Marcel Răducanu, după ce a aflat că Rodion Cămătaru l-a „turnat” la Securitate: „A fost șocant!” vs. „Am dat declarații despre el doar atunci când a fugit în Germania” | EXCLUSIV

Autori: Bogdan Savin, Daniel Vlad Publicat: 20 Apr. 2020, 22:51 Actualizat: 21 Apr. 2020, 13:27 Special
Marcel Răducanu, după ce a aflat că Rodion Cămătaru l-a „turnat” la Securitate: „A fost șocant!” vs. „Am dat declarații despre el doar atunci când a fugit în Germania” | EXCLUSIV

Marcel Răducanu, fost mare internațional, a fugit în Republica Federală Germania,  în 1981, cu ocazia unui turneu al echipei naționale, iar regimul Ceaușescu l-a condamnat în lipsă la cinci ani și opt luni de închisoare. Dar, episodul de atunci produce ecouri și acum la 39 de ani distanță.   

Motivul: Răducanu a aflat mai târziu că Rodion Cămătaru informa cu lux de amănunte Securitatea despre el, dar și alți colegi de la prima reprezentativă a României. Ex-marele atacant al Universității Craiovei sau al lui Dinamo avea numele conspirativ „Doru”. Era titular al dosarului de rețea nr. R 225078 și „a fost luat în contact pentru influenţare pozitivă, ulterior fiind atras la colaborare”. Avea doar 23 de ani când a început „colaborarea”.

„Nici nu mai vreau să vorbesc, e istorie. S-a întâmplat, dar mai bine nu vedeam actele acelea și nu aflam nimic. Era mai bine, eram fericit. Nu sunt supărat pe nimeni. Ne-am întâlnit, am vorbit, ne-am luat în brațe, deci totul e ok. Ne-am văzut când am venit în România, că merg la Comisia Tehnică (n.red. – din  cadrul FRF), amândoi sunt membrii”, a declarat Marcel Răducanu pentru ProSport.

Deci, ne-am văzut, ne-am pupat, nu sunt ranchiunos. Așa am liniște sufletească, dacă țin ura…cu ce mă ajută? S-au întâmplat niște lucruri care pentru mine au fost șocante. Așa au fost timpurile, poate unii au fost obligați, cine știe… – Marcel Răducanu

Rodion Cămătaru, adevărul despre „cazul” Marcel Răducanu: „Vreau să clarific public o dată pentru todeauna acest subiect”

Rodion Cămătaru, fost mare atacant și actual membru al Comisei Tehnice din cadrul FRF, a răspuns acuzelor. „Vreau să clarific public o dată pentru todeauna acest subiect. Eu i-am spus și lui Marcel Răducanu acum ceva timp la telefon faptul că nu am fost turnătorul Securității și nu l-am dat cu nimic în primire.

În primul rând, eu eram atunci la Universitatea Craiova, iar el la Steaua. Ce secrete sau informații credeți că dețineam eu despre el ca să le dau Securității? Păi, unde ne puteam întâlni noi mereu ca eu să știu ce planuri are? Nu contest că o apărea numele meu în dosarul lui și recunosc că am dat declarații la Securitate despre el, dar doar atunci când a fugit de la meciul cu Borussia Dormund de la stadion și a rămas în Germania.

El jucase foarte bine în prima repriză în amicalul dintre România și Borussia, iar la pauză a provocat un act de indisciplină în vestiar, a aruncat cu ghetele pe jos în fața antrenorului doar ca să caute motiv să nu mai intre pe teren și în a doua repriză. Se tot văita că îl doare glezna sau cam așa ceva. Spunea că nu mai poate să intre. Asta s-a întâmplat și asta am spus la Securitate, dar nu am dat doar eu declarații despre el atunci. Au fost chemați la Securitate mai mulți foști colegi. A, dacă apăreau informații că eu îl dădeam în primire pe Răducanu înainte de acest eveniment, atunci era alt lucru. Dar nu am vorbit nimic despre el fiindcă nu știam că vrea să fugă, nici nu eram colegi, ca să zici că stăteam în același vestiar zi de zi și să știu ce face. Eu cred că am reglat de mult lucrurile între noi. L-am văzut și pe la FRF acum un an și ceva. Nu l-am dat niciodată în primire pe Răducanu și eu nu l-am urmărit niciodată”, a spus Cămătaru pentru ProSport.

