Lucescu jr. vs Şumudică sau cum răspund la aceeaşi întrebare doi antrenori români care profesează în străinătate. De la "nu putem face o comparaţie" la "nivelul e de 7 ori peste cel de aici!"

2 mai 2019 4818 afişări Special
Lucescu jr. vs Şumudică sau cum răspund la aceeaşi întrebare doi antrenori români care profesează în străinătate. De la "nu putem face o comparaţie" la "nivelul e de 7 ori peste cel de aici!"

La interval de nici 24 de ore, doi antrenori români care profesează în străinătate, Răzvan Lucescu – proaspăt campion al Greciei cu PAOK Salonic – şi Marius Ninel Şumudică – locul 3 în Arabia Saudită cu Al Shabab –, s-au autocaracterizat, fără să ştie, răspunzând la aceeaşi întrebare aparent banală. La solicitarea de a compara campionatul României cu cele în care activează acum, Lucescu junior a evitat răspunsul direct, subliniind că e greu de făcut o paralelă, în timp ce Şumudică a răspuns că „nivelul din Arabia Saudită e de 7 ori peste cel din România“.

Primul care a fost prins de reporteri pe aeroport, la plecare, a fost Răzvan Lucescu. Jurnaliştii l-au întrebat dacă nivelul fotbalului din Grecia este peste cel din Liga 1. „Nu putem face o comparaţie. Sunt niveluri diferite de investiţii, altfel de patroni, cu alte posibilităţi financiare“, a replicat cel întrebat, ocolind cu diplomaţie un răspuns poate incomod pentru fotbalul unde a profesat ca jucător şi, apoi, în primii 8 ani ca antrenor. Lucescu junior a readus titlul la Salonic în această primăvară după 34 de ani de aşteptare.

La doar o zi distanţă, pe acelaşi aeroport, Marius Şumudică a pulverizat fotbalul din România când s-a adus în discuţie comparaţia cu Arabia Saudită: „Aş lua campionatul aici la pas (n.r. – cu Al Shabab)! Şi nu doar Al Shabab ar face asta. Acolo sunt mai multe echipe cotate la 30-40 de milioane de euro, cele de aici sunt de 10-15 milioane. Giovinco (n.r. – italianul Sebastian Giovinco, de la Al Hilal), de exemplu, câştigă cât bugetul ultimelor 3 echipe de aici care se bat la retrogradare. Nu mă întorc în ţară nici dacă îmi dau cinci milioane pe an şi acolo aş câştiga un milion! Fiindcă acolo sunt respectat, nu se compară. Nivelul din Arabia Saudită e de şapte ori peste nivelul din România la ora actuală!“.

Fostul atacant de la Sportul şi Rapid şi-a continuat tirul la adresa Ligii 1, unde a reuşit să câştige un titlu cu Astra Giurgiu: „Dispare audienţa, dispar oamenii de la stadion, ceea ce e jalnic. Deşi televiziunile plătesc bani nesperaţi pentru un astfel de campionat“.

Ce se ştie despre antrenorul Lucescu junior şi ce se ştie despre antrenorul Şumudică

Despre Răzvan Lucescu, fost selecţioner al României şi sfertfinalist al Cupei UEFA cu Rapid în 2006 plecat în Grecia începând cu 2014 (la Xanthi Skoda şi, din 2017, la PAOK), mulţi dintre jucătorii cu care a lucrat spun, oficial şi neoficial, că e cel mai bun antrenor întâlnit în carieră. Despre Răzvan Lucescu se ştie că, pe când era selecţionerul naţionalei României, a devenit ţinta unui grup de impresari şi patroni de cluburi din Liga 1, cu toţii nemulţumiţi că nu le răspundea la telefoane şi nu accepta să le convoace jucătorii pe care doreau să-i vândă.

Despre Marius Şumudică, oamenii din fotbalul românesc povestesc că, pe când antrena la FC Vaslui, echipa şi schimbările îi erau făcute de patronul Adrian Porumboiu. Helmuth Duckadam a povestit acest lucru în emisiunea ProSport Live. Şumudică i-a dat o replică dură, negând vehement că ar fi tolerat vreodată o astfel de ingerinţă din partea cuiva. Dar la foarte scurt timp, tot în emisiunea ProSport Live, fostul fotbalist Dacian Varga a povestit că, atunci când juca el la Vaslui, antrenorul Şumudică nu decidea absolut nimic, acest lucru fiind făcut de Porumboiu. Chiar fostul patron de la FC Vaslui a confirmat, apoi, spusele lui Duckadam. 
Şumudică a fost suspendat de federaţie, la un moment dat, după ce a fost prins cu conturi la case de pariuri. 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.