Mai prețioși decât aurul! Istoria a urcat pe podium la Gala ProSport 15 ani!** FOTO Ei au făcut România mare în sport

Autori: Costin Negraru, Lucian LIPOVAN Publicat: 30 Nov. 2012, 18:16 Actualizat: 30 Nov. 2012, 18:58 Special

Gala ProSport 15 ani a adunat peste 500 de medalii obținute de-a lungul timpului de sportivii români la concursurile internaționale.

Sportivi din toate disciplinele au fost premiați de ProSport în cadrul Galei ProSport 15 ani.

Aproape toți medaliații României au fost invitați, la o gală fără precedent în România.

Peste 500 de medalii pe care sportivii români le-au obținut la Campionatele Mondiale și Europene sau la Jocurile Olimpice au stat, pentru prima oară, în același loc. Hotelul Radisson din București a găzduit joi un eveniment unic, prin care ProSport a vrut să-și arate recunoștința față de cei care au făcut ca numele țării noastre să ajungă în toate colțurile lumii. Iar Gala ProSport 15 ani a avut de toate, pentru că marea performanță nu înseamnă doar transpirație și muncă, ci și zâmbete.

Șirul celor care au primit din partea ProSport premii pentru întreaga carieră a fost deschis de Elisabeta Lipă, unul dintre cei trei sportivi români care au reușit să câștige cinci medalii olimpice. Îmbrăcată în uniforma de chestor, fosta canotoare, acum președintele CS Dinamo, și-a primit premiul de la Alexandru Enciu, șeful departamentului de reporteri speciali al ziarului. Uniforma reapărut pe scenă câteva zeci de minute mai târziu. Nu tot cea de chestor a Elisabetei Lipă, ci aceea de general pe care a îmbrăcat-o Ilie Năstase: „E a mea, să nu creadă lumea că am căpătat-o”, a punctat din start fostul mare tenismen.

Poante cu doi campioni

Tot „Nasty” a asigurat și momentul de maxim amuzament al serii. Nu singur, ci împreună cu partenerul său dintotdeauna, Ion Țiriac. Poantele și ironiile fine aruncate de cei doi l-au molipsit până și pe Cristian Tudor Popescu: „Uite, că în sfârșit l-am făcut să zâmbească”, s-a auzit ca un semn al victoriei în cele două microfoane. „Vrem să ni se dea copiii înapoi. Să existe o oră de educație fizică sau sport, spuneți-i cum vreți, și copiii noștri să alerge, să facă mișcare”. Vocea dură a lui Ion Țiriac exprimă îngrijorarea tuturor celor din sală, a tuturor sportivilor care vor ca tinerii de azi să le calce pe urme.

Momentul lui Eduard

A fost chemat pe scenă, s-a apropiat de microfon și s-a prezentat: „Bună seara, numele meu este Eduard Carol Novak”. Lucru atipic pentru un campion. Dar Eduard Novak nu este un campion obișnuit, el fiind primul sportiv român care a cucerit aurul olimpic la Jocurile Paralimpice de la Londra. Mesajul său a umplut sala de aplauze: „Se poate!”.


UPDATE 20:24 Nadia Comăneci, „Legenda Perfecțiunii”

Nu mi-am putut imagina că voi primi acest trofeu la 36 de ani după momentul de la Montreal. Felicitări tuturor pentru ceea ce fac pentru sportul românesc. Aș dori să dedic acest trofeu sportului românesc, antrenorilor și părinților mei.

Secretul? Nu există nicio pastilă magică. E vorba de muncă, muncă și iar muncă!„, a declarat Nadia Comăneci.

20:21 Gică Hagi, „Legenda Victoriei”

„Cea mai mare victorie din cariera mea e golul dat pentru Steaua în Supercupa Europei, când am câștigat trofeul”

20:15 Octavian Bellu, „Legenda Exemplului”

20:09 Ilie Năstase, „Legenda Rachetei” – Ion Țiriac, „Legenda Salatierei”

Vă dați seama ce înseamnă să trăiești lângă un om ca Ilie Năstase 50 de ani?! Și nu s-a terminat… (n.r. râde). El a învățat să scrie, eu am învățat să citesc.

