Maratonistul Andrei Roşu şi alţi trei români vor să treacă Atlanticul într-o barcă, ajutaţi doar de vâsle: "I-am promis fiului meu că într-o zi o să traversăm şi noi o mare!"

13 aug 2016 1192 afişări Comentează şi tu Special
Maratonistul Andrei Roşu şi alţi trei români vor să treacă Atlanticul într-o barcă, ajutaţi doar de vâsle: "I-am promis fiului meu că într-o zi o să traversăm şi noi o mare!"

O barcă le va deveni casă pentru două luni. Patru români, printre care şi maratonistul Andrei Roşu, vor încerca, peste un an şi jumătate, să traverseze Oceanul Atlantic într-o ambarcaţiune cu vâsle. Startul cursei se va da în decembrie 2017.

2011. Nepal, Munţii Himalaya, 5.500 de metri altitudine. În timp ce aleargă la maratonul Everest, Andrei Roşu află că unul dintre participanţi a traversat Oceanul Atlantic într-o barcă, ajutat doar de vâsle. „Mi s-a părut science-fiction, nu auzisem de aşa ceva şi nu mi se părea posibil. Şi am crezut că o fi de la altitudine, o problemă mentală sau aşa ceva. Când am ajuns acasă însă, am intrat pe blogul lui şi m-am convins: chiar făcuse lucrul acesta”, mărturiseşte Andrei Roşu.

Deşi i-au sclipit ochii, Andrei avea să întâmpine o primă problemă: „La acea vreme, nu ştiam să înot. Nu că înotul te ajută foarte mult în această competiţie, dar trebuie măcar să ştii să înoţi până la barcă”. Până în 2015, când a trecut înot Canalul Mânecii, aproape că uitat de traversarea Oceanului Atlantic. „A doua zi după ce am ajuns în Bucureşti, am simţit că am suficient curaj pentru a mă aventura”, dezvăluie românul.


Foto: Andrei Roşu şi Vasile Oşean, oamenii care au pus bazele aventurii

Iar primul om la care s-a gândit a fost Vasile Oşean, fostul medic al Federaţiei Române de Atletism, pentru că, mai crede Andrei, „găseşte întotdeauna soluţii la care nu se gândeşte nimeni”. Aşa că s-au hotărât să traverseze Oceanul Atlantic, însă nu doar ei, ci într-un echipaj de patru. Până să înceapă căutările, au cerut părerea unui specialist, fostul canotor Emil Curtean. „I-am cerut nişte sfaturi, dar a spus că vrea să participe şi el. Sunt două feluri de reacţii, fie: «vreau şi eu», fie: «hai, mă, că nu se poate aşa ceva»", pretinde Andrei. Pe cel de-al patrulea s-au pus de acord să-l aleagă prin concurs. În două luni s-au înscris 240 de persoane, dintre care au fost selectaţi 10, apoi cinci, iar în cele din urmă vor fi desemnaţi doi câştigători, pentru că fostul canotor a fost convins de familie să renunţe. „Pentru cei cinci oameni pe care îi avem candidaţi pentru cele două locuri din barcă vor urma şase luni de antrenamente serioase, cu verificări. Vor fi probe în care se va vedea cine a muncit cu adevărat şi se va vedea cine a intrat în acest proiect pentru ceva deosebit în viaţa lui”, spune Vasile Oşean, celălalt membru al echipajului.

„I-am promis fiului meu că într-o zi o să traversăm şi noi o mare, care o fi ea, aşa, în doi, tată şi fiu”

Familia lui Andrei Roşu este, în schimb, de acord. „Familia mea este conştientă de proiectul în care m-am băgat. Alex, băieţelul meu de 8 ani, ştie de la început de proiect. Am dormit cu el în barcă, aici, şi e foarte încântat. La început a fost îngrijorat, pentru că în prezentarea cursei vezi valuri de 8-10 metri. Şi normal că nimeni nu vrea să îşi piardă tatăl. Era destul de panicat, dar pe măsură ce l-am adus aici, în marină, am vorbit şi cu alţi marinari, oameni care au traversat Atlanticul cu velierul şi aşa mai departe, s-a liniştit şi el şi are mare încredere. Nu este vorba că nu îl traversez, este vorba de absenţa mea de acasă, dar abia aşteaptă să vină la finish, cu sora lui şi soţia mea, în Antigua. I-am promis că într-o zi o să traversăm şi noi o mare, care o fi ea, aşa, în doi, tată şi fiu”, a mai spus acesta. 

Până atunci însă, Andrei îşi propune să treacă Oceanul Atlantic, iar pentru a reuşi are nevoie de antrenamente serioase. Vasile Oşean susţine că „pregătirea va fi structurată în mai multe etape. Avem nevoie de mobilitate bună, de forţă musculară, de tehnică efectivă, precum şi de partea mentală. Poţi să stăpâneşti primele trei, dar dacă mintea nu îţi este în permanenţă conectată şi focusată pe obiectivul principal, nu ai şanse de reuşită”. 

Andrei Roşu, Vasile Oşean, precum şi ceilalţi doi participanţi vor încerca să traverseze Oceanul Atlantic într-o ambarcaţiune cu vâsle, dotată, printre altele, cu un sistem de localizare prin GPS, panouri solare şi cu o maşinărie care transformă apa sărată în apă potabilă. În timpul cursei, participanţii nu au voie să primească nimic din exterior.

Talikser Whisky Atlantic Challenge este o cursă începută de doi norvegieni, în 1997. Competiţia constă în traversarea Oceanului Atlantic, pe o distanţă de 5.000 de kilometri, din La Gomera, Insulele Canare, până în Antigua. Recordul de traversare este de 37 de zile, media este de 60 de zile, iar cea mai lungă cursă, străbătută însă de un singur om, a durat 120 de zile. Până acum, niciun participant nu şi-a pierdut viaţa în timpul competiţiei, iar cele mai multe abandonuri se produc din cauza problemelor tehnice.

Echipele care participă la aceste curse adună fonduri pentru mediu, sănătate, copii defavorizaţi sau dezastre naturale.


Articol scris de Denis Şchiopu
Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.