Din notele informative ale lui Rodion Cămătaru:

„Vă informez următoarele: În deplasarea făcută în Portugalia cu lotul naţional de fotbal, jucătorul C (n.r. – Zoltan Crişan) a fost curtat de preşedintele clubului Benfica Lisabona, numitul F. (n.r. – Fernando Martins) în perioada de trei zile cât lotul naţional a stat la Lisabona. Astfel, într-una din aceste zile, în timp ce serveam masa, C. a fost interpelat de preşedintele clubului Benfica. Ne înţelegând ce spune, C. l-a chemat pe antrenorul L. (n.r. – Mircea Lucescu) pentru a traduce ceea ce spune. (…)

După pregătirea cu lotul naţional ne-am deplasat cu o maşină ARO de la ambasada din Lisabona la Farnese (n.r. – Farense) unde ne-am întâlnit cu jucătorii de la «U» Craiova şi am continuat împreună pregătirile, iar L. (n.r. – Lucescu) cu lotul naţional s-a întors în ţară. În oraşul Farnese nu am avut incidente însă îmi amintesc că jucătorul B.A. (n.r. – Beldeanu Aurel) fiind împreună cu el la Lisabona, eu am intrat într-un magazin iar acesta în timp ce mă aştepta a fost acostat de un străin care vroia să-i vândă haşiş. B. l-a respins încercând să-i explice că e jucător de fotbal în România iar străinul depărtându-se a făcut afirmaţia: «România, Bulgaria, Ungaria… sunt comunişti». (…) Când am plecat din Lisabona spre ţară, unii lucrători de la ambasada română au dat conducerii echipei «U» Craiova nişte bagaje personale pe care noi să le ducem în ţară familiilor acestora, fapt pentru care am avut dificultăţi în vamă la Otopeni. (…)

Vă informez următoarele în legătură cu turneul efectuat de lotul naţional de fotbal al României în R.F. Germania. Am susţinut 5 meciuri cu echipe din liga I şi a II-a, iar cantonamentele le-am avut în afara oraşelor, la diferite şcoli de fotbal. În cele 10 zile cât a durat turneul, am fost lăsaţi liberi, pentru cumpărături sau vizite, de două ori în acel orăşel, Giessen. În aceste situaţii, am mers în grupuri mici sau singuri, în funcţie de dorinţa noastră, fixându-ni-se o oră şi un loc de întâlnire. În această perioadă, în general, nu am avut posibiltiatea, având în vedere şi locurile de cantonament, să fim abordaţi de persoane române sau străine.

La al patrulea meci susţinut la Dortmundt, în pauza de după prima repriză, la cabine, jucătorul M.R. a spus antrenorilor că îl doare glezna şi nu mai poate intra în repriza a II-a pe teren, rămânând la vestiar să facă baie. Ceilaţi jucători şi antrenori au intrat pe teren, R. fiind înlocuit cu F.G. La plecare, la autocar, numărându-ne, ne-am dat seama că lipseşte cineva, fiind vorba de acest jucător. Am plecat să servim masa la un restaurant din apropierea stadionului, unde speram să-l găsim, dar nici aici nu a fost. Până la meciul susţinut la Dortmundt, jucătorul M.R. făcuse unele cumpărături pentru familie . În momentul când serveam masa la restaurantul amintit mai sus, a venit la noi actorul D.F. (n.r. – Dumitru Furdui) cu copilul, fiind sub influenţa alcoolului, care a discutat mai mult cu fotbalistul I. (n.r. – Iordănescu).”

CNSAS îl apără pe Rodion Cămătaru: „Nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securității”

Deși, rapoartele din dosarul său arată că informa Securitatea despre activitatea mai multor fotbaliști, CNSAS a emis un act prin care arată că lui Rodion Cămătaru nu i se poate imputa eticheta de „turnător”.

Iată adeverința de pe siteul Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

„ADEVERIM, PRIN PREZENTA, CA
Elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit. a si b din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar Si deconspirarea Securitatii, aprobata cu modificari completari prin Legea nr. 293/2008, astfel domnului CAMATARU Rodion Gorun, fiul lui Ion Lizica, nascut la data de 22.06.1958 in Strehaia, judetul Mehedinti, nu i se poate atribui calitatea de lucrator/ colaborator al Securitatii.
Nota de constatare pe care s-a intemeiat adeverinta poate fi consultata la sediul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.
Prezenta poate fi contestata la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curti’ de Apel Bucuresti, de catre orice persoana interesata, in termen de 30 de zile de la data publicarii pe pagina de Internet a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii”, se arată pe siteul CNSAS.

