LA TRIBUNAL, BIRJAR | Mircea Sandu a pierdut procesul cu Răzvan Burleanu. „Nașul” trebuie să-i plătească daune morale actualului președinte al FRF pentru că l-a numit „impostor”. Reacția lui Sandu

Autor: Matei Udrea Publicat: 20 Sep. 2015, 13:00 Actualizat: 20 Sep. 2015, 19:42 Special

Răzvan Burleanu, actualul președinte al FRF, a câștigat procesul cu Mircea Sandu, predecesorul său, care a fost obligat de instanță să-și ceară scuze într-un cotidian central și să-i plătească reclamantului, în total, 25.100 de lei. Procesul s-a încheiat prin publicarea sentinței vineri, 18 septembrie, la Tribunalul București, iar Mircea Sandu mai are posibilitatea de a face recurs în 30 de zile.

Motivul pentru care Burleanu l-a târât prin tribunale șase luni pe Sandu a fost scandalul plecării lui Pițurcă de la națională, de astă-toamnă. Cu acel prilej, fostul șef al FRF l-a făcut praf pe Burleanu, numindu-l printre altele „impostor” și „bolnav” și acuzându-l că a păgubit FRF cu 1,1 milioane de euro, bani pe care Pițurcă ar fi trebuit să-i plătească pentru a fi lăsat să plece.

Marele atu al lui Burleanu în acest proces intentat lui Sandu a fost faptul că a avut la mână un act prin care DNA închidea cazul contractului lui Pițurcă. Fostul șef al FRF ridicase problema legalității în privința actului adițional pe care Burleanu l-a întocmit cu Pițurcă. DNA a concluzionat că Burleanu avea dreptul să semneze acel act.

Contactat de ProSport, Mircea Sandu – care se află în străinătate – nu s-a arătat impresionat de sentință. „Pe chestiunea cu calomnia, nu? N-are nimic, și eu l-am dat pe el în judecată și voi câștiga, n-am niciun dubiu. Probabil că voi face recurs la această sentință, dar trebuie să discut întâi cu avocații”, a comentat Sandu.

Mircea Sandu așteaptă revanșa: „N-are nimic, și eu l-am dat în judecată. Și voi câștiga”

Procesul a început pe 22 octombrie 2014, a avut prima înfățisare pe 27 martie, la Tribunalul București, și a numărat, în afară de aceasta, încă două termene: pe 24 aprilie, când s-a amânat, și pe 19 iunie, când s-au administrat probele. Pe 18 septembrie s-a făcut publică sentința. Pârâtul Mircea Sandu a fost condamnat să plătească reclamantului Răzvan Burleanu 20.000 de lei daune morale și alți 5.100 de lei cheltuieli de judecată. În plus, va trebui să publice hotărârea tribunalului, pe cheltuiala sa, într-un ziar central.

Pentru că infracțiunea de calomnie a fost eliminată din Codul Penal, Răzvan Burleanu l-a dat în judecată pe Mircea Sandu în civil, pentru „acțiune de răspundere delictuală”.

„Du-te, bă, la Ștefan Gheorghiu! Lasă-ne în pace! Uitați-vă ce mimică are!”


Momentul în care s-a anunțat rezilierea contractului dintre FRF și Pițurcă a fost penibi. Acesta a venit la conferința de presă împreună cu selecționerul. Ultimul a stat un minut, a făcut anunțul, s-a ridicat și a plecat, lăsându-l pe Burleanu nelămurit

„Acest impostor nu realizează că eu am fost pe la DNA cu dosarul Craiovei și cu domnul Iancu. Dar am câștigat procesul cu Iancu. Impostorul ăsta o să ajungă la DNA, a lezat interesele federației cu 1,1 milioane de euro.

El va mai avea niște plângeri la DNA. Băieții sunt bătuți în cap. Pițurcă a râs de el, l-a batjocorit și a plecat. Personajul ăsta n-are ce căuta în fotbalul românesc. Du-te, bă, la Ștefan Gheorghiu (n.r. – actuala SNSPA, unde a absolvit Burleanu, este fosta academie a cadrelor Partidului Comunist) înapoi, lasă-ne în pace, că nu cunoști nimic despre fotbal. Nu știe nimic! Pițurcă trebuia să plătească, numai așa putea pleca. Cineva trebuie să răspundă pentru banii ăștia, 1 milion de euro. Faptul că Pițurcă i-a păcălit, bravo lui, dar el trebuia să dea bani dacă voia să plece. Nu își termină mandatul impostorul ăsta! Nu termină nici anul ăsta! Faceți ordine cu omul ăsta bolnav! Uitați-vă ce mimică are!”, a strigat atunci Mircea Sandu într-o intervenție la DolceSport.

„Rămâne cum am spus: a fost minicandidat, acum e minipreședinte ocupat cu minifotbal”

Într-un dialog cu Mediafax, fostul șef al FRF detaliase: „Sunt stupefiat că un antrenor care nu a pierdut niciun meci în preliminarii și a dus echipa pe locul 23 sau 21 în ultimele 4-5 luni este forțat de conducerea federației să solicite rezilierea contractului. Sunt anumite interese ale celor care conduc acum Federația Română de Fotbal. Nu poți să schimbi așa un antrenor. Dacă Ranieri nu a fost schimbat de greci, care are doar un punct din 9, iar Pițurcă e forțat să plece, deși are 7 din 9, e clar că sunt interese. Aici se fac anumite jocuri care lezează interesul național. Eu mă întreb cum s-a reziliat acest contract, când domnul Burleanu este plecat, și pe banii cui, în timpul serviciului, în Muntenegru, unde sunt alegeri sau calendar pentru minifotbal? Deci în ziua în care se anunță rezilierea contractului selecționerului, președintele e plecat. Cu cine a vorbit Pițurcă? Iar dacă Burleanu e plecat, Chivorchian și-a luat concediu. El e plecat cu minifotbalul, a rămas așa cum am spus, a fost minicandidat, acum e minipreședinte ocupat cu minifotbal, care nu e înregistrat pe nicăieri. Cred că ar fi bine dacă ar spune cine i-a plătit avionul și toate celelalte”.


Anul trecut, Mircea Sandu și Răzvan Burleanu încă își mai strângeau mâna, chiar dacă de fațadă, când se întâlneau în tribune. Acum, războiul e total

Pițurcă a plecat astă-toamnă la Al Ittihad, după un început bun de campanie în calificările Europenelor din 2016: 1-0 în deplasare cu Grecia, 1-1 acasă cu Ungaria și 2-0 în deplasare cu Finlanda. Conform contractului inițial, semnat pe vremea lui Mircea Sandu, Pițurcă avea angajament până în toamna lui 2016, adică până după turneul final al Europenelor. A fost o eroare în redactarea documentelor, s-au scuzat Sandu și Pițurcă atunci când s-a aflat, în septembrie 2014: dacă România rata calificarea la Euro, Pițurcă rămânea antrenor încă un an și pleca exact înainte de startul preliminariilor pentru Mondiale. Conform aceluiași contract, părțile nu puteau rezilia unilateral angajamentul fără a plăti daune importante.

Burleanu, care urmărea încă de la venirea sa la FRF să scape de Pițurcă, a semnat cu acesta o anexă la contract prin care se remedia eroarea cu contractul până în 2016, dar, de asemenea, se scotea și clauza cu daunele. Așa a putut Pițurcă să plece la arabi fără să plătească nimic, motiv pentru Mircea Sandu să facă mai multe acuzații și aluzii la adresa urmașului său la tronul fotbalului românesc.

Războiul președinților

Acesta este, de fapt, încă unul din episoadele războiului izbucnit între Mircea Sandu și Răzvan Burleanu după ce „minicandidatul” a câștigat, în martie 2014, alegerile pentru șefia FRF. Burleanu a făcut publice detalii din contractul de rentă viageră pe care și-l aranjase Sandu. Acesta din urmă a renunțat la rentă și a demisionat din funcția de președinte de onoare al FRF, atacându-l dur pe noul președinte. Burleanu, absolvent al Facultății de Științe Politice (fosta fabrică de activiști comuniști „Ștefan Gheorghiu”) și bine „înfipt” în lumea politică de unde a și fost „parașutat” în fotbal, a scăpat treptat de toți oamenii lui Sandu, dar și de tovarășii de drum.

Ultimul aruncat peste bord a fost Gheorghe Chivorchian, cel care primise funcția de secretar general al FRF după ce l-a sprijinit la alegeri. Chivorchian s-a trezit cu un dosar la DNA pentru nereguli în gestionarea banilor publici pe când era președinte la FC Timișoara, acum 8 ani. Într-un dialog cu ProSport, acesta mărturisea la acel moment că i se pare ciudată apariția acestui caz la distanță de aproape un deceniu. La scurt timp, Burleanu l-a suspendat din funcție și, apoi, l-a înlocuit cu un apropiat de-al său, Radu Vișan. Cei doi, alături de celălalt personaj „de forță” din trupa lui Burleanu, Gabriel Bodescu, s-au afișat la ultimul meci al naționalei (0-0 cu Grecia) împreună cu Liviu Dragnea, noul președinte al PSD. Dragnea a fost invitatul lui Burleanu și în deplasările naționalei de la Budapesta și Belfast.

Autor: Matei Udrea Publicat: 20 Sep. 2015, 13:00 Actualizat: 20 Sep. 2015, 19:42 Special
Pe aceeași temă
Cuplu bombă la Survivor! Au fost prinşi în pădure, în timp ce se...
Cuplu bombă la Survivor! Au fost prinşi în pădure, în timp ce se...
Scrisoarea
unui tânăr către ÎPS Calinic: „Am căzut în păcat cu o fată”. Ce i-a răspuns ierarhul
Scrisoarea unui tânăr către ÎPS Calinic: „Am căzut în păcat cu o fată”. Ce i-a răspuns ierarhul
Cinci judeţe în zona „roşie”. Cazurile noi de COVID-19, în creştere
Cinci judeţe în zona „roşie”. Cazurile noi de COVID-19, în creştere
„Nu e de vanzare pentru nicio suma!” Atacantul care le TRANTESTE usa in nas FCSB-ului si Universitatii Craiova: „Ramane la noi!”
„Nu e de vanzare pentru nicio suma!” Atacantul care le TRANTESTE usa in nas FCSB-ului si Universitatii Craiova: „Ramane ...
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
9 semne care îţi arată că vei trăi cel puţin 100 de ani
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
Se închid școlile din nou!? Decizia premierului Florin Cîțu
Se închid școlile din nou!? Decizia premierului Florin Cîțu
Imagini din apartamentul groazei de la Onești, locul unde doi muncitori au fost uciși de Gheorghe Moroșan
Imagini din apartamentul groazei de la Onești, locul unde doi muncitori au fost uciși de Gheorghe Moroșan
O femeie a făcut hemoragie cerebrală și a murit la trei zile după vaccin. Reacția autorităților
O femeie a făcut hemoragie cerebrală și a murit la trei zile după vaccin. Reacția autorităților
Deși pentru ea e o problemă rușinoasă, această TÂNĂRĂ ajută mult la salvarea unei specii pe cale de dispariție
Deși pentru ea e o problemă rușinoasă, această TÂNĂRĂ ajută mult la salvarea unei specii pe cale de dispariție
Jocul video care te ajută să ai performanțe de până la șapte ori mai bune în dormitor. Partenera îți va mulțumi!
Jocul video care te ajută să ai performanțe de până la șapte ori mai bune în dormitor. Partenera îți va mulțumi!
DECLARAȚII EXCLUSIVE: Bianca s-a întors lângă Alex Bodi. Deja s-a mutat: 'Viața mea este perfectă'
DECLARAȚII EXCLUSIVE: Bianca s-a întors lângă Alex Bodi. Deja s-a mutat: 'Viața mea este perfectă'
Momente memorabile cu Ioana, soția lui Ilie Năstase, la divorț. 'Aia nu e femeia lui Țiriac?'
Momente memorabile cu Ioana, soția lui Ilie Năstase, la divorț. 'Aia nu e femeia lui Țiriac?'
Oraşul din România care lasă în urmă Cluj şi Bucureşti. Vin investiţii de miliarde de euro
Oraşul din România care lasă în urmă Cluj şi Bucureşti. Vin investiţii de miliarde de euro
Surse de fier – în ce alimente găsești acest mineral important pentru organism
Surse de fier – în ce alimente găsești acest mineral important pentru organism
Nimeni nu știe adevărul. De ce nu au toate mașinile rezervorul pe aceeași parte?
Nimeni nu știe adevărul. De ce nu au toate mașinile rezervorul pe aceeași parte?
Se plimba printre rafturi la Lidl când un obiect i-a atras atenția. Nu se aștepta să găsească așa ceva acolo
Se plimba printre rafturi la Lidl când un obiect i-a atras atenția. Nu se aștepta să găsească așa ceva acolo
VIDEO Bătaie pentru bani, într-o benzinărie din Arad. Una dintre bătăuşe, revenită curând din Anglia, trebuia să stea în carantină
VIDEO Bătaie pentru bani, într-o benzinărie din Arad. Una dintre bătăuşe, revenită curând din Anglia, trebuia să ...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Concurentă „iUmor
Concurentă „iUmor", abuzată de medicul stomatolog: „M-a drogat, m-a pipăit în zonele intime, mi-a pus mâna pe sâni” ...
Au intrat pe contul lui Rihanna și au încremenit. Detaliul care i-a lăsat fără cuvinte: „E interzis minorilor!”
Au intrat pe contul lui Rihanna și au încremenit. Detaliul care i-a lăsat fără cuvinte: „E interzis minorilor!”
Cum arăta Daniela Crudu fără operații! Nici ea nu se mai recunoaște
Cum arăta Daniela Crudu fără operații! Nici ea nu se mai recunoaște
Tupeu de șofer cu Dacia Logan. Pentru că nu a fost lăsat să intre în coloană a făcut un gest extrem
Tupeu de șofer cu Dacia Logan. Pentru că nu a fost lăsat să intre în coloană a făcut un gest extrem
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
FOTO. Anna Lesko, cu un decolteu până la buric! Și-a arătat din nou bustul generos
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?