„M-am săturat de abuzuri!” Talpan cere ca Becali să fie adus la interogatoriu în procesul de calomnie în care vrea 1.000.000 de euro. Tribunalul a amânat cauza pe motiv că juristul nu fusese citat, deși acesta era în sală!

Redactor:
Matei Udrea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Primul termen al procesului de calomnie pe care colonelul Florin Talpan, juristul CSA Steaua, i l-a intentat lui Gigi Becali s-a terminat cu o amânare decisă miercuri de instanța Tribunalului București pentru un motiv incredibil: reclamantul, care se afla în sală, nu fusese citat!

Colonelul care luptă din 2006 în instanțe cu Becali pentru brandul Steaua l-a dat în judecată pe acesta în aprilie, iritat de jignirile constante pe care patronul din umbră al FC Steaua i le adresează. Primul termen al procesului în care Talpan cere 1.000.000 de euro daune morale, petrecut miercuri, n-a avut finalitate deși în sală se aflau atât reclamantul, cât și avocatul pârâtului. Instanța a decis că, deși Talpan se afla în sală, nu s-a îndeplinit procedura de citare a reclamantului, amânând procesul pentru 3 noiembrie.

„Instanța dă dovadă de subiectivism”

Telefonul ProSport l-a găsit pe colonelul Talpan de-a dreptul iritat de bizara măsură pe care o consideră subiectivă și menită să tragă de timp în favoarea lui Becali. „Sunt foarte dezamăgit că s-a amânat azi cauza pe o excepție privind lipsa procedurii de citare a reclamantului, ținând cont de faptul că eu m-am prezentat în instanță! Lipsa de procedură de citare se complinește (n.r. – completează) prin prezența părții nelegal citate, respectiv a mea. Eu m-am prezentat în instanță, s-a acoperit lipsa procedurii și doar eu aș fi putut să invoc această excepție. Eu și, desigur, instanța, dacă nu mă prezentam. Dar am fost acolo!”, a reacționat Talpan, căruia părea să nu-i vină să creadă ce motiv a fost folosit pentru a reporta procesul.

O serie de explicații juridice au fost oferite de ofițer în acest caz: „Conform Articolului 153, Alineatul 1, «instanța poate hotărî asupra unei cereri numai dacă părțile au fost citate ori s-au prezentat». Instanța, conform Articlului 153, Alineatul 2, va amâna judecarea și va dispune să se facă citarea de câte ori constată că partea care lipsește a fost citată. Iar eu m-am prezentat personal. Trageți dumneavoastră concluzia…”.

Întrebat de ce crede că s-a amânat procesul deși părțile se aflau în sală, Talpan a indicat judecătorul: „Consider că este o tergiversare vădită a avocatului pârâtului în acest dosar și sunt dezamăgit că instanța a putut să amâne cauza pentru acest lucru. Este clar o tergiversare, iar instanța dă dovadă de subiectivism. Am depus o cerere completatoare pentru care, în mod normal nicio altă instanță – am avut atâtea dosare în cei 14 ani de activitate juridică intensă în care am reprezentat interesele clubului Steaua în instanță – nu ar fi acordat termen. Conform Articolului 204, Alineatul 2, nu se va da termen, ci se vor trece în încheierea de ședință modificările care constau în aducerea la interogatoriu a pârâtului, respectiv Becali George. Sunt uimit cum avocatul pârâtului nu știe că răspunsul la întâmpinare nu se comunică, ci se ia de la dosarul cauzei”.

„Sunt curios cum va decurge dosarul”

Reprezentantul CSA Steaua și al MApN în lupta juridică împotriva lui Gigi Becali pare la capătul răbdărilor: „În acest dosar doresc o transparență totală, de aceea voi aduce la cunoștința opiniei publice toate lipsurile, deoarece m-am săturat de abuzuri! Dacă va fi necesar, voi face plângere la instituțiile abilitate. Sunt curios cum va decurge dosarul având în vedere că pârâtul are dreptul, conform întâmpinării, doar la proba cu înscrisuri, fiind decăzut din dreptul de a propune alte probe, deoarece nu le-a invocat prin întâmpinare”.

Tărăgănarea proceselor, din diverse motive, pare o tactică a lui Gigi Becali, care a reușit astfel să amâne cu ani și, uneori, chiar cu decenii pedepsele pentru faptele sale. În dosarul schimbului de terenuri cu Armata din 1999, Becali a reușit să scape până în 2013, când Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat la doi ani de închisoare. Dosarul sechestrării de persoane din 2009 a fost soluționat prin condamnarea latifundiarului la trei ani de închisoare în 2013. Cazul Valiza, soldat cu alți trei ani de închisoare pentru Becali, s-a petrecut în 2008, dar a ajuns la final abia în 2013. Procesul pentru marca Steaua, finalizat la Înalta Curte de Casație și Justiție prin victoria CSA Steaua cu clubul lui Gigi Becali, a început în martie 2011 și s-a încheiat trei ani și jumătate mai târziu, în decembrie 2014.


ProSport scria pe 22 mai 2001 despre felul în care Gigi Becali, finanțatorul de atunci al echipei Steaua, păcălise Armata în 1999.
A fost nevoie de încă 12 ani pentru ca Justiția să ajungă la aceeași concluzie

„Am studii superioare, o carieră militară pe care am dobândit-o prin muncă, nu permit nimănui să o distrugă!”

Talpan a afirmat, pentru ProSport, că nu și-a dorit acest proces de calomnie cu Becali, dar comportamentul bogătașului l-a împins în această direcție: „Am fost nevoit să-l dau în judecată pe pârâtul Becali George din cauza faptului că nu se oprește din a-mi aduce jigniri. Eu niciodată nu mi-am permis să insult sau să jignesc pe cineva și cred că nimeni nu e în măsură să facă acest lucru la adresa mea. Am studii superioare, am o carieră militară pe care am dobândit-o prin muncă, prin perserverență și seriozitate, și nu permit nimănui să distrugă ceea ce am clădit. Am fost în două misiuni în teatrele de operațiuni, în Afganistan (n.r. – în 2010) și Bosnia (n.r. – în 1999). Știu că adevărații steliști sunt alături de mine, mă apreciază și simt că trebuie să fiu alături de ei, să nu-i părăsesc pentru aflarea adevărului și pentru a le recăpăta echipa pe care o poartă în suflet și care a câștigat Cupa Campionilor în 1986 și Supercupa Europei în 1987″.

Războiul cu Becali, care exercită o presiune mediatică tot mai mare asupra sa pe măsură ce pierde bătăliile în instanță, pare să-l fi uzat pe Talpan. Acesta a afirmat pentru ProSport că reușește să meargă înainte datorită mesajelor de încurajare și de susținere pe care le primește tot timpul de la steliștii obișnuiți: „Mulțumesc tuturor suporterilor care sunt alături de mine și mă sprijină moral în momentele când sunt amenințat, huiduit, jignit, calomniat. Trebuie să înțeleagă toată lumea că eu nu fac decât să apăr interesele statului român, ale adevăratei echipe Steaua București și ale suporterilor steliști. FCSB nu e continuatoarea fostei echipe de fotbal Steaua București care a câștigat Cupa Campionilor și Supercupa Europei, care deține un palmares impresionant”.

Talpan a încheiat în trombă convorbirea cu reporterul: „FCSB este un club înființat în 2003, de fapt o societate comercială cu sediul într-un sătuc de lângă București care nu are nici stadion, nici bază materială, nu are palmares, se antrenează pe unde apucă, nu are nicio legătură cu Steaua București și a preluat ilegal locul în Divizia A! Iar FRF și LPF tolerează cu bună-știință încălcarea legii. Suntem considerați un stat de drept, eu încă aștept ca adevărul să primeze și legea să se aplice”.

Judecătorul va decide dacă Becali va fi adus la interogatoriu

Dacă solicitarea reclamantului va fi aprobată, Gigi Becali va fi adus cu mandat, dacă va fi nevoie, pentru a fi supus unui interogatoriu în fața judecătorului. Proprietarul din umbră al FC Steaua București nu a depus, în procesul cu Talpan, nicio cerere prealabilă, pierzând astfel dreptul de a solicita administrarea altor probe (cum ar fi, de exemplu, aducerea unor martori) în favoarea sa în afara unor acte scrise.

Între FC Steaua București și CSA Steaua sunt în derulare mai multe procese, în acest moment. Ultimul, deschis luna trecută de Armată, vizează prejudicii de aproape 37 de milioane de euro aduse de FC Steaua București în intervalul 2004-2014, cât timp gruparea lui Becali a folosit ilegal numele și marca Steaua.

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Răsturnare de situație în cazul șoferiței din Iași care a omorât patru muncitori! Ce au hotărât magistrații
Răsturnare de situație în cazul șoferiței din Iași care a omorât patru muncitori! Ce au hotărât magistrații
Ce afaceri învârt austriecii în România. Analist: Sunt printre cei mai feroce investitori
Ce afaceri învârt austriecii în România. Analist: Sunt printre cei mai feroce investitori
Zeci de persoane au fost arestate în urma unor raiduri în Germania, suspectate că ar fi pus la cale o lovitură de stat
Zeci de persoane au fost arestate în urma unor raiduri în Germania, suspectate că ar fi pus la cale o…
Ruptură în vestiarul Germaniei înainte de eliminarea de la Mondial! De la ce a pornit totul
Ruptură în vestiarul Germaniei înainte de eliminarea de la Mondial! De la ce a pornit totul
Răsturnare teribilă de situaţie. Anunţul făcut de Anamaria Prodan care schimbă tot
Răsturnare teribilă de situaţie. Anunţul făcut de Anamaria Prodan care schimbă tot
Doar ROMÂNII ADEVĂRAȚI vor ști! Ce simbol e ASCUNS în drapelul României?
Doar ROMÂNII ADEVĂRAȚI vor ști! Ce simbol e ASCUNS în drapelul României?
Cerasela din Osești lovește din nou! Ce s-a întâmplat acum, după ce l-a "făcut" pe amorezul Constantin de 40.000 de euro
Cerasela din Osești lovește din nou! Ce s-a întâmplat acum, după ce l-a "făcut" pe amorezul Constantin de 40.000 de…
NU mai pot avea PERMIS de CONDUCERE! Informația momentului pentru șoferii din România. Începe din decembrie
NU mai pot avea PERMIS de CONDUCERE! Informația momentului pentru șoferii din România. Începe din decembrie
Cine e interlopul ASASINAT de membrii unui clan sângeros din București! A fost înjunghiat în inimă
Cine e interlopul ASASINAT de membrii unui clan sângeros din București! A fost înjunghiat în inimă
Temperatura sub 17 grade în casă poate duce la îngustarea vaselor de sânge. Temperatura optimă
Temperatura sub 17 grade în casă poate duce la îngustarea vaselor de sânge. Temperatura optimă
Și-a „satisfăcut pofta”, în tribună, crezând că nu o vede nimeni. O cameră TV a surprins totul!
Și-a „satisfăcut pofta”, în tribună, crezând că nu o vede nimeni. O cameră TV a surprins totul!
Fost ambasador român, despre cum ar trebui „pusă la punct” Austria: „Este un moment bun”
Fost ambasador român, despre cum ar trebui „pusă la punct” Austria: „Este un moment bun”
BANCUL ZILEI. Alinuța: Mama, azi la școală ne-au făcut testul de virginitate!
BANCUL ZILEI. Alinuța: Mama, azi la școală ne-au făcut testul de virginitate!
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Poze nud cu Daniela și Ana Crudu de pe OnlyFans! Aici le vezi gratis fără haine
Poze nud cu Daniela și Ana Crudu de pe OnlyFans! Aici le vezi gratis fără haine
TOP 8 SUV-uri practice pe care le poți cumpăra cu bani puțini. Oferă spațiu și confort
TOP 8 SUV-uri practice pe care le poți cumpăra cu bani puțini. Oferă spațiu și confort
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!
FOTO. Crina Abrudan, spectaculoasă pe plajele din Mexic. Face furori cu formele sale perfecte!
FOTO. Loredana Groza, la sala de fitness. Nici nu zici că are 52 de ani
FOTO. Loredana Groza, la sala de fitness. Nici nu zici că are 52 de ani