Marea aiureală!** Președintele Voinței s-a încurcat în propriile explicații și a lăsat senzația că vrea să se răzbune pe jucătorii care au rupt legea tăcerii

Autori: Antonio Robitu, Costin Negraru, Costin Ștucan Publicat: 20 Sep. 2012, 08:16 Actualizat: 20 Sep. 2012, 08:42 Special

Ioan Hămbășan nu a vrut să arate nici facturile din cantonamentul din Antalya, nici foaia de joc cu Cracovia.
A vrut să arate doar mesajul de la Postolache

De zece zile, de când curgeau dezvăluirile în cazul „Blaturi cu Voința”, clubul din Sibiu nu avusese nicio o reacție oficială. Trei jucători au recunoscut că meciul cu Cracovia (0-3) din februarie 2012 a fost o piesă de teatru cu final cunoscut dinainte, însă Ioan Hămbășan s-a mulțumit să nege. Ieri, a organizat în cele din urmă o conferință de presă. „Nu vreau să ne disculpăm, n-avem în fața cui să ne apărăm!”, a anunțat, arogant, încă din start. Cu o seară înainte, tot el se plângea: „Am primit doar 260.000 de euro de la Primărie în ultimele două sezoane. 60.000 în liga a doua, 200.000 în prima”. Fostul consilier local PSD, apoi UNPR, președintele formației care a evoluat în Liga I cu inscripția „Primăria Sibiu” pe piept, nu avea cui să dea socoteală, sibienii nu oferiseră suficient pentru a primi răspunsuri. Tipic pentru omul politic român al anului 2012.

Crede și nu cerceta

Nicio secundă Hămbășan nu a detaliat declarațiile celor trei fotbaliști, primii din Liga I care au confirmat un blat, fie el făcut și într-un meci amical. „Nu cred că sunt adevărate. Sunt fabulații”. A deschis clubul o anchetă internă să verifice autenticitatea declarațiilor? „Nu aveam de ce. Nu a fost nimic necurat în Antalya!”, a asigurat președintele atotștiutor.

Odată îngropate declarațiile celor trei, Hămbășan și-a deschis propria agendă. Avea să termine însă spânzurat în propriile declarații. „La finalul lunii mai, am primit un SMS de șantaj de la Marius Postolache, care îmi cerea niște bani, mai mulți decât merita, pentru ca rufele să rămână în familie. În caz contrar, mă amenința că va merge să dea o probă de lucru la DNA. Acum două zile am depus plângere penală împotriva lui Postolache, despre care eu cred, dar nu pot să afirm cu certitudine, că este George Hermann”. Președinte contra jucător, de fapt Voința contra Postolache, fotbalistul considerat trădător.

„Dacă domnul Postolache spune că meciul cu Cracovia a fost o piesă de teatru, de ce nu mi-a spus atunci? De ce n-a plecat de la echipă? De ce a așteptat atâtea luni?”. Dar un președinte de club dintr-un fotbal cu fotbaliști neplătiți și exploatați de ce a așteptat două luni pentru a depune plângere pentru șantaj? Și cu ce ar fi putut să-l șantajeze Postolache? „În iunie nu a fost în interesul meu să spun. Nu l-am considerat șantaj”. Ce nu era șantaj în iulie e șantaj în septembrie. Intrat într-o criză de logică, Hămbășan s-a redresat repede. Postolache, inamicul public numărul 1 din club, jucător trimis zilele trecute la echipa a doua, e bănuit și că a deschis ancheta de la DNA: „Nu sunt sigur, dar cred că el e în spate”.

„Nu vă arăt!”. O dată…

George Hermann* a susținut săptămâna trecută că Voința nu și-a plătit cantonamentul din Antalya. În schimbul unor gratuități, clubul s-a angajat să trucheze câteva partide. „Vă pot pune la dispoziție factura și ordinele de plată făcute de Voința pentru cantonamentul din Antalya. Ca să nu mai existe suspiciuni că altcineva a plătit cantonamentul”, a replicat ieri Hămbășan. Peste 5 minute, când ziariștii i-au cerut facturile, a dat înapoi: „Nu pot să vi le arăt, nu sunteți organ de anchetă. Nu e pe rol niciun dosar. Am plătit 8.000 de euro transportul și 33.000 serviciile la hotel”.

Trei meciuri consecutive ale Voinței din Antalya au fost arbitrate de aceiași oficiali. Centralul era Ionuț Iacob, un fost arbitru de liga a treia, plecat în Germania să lucreze ca șofer de TIR. „Arbitrajul ne-a fost asigurat de cei de la hotel. Dacă erau bucătari, asta e”, a explicat, aparent senin, președintele, în timp ce dădea agitat din picioare pe sub masă. De ce ar stabili conducerea unui hotel arbitrii? Hămbășan i-a lăsat pe ziariștii prezenți în sală cu gura căscată. „Am acceptat pentru că ni s-au pus la dispoziție”.

Hămbășan a mers în Antalya în ziua meciului cu Cracovia (0-3) și a plecat după partida cu Mioveni (3-0). „Nu mai știu la ce meciuri am fost, nu le rețin bine. Da, poate că am stat cu Cracovia și cu Mioveni”. Culmea, sunt exact meciurile suspecte ale Voinței. Constatarea ziariștilor l-a umplut de nervi: „Nu mă întrebați dumneavoastră pe mine de ce m-am dus acolo. M-am dus când am vrut eu și când am considerat. Poate e o coincidență”. A urmat un dialog care l-a mai relaxat:

Sunteți un om bogat?
Nu, nu sunt un om bogat. Nu fac parte din această categorie.

Erați mai bogat înainte de a intra în fotbal sau acum?
Înainte, eram mult mai bogat și financiar, și sufletește.

Ce satisfacții materiale ați avut în fotbal?
Niciuna.

Atunci cum se explică faptul că, la o lună după cantonamentul din Antalya, v-ați achiziționat o limuzină BMW cu prețul de catalog de 45.000 de euro?
Nu puteți să legați așa. E prima mașină pe care o am pe numele meu, pentru că restul le‑am avut de la club. Am o firmă destul de modestă, care-mi permite să-mi iau toate mofturile pe care le am, în limita bunului simț.

„Nu vă arăt!”. De două ori…

Marius Postolache declarase că la meciul cu Cracovia a ieșit de pe teren după 5 minute, sătul să participe la un blat. „Nu e adevărat”, a spus Hămbășan la începutul conferinței, fluturând niște hârtii: „S-a constatat din fișa de joc că a jucat 31 de minute”. Rugat să arate ziariștilor fișele, președintele s-a blocat: „Nu, nu pot. Le pun la dispoziție doar organelor. Dar din fișa pe care am văzut-o și din ce am vorbit cu Alex Pelici, am văzut jucătorii cum au intrat”. Din ce în ce mai dezorientat, Hămbășan s-a scufundat în propria cacealma și a început să vorbească fără sens.

De ce nu ne arătați fișa?
De ce să o arăt?

Poate a fost scrisă ieri…
Și care e problema dacă vreți să spuneți asta?

Ați spus că Postolache a jucat 31 de minute. De unde știți?
Așa mi-a spus Pelici. Nu am văzut fișa. Alex nu-și aduce aminte ca jucătorul să fi ieșit de pe teren după doar 5 minute.

Finalul a fost unul de film ieftin. Deși presa fusese anunțată că Alex Pelici va fi prezentat după conferința lui Hămbășan, președintele a anunțat la ieșirea din sală: „Alex nu mai vine!”. Uimire! La protestele jurnaliștilor locali, a apărut o concesie. „O să văd, dar nu cred!”. Peste 8 minute, Pelici intra în sală și, fără să știe, distrugea construcția lui Hămbășan: „Fișele acelea sunt ori aici, la club, ori la Sandu Tăbârcă. Sincer, mai am doar caietele mele, dar acolo sunt trecute doar rezultatele și marcatorii”.

Ce i-a arătat Pelici lui Hămbășan? De ce și-a schimbat președintele declarațiile de la un minut la altul? Jurnaliștii ProSport l-au întrebat dacă vrea să meargă la detectorul de minciuni. Iată răspunsul încurcat al lui Hămbășan: „Dar de ce să mă duc? Dacă se consideră, eu mă duc. N-am niciun fel de problemă… De ce să mă duc eu? Să vă dau dumneavoastră satisfacție?”

»Faptul că am fost deschis la orice solicitare mă face să cred că nu am nimic de ascuns
Ioan Hămbășan, președinte Voința Sibiu

Nu comentez declarațiile lui Hămbășan. Sunt în litigiu cu clubul. Voi vorbi doar la DNA
Marius Postolache, jucător Voința Sibiu

O să suport consecințele dacă se dovedește că eu am făcut ceva necurat. Lucrurile sunt întâmplate, deci nu putem să facem ceva ca să le evităm sau să le schimbăm
Ioan Hămbășan, președinte Voința Sibiu

Astfel de povești apar în presă din lipsă de subiecte. Nu afectează în niciun fel imaginea Primăriei Sibiu
Klaus Iohannis, primar Sibiu

