Lagărul lui Massone. Jucătorii Ceahlăului au o masă pe zi, n-au cablu TV, apa caldă e cu porția iar în camere e ca în Hotelul de Gheață. „Un calvar! Colegii mai tineri fac chetă să-și ia seara pizza sau paste”

Autor: Andru Nenciu Publicat: 10 Oct. 2015, 13:00 Actualizat: 10 Oct. 2015, 16:21 Special

de Andru Nenciu

Ceahlăul Piatra Neamț, echipă de tradiție în fotbalul românesc, se află într-o situație critică, iar prezentul cenușiu dă senzația unei stări de început de sfârșit. Cu fotbaliștii neplătiți de luni de zile și cu o desfășurare a activității în condiții vitrege, echipa condusă de Mihai Ionescu și Radu Lefter se situează pe ultima poziție a Seriei I din Liga 2, cu doar 3 puncte adunate după șapte etape. Picajul a fost accentuat după venirea italianului Angelo Massone, omul care a vrut să preia întâi Rapid, oficialul pe care fotbaliștii l-au perceput inițial drept un tip cu buzunare grele de euro. S-au lămurit apoi. „A venit la noi doar să vâneze suma de 1.700.000 de euro din drepturile de televizare. Doar asta și-a dorit, nu a băgat niciun ban”, rezumă pentru ProSport, sub protecția anonimatului, unul dintre jucătorii Ceahlăului.

  • ProSport a stat de vorbă la începutul săptămânii cu mai mulți componenți actuali ai echipei, care, sub protecția anonimatului, au dezvăluit obstacolele de care se lovesc zi de zi și modul în care oamenii cu putere de decizie au pasat gălușca fierbinte de la unul la celălalt.
  • Unicul om care le comunică ceva fotbaliștilor este directorul FC Ceahlăul, Ioan Mironaș. ProSport l-a contactat pe oficialul nemțean joi după-amiaza
  • Angelo Massone nu a putut fi contactat de ProSport
  • Miercuri, în etapa a șaptea a Seriei 1 din Liga 2, Ceahlăul a fost învinsă în deplasare, scor 1-2, de Dacia Unirea Brăila.
  • De la începutul anului, pachetul majoritar de acțiuni a fost cumpărat de Angelo Massone. Pe 20 octombrie, clubul împlinește 96 de ani de la înființare.

Retrogradată sezonul trecut din eșalonul de elită, după ce a încheiat Liga 1 pe ultima poziție, cu 27 de puncte, gruparea galben-negrilor, intrată în insolvență, găsește cu greu resurse pentru a continua aventura din liga secundă. Fotbaliștii sunt neplătiți de peste opt luni, simt că nu pot evada din menghina în care sunt prinși, iar mulți dintre ei și-au depus memoriu pentru a deveni liberi de contract. Cei mai mulți caracterizează situația actuală drept „un calvar” și susțin că încă își mai dau și ultima picătură de energie pentru a-și respecta meseria. „Este o situație disperată, și eu abia aștept să plec. Sunt neplătit de opt luni, în aceeași situație se află și mai mulți colegi de-ai mei, fiecare încearcă să-și respecte meseria și ne gândim să plecăm. Ce a fost  și ce a ajuns Ceahlăul… Am făcut și noi o grevă și am reușit să ne dea câte 15 milioane de lei vechi. Mulți dintre noi avem rate la bănci, vin băncile peste noi acasă! Eu mă simt tras pe sfoară, dar nu am ce să fac”, mărturisește pentru ProSport unul dintre fotbaliștii ajunși cu cuțitul la os.

Lotul Ceahlăului e compus din 22 de jucători, „mulți copii și juniori”, după cum afirmă unul dintre oamenii experimentați din lot, iar antrenorul Costel Ilie a demisionat weekendul trecut. La timonă au rămas însă pentru a încerca să redreseze corabia secunzii Mihai Ionescu și Radu Lefter. „Antrenorii ce pot face!? Cred că și ei sunt neplătiți, dar ne tot zic să ne facem meseria, că e bine pentru noi, să ne vadă alte formații și să ne asigurăm un viitor. Eu încă din prima zi în care am ajuns am dat tot ce am avut mai bun din mine, asta încerc să fac și acum, dar sunt la capătul răbdării”, spune un alt fotbalist al Ceahlăului.

