"Mama" juveţilor! A testat medical toţi sportivii craioveni, de la Balaci şi Cîrţu, la fraţii Costea

27 ian 2012 962 afişări Special
"Mama" juveţilor! A testat medical toţi sportivii craioveni, de la Balaci şi Cîrţu, la fraţii Costea "Mama" juveţilor! A testat medical toţi sportivii craioveni, de la Balaci şi Cîrţu, la fraţii Costea

Le-a ascultat inimile, dar şi sufletele. Timp de 33 de ani, asistenta medicală Gina Şerban a testat mii de tineri la Policlinica pentru sportivi din Bănie. I-au trecut prin mâini fotbalişti celebri, alţii au ajuns prima dată la ea la vârsta junioratului, când încă nu spuneau nimic în fotbal.

I-a văzut, i-a ascultat şi i-a testat pe toţi. De la Balaci sau Cârţu, până la Găman, Prepeliţă sau fraţii Costea, toţi i-au trecut pragul cabinetului. Gina Şerban a fost timp de 33 de ani asistent medical la interne, la Policlinica pentru sportivi din Craiova. A făcut mii de EKG-uri, a ascultat mii de inimi, dar şi suflete, motiv pentru care fotbaliştii i-au găsit şi un nume de alint: "mami". "Eu vorbeam cu toţi cu mami în sus, mami în jos şi aşa au ajuns până la urmă să-mi spună mami", spune amuzată doamna Gina. Apoi dezvăluie că a ajuns la policlinica sportivă din întâmplare: "Am ajuns la policlinica pentru sportivi în 1977, la înfiinţarea ei. Nu am vrut eu neapărat să ajung acolo, nu eram mare fană a sportului atunci". Şi cu toate astea, a muncit acolo timp de 33 de ani fără întrerupere, până la pensionarea din octombrie 2010.

"Silviu Lung m-a impresionat"

În primii ani a avut plăcerea ca pragul cabinetului să-i fie trecut de "zeii" fotbalului craiovean. Craiova Maxima era la apogeu, domina fotbalul intern şi făcea minuni în Europa, dar de două ori pe an, Balaci, Cârţu şi compania se încolonau şi treceau pragul cabinetului. "La început nu eram microbistă, dar ajungând să îi cunosc, era şi diferenţa de vârstă mică între noi, 5-6 ani, am devenit înfocată. Mă implicam, trăiam meciurile lor", spune doamna Gina. Îşi aduce aminte şi acum cu plăcere de modestia şi bunul simţ al celor mai mari fotbalişti ai Băniei: "Fotbaliştii din Maxima nu erau priviţi ca nişte vedete şi nici nu se comportau ca nişte vedete când veneau la vizita medicală. Erau mereu punctali, respectuoşi. Cel mai mult, ca şi comportament, m-a impresionat Silviu Lung".

Discuţia ajunge inevitabil şi la o concluzie: "Erau altfel cei din Maxima faţă de fotbaliştii de acum. Stăteau mai bine fizic, dar erau şi altfel ca oameni. Nici acum, în ultimii ani, nu pot să spun că fotbaliştii au făcut probleme, dar era altfel viaţa înainte de Revoluţie. Erau parcă mai antrenaţi, mai disciplinaţi".

Oblemenco, în horă cu medicii şi asistentele

Ion Oblemenco nu putea lipsi nici el de pe lista marilor personalităţi cu care Gina Şerban a intrat în contact în cei 33 de ani de carieră. "Ion Oblemenco era un om nemaipomenit, extrem de popular. Aveam o sală mare la policlinică, unde mai făceam şi noi, doctorii şi asistenţii, onomasticile. A venit odată de Sf. Ion, noi organizam o mică petrecere şi a început să danseze cu noi, ne-am distrat de minune", rememorează doamna Şerban.

l-a testat pe Gică Popescu fără programare

Prin mâinile doamnei Gina au trecut şi fotbalişti a căror carieră a crescut uluitor, unul dintre cazuri fiind cel al lui Gică Popescu. Asistenta medicală îşi aduce aminte de prima vizită a "Baciului": "A venit prima dată la vizita medicală cu antrenorul Gigi Mităchescu. Era doar un copil. Nu avea programare şi nu am vrut să-l consult. Domnul Mităchescu s-a uitat la mine şi mi-a zis: «Fată, ai grijă, uită-te la copilul ăsta, ţine-l minte, că peste câţiva ani va ajunge mare». Până la urmă l-am testat".

"Zăpăciţii" Craiovei, sub lupa doamnei Gina

După dispariţia Universităţii, doamna Şerban alocă mai puţin timp meciurilor din Liga I. Totuşi, ea urmăreşte ocazional jocuri, pentru a-i vedea la lucru pe fotbaliştii care i-au trecut pragul cabinetului în ultimii ani de carieră. "Mă mai uit şi acum la meciuri, să-i văd pe zăpăciţii care au fost la Craiova. Cam în fiecare echipă e cel puţin unul pe care l-am consultat la un moment dat", spune fosta asistentă.

L-a văzut pe jucătorul cu inima pe dreapta!

În cei 33 de ani, doamna Gina le-a văzut pe toate. A avut şi cazuri deosebite, cum ar fi cel al fostului fotbalist de la Pandurii, Adrian Popescu, care are inima pe partea dreaptă, dar şi fotbalişti care au fost aproape să nu primească viza de joc din cauza fricii de medici. "Lui Popescu i-am pus odată electroliţii normal şi am văzut nişte modificări pe EKG. Nu înţelegeam ce se întâmplă şi tot el m-a întrebat amuzat dacă îl mai ţin minte, că tot eu am descoperit că are inima pe partea dreaptă. Altă dată, mai era unul care nu avea nici pe naiba la inimă, dar era fricos. Mulţi când veneau pentru prima dată la vizita medicală le creştea pulsul", îşi aduce aminte Gina Şerban.

"Contează mult şi cum sunt antrenaţi. Dacă sunt supraso-licitaţi, după o pauză mai lungă, la vizita medicală pot apărea probleme ", Gina Şerban

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.