Autori: Antonio Robitu, Costin Negraru, Costin Ștucan Publicat: 20 Sep. 2012, 08:16 Actualizat: 20 Sep. 2012, 08:42 Special
Pe aceeași temă
Cuplu bombă la Survivor! Au fost prinşi în pădure, în timp ce se...
Cuplu bombă la Survivor! Au fost prinşi în pădure, în timp ce se...
Scrisoarea
unui tânăr către ÎPS Calinic: „Am căzut în păcat cu o fată”. Ce i-a răspuns ierarhul
Scrisoarea unui tânăr către ÎPS Calinic: „Am căzut în păcat cu o fată”. Ce i-a răspuns ierarhul
Cinci judeţe în zona „roşie”. Cazurile noi de COVID-19, în creştere
Cinci judeţe în zona „roşie”. Cazurile noi de COVID-19, în creştere
„Nu e de vanzare pentru nicio suma!” Atacantul care le TRANTESTE usa in nas FCSB-ului si Universitatii Craiova: „Ramane la noi!”
„Nu e de vanzare pentru nicio suma!” Atacantul care le TRANTESTE usa in nas FCSB-ului si Universitatii Craiova: „Ramane ...
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
O fostă vedetă Pro TV e în doliu! A murit la 42 de ani: Nu am cunoscut un om mai harnic și bun
O fostă vedetă Pro TV e în doliu! A murit la 42 de ani: Nu am cunoscut un om mai harnic și bun
Imagini din apartamentul groazei de la Onești, locul unde doi muncitori au fost uciși de Gheorghe Moroșan
Imagini din apartamentul groazei de la Onești, locul unde doi muncitori au fost uciși de Gheorghe Moroșan
Ce arată autopsiile celor doi muncitori de la Onești, uciși de Gheorghe Moroșan! Modul cumplit în care au pierit cei doi bărbați!
Ce arată autopsiile celor doi muncitori de la Onești, uciși de Gheorghe Moroșan! Modul cumplit în care au pierit cei ...
Deși pentru ea e o problemă rușinoasă, această TÂNĂRĂ ajută mult la salvarea unei specii pe cale de dispariție
Deși pentru ea e o problemă rușinoasă, această TÂNĂRĂ ajută mult la salvarea unei specii pe cale de dispariție
Jocul video care te ajută să ai performanțe de până la șapte ori mai bune în dormitor. Partenera îți va mulțumi!
Jocul video care te ajută să ai performanțe de până la șapte ori mai bune în dormitor. Partenera îți va mulțumi!
DECLARAȚII EXCLUSIVE: Bianca s-a întors lângă Alex Bodi. Deja s-a mutat: 'Viața mea este perfectă'
DECLARAȚII EXCLUSIVE: Bianca s-a întors lângă Alex Bodi. Deja s-a mutat: 'Viața mea este perfectă'
Cine este, de fapt, judecătoarea blestemată de Elena Udrea?! Cum a făcut istorie în justiţie
Cine este, de fapt, judecătoarea blestemată de Elena Udrea?! Cum a făcut istorie în justiţie
Oraşul din România care lasă în urmă Cluj şi Bucureşti. Vin investiţii de miliarde de euro
Oraşul din România care lasă în urmă Cluj şi Bucureşti. Vin investiţii de miliarde de euro
Surse de fier – în ce alimente găsești acest mineral important pentru organism
Surse de fier – în ce alimente găsești acest mineral important pentru organism
Tupeu de șofer cu Dacia Logan. Pentru că nu a fost lăsat să intre în coloană a făcut un gest extrem
Tupeu de șofer cu Dacia Logan. Pentru că nu a fost lăsat să intre în coloană a făcut un gest extrem
Priveau Su-57, cel mai nou avion de vânătoare rusesc, când s-a întâmplat ceva tulburător. Nimeni nu se aștepta la asta
Priveau Su-57, cel mai nou avion de vânătoare rusesc, când s-a întâmplat ceva tulburător. Nimeni nu se aștepta la asta
VIDEO Bătaie pentru bani, într-o benzinărie din Arad. Una dintre bătăuşe, revenită curând din Anglia, trebuia să stea în carantină
VIDEO Bătaie pentru bani, într-o benzinărie din Arad. Una dintre bătăuşe, revenită curând din Anglia, trebuia să ...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Concurentă „iUmor
Concurentă „iUmor", abuzată de medicul stomatolog: „M-a drogat, m-a pipăit în zonele intime, mi-a pus mâna pe sâni” ...
Întâlnirea cu Messi lui i-a distrus viaţa. Ce face băieţelul din Afganistan ajuns faimos după şi-a făcut tricou „Messi 10” dintr-o pungă
Întâlnirea cu Messi lui i-a distrus viaţa. Ce face băieţelul din Afganistan ajuns faimos după şi-a făcut tricou „Messi ...
Cum arăta Daniela Crudu fără operații! Nici ea nu se mai recunoaște
Cum arăta Daniela Crudu fără operații! Nici ea nu se mai recunoaște
Este OFICIAL: Când începe anul acesta Programul RABLA și câți bani primești pe mașina veche
Este OFICIAL: Când începe anul acesta Programul RABLA și câți bani primești pe mașina veche
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?