Lecția lui Ronaldinho – profesorul de magie cu zâmbet de copil care a făcut din nou fericită „Planeta Fotbal”!

Redactor:
Andru Nenciu
Lecția lui Ronaldinho - profesorul de magie cu zâmbet de copil care a făcut din nou fericită
  • Publicat:
  • Actualizat:

În toată istoria fotbalulului există anumiți jucători de geniu care au transformat sportul rege într-o artă, ba chiar într-o religie cu sute de milioane de adoratori. De la Pele la Maradona, de la Cruyff la Zidane, de la Ronaldo la Cristiano Ronaldo, de la Di Stefano la Ibrahimovic, de la Beckenbauer la Van Basten, de la George Best la Cantona, de la Iașin la Romario, de la Puskas la Hagi, de la Matthaeus la Messi… cu toții au făcut din fotbal cea mai mare nebunie a lumii moderne. Fiecare a contribuit în felul său unic la devenirea fotbalului într-un spectacol total. Dar parcă nimeni altul nu a transformat fotbalul într-o bucurie, așa cum a făcut-o el. El, cel care a redat fotbalului zâmbetul, asemeni unui copil care bate mingea pe maidan sau pe un petic de iarbă! Numele lui este RONALDINHO și pe 16 ianuarie 2018, ca un copil mare și puțin obosit ce este, s-a retras din activitate la vârsta de 37 de ani! În urma lui rămâne legenda celui supranumit „DINȚOSUL”!

Dar fenomenul brazilian nu intră în Olimpul fotbalului numai cu driblingurile, pasele, șuturile și golurile sale de vis – toate marcă înregistrată – ci, mai ales, cu această bucurie de a juca sau – mai precis – de a se juca! Pentru că, odată cu zâmbetul, el a redat fotbalului acea stare de carnaval, acea fericire în stare pură, nimic altceva decât o celebrare a vieții ca o sărbătoare! Și asta pentru că Ronaldinho – dincolo de geniul și orgoliul său – a fost fotbalistul-spectacol prin definiție și prin excelență. Și nu e de mirare că tocmai un brazilian autentic a adus „Carnavalul de la Rio” în fotbalul european! Pentru că tot ceea ce a făcut el la Barcelona în cei cinci ani miraculoși petrecuți pe Nou Campe aproape imposibil de povestit în cuvinte. Dar și-n acest caz youtube-ul e un prieten de nădejde, păstrând în arhiva sa fără sfârșit toate momentele de magie ale idolului tribunelor catalane de la începutul noului mileniu!

 Cu siguranță nu atât de performant și longeviv ca actualul zeu Messi, dar cu siguranță cel mai iubit din istoria clubului, Ronaldinho a făcut milioane de oameni să se (re)îndrăgostească de fotbal! Iar mingea era la rândul ei îndrăgostită de acest dansator senzual, dar cu rânjet nevinovat de puști, care a iubit-o la rândul său ca nimeni altul.Cu o pasiune, voluptate și o creativitate greu de egalat vreodată.   Cum, de altfel, a iubit fotbalul în sine, ca joc, dar, mai ales, ca joacă! Pentru „Dințosul” nu era vorba doar de un meci care trebuia câștigat, ci de un spectacol care trebuia oferit. Pentru el era important nu doar să primească toată atenția, ci – mai presus de orice – să dăruiască din arta sa publicului său care-l idolatriza. Unul ca el a dus pe căi nebănuite și culmi amețitoare motto-ul: „decât un gol urât, mai bine o bară frumoasă!” De altfel, cine altcineva mai putea lovi de trei ori consecutiv transversala, în același loc și din același loc fără preluare? Iar driblingurile lui au fost, sunt și vor rămâne de manual. De predat copiiilor care se apucă azi de fotbal datorită lui și de povestit la nepoți!

De altfel, năucitoarele realizări tehnice individuale ale lui Ronaldinho sfidează, pe alocuri, legile fizice. Astfel, se spune despre el că este singurul fotbalist din toate timpurile care putea atinge mingea de patru ori în jumătate de secundă! Referitor la această performanță punctuală, demnă de Guinness Book, olandezul Philippe Cocu, coechipierul „Dințosului” din acele vremuri de poveste, mărturisea într-un interviu recent deopotrivă ușor stânjenit, din cale-afară de amuzat și cumplit de sincer: „Dacă aș fi încercat să fac ceea ce putea el să facă, n-am nicio îndoială că până la urmă m-aș fi accidentat!”