De la începutul anului, pachetul majoritar de acțiuni a fost cumpărat de Angelo Massone, italianul care a sosit în Liga 1 cu intenția de a cumpăra echipa Rapid. Investitorul care a dat rateuri și la formații din Scoția deține 575.327 acțiuni, reprezentând 55,857% din total, iar în prezent jucătorii îl percep drept „omul negru” pe peninsular. Massone a promis luna de pe cer când a dat prima dată ochii cu componenții formației care pe 20 octombrie împlinește 96 de ani, le-a îndesat pe gât ideea că-și vor primi banii, dar până la urmă toți au rămas cu buza umflată.

  • Pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă la Ceahlăul, ProSport a stat de vorbă cu mai mulți fotbaliști ai formației aflate cândva sub umbrela lui Gheorghe Ștefan.

MASA. Răbdările prăjite, cheta pentru pizza și pastele carbonara: „Câțiva copii n-au bani nici de suc”

În momentul de față, jucătorii nu se pot plânge că primesc doar un blid de fiertură și susțin că meniul e divers și consistent. Îi deranjează însă doar ritmicitatea cu care sună clopoțelul pentru masă. Programul e mai degrabă recomandat unor domnișoare care au o relație strânsă cu un cântar, nicidecum unor sportivi pentru care alimentația devine esențială. „Avem o masă pe zi, la ora 12:00, atât. Recunosc, e foarte bună, e consistentă. OK! Dar suntem sportivi și avem nevoie de trei mese pe zi. E ceva normal, nu cerem prea mult”, povestește unul dintre fotbaliști.

Cum salariile sunt neplătite de aproape opt luni, iar unii dintre componenți nu provin din Piatra Neamț și nu au alternative, de multe ori ei apelează la soluțiile de avarie. „Băieții se adună seara și fac chetă pentru a-și cumpăra câte o pizza, iar alteori își cumpără paste carbonara. Pentru mine e un calvar, parcă sunt în altă lume, masa era masă și la o echipă din Liga a 3-a la care am mai jucat”, zâmbește amar unul dintre jucătorii cu experiență ai Ceahlăului. Un alt sportiv al „galben-negrilor” păstrează povestirea la același capitol: „Sunt câțiva copii care n-au bani să-și cumpere un suc… și nu sunt prea mulți născuți în Piatra Neamț pentru a avea șansa să meargă acasă, la părinți. Nici nu avem cu cine să vorbim, pe cine să întrebăm, suntem pasați ca o minge de ping-pong. Trebuie să stai foarte bine la mansardă ca să reziști în această perioadă”.

CASA. Fără căldură, apa la rație și cablul tăiat. Cei mai norocoși stau pe laptop: „Văd și 7 filme pe zi”

O condiție de bază pentru un sportiv profesionist o reprezintă nivelul de confort al locului în care își duce viața de zi cu zi. Cel puțin așa ar fi normal. La Ceahlăul însă confortul nu există, iar vremurile în care fotbaliștii lui Gheorghe Ștefan trăiau ca într-o vedere au rămas doar într-un album de amintiri. La Complexul Forestier se spune că în trecut nimic nu le lipsea din camere sportivilor și nici musca nu-i deranja, dar în prezent e un talmeș-balmeș de nedescris. Jucătorii cantonați la obișnuitul loc de cazare sunt nevoiți să-și testeze limitele, deși nu încearcă să ia castingul la Iron Man și nici să pătrundă într-un show de televiziune. „Locuim la un fel de internat, nu avem căldură. Și nici cablu! N-a fost nici apă caldă la hotel în ultimele zile, într-o zi au curs câteva picături și de apă rece, suntem râșii lumii de-a dreptul!”, face haz de necaz unul dintre fotbaliștii revoltați de situația actuală de la club.

Un alt jucător punctează exact la țintă pentru a ajuta la construcția tabloului gri: „Sunt fix cam 13 grade în cameră. Suntem sportivi, dar organismul, după efort, mai ales seara, nu poate suporta non-stop astfel de temperaturi. Cum aici e puțin mai răcoare ca în București să spunem, e firesc să se facă rapid frig și în camere. Cablu nu există demult în camere. Apă caldă… din când în când”. Condițiile existente îi determină pe fotbaliști să improvizeze. Un alt jucător, tot sub protecția anonimatului, nuanțează. „Eu îmi pun ceva mai gros pe mine și mă descurc. Dar sunt mai norocos din alt punct de vedere. Chiar dacă nu am cablu, eu am internet nelimitat și-mi umplu timpul uitându-mă la filme. Uite, spre exemplu, la ora asta, vizionez al șaptelea film. Bine că mai am bani de internet…”.

