JO de la Soci, monedă de schimb în războiul sirian

29 aug 2013 1267 afişări Comentează şi tu Special
JO de la Soci, monedă de schimb în războiul sirian

Jocurile Olimpice de iarnă vor avea loc între 7 şi 23 februarie 2014

Războiul civil sirian creşte nivelul de stres în cancelariile marilor puteri ale lumii, ajungând să ameninţe inclusiv Jocurile Olimpice de la Soci (Rusia), programate între 7-23 februarie 2014. Conform cotidianului libanez As-Safir, preluat ieri de presa din Occident, Prinţul Bandar, şeful serviciilor secrete ale Arabiei Saudite, i-a făcut o propunere străvezie lui Vladimir Putin în timpul unei întâlniri derulate luna aceasta.

Dincolo de aspectele comerciale, care au vizat accesul Rusiei la resursele de petrol şi gaze ale zonei, Prinţul Bandar i-ar fi spus „Ţarului de la Kremlin“ că dacă Rusia este de acord cu înlăturarea regimului Assad atunci saudiţii vor garanta siguranţa Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci. „Grupurile de ceceni care ameninţă siguranţa competiţiei sunt controlate de noi“, a fost mesajul oficialului arab.

„Prinţului Bandar a dorit să spună de fapt că grupurile de ceceni care operează în Siria sunt instrumente de presiune care pot fi amorsate sau dezamorsate“, notează cotidianul britanic The Telegraph, reluând o declaraţie a oficialui saudit: „Aceste grupuri nu ne sperie. Noi le folosim împotriva regimului sirian, dar nu vor mai avea un rol în viitorul politic al Siriei“. Conform aceleiaşi surse, Vladimir Putin a exclus o schimbare de atitudine vizavi de Siria, în ciuda presiunilor internaţionale.

FIFA, cu ochii pe Soci

Jocurile Olimpice de la Soci vor avea un buget de 50 de miliarde de dolari şi se găsesc pe agenda de priorităţi a Kremlinului. Putin a semnat recent un decret pentru instituirea unei zone de securitate fără precedent pe timpul Jocurilor. Astfel, accesul în Soci, pe şosea, se va face doar cu permisii speciale şi vor fi interzise adunările publice care nu au legătură cu Jocurile.

Modul în care autorităţile guvernamentale şi de securitate ruse vor face faţă celor mai costisitoare Jocuri Olimpice de iarnă din istorie va fi monitorizat îndeaproape de FIFA, prin prisma problemelor ce pot apărea pe timpul Cupei Mondiale de fotbal din 2018, găzduite de Rusia.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.