Mândria Irlandei de Nord. Actorul boxer, actorul fotbalist, actorul luptător, actorul motociclist. Liam Neeson și dragostea pentru Liverpool. Dragostea care-i mai diminuează din durerea cauzată de pierderea marii iubiri

Autor: Andru Nenciu Publicat: 14 Nov. 2014, 00:34 Actualizat: 14 Nov. 2014, 21:56 Special

 

  • ProSport vă prezintă un adevărat star al Irlandei de Nord. A jucat în peste 100 de filme, a fost nominalizat la Oscar, a luat Globul de Aur și e adulat de milioane de oameni
  • Liam Neeson (62 de ani) a practicat nobila artă în copilărie, iar mai apoi și-a dorit să-și clădească o carieră în fotbal. Mare pasionat de motociclism și de sporturi contact, protagonistul din Lista lui Schindler, Rob Roy, Misiunea sau Gangs of New York e unul dintre cei mai cunoscuți fani ai echipei Liverpool
  • În 1994, nord-irlandezul (1,93 m) a fost nominalizat la Oscar la secțiunea „cel mai bun actor în rol principal” datorită rolului din Lista lui Schindler (regia: Steven Spielberg – 1993, cu Ralph Fiennes, Ben Kingsley). Statueta a fost primită însă de Tom Hanks pentru prestația din Philadelphia (regia: Jonathan Demme – 1993, cu Denzel Washington)

William John Neeson e legat prin mii de fire de sport. De sport în general. A avut o înclinație spre mișcare, spre provocări, spre o pregătire care i-a facilitat abordarea unor roluri care l-ar fi solicitat enorm din punct de vedere fizic fără bagajul acumulat în tinerețe și întreținut și dezvoltat pe parcurs. L-ați văzut în nenumărate producții în care și-a valorificat calitățile de atlet desăvârșit. Forța și rezistența, voința și tot felul de cascadorii la granița dintre viață și moarte l-au transformat și într-un erou al filmelor de acțiune. Zdrahonul de 1,93 m cu voce gravă a atins cele mai înalte culmi ale fericirii și ale creației pe platourile de filmare, dar conexiunile cu diferite discipline sportive l-au umplut mereu de speranță și i-au hrănit moralul.

Născut în zorii anotimpului cald, în Irlanda de Nord, la Ballymena, un orășel de peste 20.000 de locuitori, situat la 45 de kilometri de Belfast, Liam Neeson își arăta din fragedă pruncie talentul actoricesc și înclinația spre sport. Elanul feciorelnic îi purta pașii spre careul magic și nord-irlandezul realiza că se coace ceva bun în cuptorul cu cască și mânuși. Boxul exercita o atracție fascinantă asupra micului Liam John, îl învăluia, îi desena programul zilnic și îi oferea lecții de viață și întâmplări de povestit la vârsta ochelarilor ținuți pe vârful nasului.

Liam și altarul durerii

Statura impresionantă, alonja și pregătirea fizică draconică pe care o aborda ar fi fost de ajuns pentru o carieră printre rafalele de pumni ale greilor. La vârsta de nouă ani, Neeson își punea semnătura pe o legitimație a clubului de box All Saints Youth și un an mai târziu devenea campion regional la copii. Era un puști înalt, zvelt și ziua îi părea prea scurtă să le facă pe toate. „Am fost un pugilist ok, nu impresionant, dar bun. Îmi plăcea disciplina din fiecare zi de luni, miercuri și vineri. Ba chiar și din după-amiezele de sâmbătă.  Eram mulți amici, mâncam împreună, ne antrenam și plecam împreună. Ne antrenam două ore, două ore și jumătate”, deschidea Neeson, în urmă cu doi ani, o fereastră spre sala de box a copilăriei sale. În același interviu pentru BBC, nord-irlandezul ținea să dezvăluie și de ce se lăsase orbit de frumusețea nobilei arte. „M-a făcut mai disciplinat și m-a călit pentru orice carieră care urma să vină. M-a învățat să mă ridic de fiecare dată și să nu mă consider niciodată învins”, mai făcea protagonistul din Mizerabilii o nouă incursiune prin trecut. Și sportul lui Ali și Foreman chiar avea să-l fortifice pentru reprezentațiile actoricești.