ProSport a stat de vorbă joi după-amiază cu directorul FC Cehalăul, Ioan Mironaș. „Noi am retrogradat. Și acele condiții modeste sunt în concordanță cu eșalonul în care ne aflăm. Băieții trebuie să aibă simțul rațiunii, eu am discutat de multe ori cu ei. Le-am spus: „Băi băieți, aveți regulamentul și legea în mână și vi se vor rezolva problemele. Consultați sindicatul (n.r. A.F.A.N)!”. Indiferent de ceea ce se va întâmpla, ei ar trebui să fie pregătiți! Noi traversăm un moment delicat și nu știu dacă faptul că nu au cablu în camere este o nenorocire. Nu mai jucăm în Divizia A! Dacă ne vom curăța, sfatul meu este să acționeze în funcție de regulament! Eu cred că ne lipsește liniștea”.

ANTRENAMENTELE ȘI STADIONUL. „Abia am reușit să facem rost de câțiva litri de motorină pentru mașina de tuns iarba”

Cu internet sau fără cablu, jucătorii încearcă să rămână conectați la tensiunea Ligii 2, nu au de gând să păcălească meseria și vor să demonstreze că dețin o rezistență dincolo de firesc în fața capcanelor ce se ivesc la tot pasul. Antrenorii sunt și ei neplătiți, dar le comunică subtil elevilor să strângă din dinți. „Ne zic că e bine pentru noi, să ne vadă alte formații și să ne asigurăm un viitor. Eu încă din prima zi în care am ajuns am dat tot ce am avut mai bun din mine, asta încerc să fac și acum, dar sunt la capătul răbdării. Spectatorii mai vin, dar îi numeri pe degete. Când mă aflam în primul eșalon, tot mai veneau câțiva.  Zilele trecute abia am făcut rost de câțiva litri de motorină pentru o mașină de tuns iarba, altfel nu știu ce am fi făcut”, dezvăluie un alt component privat de drepturi. De la începutul anului, pachetul majoritar de acțiuni a fost cumpărat de Angelo Massone, iar fotbaliștii lasă să se înțeleagă că avocatul italian nu a deținut capacitatea de a gestiona situația dificilă în care se afla încă de anul trecut clubul.

MASSONE, italianul îndrăgostit de Scoția și România: „Când a venit, ne-a zis că dacă retrogradăm, ne… ia pe fiecare în parte”

În 2008, Angelo Massone a fost unul dintre principalii acționari ai grupării scoțiene Livingston, iar după ce nu a plătit datoriile, echipa a intrat în insolvență și a fost retrogradată în eșalonul al treilea. Potrivit sport.ro, italianul și-a vândut apoi toate acțiunile partenerilor săi și s-a retras. Ispitit de campionatul Scoției, în 2013, avocatul s-a întors și a intenționat să bage bani la Hearts, însă oferta sa de 5 milioane de lire sterline a fost refuzată. După ce a forțat ușa Rapidului, Massone, omul care l-a adus în 2008 pe Roberto Landi la FC Național, a ajuns la Piatra Neamț și și-a expus planul într-o italiană grăbită. Povestește unul dintre jucătorii prinși pe contre-pied de discursul motivator al noului jupân.

„Când a venit, ne-a zis: <

Decizia pare surprinzătoare în contextul în care Massone s-a aflat sau a încercat să pară până de curând că se află alături de echipă. „Recent, el a venit cu noi cu autocarul la o partidă din deplasare.  Nu l-am băgat în seamă, dar nici el nu ne-a băgat în seamă. Că am fi luat pe cineva la ocazie… tot aia era. Nici nu știu ce căuta cu noi prin autocar”, mai povestește un alt jucător. Concluzia e trasă de un fotbalist tânăr, o promisiune a Cehlăului: „Pentru mine e un calvar. Avem capacitatea de a mai detensiona atmosfera, cu o glumă-două, dar la finalul antrenamentului tot nu ai cum să ignori situația apăsătoare. Râdem, glumim, dar n-ai cum să negi evidența. Eu încă încerc să respect fotbalul și să-mi respect meseria. Dar să văd cât îmi pot împinge limitele. Și apoi, voi găsi eu o echipă interesată de mine. Încercăm să ne purtăm necazul și să fluierăm în loc să plângem”.

Societatea comercială care administrează echipa de fotbal și stadionul municipal Piatra Neamț, „FC Ceahlăul” SA (J27/1006/2004, CUI 16618602), a intrat în insolvență la propria cerere, prin sentință pronunțată de Tribunalul Comercial Neamț, la data de 18 iunie 2015, în Dosarul 1762/103/2015.

Conform site-ului ANAF, „FC Ceahlăul” SA înregistra la 31 martie 2015 datorii la bugetele de stat în valoare totală de 1.843.463 lei, sumă pentru care a obținut „înlesniri la plată”.

