L-AU PRINS | Florian Walter a fost arestat în Dubai. Ministerul Justiţiei a început procedurile pentru ca fostul acţionar de la Dinamo, Petrolul şi "U" să fie extrădat în România

15 iul 2015 8423 afişări Special
L-AU PRINS | Florian Walter a fost arestat în Dubai. Ministerul Justiţiei a început procedurile pentru ca fostul acţionar de la Dinamo, Petrolul şi "U" să fie extrădat în România

Fuga lui Florian Walter, fost acţionar la Dinamo, Petrolul şi "U" Cluj, a luat sfârşit: afaceristul a fost arestat la Dubai, în Emiratele Arabe Unite, informează un comunicat al Poliţiei. Patronul companiei de salubrizare Romprest a dispărut din România în luna mai, cu câteva zile înainte ca Justiţia să îi ia la puricat afacerile.

"Au vrut să mă omoare! Puteam să fiu mort la ora asta! Nu pot să vin în România! De ce să mor în România? Sper ca după atâtea luni să pot să-mi văd fiica", ar fi declarat omul de afaceri pentru enational.ro, publicaţie care susţine că Florian Walter, fost Buşcă, ar fi obţinut pe 13 iulie dreptul de rezidenţă în Emiratele Arabe şi nu mai poate fi extrădat deoarece România nu are acord de extrădare încheiat cu această ţară din Orientul Mijlociu.

Florian Walter este dat în urmărire internaţională din 19 mai, în baza unui mandat emis de Tribunalul Prahova. Omul de afaceri este căutat din 15 mai, după ce instanţa a emis pe numele lui mandatul de arestare în lipsă, în urma unor percheziţii care au avut loc în 6 mai.

Surse judiciare declarau, pentru MEDIAFAX, că omul de afaceri Florian Walter ar fi plecat din ţară cu zece zile înainte de începerea anchetei, unele informaţii indicând că, la un moment dat, fi fost localizat la Monaco.

În toată perioada, veştile despre Walter - un apropiat al fostului ministru al transporturilor Miron Mitrea, şi el aflat după gratii - au fost contradictorii. S-a spus că a fugit în Cuba, apoi în Venezuela sau Columbia. În luna iunie, SRI l-a identificat în Dubai.

 La sfârşitul lunii mai, 18 persoane au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT Ploieşti în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani în care este implicată compania Romprest, controlată de Florian Walter, în cazul acestuia procurorii dispunând continuarea cercetărilor într-un dosar separat.

Cele 18 persoane sunt acuzate de evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, printre acestea numărându-se şi unul dintre finanţatorii clubului de fotbal Petrolul Ploieşti Nicolae Capră. Totodată, SC Compania Romprest Service SA apare ca parte responsabilă civilmente în acest caz.

Florian Walter este suspectat că a iniţiat şi coordonat o grupare suspectată de evaziune fiscală şi spălare de bani, operaţiuni financiare în care este implicată Compania Romprest Service, alături de alte societăţi comerciale, între care unele considerate firme-fantomă.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012 - 2013, firma Romprest ar fi fost implicată într-un lanţ de tranzacţii comerciale fictive al căror rol era fie de a reduce baza de impozitare, fie de a beneficia de returnări ilegale de TVA. Astfel, procurorii anchetează modul în care Romprest angaja forţa de muncă folosită în oraşele în care societatea are contracte pentru salubrizare cu autorităţile publice locale.

Anchetatori au stabilit că mare parte dintre angajaţii firmei de salubritate lucrau la negru, iar pentru a justifica şi a deduce banii plătiţi muncitorilor, Romprest încheia contracte cu alte firme, care la rândul lor încheiau contracte cu alte societăţi, până se ajungea la "un eşalon patru".

Prejudiciul produs bugetului de stat este în valoare totală de 4,5 milioane de euro, reprezentând impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14 milioane de euro) supusă procesului de reciclare. Anchetatorii au instituit măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro.

În mod evident, Florian Walter a fost ajutat cu informaţii scurse din interiorul structurilor care anchetau cazul. Avertizat, afaceristul a dispărut din ţară înainte să se declanşeze acţiunea împotriva sa. Mai mult, emiterea mandatului de arestare s-a tărăgănat zile în şir, timp suficient pentru ca Walter să se pună la adăpost.

Iată comnicatul dat publicităţii azi de Inspectoratul General al Poliţiei Române:

Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române este împuternicit să facă următoarele precizări:

Conform prevederilor legale în vigoare, la data de 22 mai 2015, Poliţia Română prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Interpol a efectuat demersurile necesare în vederea localizării şi arestării în vederea extrădării a numitului Walter Florian, pe numele căruia Tribunalul Prahova a emis un mandate de arestare preventivă.  

În baza informaţiilor deţinute, la data de 29 mai a.c., Poliţia Română a solicitat Biroului Central Naţional Interpol Abu Dhabi confirmarea prezenţei acestuia pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite.

La data de 2 iunie 2015 a fost primită confirmarea faptului că Walter Florian a fost arestat la solicitarea  autorităţilor române şi se află la dispoziţia organelor judiciare din Emiratele Arabe Unite.

Imediat, Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Interpol a informat Tribunalul Prahova şi Ministerul Justiţiei, care au demarat procedurile în vederea extrădării.

Reamintim că, cel în cauză este bănuit că, în perioada 2013-2014 a constituit şi coordonat  un grup infracţional organizat, ce acţiona pe raza mai multor judeţe şi în municipiul Bucureşti, care ar fi desfăşurat operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, prin reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale „tip fantomă”.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului este în valoare totală de 4.500.000 de euro.

Cercetările au fost efectuate sub coordonarea procurorilor DIICOT- S.T. Ploieşti, cu sprijinul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală – Bucureşti.

Suportul de specialitate informativ şi tehnic a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii“.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.