Vreau să vă mulțumesc și vă îndind un challange. Dacă îmi doresc un lucru este acesta: sunt 15 ani decând lupt pentru un lucru. Nu costă nimic să ne dea țara asta, guvernul care o veni copiii înapoi.

Copiii nu mai fac sport pentru că nu mai știu să alerge. Ce costă rânduitorul ca să spună că, de mâine, avem o oră de sport obligatoriu în școli. Nu vrem să avem copii sănătoși?

Mulțumesc pentru premiu. Dacă l-am primit, îl voi ține, dar văd aici în sală 100 sau 200 de persoane care îl merită mai mult decât mine„, Ion Țiriac.

20:03 Mircea Lucescu, „Legenda Longevității”

20:02 Ivan Patzaichin, „Legenda Deltei”

„Mulțumesc pentru că ne-ați dat prilejul să ne reîntâlnim cu foarte mulți și vechi prieteni„, Ivan Patzaichin.

19:58 Gabi Szabo e „Legenda Admirației”. „Minunea Blondă” a primit și premiul special din partea cititorilor www.prosport.ro: „Cel mai bun sportiv român din ultimii 15 ani”

Salut toate personalitățile sportive ale României. A primi un trofeu din partea ProSport și a cititorilor săi mă onorează și mă responsabilizează.

Am avut o carieră de 16 ani, nici foarte lungă, dar nici foarte scurtă. Lumea a rămas cu acea furmoasă imagine: cu Gabi Szabo pe locul 1. Această seară este un moment frumos pentru sportul românesc, cu toți sportivii care pot sărbători tot ce e mai frumos în sportul nostru.

Sunt încântată că am fost votată de cititorii ProSport drept cea mai bună sportivă din ultimii 15 ani”, a declarat Gabi Szabo.

19:52 Lucian Bute, „Legenda Centurii de Aur”

Este o onoare pentru mine să fiu alături de ceilalți mari sportivi români. Doar să fiu inclus printre ei mi se pare onorant. Să fii alături de Gheorghe Hagi, Nadia Comăneci sau Ilie Năstase e incredibil. Ei au fost și sunt idolii mei.

Este onorant să fiu premiat alături de ei. Din păcate nu pot fi prezent la Gală. Sunt în Florida și pregătesc următorul meci, care va fi în luna martie. Îmi doresc din tot sufletul ca adversarul să fie Carl Froch. Doar la asta mă gândesc„, a declarat Lucian Bute, prin telefon.

19:50 Laura Badea, „Legenda Floretei”

19:47Cristi Chivu, „Legenda Admirației”. Premiul fostului internațional român va fi ridicat de Gheorghe Hagi.

„Sunt onorat. Mă simt fericit și împlinit pentru că sunt pus alături de sportivi mari ai României. E o încununare a ceea ce am realizat eu până în acest moment. Secretul carierei mele constă în gândul și dorința de a fi mai bun și de a învăța ceva în fiecare zi„, e mesajul lui Cristi Chivu, care nu a putut fi prezent la Gala ProSport.

19:44 Helmuth Duckadam e „Legenda Invincibilității” și a fost premiat de primul redactor-șef al ProSport-ului, Ovidiu Ioanițoaia.

Sunt emoționat ți flatat că am posibilitatea de a fi între atâția campioni mondiali, olimpici și europeni. Și vreau să le mulțumesc și colegilor mei pentru că, pentru acele 9 minute de la Sevilla, am ajuns să iau eu toate premiile„, a declarat Helmuth Duckadam.

19:40 Alina Dumitru, prima campioană olimpică a României în judo a fost premiată pentru zecile de medalii aduse țării noastre în cei 18 ani de carieră.

Sunt premiată pentru munca depusă de mine în 18 ani! Sper ca în cariera de antrenoare să pot scoate măcar un copil la fel de valoros cum am fost eu. Mulțumesc pentru acest premiu„, a declarat Alina Dumitru la Gala ProSport.

19:37 Pe scenă au pășit și Nicu Vlad și Eduard Novak.

Pentru mine, scopul în acest an a fost să devin primul campion paralimpic din România. Am vrut să demonstrez că dacă ai perseverență se poate! Se poate și în România!„, a spus Eduard Novak, primul român medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice.

19:30 Elisabeta Lipă, Georgeta Andrunache, primele sportive de legendă premiate în Gala ProSport.

În această sală sunt exemple pe care le-am avut. Felicit ProSport pentru ceea ce a făcut pentru noi în această seară„, a spus Georgeta Andrunache.

 


Peste 300 de sportivi vor fi astăzi la Gala ProSport 15 ani.

20 de legende vor fi premiate.

Gala este transmisă pe sport.ro și pe www.prosport.ro, de la ora 19:00

LEGENDELE SPORTULUI ROMÂNESC

Lucescu, antrenorul trofeu! Cum a trasnformat „Il Luce” Șahtiorul într-o FORȚĂ‚

Ivan Patzaichin, amiralul flotilei românești! Un moment pentru istorie: cum a cucerit aurul la JO 1972

Mister revanșă! Marii campioni își tranșează temerile în ring: Bute vrea un nou meci cu Froch

Stăpânul munților! Lăcătușu, singurul român care a urcat pe cele mai înalte vârfuri ale celor șapte continente

Supraviețuitorul! Chivu a trecut prin „IAD” înainte de a câștiga Liga Campionilor

Rege pentru Viitor! Cum s-a transformat genialul Hagi din Generația de Aur într-un manager de succes

Alina Dumitru, o stea pe tatami! Judoka noastră e deținătoarea unui record absolut: 8 titluri europene

Penaltyurile unei vieți de om! Duckadam încă apără lovituri de la 11 m! Cum a trăit în 53 de ani cât alții într-o sută

Făuritorul de campioane! Octavian Bellu, omul care a adus României cinci titluri mondiale consecutive și alte zeci de medalii

Georgeta Andrunache, regina valurilor! Cum a dominat, alături de Viorica Susanu, proba de dublu rame aproape un deceniu

„Zeița” perfecțiunii! Nadia Comăneci, prima gimnastă de nota 10 din istorie

Atleta samariteană! Gabi Szabo, campioană și după retragere: nu se oprește din „alergat”

„Liniște! Sare Iolanda Balaș” Doamna atletismului românesc, de la reprezentațiile de pe „Republicii”, la Hall of Fame-ul atletismului mondial


URMĂ‚REȘTE GALA PROSPORT LIVE VIDEO, AICI, DE LA 19:00

A fost odată ca niciodată, iar pentru că va fi din nou, se va povesti. Va fi în această seară Gala ProSport 15 ani. Pe 2 iulie 1997 se năștea Campionul Presei Sportive. Îl știți foarte bine. E foarte probabil să-l fi citit măcar o dată pe hârtie sau pe ecran. E ProSport. Vă place, vă enervează, îl apreciați, îl contestați, cel mai important e că de 15 ani îl citiți. ProSport n-ar fi existat fără voi, dar n-ar fi existat dacă nu existau cei pe care i-am invitat astăzi la Gala ProSport.

Vom începe cu povestea primelor ediții. Vom continua cu Legendele Performanței, apoi vom premia Legendele Spiritului. Vom trece prin Legendele Admirației și vom încheia cu Legendele Românilor. Nu vă spun acum pe cine veți vedea, pe cine vom premia, dar sunt convins că i-ați premia și voi tot pe ei. Am luat în calcul sute de titluri olimpice, mondiale și europene. Am apreciat etica sportiva, fair-play-ul, modelul lăsat în urmă. Am adunat imaginea pe care au făcut-o României. Și am ținut cont de cine iubiți voi cel mai mult, măsurând popularitatea. Așa am filtrat, din sutele de campioni, cei 20 pe care îi vom premia astăzi.

Pentru ei, am creat și un trofeul original. Realizat de Sorin Papa, din marmură de cultură, și gravat cu numele Legendelor, este simbolul drumului spre victorie pe care l-au parcurs toți cei cu care vă veți întâlni în această seară, de la ora 19, în direct la sport.ro, de la Gala ProSport 15 ani!

Câștigătorul concursului „Cel mai bun sportiv român din ultimii 15 ani”, găzduit pe prosport.ro, va fi anunțat astăzi pe site și în ediția tipărită de mâine. Acesta va primi un Ipad 3.O Gală cum n-a mai fost

N-am dormit și n-am mâncat de trei zile. Muncim la Gala ProSport de câteva luni. Nimic nu mi-am dorit să iasă mai bine decât evenimentul din aceasta seară. Și nimic n-am pregătit mai bine decât Gala aceasta. Am niște emoții uriașe. Deși am pregătit până la ultima virgulă textul pe care îl voi citi, am impresia că nu știu nimic din el.

Dar e normal să fie așa. E normal, pentru că voi avea în față câteva sute de medaliați olimpici și alți sportivi de top ai României. Voi avea în față o mare parte din aurul, argintul și bronzul României, deși nu vom fi în rezervele BNR. Știu, sunt un privilegiat. Dar credeți-mă, sunt teribil de emoționat.
Sper însă că în momentul în care va începe Gala, va fi unul dintre momentele acelea pe care spun că le trăiesc sportivii: când începe meciul, uită ce se întâmplă în tribune, chiar dacă atmosfera e incendiară. Am un singur argument care mă face să cred că mă voi liniști la un moment dat, dar unul solid. Știu că pentru ceea ce se va întâmpla în această seară au muncit alți campioni. Zeci și zeci de oameni de top în ceea ce fac. Fie că mă gândesc la colegii mei din redacție, la cei de la marketing, la cei de la publicitate, la cei de la administrativ, la prietenii de la sport.ro, știu că au muncit cu toții mai mult de 100% pentru ca totul să fie perfect azi. Le mulțumesc, o să o fac și personal, dar măcar o dată pe an merită să-i amintesc și în scris. Și le mulțumesc și celor care au avut încredere în noi să facem Gala asta. Și celor care au crezut că merită să se asocieze cu ea: COSR, Herbalife, Dolce Sport și Opel. Scuzați pauza publicitară, dar fără ea nu exista momentul acesta.

Las pentru o clipă modestia de-o parte. Nimeni n-a organizat vreodată în România o Gală a Sportului de asemenea amploare! Îmi asum ce spun. Când l-am auzit pe Orlando că vrea să invităm toți, absolut toți medaliații olimpici ai României, am înlemnit. Ulterior, Alexandru Enciu, cel care a făcut o muncă de cercetare uriașă, mi-a confirmat că am de ce să înlemnesc: sunt 386! La care se adaugă sportivii de top, dar neolimpici. Credeți-mă, nimeni, absolut nimeni nu are o astfel de bază de date cu contacte pentru atâția oameni. Noi o avem acum. Și am reușit să-i contactăm pe majoritatea. Sigur că unii nu mai sunt în viață, alții sunt departe, unii sunt ocupați, alții sunt, incredibil poate, imposibil de găsit. Unora poate le-am trimis prea târziu invitația. Scuze, Daniela Silivaș, chiar ne-am fi dorit să poți ajunge! Ne revanșăm! Sunt împăcat că i-am invitat pe toți, iar mulți, sute!, vor fi alături de noi în această seară. Abia aștept să-i salut, să-i premiez și să le mulțumesc tuturor! Gata, mi-au trecut emoțiile! Ne vedem la 7, pe Sport.ro și www.prosport.ro.


Mesaj de la Gabi Szabo: „Hotărâre, curaj, optimism!”

Actualul „vice” al Federației Române de Atletism a câștigat secțiunea dedicată voturilor cititorilor

„Minunea blondă” a atetismului românesc a câștigat la pas inedita cursă a categoriei în care au votat cititorii ProSport. Exact cum o făcea, spre exemplu, în circuitul Golden League din 1999. Aflată în străinătate pentru câteva zile, Gabriela Szabo (37 de ani) nu va fi prezentă în această seară la Gala ProSport 15 ani, dar prin intermediul cotidianulu nostru a transmis un mesaj de suflet.

„Ați dus la capăt un proiect nemaipomenit și vă felicit pentru această inițiativă. Îmi pare extrem de rău că nu voi putea ajunge la gală și regret enorm că nu voi reuși să-mi revăd prietenii. Acest premiu mă onorează și mă responsabilizează și mai mult în cursa mea de atragere a copiilor către sport și de promovare a sportului de masă. Mi-amintesc că alergam uneori pe un ger de crăpau pietrele din România sau în soarele arzător din Africa de Sud. Că simțeam că-mi vine să mă opresc, să mă hidratez cu o cisternă cu apă. Dar mereu am continuat și am mers mai departe. Eram înarmată cu hotărâre, curaj și optimism, cum trebuie să fie toți sportivii actuali ai României, studenți pe băncile sportului de performanță, vedete pe toate meridianele sau simpli iubitori ai sportului de masă. Și chiar dacă vă prăbușișți fizic, să nu cădeți și mental niciodată!”.

Autori: Costin Negraru, Lucian LIPOVAN Publicat: 30 Nov. 2012, 18:16 Actualizat: 30 Nov. 2012, 18:58 Special
Pe aceeași temă
Cu cine și-a pierdut, de fapt, Anda Adam virginitatea. Avea doar 15 ani
Cu cine și-a pierdut, de fapt, Anda Adam virginitatea. Avea doar 15 ani
Un copil de 5 ani a povestit la grădiniţă că tatăl său a ucis un om, i-a tăiat penisul şi l-a dat la câini. Detaliile crimei odioase cauzate de gelozie, publicate în premieră
Un copil de 5 ani a povestit la grădiniţă că tatăl său a ucis un om, i-a tăiat penisul şi l-a dat la câini. Detaliile ...
Dancila s-a facut DE RAS la dezbatere! A spus ca a dat meditatii la Matematica, dar nu a stiut ASTA! Asa ceva...
Dancila s-a facut DE RAS la dezbatere! A spus ca a dat meditatii la Matematica, dar nu a stiut ASTA! Asa ceva...
O adolescentă i-a trimis un selfie provocator unui bărbat din Vrancea. Ce a urmat e TERIFIANT / DIICOT a preluat cazul
O adolescentă i-a trimis un selfie provocator unui bărbat din Vrancea. Ce a urmat e TERIFIANT / DIICOT a preluat cazul
Sumudica il DISTRUGE pe Contra: „Mi se pare contrar fenomenului fotbal! Eu am semne de intrebare. Cum sa joci cu el 180 de minute?” Ce l-a STUPEFIAT
Sumudica il DISTRUGE pe Contra: „Mi se pare contrar fenomenului fotbal! Eu am semne de intrebare. Cum sa joci cu el 180 ...
A murit în timpul unui joc sexual. Cum a fost găsită tânăra! Legiștii s-au șocat
A murit în timpul unui joc sexual. Cum a fost găsită tânăra! Legiștii s-au șocat
ȚEAPĂ CLASICĂ. Passat din Germania, revândut în România. Câţi KM a pierdut pe drum?
ȚEAPĂ CLASICĂ. Passat din Germania, revândut în România. Câţi KM a pierdut pe drum?
VIDEO Cum arată plămânii unui bărbat care a fumat un pachet de ţigări pe zi, timp de 30 de ani
VIDEO Cum arată plămânii unui bărbat care a fumat un pachet de ţigări pe zi, timp de 30 de ani
BOMBA anunţată în ziua dezbaterii. Cu cât va creşte salariul minim. Formula de calcul, decisă de Guvernul Orban
BOMBA anunţată în ziua dezbaterii. Cu cât va creşte salariul minim. Formula de calcul, decisă de Guvernul Orban
Metoda SEXUALĂ revoluţionară la care nimeni nu poate rezista. Avantajele sunt uriaşe
Metoda SEXUALĂ revoluţionară la care nimeni nu poate rezista. Avantajele sunt uriaşe
BREAKING NEWS | Se ştie numele noului selecţioner. Anunţul oficial făcut de federaţie la o zi după Spania - România 5-0
BREAKING NEWS | Se ştie numele noului selecţioner. Anunţul oficial făcut de federaţie la o zi după Spania - România 5-0
Detaliul exploziv care fost observat la Dăncilă! Mircea Badea, prima reacție după dezbatere
Detaliul exploziv care fost observat la Dăncilă! Mircea Badea, prima reacție după dezbatere
Ei sunt în cărți la Națională! Cine îi ia locul lui Cosmin Contra. Anunțul tocmai a fost făcut
Ei sunt în cărți la Națională! Cine îi ia locul lui Cosmin Contra. Anunțul tocmai a fost făcut
Istoria vibratorului: a fost inventat pentru a trata depresia şi anxietatea
Istoria vibratorului: a fost inventat pentru a trata depresia şi anxietatea
Dancila s-a facut DE RAS la dezbatere! A spus ca a dat meditatii la Matematica, dar nu a stiut ASTA! Asa ceva...
Dancila s-a facut DE RAS la dezbatere! A spus ca a dat meditatii la Matematica, dar nu a stiut ASTA! Asa ceva...
Boala fără leac de care sufera Daniela Crudu. Diagnosticul crunt pus de medici
Boala fără leac de care sufera Daniela Crudu. Diagnosticul crunt pus de medici
Mai multe tinere şi minore au acceptat invitaţia unui milionar de 50 de ani de a petrece pe IAHTUL lui în weekend. Au crezut că au avut parte de momente de neuitat, dar, la câteva zile după aceea, fetele au fost contactate de POLIŢIE: „Avem veşti proaste pentru voi...”
Mai multe tinere şi minore au acceptat invitaţia unui milionar de 50 de ani de a petrece pe IAHTUL lui în weekend. Au ...
Ce este PANGOLINUL, unde trăieşte şi cu ce se hrăneşte
Ce este PANGOLINUL, unde trăieşte şi cu ce se hrăneşte
România va fi acoperită de îngheţ. Avertisment ANM: Când îşi va intra iarna în drepturi
România va fi acoperită de îngheţ. Avertisment ANM: Când îşi va intra iarna în drepturi
Mega-scandal la Chefi la Cuțite de la Antena 1! O concurentă îl acuză pe Chef Cătălin Scărlătescu de hărțuire: „S-a băgat în mine și..”
Mega-scandal la Chefi la Cuțite de la Antena 1! O concurentă îl acuză pe Chef Cătălin Scărlătescu de hărțuire: ...
Andreea Antonescu a rupt tacerea! Vedeta a rabufnit dupa despartire. Ce a declarat despre iubitul tinerel: 'Adevărul este altul, cu totul altul'
Andreea Antonescu a rupt tacerea! Vedeta a rabufnit dupa despartire. Ce a declarat despre iubitul tinerel: 'Adevărul este ...
Valentina Pelinel si Cristi Borcea, mai indragostiti ca niciodata la botezul fiicei Ancai Serea! Gestul facut de afacerist pentru sotia lui
Valentina Pelinel si Cristi Borcea, mai indragostiti ca niciodata la botezul fiicei Ancai Serea! Gestul facut de afacerist ...
Orașul în care călătorii NESPĂLAȚI vor fi dați jos din autobuze. Este posibil?
Orașul în care călătorii NESPĂLAȚI vor fi dați jos din autobuze. Este posibil?
FOTO. Imagini intime INCENDIARE cu Roxana Vancea şi iubitul ei plin de muşchi au ajuns pe net!
FOTO. Imagini intime INCENDIARE cu Roxana Vancea şi iubitul ei plin de muşchi au ajuns pe net!
Dezvăluiri fără perdea: cum au ajuns să se iubească preşedintele Klaus Iohannis şi soţia lui, Carmen!
Dezvăluiri fără perdea: cum au ajuns să se iubească preşedintele Klaus Iohannis şi soţia lui, Carmen!
Andreea Bălan trece prin MOMENTE DE GROAZĂ! Fiica ei a înghițit ceva și a leșinat!
Andreea Bălan trece prin MOMENTE DE GROAZĂ! Fiica ei a înghițit ceva și a leșinat!
Uleiul de ricin, secretul unui păr bogat, lung și sănătos
Uleiul de ricin, secretul unui păr bogat, lung și sănătos