Cu adevărat, ceea ce făcea Ronaldinho pe terenul de fotbal, nimeni nu a mai făcut vreodată. Și nu e doar despre ceea ce făcea, ci de felul în care-i făcea pe oameni să se simtă privindu-i magia. Și tocmai această incredibil de vie nostalgie după fenomenalul nr. 10 al Barcei din perioada 2003 – 2008 ne confirmă faptul că el nu era doar un creator de momente speciale, ci un creator de emoții unice. Să-l urmărești pe Ronaldinho era cea mai mare plăcere în fotbal. Pur și simplu îi făcea pe oameni fericiți. Era fotbalul distilat la esența sa și reîntors la inocența sa de cel mai iubit joc și cea mai frumoasă joacă de pe fața pământului. Una care-l transforma până și pe cel mai fanatic suporter în copilul care a fost cândva. Și care nu o dată a fost certat de părinți că a întârziat acasă din cauza unui meci aprig disputat în spatele blocului și câștigat eroic în prelungiri cu un super-gol de-al său…

„Iubesc mingea!”, spunea Ronaldinho tot timpul. Asta deși pe când încă era foarte tânăr și foarte „crud”, un antrenor îl sfătuise să renunțe și să-și aleagă alt sport pentru că nu va reuși niciodată în fotbal. Din fericire pentru el și pentru noi, nu l-a ascultat. Și asta pentru că, de când a început să alerge, el a jucat și i-a plăcut să se joace. Iar zâmbetul său nu i-a dispărut nicio clipă de pe chip în cei 20 de ani de carieră! Rânjetul de puștan a fost mereu acolo și nu doar în momentele de glorie supremă, cum ar fi acelea când a cucerit Cupa Mondială cu Brazilia, Liga Campionilor și de două ori Primera Division cu Barcelona sa mult iubită sau Balonul de Aur! Zâmbetul l-a însoțit pe”Dințos” la fiecare fază din fiecare meci din fiecare sezon din fiecare an! Până a devenit molipsitor. Pur și simplu îl priveai pe Ronaldinho și începeai să zâmbești.

„Ne-a schimbat istoria!”, recunoaște o altă legendă a Barcelona, Xavi Hernandez. Iar Xavi și toți ceilalți jucători care au avut privilegiul, plăcerea și bucuria să joace împreună cu Ronaldinho probabil că au mulțumit de nenumărate ori destinului pentru că a lucrat în favoarea Barcelonei și nu încea a rivalei absolute, Real Madrid.Și asta deoarece, înainte să ajungă pe Nou Camp, „Dințosul” a fost la un pas să ajungă pe Santiago Bernabeu!

Un fost director sportiv de la Real Madrid susține că această echipă a renunțat în ultimul moment să-l achiziționeze pe Ronaldinho pe motiv că era „prea urât” și că, astfel, ar „trageînjos” clubul ca brand! Astfel că Real Madrid avea să aleagă „filiera Beckham” și să-și trăiască visul de marketing vânzând sute de milioane de tricouri ale acestuia în toată lumea! Iar în tot acest timp, Ronaldinho rescria istoria Barcelonei și a fotbalului dăruind și primind ceva neprețuit: sute de milioane de zâmbete!

Cui n-o să-i fie dor de toate pasele-cu-călcâiul, de pasele-fără-să-se-uite, de schimbarea fulgerătoare de direcție și de tempo, de glezna-cea-mai-fină care dribla tot ce  întâlneaîn  cale, de incredibilele lovituri libere peste, pe lângă și pe sub zid?!? Ca să nu mai vorbim de toate golurile de vis, înscrise din acțiune sau prin șuturi imparabile, voleuri marcă înregistrată „bicycle-kick ori prin loburi perfecte?!? Și de toate, absolut toate execuțiile sale cu adevărat „extraterestre”…

Iar, cu fiecare atingere parcă vrăjită a mingii, Ronaldinho nu s-a dezis niciodată de crezul său suprem: „creativitatea bate strategia”! Și asta pentru că nu a uitat niciodată sfatul pe care tatăl său i l-a dat pe când era abia un puștan: „scopul tău principal este să răspândești bucurie”!

Cu siguranță că o astfel de bucurie au simțit până și fanii lui Real Madrid când Zeul Ronaldinho a pogorât în Templul lor de pe Bernabeu a sa „splendoare în iarbă”, determinându-i, pur și simplu, să-l ovaționeze! Incredibil, dar adevărat: fanii lui Real Madrid să-l aplaude în picioare pe idolul rivalei Barcelona!I

Imaginile acelea încă persistă în memoria colectivă a tuturor celor care iubesc fotbalul. Un „Bernabeu” întreg, deopotrivă catalani și madrileni, îl aclamă pe Ronaldinho! Tot stadionul e înpicioare, atâtspectatorii, cât și jucătorii! Cu o singură excepție: Sergio Ramos, prăbușit pe gazon, care nu poate înțelege ce s-a întâmplat!

Nimic mai simplu și mai sublim: preț de câteva minute, grație lui Ronaldinho, fotbalul devenise din nou un joc și o joacă de copii, ceva mai mari…

Articol scris de Ovidiu IORDAN
 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina Europei”
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina…
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost…
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un…
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic:
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde şi de pacient"
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din…
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor, aflat pe patul suferinței
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor, aflat pe patul suferinței
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu mai putem continua aşa
TOATĂ ROMÂNIA se schimbă din temelii. Vestea a fost dată chiar astăzi, 10 MAI: Nu mai putem continua aşa
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
×