Mădălin Voicu: "Şi eu m-am săturat de ţiganii care fură şi cerşesc, dar Ilie are o atitudine xenofobă"

7 oct 2010 83 afişări Special
Mădălin Voicu: "Şi eu m-am săturat de ţiganii care fură şi cerşesc, dar Ilie are o atitudine xenofobă" "Atitudine xenofobă"

Deputat în Parlamentul României, Mădălin Voicu este poate celmai cunoscut membru al etniei rrome. Fiul celebrului violonist şidirijor Ion Voicu îi dă dreptate lui Ilie Năstase când acesta spunecă se teme să nu fie atacat de hoţii ţigani, dar califică drept"xenofobă" ideea fostului tenismen, de a-i trimite pe etnicii rromiîn Harghita.

Domnule Voicu, Ilie Năstase spune că este deranjatzilnic de sutele de rromi care trăiesc înstrăinătate...
Şi eu îi dau dreptate lui Ilie! Sunt pus în aceeaşi situaţie, mălovesc zilnic de tot felul de hoarde care mă agasează la orice pas.E o realitate dură! M-am săturat să merg în Europa şi să găsesc totfelul de anunţuri sau afişe cu mesaje scrise în română, de genul"Nu furaţi!" sau "Atenţie la ţigani!". Nu e corect şi are desuferit o ţară
întreagă.

"Edureros să fii atacat de ţigani agresivi"

Pot fi catalogate părerile lui Ilie Năstase ca fiindrasiste?
Nicidecum! Cine îndreaptă rasismul către Ilie Năstase face o gravăgreşeală. El trăieşte în străinătate şi e dureros să fii atacat deţigani agresivi, care n-au ştiut să facă nimic, decât să întindămâna la cerşit.

Dânsul le-a dat dreptate francezilor în decizia acestorade a-i expulza pe rromi din Franţa...
Eu nu sunt de acord cu hotărârea lui Sarkozy. Părerea mea e că,dacă ţiganii au comis infracţiuni în străinătate, să fie judecaţiacolo, nu trimişi la mine în ţară.

Dar despre părerea lui Ilie Năstase de a deporta toţirromii în Harghita, cum au făcut ruşii în Basarabia, cecredeţi?
Atitudinea aceasta poate fi catalogată drept xenofobă, tocmai deaceea nu sunt de acord cu regulile lui Sarkozy. Sunt atitudinirasiste. Justiţia din ţara respectivă trebuie să-şi facă datoria.Ilie a ridicat o problemă foarte importantă, iar eu îl susţin dintoate punctele de vedere.

Asistăm, de fapt, la"marea migraţie a ţiganilor"

Există însă, în toată această polemică, şi păreri ale unorspecialişti care prevăd o evoluţie neaşteptată a situaţiei. Într-uninterviu acordat cotidianului Adevărul, istoricul Viorel Achimspune că "marea migraţie a ţiganilor abia începe".

Achim mai adaugă că acest tip de translaţie, de la Est cătreVest, începută în urmă cu multe secole, a fost îngheţată timp decinci decenii de conjunctura istorică a "Cortinei de Fier" şi areînceput imediat cum condiţiile au permis.

Plecaţi din India, unde reprezentau, spune istoricul NeaguDjuvara, cea mai de jos pătură a societăţii, "paria", rromii aurătăcit prin Imperiul Persan, Imperiul Otoman şi, în final, acum600 de ani, s-au aşezat în Bulgaria şi Ţările Române, după ce dintoate celelalte zone fuseseră alungaţi. Viorel Achim subliniază căaceastă situaţie a fost posibilă şi pentru că România rămâne unspaţiu tolerant cu minorităţile etnice.

"Începutul unui proces migrator"

A doua migraţie a avut loc la sfârşitul secolului al XIX-lea şiînceputul secolului XX, destinaţia fiind Europa de Vest şi America.Acum, spune istoricul Achim în Adevărul, "asistăm la începutul unuiproces migrator (...). Probabil că, peste ani, se va vorbi de atreia mare migraţie europeană a ţiganilor, petrecută în ultimuldeceniu al secolului XX şi primele decenii ale secoluluiXXI".


Sportivi celebri de etnie rromă

Indiferent de declaraţiile, propunerile sau acţiunile unorpersoane, de-a lungul timpului România a fost reprezentată cucinste de numeroşi sportivi de etnie rromă. Despre Ilie Dumitrescu,Marius Lăcătuş, Mircea Lucescu, Necula "Rică" Răducanu, BănelNicoliţă (în fotbal), fraţii Dorel (foto) şi Marian Simion (labox), dar şi despre alţii s-a spus, în diferite ocazii, că aparţinacestei etnii. Unii au recunoscut, alţii au negat, dar dincolo detoate rămâne valoarea lor recunoscută la nivel mondial. Nu numai însport există astfel de exemple. Despre celebrul profesor NaeIonescu, eminent filosof şi jurnalist, adulat în perioadainterbelică de generaţii întregi, destui contemporani susţineau căera ţigan.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.