 

 

Autori: Bogdan Savin, Daniel Vlad Publicat: 20 Apr. 2020, 22:51 Actualizat: 21 Apr. 2020, 13:27 Special
Pe aceeași temă
Îţi mai aminteşti de Micul Hercule? IREAL ce a ajuns să facă acum, la 17 ani. Da, e chiar EL
Îţi mai aminteşti de Micul Hercule? IREAL ce a ajuns să facă acum, la 17 ani. Da, e chiar EL
Cazierul de fărădelgi al infractoarei „pericol public“ care a dus la demiterea unui şef de Poliţie
Cazierul de fărădelgi al infractoarei „pericol public“ care a dus la demiterea unui şef de Poliţie
CIA a recrutat un pilot să prăbuşească avionul în care se afla fratele lui Fidel Castro. Agenţia a desecretizat mai multe documente
CIA a recrutat un pilot să prăbuşească avionul în care se afla fratele lui Fidel Castro. Agenţia a desecretizat mai ...
Becali a mai inventat in jucator: „Debelihu s-a impins in Popescu, niciun penalty!” Ce spune despre FCSB – CFR: „Am facut experiment, am rezistat cu copiii”
Becali a mai inventat in jucator: „Debelihu s-a impins in Popescu, niciun penalty!” Ce spune despre FCSB – CFR: „Am ...
Ce se întâmplă dacă te abții de la gazele intestinale. Vor ieși pe altă parte
Ce se întâmplă dacă te abții de la gazele intestinale. Vor ieși pe altă parte
E disperat. Și-a vândut și casa din lipsa banilor. Din ce trăiește acum Leonard Doroftei
E disperat. Și-a vândut și casa din lipsa banilor. Din ce trăiește acum Leonard Doroftei
Tensiuni imense la nivel mondial! Un nou război riscă să izbucnească. Nu s-au mai efectuat astfel de exerciții militare din 1993
Tensiuni imense la nivel mondial! Un nou război riscă să izbucnească. Nu s-au mai efectuat astfel de exerciții militare ...
Ediție Specială ObservatorNews.ro, sâmbătă 16:30: Vezi LIVE funeraliile Prințului Philip. Lista invitaţilor, decisă personal de regina Elisabeta
Ediție Specială ObservatorNews.ro, sâmbătă 16:30: Vezi LIVE funeraliile Prințului Philip. Lista invitaţilor, decisă ...
Anunțul oficial: Ce se va întâmpla cu românii care refuză vaccinarea
Anunțul oficial: Ce se va întâmpla cu românii care refuză vaccinarea
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE de Elena Ceaușescu
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE de Elena ...
Un luptător de MMA a provocat un maestru Kung Fu, „neînvins”, la luptă. Rezultatul este incredibil
Un luptător de MMA a provocat un maestru Kung Fu, „neînvins”, la luptă. Rezultatul este incredibil
Ce a pățit Ciprian din Iași după ce a chemat o escortă cu 150 lei/ora. Cine era, de fapt, Andreea
Ce a pățit Ciprian din Iași după ce a chemat o escortă cu 150 lei/ora. Cine era, de fapt, Andreea
Cum a ajuns, de fapt, Alexandra Dinu vedetă TV. Un bărbat a făcut-o, s-a aflat după atâția ani. 'Eram cu toții tineri'
Cum a ajuns, de fapt, Alexandra Dinu vedetă TV. Un bărbat a făcut-o, s-a aflat după atâția ani. 'Eram cu toții tineri'
Secretele se duc în pământ. A murit omul din spatele celei mai mari fraude din istorie
Secretele se duc în pământ. A murit omul din spatele celei mai mari fraude din istorie
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
Bicarbonatul de sodiu, pe post de medicament. 7 întrebuinţări de care nu știai
ANAF aprilie 2021: Un nou lot de mașini confiscate este scos la licitație. Prețuri de la 250 de euro!
ANAF aprilie 2021: Un nou lot de mașini confiscate este scos la licitație. Prețuri de la 250 de euro!
Elon Musk a găsit „noul aur”. Acest metal este „noul petrol”, potrivit unei mari bănci
Elon Musk a găsit „noul aur”. Acest metal este „noul petrol”, potrivit unei mari bănci
Cresc tensiunile: Rusia l-a arestat pe consulul ucrainean de la Sankt Petersburg
Cresc tensiunile: Rusia l-a arestat pe consulul ucrainean de la Sankt Petersburg
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Elicopter al Armatei Române, surprins într-o benzinărie. Cetăţean glumeţ: „Îl duce la programul rabla”
Elicopter al Armatei Române, surprins într-o benzinărie. Cetăţean glumeţ: „Îl duce la programul rabla”
A venit sfârşitul motoarelor diesel în România. Şi motoarele pe benzină pierd tot mai mult teren
A venit sfârşitul motoarelor diesel în România. Şi motoarele pe benzină pierd tot mai mult teren
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
Adevărul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”, dezvăluit. Puțini se așteptau la asta
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum orice bărbat!
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum orice bărbat!
Volvo V90 nu este accesibil pentru români nici după 500.000 de km. Motivul este incredibil
Volvo V90 nu este accesibil pentru români nici după 500.000 de km. Motivul este incredibil
FOTO. Antonia s-a pozat într-un body prea mic pentru formele ei generoase!
FOTO. Antonia s-a pozat într-un body prea mic pentru formele ei generoase!
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie