociat, administrator sau beneficiar real al unor societăți comerciale sau împuternicit al acestora, în țară sau în străinătate.

Din pedeapsa rezultată aplicată i se vor scădea zilele petrecute în arestul preventiv, de la 15.02.2005 până la data de 24.06.2005, adică fix 128 de zile.

Mititelu: „Îmi pare foarte rău de ce i s-a întâmplat. Vorbisem cu el cu câteva zile în urmă”

ProSport a încercat marți seara să discute cu mai multe personalități din fotbalul românesc pe tema deiziei Curții de Apel. Dacă unii oficiali au fandat, susținând că „nu-și pot da cu părerea”,  alții și-au exprimat părerea de rău și au pretins că „nu stăpânesc subiectul”. Adrian Mititelu a fost singurul care și-a exprimat opinia: „Marian Iancu a avut un rol pozitiv în fotbalul românesc, a ajutat la creșterea spectacolului din Liga 1, iar cele două ediții (n.r. 2008-2009 și 2010-2011) în care Poli s-a bătut la titlu devin exemple solide. Îmi pare rău de ce i s-a întâmplat, chiar am vorbit cu el în urmă cu câteva zile și mi-a spus că potrivit noului Cod Penal pedeapsa pentru infracțiunea de înșelătorie era de 5 ani. Poate că i s-a schimbat încadrarea, nu am de unde să știu și nu pot comenta mai multe”


100 milioane de euro e averea estimată a fostului finanțator de la Poli Timișoara


Ce sume i se vor confisca banii lui Marian Iancu

  • suma de 2.321.292.608.133,96 lei (ROL) în echivalent lei (RON) la data plății, reprezentând diferența de preț între marfa de proveniență ilicită introdusă în circuitul civil și prejudiciul cauzat bugetului de stat prin neplata TVA-ului si a impozitului pe profit. În ianuarie 2005, un euro era 38.693 lei (ROL), ceea ce rezultă un prejudiciu de aproximativ 60 de milioane de euro!
  • suma de 91.166.300 USD în echivalent în lei la data plății, conform actului adițional la contractul cumpărare de acțiuni din 12 iulie 2005 încheiat la data de 9 septembrie 2005 de CALDER-A INTERNATIONAL BV și FABER INVEST&TRADE INK, societate care vinde 20,92% din RAFO Onești SA, sumă provenind din săvârșirea infracțiunilor deduse judecății.
  • suma de 57.768.138 USD în echivalent la data plății, ce se va actualiza cu indicele de inflație la momentul aducerii la îndeplinire a dispoziției de confiscare transferată de SC RAFO SA prin contul 1506860 deschis la SC Raiffeisen Bank SA societății SC Expanet Trading LTD în perioada 30.03.2006 – 28.06.2006, sumă provenind din săvârșirea infracțiunilor deduse judecății.
  • suma de 13.133.541 EUR în echivalent la data plății, ce se va actualiza cu indicele de inflație la momentul aducerii la îndeplinire a dispoziției de confiscare, sumă transferată de SC RAFO SA prin contul 2933348 deschis la SC Raiffeisen Bank SA societății SC Expanet Trading LTD, sumă provenind din săvârșirea infracțiunilor deduse judecății.

Instanța a decis blocarea tuturor sumelor aflate pe numele lui Marian Iancu, punerea sub sechestru a proprietăților acestuia și crearea de comisii rogatorii pentru indisponibilizarea tuturor conturilor, actțiunilor și activelor societăților la care acesta este acționar, împuternicit, beneficiar real sau administrator sau străinătate (Elveția, Marea Britanie și SUA). Nu vor scăpa nici  soția, rudele de gradul I și alte persoane în posesia cărora se află bunuri cu privire la care există presupunerea rezonabilă că provin din faptele penale deduse judecății.

Iancu a preluat ștafeta de la Doboș. Abonată la locul în Liga 1, Poli a eliminat-o din Europa, în 2010, pe Șahtior

Iancu a cumpărat clubul Poli Timișoara în iarna lui 2005 de la fostul internațional Anton Doboș. În cei șase ani în care bucureșteanul a investit la Timișoara, echipa a fost de două ori vice-campioană a României (2008-2009 și 2010-2011) și de două ori finalistă a Cupei României (2006-2007 și 2008-2009). Momentul de grație al clubului s-a produs în 2010, atunci când Poli a eliminat Șahtior Donețk, echipă antrenată de Mircea Lucescu, în turul trei al calificărilor din Champions League (2-2 în deplasare și 0-0 acasă). În barajul pentru accederea în grupe, Timișoara a fost eliminată de formația germană VFB Suttgart (0-2 acasă și 0-0 în deplasare). Poli a jucat apoi în grupele Europa League, împotriva  echipelor Ajax Amsterdam (Olanda), Anderlecht Bruxelles (Belgia) și Dinamo Zagreb (Croația), însă nu a reușit calificarea în faza următoare.

A cumpărat 101 jucători și a vândut pe bani buni două vedete: Torje și Bucur

Iancu a plătit aproximativ 21,5 milioane de euro pe achiziționarea a 101 jucători la Poli Timișoara. Bănățenii au reușit să vândă fotbaliști pe sume importante, cei mai reprezentativi dintre aceștia fiind Torje (2,5 milioane de euro plătiți de Dinamo) și Gigel Bucur (Kuban Krasnodar l-a luat cu 2 milioane de euro). În total, Poli a încasat în acești șase ani 13,7 milioane de euro din vânzarea de jucători.