Un exemplu!? N-a trântit ușa cu lacrimi în barbă în momentul în care a pierdut un casting pentru The Princess Bride, filmul lui Rob Reiner din 1987. Regizorul i-ar fi spus verde în față că e prea scund pentru rolul pe care și-l pusese în minte, deși Neeson îl privea de la o înălțime de 1,93 m! (e printre cei mai înalți actori celebri, alături de Tim Robbins, Mathew Modine, John Larroquette, Max von Sydow, Steven Seagal, Dolph Lundgren, Donald Sutherland, Vince Vaughn sau David Hasselhoff). „Dacă eram refuzat pentru un rol, mă redresam, și îmi spuneam: >. Determinarea asta mi-a fost insuflată de box”, mai spunea nord-irlandezul pentru BBC.

Adevărata chemare a venit însă de pe o altfel de scenă, nu din altarul durerii. După ce învățătoarea îi punea pe catedră invitația de a juca într-o piesă de teatru a școlii în care învăța, Liam prindea capătul de ață ce avea ulterior să-i ghideze pașii spre teatru și film. În 1971, Liam devenea student al Universității Queen’s Belfast din Belfast, și aplauzele abia începeau să se audă. Cinci ani mai târziu, romano-catolicul cârmea spre Teatrul Lyric Players din Belfast, iar în 1977 primea primul său rol într-un film: Iisus Christos, în Pilgrim’s Progress, regizat de Ken Anderson. Iar progresul în teatru și în cinematografie și-a păstrat cursul firesc. A cunoscut o dezvoltare impresionantă cu rolul lui Oskar Schindler din capodopera lui Spielberg, Lista lui Schindler (1993), iar interpretarea fără cusur a rolului afaceristului german care salvează viața a peste 1.000 de evrei de origine poloneză angajându-i în fabricile sale i-a adus adevărata consacrare. A jucat  în peste 100 de pelicule, dar interacțiunile cu câmpul sportiv i-au picurat mereu culoare în cariera de la Hollywwod.

Liam și experiența de la FC Bohemiam

Pe la 16 ani, Neeson încerca marea cu degetul și pe terenul de fotbal. Participa la un trial al formației Bohemiam FC într-un meci amical cu marea rivală, Shamrock Rovers, dar antrenorul de atunci, Sean Thomas, nu se arăta satisfăcut de evoluția celui care avea să simpatizeze ulterior cu FC Liverpool și Crystal Palace. Vedeta din Star Wars, Gangs of New York și Taken a jucat doar o repriză, dar susține că i se zburlește pielea ori de câte ori se teleportează în vremea „castingului” de pe terenul de fotbal. Nu a scăpat niciodată vreo informație despre postul pe care a evoluat și nici dacă viteza brațelor cu care impresiona în ring era completată și de o alergare pe măsură. Cert e că Neeson a adorat viteza pe două roți. De aici și întâmplarea… „H-D”.

Liam, motocicleta și cerbul

Mare amator de motociclism, Liam suferea în 2000 un accident teribil cu micul său monstru Harley Davidson. În timp ce roțile bijuteriei sale înghițeau kilometru după kilometru, un cerb i-a tăiat fața și coliziunea n-a mai putut fi evitată. Neeson ajungea pe patul de spital cu fractură de bazin, dar cel mai mult, după cum mărturisea, a suferit după geaca de piele sfâșiată în urma ciocnirii cu coarnele cerbului. „Geaca o aveam primită în dar de la Steven Spielberg (n.r. – regizorul cu care a lucrat pentru Lista lui Schindler) și o mai păstrez încă acasă secționată în două bucăți)”.

LIam și sporturile de contact

Pentru un actor care ținea cascadoriile la degetul mic, accidentul era doar un flecușteț. Oțelit în sporturi de contact și în joburi care îl solicitaseră mai ales fizic în tinerețe – operator pe stivuitor la fabrica de bere Guiness și șofer de camion -, nord-irlandezul avea să profite pe platorurile de la Hollywood de experiența vastă căpătată în sălile de antrenament. Sugestive sunt filme precum drama The Big Man – Crossing The Line (1990) sau seria francezului Luc Besson: Teroare în Paris (2008) și Taken 2 (2012). „Te simți mult mai bine în pielea personajului, când ai habar din viața de zi cu zi cum să te comporți în situații limită”, explica vedeta stabilită în New York, conform funtrivia.com.


„Pentru orice actor sau actriță de succes, există nenumărate situații când lucrurile nu merg bine. Numele eșecului în meciul actorilor este respingerea. Mergi la o audiție și ți se spune că ești prea înalt sau prea irlandez sau că ai nasul prea mare. Ești refuzat pentru școala pe care ai urmat-o, pentru una sau pentru alta, și asta e chiar dificil. Nu vreau ca și băieții mei să treacă prin asta și să se simtă vreodată nedoriți”

Liam Neeson, în 2012, pentru Daily Mail


Liam și sportul în care soția sa, Natasha Richardson, și-a găsit sfârșitul

Ispitit continuu de sporturile de contact, de box sau de motociclism, Liam și-a întors mereu privirea și spre sportul rege din Europa. Pasiunea pentru fotbal nu l-a părăsit niciodată. Și-a înviorat retina cu meciuri din Premier League văzute de la trei bătăi de inimă distanță de actorii de pe gazon și într-o pauză dintre două filmări, dar și atunci când viața i-a pus o talpă dură.

Însurat din 1994 cu actrița Natasha Richardson, fata celebrilor Tony Richardson și Vanessa Redgrave, nord-irlandezul avea tot ce-și putea dori un actor la ușa căruia ciocănesc zeci de propuneri: liniștea și armonia conferite de fiecare mic dejun luat în familie. Însă doar până când o vacanță la munte, în Canada, avea să-i schimbe cursul firesc al vieții de tată și de soț. Natasha, soția sa, lua contact cu primele lecții de schi, în 2009, la Mont Tremblant Resort (Quebec), la 130 de kilometri de Montreal. Distracția se împletea cu sportul pentru o vacanță de pus în albumul cu amintiri, dar ghinionul plutea în aer.  O coborâre extrem de periculoasă a prins-o pe actrița lipsită de experiență pe pârtie fără soluții. Nu purta cască, nu a reușit să se echilibreze și nu a mai putut evita accidentul. Inițial a refuzat echipa medicală de două ori, a mers la hotel, susținând că e în regulă. Peste trei ore însă, ea avea să acuze dureri mari în zona capului. Era începutul sfârșitului. Fiica Vanessei Redgrave suferise un traumatism cerebral grav, iar șansele de supraviețuire se diminuau de la minut la minut. A fost transportată la Montreal, apoi la New York, iar specialiști din întregul stat s-au dat peste cap pentru a salva jumătatea actorului care nu se sfiește să verse lacrimi în niciun film. Medicii n-au mai reușit să o salveze, iar inima, rinichii și ficatul actriței în vârstă de doar 45 de ani au fost donate.

Liam și echipa de fotbal care i-a redat surâsul

Răscolit și măcinat pe interior, Liam Neeson trăia un soi de disperare alternată cu speranță plăpândă.  Își masca durerea în fața celor doi fii, Michael și Daniel, și încerca să iasă din mlaștina suferinței în nenumărate moduri. La doar două săptămâni de la decesul soției, muntele de om își lua cei doi băieți de mână și îi trecea gazonul de pe Craven Cottage, arena lui Fulham. Urcau împreună într-o lojă din care aveau să urmărească partida pe care preferații săi, fotbaliștii de la Liverpool, o jucau cu gruparea Fulham, iar criticii de film notau la vremea respectivă că „ieșirea” din vizuina în care intrase după moartea Natashei avea darul de a-i mai schimba starea de spirit. Sportul juca din nou un rol important în viața sa. „Aș vrea să ajung mai des la meciurile lui Liverpool, dar filmările nu-mi permit asta. Sunt oricum, mereu, alături de echipă„, spunea după partida cu Fulham actorul de teatru și film.