DE CE A PLECAT (IAR) MASSONE

Ioan Mironaș, directorul clubului, a confirmat pentru ProSport că Massone a plecat în Italia și își exprimă speranța că un om potent financiar va veni în curând alături de echipă. „Domnul Massone a plecat în Italia și mi-a zis că nu mai poate suporta să vadă că în fiecare zi se spune că a fugit cu banii. El de păgubit… nu a păgubit. Nu a putut să ajute. Mi-a zis că preferă să se dea la o parte. Când era Gheorghe Ștefan, ne spuneau că nu vor să se asocieze cu Ștefan. După ce a plecat el, considerau că au rămas urmașii lui Ștefan. Și tot nu aveeau de gând să se implice. Pe urmă a venit Massone, iar șlagărul cel mai fredonat era <>. Acum a plecat italianul și vreau să văd și eu cine se implică, cine vrea să ne ajute. Și explic și de ce e avantajos să investești la o formație precum Ceahlăul: a rămas un milion de euro de plătit în patru ani și la ce infrastructură deține clubul… e o sumă penibilă în raport cu valorile care sunt aici. Apoi, e vorba de centrul de juniori care poate fi valorificat! Uitați ce e la Viitorul! Și noi am avut mereu copii care s-au remarcat în fotbalul românesc și reușesc să impresioneze și acum! Media de vârstă a echipei e de 21 de ani, cei mai în vârstă sunt Gheorghiu și Stana. În rest, avem jucători la naționalele de tineret: Chitoșcă, Tăbăcariu, Popadiuc și alții. Ușa e deschisă pentru toată lumea”, mărturisește oficialul nemțean.

De la începutul anului, pachetul majoritar de acțiuni a fost cumpărat de Angelo Massone. Investitorul deține 575.327 acțiuni, reprezentând 55,857% din total, iar un posibil investitor poate avea rețineri înainte de a se implica în contextul în care italianul nu poate ceda deocamdată acțiunile. Ioan Mironaș explică de ce nu trebuie să se teamă un posibil investitor: „Chiar dacă ar vrea să le cedeze legal, până la depunerea planului de organizare și până la finalizarea procedurii, nu se pot tranzacționa acțiuni. La finalizarea procedurii, dacă se face mărire de capital, se va putea”, conchide Mironaș.

Până când lucururile se vor broda din nou pentru Ceahlăul, echipa are meci în etapa a 8-a a Ligii 2, sâmbătă, de la ora 11:00, pe teren propriu, cu formația Bucovina Pojorâta.


Ceahlăul Piatra Neamț, cronologie

Fondată în 1919.


Statistică: Răzvan TOMA

 

 

 

 

 

 