 

Pe aceeași temă
EXCLUSIV: Loredana Chivu a mințit că și-a cumpărat singură Lamborghini-ul! El e proprietarul din acte al mașinii de 380.000 €
EXCLUSIV: Loredana Chivu a mințit că și-a cumpărat singură Lamborghini-ul! El e proprietarul din acte al mașinii de 380.000 €
INTERVIU Gabi Balint: „Microbiştii români vor simţi gustul amar că echipa noastră nu este la EURO să lupte“
INTERVIU Gabi Balint: „Microbiştii români vor simţi gustul amar că echipa noastră nu este la EURO să lupte“
G7 VS China. Liderii din G7 vor anunţa un plan global de infrastructură pentru a combate celebrul proiect chinezeasc
G7 VS China. Liderii din G7 vor anunţa un plan global de infrastructură pentru a combate celebrul proiect chinezeasc "Belt and Road Initiative"
Anuntul momentului despre viitorul lui Rotariu! Unde ar putea ajunge fostul dinamovist: „Va semna cu o echipa de cupele europene!”
Anuntul momentului despre viitorul lui Rotariu! Unde ar putea ajunge fostul dinamovist: „Va semna cu o echipa de cupele europene!”
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
ALERTA ALIMENTARĂ! Reprezentantii Carrefour roagă clienții să se întoarcă URGENT la case dacă au cumpărat acest produs și să nu îl consume
ALERTA ALIMENTARĂ! Reprezentantii Carrefour roagă clienții să se întoarcă URGENT la case dacă au cumpărat acest produs și să nu îl consume
O nouă pandemie devastatoare ameninţă România! Autorităţile, în alertă maximă! Sunt peste 140 de focare în toată ţara!
O nouă pandemie devastatoare ameninţă România! Autorităţile, în alertă maximă! Sunt peste 140 de focare în toată ţara!
Nicio urmă de remușcare după crima între interlopi de la Galați. Criminalul lui Gabi
Nicio urmă de remușcare după crima între interlopi de la Galați. Criminalul lui Gabi "Șef" a recitat vesel din B.U.G. Mafia la ieșirea din instanță
Schimbare majoră pentru români! Intră în vigoare de la 1 iulie
Schimbare majoră pentru români! Intră în vigoare de la 1 iulie
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței NATO
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței NATO
Şefii serviciilor secrete le cer cetăţenilor să NU cumpere telefoane de la o marcă de top. Iată motivul
Şefii serviciilor secrete le cer cetăţenilor să NU cumpere telefoane de la o marcă de top. Iată motivul
ULTIMĂ ORĂ! Loredana Chivu, în stare gravă, la un pas de moarte: 'A fost operată de urgență'
ULTIMĂ ORĂ! Loredana Chivu, în stare gravă, la un pas de moarte: 'A fost operată de urgență'
Scandal imens la Survivor România: „Ce faci, mă, ți-a căzut ochiul?”
Scandal imens la Survivor România: „Ce faci, mă, ți-a căzut ochiul?”
Vestea momentului despre VACCIN! Ce se întâmplă, de fapt, după a doua doză
Vestea momentului despre VACCIN! Ce se întâmplă, de fapt, după a doua doză
De ce se prăbuşesc criptomonedele în weekened
De ce se prăbuşesc criptomonedele în weekened
Cum îți dai seama că ai cheaguri de sânge – semne că trebuie să ajungi urgent la medic
Cum îți dai seama că ai cheaguri de sânge – semne că trebuie să ajungi urgent la medic
S-a vândut un Lamborghini confiscat de la un interlop. Câți bani a primit statul pe mașină?
S-a vândut un Lamborghini confiscat de la un interlop. Câți bani a primit statul pe mașină?
Produsul ieftin, dar care nu ar trebui să lipsească din bagajul celor care pleacă în concediu
Produsul ieftin, dar care nu ar trebui să lipsească din bagajul celor care pleacă în concediu
Un comandat român decedat de două luni este blocat la bordul propriei nave într-un port chinez. Familia nu-i poate repatria trupul neînsufleţit. Autorităţile chineze vor să-i facă înmormântarea pe mare
Un comandat român decedat de două luni este blocat la bordul propriei nave într-un port chinez. Familia nu-i poate repatria trupul neînsufleţit. Autorităţile chineze vor să-i facă înmormântarea pe mare
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
Un simplu anunţ a aruncat în aer preţul cazărilor în Cluj. O casă se închiriază pentru patru zile cu 36.000 de lei
Un simplu anunţ a aruncat în aer preţul cazărilor în Cluj. O casă se închiriază pentru patru zile cu 36.000 de lei
Dragoş Damian, Terapia Cluj: Cei care aveţi 40-50-60 de ani, nu o să apucaţi pensia, o să muriţi înainte!
Dragoş Damian, Terapia Cluj: Cei care aveţi 40-50-60 de ani, nu o să apucaţi pensia, o să muriţi înainte!
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Start la plajă! S-a dat proba costumelor de baie și avem cele mai HOT imagini
Și-a parcat Dacia pe trecerea de pietoni. Ce a găsit dimineața pe parbriz? Poliția îl caută pe autorul faptei
Și-a parcat Dacia pe trecerea de pietoni. Ce a găsit dimineața pe parbriz? Poliția îl caută pe autorul faptei
FOTO. Otniela, fosta vedetă de la PRO TV, apariție incendiară pe plajă! Și-a arătat complet corpul în costum de baie
FOTO. Otniela, fosta vedetă de la PRO TV, apariție incendiară pe plajă! Și-a arătat complet corpul în costum de baie
FOTO. Imagini incendiare cu Ana Baniciu! Cum arată în costum de baie fata celebrului cântăreț Mircea Baniciu
FOTO. Imagini incendiare cu Ana Baniciu! Cum arată în costum de baie fata celebrului cântăreț Mircea Baniciu