Fan declarat al formației de pe Anfield, câștigătorul Globului de Aur pentru rolul din Lista lui Schindler se află într-un club select al actorilor care devin absolvenți de canto atunci când iau loc pe Anfield. Cântă „You ll never walk alone” și Di Caprio, și Clive Owen, și Samuel L. Jackson


Liam a ales fotbalul și un meci al lui Liverpool pentru a evada în 2009 dintr-un prezent în care simțea că viața nu mai are sens. Își pierduse soția cu care era căsătorit de 15 ani, iar prezența pe stadionul lui Fulham devenea compresa rece care-i mai lua din durere. La peste cinci ani de la tragicul eveniment, Liam Neeson, 62 de ani, actor celebru, tată a doi băieți – Michael (18) și Daniel (17) – a rămas cu o cicatrice imensă în suflet și cu o scenă pe care nu și-o poate scoate din minte nici în momentele în care filmează cele mai dificile cadre cu regizori perfecționiști.

În loc de încheiere, vă propunem un fragment din interviul acordat în urmă cu cinci luni canalului CBS, pasaj în care Neeson vorbește despre înfiorătorul moment care-l va urmări toată viața.  „Când Natasha se afla pe patul de spital, conectată la acele tuburi și la acea mașinărie, doctorii mi-au spus că ea a intrat în moarte cerebrală. M-am dus la ea și i-am șoptit la ureche cât de mult o iubesc și i-am zis: >. Noi doi făcusem un pact. Ne-am spus că dacă unul dintre noi va intra vreodată într-o stare vegetativă, atunci celălalt va dezinstala mașinăria. Atunci, când am văzut toate tuburile din preajma ei, mi-am spus: >. Mai am și acum momente în care aud ușa din casa noastră deschizându-se. La fiecare sunet al ușii… mă aștept să o aud și pe ea…”

 

 

 

Autor: Andru Nenciu Publicat: 14 Nov. 2014, 00:34 Actualizat: 14 Nov. 2014, 21:56 Special
Pe aceeași temă
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
Bloggerii ruşi au dezasamblat noul Renault Duster şi l-au numit plin de „soluţii ţigăneşti” VIDEO
Bloggerii ruşi au dezasamblat noul Renault Duster şi l-au numit plin de „soluţii ţigăneşti” VIDEO
Avertisment al Rusiei pentru navele americane din Marea Neagră:
Avertisment al Rusiei pentru navele americane din Marea Neagră: "Să stea departe de Crimeea pentru binele lor"
BREAKING NEWS | Asa incepe noua era galactica! Mbappe si Haaland la Real! Planul istoric al lui Perez a fost dezvaluit
BREAKING NEWS | Asa incepe noua era galactica! Mbappe si Haaland la Real! Planul istoric al lui Perez a fost dezvaluit
Vaccinul pentru cancer și HIV ar putea fi produs, după descoperirile medicale din timpul COVID
Vaccinul pentru cancer și HIV ar putea fi produs, după descoperirile medicale din timpul COVID
Se apropie nenorocirea prezisă de Baba Vanga. Ce se va întâmpla cu omenirea în acest an
Se apropie nenorocirea prezisă de Baba Vanga. Ce se va întâmpla cu omenirea în acest an
Diana Şoşoacă a explodat după scandalul din Senat! Vrea să-şi cumpere pistol. Ce justificare a oferit
Diana Şoşoacă a explodat după scandalul din Senat! Vrea să-şi cumpere pistol. Ce justificare a oferit
Alexandru, tânărul alergător montan ucis de urs în munţii Baiului, ar fi plecat să caute coarne de cerb
Alexandru, tânărul alergător montan ucis de urs în munţii Baiului, ar fi plecat să caute coarne de cerb
Ce se va întâmpla cu profesorii care REFUZĂ să se vaccineze. Ministrul Cîmpeanu a făcut anunțul
Ce se va întâmpla cu profesorii care REFUZĂ să se vaccineze. Ministrul Cîmpeanu a făcut anunțul
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI de ea!”
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI de ea!”
Este uluitor cum s-a infiltrat la Casa Albă. Administrația Biden de abia acum s-a prins / Cine este „Lego”?
Este uluitor cum s-a infiltrat la Casa Albă. Administrația Biden de abia acum s-a prins / Cine este „Lego”?
Andreea Antonescu își acuză colegul de la Survivor de hărțuire sexuală: 'Mi-a cerut să mă dezbrac și să fac
Andreea Antonescu își acuză colegul de la Survivor de hărțuire sexuală: 'Mi-a cerut să mă dezbrac și să fac
Cum s-a pozat Loredana Groza în baie! S-a vazut TOT: 'Ai înnebunit la bătrâneţe'
Cum s-a pozat Loredana Groza în baie! S-a vazut TOT: 'Ai înnebunit la bătrâneţe'
Deşi România ar avea cea mai mare creştere economică din istorie, coaliţia de guvernare se detonează
Deşi România ar avea cea mai mare creştere economică din istorie, coaliţia de guvernare se detonează
Andreea Bănică, apariție senzuală pe internet. Cum arată la 42 de ani
Andreea Bănică, apariție senzuală pe internet. Cum arată la 42 de ani
Francezii au lansat limuzina care dă clasă modelelor germane. De 4 ani nu au mai avut un model în acest segment!
Francezii au lansat limuzina care dă clasă modelelor germane. De 4 ani nu au mai avut un model în acest segment!
Un bărbat a fost la un pas să se căsătorească cu femeia greșită „din cauza Google Maps”
Un bărbat a fost la un pas să se căsătorească cu femeia greșită „din cauza Google Maps”
Primele declaraţii ale ministrul Sănătăţii după tragedia de la Victor Babeş: Nu se putea face mai mult
Primele declaraţii ale ministrul Sănătăţii după tragedia de la Victor Babeş: Nu se putea face mai mult
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Cum şi-a bătut joc de casa cumpărată din donaţii Sergiu, tăticul călăreţ. Reacţia echipei lui Moroşanu
Cum şi-a bătut joc de casa cumpărată din donaţii Sergiu, tăticul călăreţ. Reacţia echipei lui Moroşanu
Schimbări majore la ING: Clienţii vor plăti dobândă ca să îşi ţină banii în depozit la bancă
Schimbări majore la ING: Clienţii vor plăti dobândă ca să îşi ţină banii în depozit la bancă
Mesajul uluitor lăsat de un bărbat pe un site pentru adulți după ce și-a găsit iubită: „Sper ca într-o zi...”
Mesajul uluitor lăsat de un bărbat pe un site pentru adulți după ce și-a găsit iubită: „Sper ca într-o zi...”
INTERZIS cardiacilor! Imaginile cu Anamaria Prodan pe care le-ar dori șterse!
INTERZIS cardiacilor! Imaginile cu Anamaria Prodan pe care le-ar dori șterse!
Este oficial: Câte stele Euro NCAP a obținut Dacia Logan. Rezultatele au fost scăpate din greșeală pe internet
Este oficial: Câte stele Euro NCAP a obținut Dacia Logan. Rezultatele au fost scăpate din greșeală pe internet
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
FOTO. Adina Buzatu, apariție neașteptată în costum de baie, în Dubai!
FOTO. Adina Buzatu, apariție neașteptată în costum de baie, în Dubai!