Autor: Andru Nenciu Publicat: 10 Oct. 2015, 13:00 Actualizat: 10 Oct. 2015, 16:21 Special
Pe aceeași temă
Ce studii are, de fapt, Cheloo de la Paraziții 
Ce studii are, de fapt, Cheloo de la Paraziții 
Cazul scandalos al militarilor morţi în tragedia aviatică de la Bereşti. Deşi şi-au făcut datoria faţă de ţară, ministerul „a omis“ să le facă asigurări în caz de deces
Cazul scandalos al militarilor morţi în tragedia aviatică de la Bereşti. Deşi şi-au făcut datoria faţă de ţară, ...
Momente dramatice la PRO TV. Florin Calinescu, preluat de medici. Andra, in lacrimi: „Nu vreau sa il pierd”
Momente dramatice la PRO TV. Florin Calinescu, preluat de medici. Andra, in lacrimi: „Nu vreau sa il pierd”
Cum a ajuns un judeţ din România să aibă cel mai mare buget din istorie
Cum a ajuns un judeţ din România să aibă cel mai mare buget din istorie
Cea mai buna veste pe care o putea primi! Ce ii pregateste Rangers lui Ianis Hagi dupa meciul FANTASTIC din Europa League
Cea mai buna veste pe care o putea primi! Ce ii pregateste Rangers lui Ianis Hagi dupa meciul FANTASTIC din Europa League
Dieta de antrenament a lui James LeBron
Dieta de antrenament a lui James LeBron
I-a UMILIT pe polițiștii locali. Un Maybach parcat ilegal nu poate fi ridicat de mașina de tractare!
I-a UMILIT pe polițiștii locali. Un Maybach parcat ilegal nu poate fi ridicat de mașina de tractare!
TOP 50 Cele mai sexy femei din România. Incredibil pe ce loc se află Anamaria Prodan și Ramona Gabor
TOP 50 Cele mai sexy femei din România. Incredibil pe ce loc se află Anamaria Prodan și Ramona Gabor
Înregistrarea apelului Andreei Antonescu la 112. Cântăreaţa susţine, însă, că e o neînţelegere
Înregistrarea apelului Andreei Antonescu la 112. Cântăreaţa susţine, însă, că e o neînţelegere
Euro SARE în aer. La cât a putut ajunge euro peste noapte. NU este o eroare
Euro SARE în aer. La cât a putut ajunge euro peste noapte. NU este o eroare
Marele mister al FUNDULUI femeilor a fost DESCIFRAT în sfârşit. „Le dă o astfel de abilitate”
Marele mister al FUNDULUI femeilor a fost DESCIFRAT în sfârşit. „Le dă o astfel de abilitate”
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
Reacţie vehementă pe Fiorentinanews după meciul fabulos făcut de Ianis Hagi cu Braga: ”A fost clar de la început”
Reacţie vehementă pe Fiorentinanews după meciul fabulos făcut de Ianis Hagi cu Braga: ”A fost clar de la început”
Moment teribil la Românii au Talent! Florin Călinescu, probleme de sănătate! Au chemat salvarea
Moment teribil la Românii au Talent! Florin Călinescu, probleme de sănătate! Au chemat salvarea
Este bomba zilei! Andra, anunțul momentului la PRO TV! În ce film va juca
Este bomba zilei! Andra, anunțul momentului la PRO TV! În ce film va juca
CUPLUL MOMENTULUI IN ROMANIA! S-au logodit, desi au negat relatia! ASTA DA SURPRIZA! Cantareata...
CUPLUL MOMENTULUI IN ROMANIA! S-au logodit, desi au negat relatia! ASTA DA SURPRIZA! Cantareata...
Un nou FALIMENT de răsunet zguduie România. Anunţul şoc venit în această dimineaţă
Un nou FALIMENT de răsunet zguduie România. Anunţul şoc venit în această dimineaţă
"Băga-mi.." Înjurături ca la ușa cortului azi, la Neatza. Dani Oțil a izbucnit
Această tânără a mers cu un bărbat pe o stâncă înaltă pentru o şedinţă foto. Ce a ieşit după aceea este INCREDIBIL [FOTO]
Această tânără a mers cu un bărbat pe o stâncă înaltă pentru o şedinţă foto. Ce a ieşit după aceea este INCREDIBIL ...
A fost scoasă de la saună de un manager din cauza costumului de baie „prea sexy”. Tânăra, şocată: Nu mai merg acolo!
A fost scoasă de la saună de un manager din cauza costumului de baie „prea sexy”. Tânăra, şocată: Nu mai merg acolo!
Florin Călinescu a fost luat cu salvarea direct din emisiune! Starea prezentatorului
Florin Călinescu a fost luat cu salvarea direct din emisiune! Starea prezentatorului
Gheorghe Hagi, lacrimi de fericire! Fiul „regelui” a reușit o dublă de senzație
Gheorghe Hagi, lacrimi de fericire! Fiul „regelui” a reușit o dublă de senzație
SE ANUNȚĂ NUNTA ANULUI! Cu cine a înlocuit-o cel mai râvnit burlac pe Andreea Mantea
SE ANUNȚĂ NUNTA ANULUI! Cu cine a înlocuit-o cel mai râvnit burlac pe Andreea Mantea
Kim Kardashian a încins internetul după ce a postat POZE SEXY din vacanță! Cu cine a fost surprinsă  „Ea a fost dusă la o vilă privată"
Kim Kardashian a încins internetul după ce a postat POZE SEXY din vacanță! Cu cine a fost surprinsă „Ea a fost dusă ...
Moșii de iarnă 2020. Ce nu ai voie să faci în seara din Sâmbăta Morţilor. Dumnezeu te va pedepsi! —
Moșii de iarnă 2020. Ce nu ai voie să faci în seara din Sâmbăta Morţilor. Dumnezeu te va pedepsi! —
S-au fotografiat pe capota unui FERRARI, dar nu se așteptau la asta! Acum regretă amarnic
S-au fotografiat pe capota unui FERRARI, dar nu se așteptau la asta! Acum regretă amarnic
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut multe altele'
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut ...
FOTO. Cum arată Larisa Iordache! Fosta gimnastă nu se mai ferește: și-a găsit fericirea în brațele unui tânăr musculos
FOTO. Cum arată Larisa Iordache! Fosta gimnastă nu se mai ferește: și-a găsit fericirea în brațele unui tânăr musculos
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii
15 semne că femeia te înşală - care sunt cele două motive ale infidelităţii