Jamaischi: "Dej voia să-i batem pe turci"

9 mai 2011 2610 afişări Comentează şi tu Special
Jamaischi: "Dej voia să-i batem pe turci" Jamaischi: "Dej voia să-i batem pe turci"

Singurul jucător român cu drept să joace în finala din 1962 afost Constantin Jamaischi. "Eu eram chiar mai mic cu doiani, mă născusem în 1945", îşi aminteşte acesta."A fost formidabil… Procesul de selecţie a început cu un anmai devreme şi au fost filtraţi vreo 200 de jucători. Nu pot spunecă jucam doar de plăcere, era miză mare, dar nu se înfiinţaseră,din păcate, banii în România... Am primit, după finala câştigată cuiugoslavii, 5.000 de lei, adică vreo cinci salarii pe vremea aceea.Ne-au mai dat Ordinul Muncii clasa a III-a… Dar dacă am fi jucatacum, era altceva".

Turneul a fost foarte greu, spune Jamaischi, deşi Româniaprezenta o echipă mult mai matură: "Am pornit greu, egaluricu Belgia şi Portugalia, care aveau jucători foarte buni. Pe urmă,ne-am dat drumul şi i-am bătut la scor pe nemţi, deşi la ei jucauSepp Maier şi Overath. În semifinale am făcut instrucţie cu turcii,iar finala... Se ştie, 4-1 cu iugoslavii, pe un stadionarhiplin".

Deşi a fost singurul "curat" din echipă, fotbalistul dinFălticeni subliniază că şi alţii erau dubioşi. "După vreopatru ani, am citit undeva că adversarul meu direct din finală avea26 de ani. Şi m-am gândit: mă, cum dracu'? Înseamnă că la turneulfinal avea 22...".

Echipa a fost primită, ulterior, de şeful statului, GheorgheGheorghiu Dej: "Am intrat toată delegaţia la el, ne-adecorat, ne-a felicitat şi ne-a cerut să-i batem pe turci! Avea elce avea cu turcii… I-am spus atunci că noi tocmai îi învinsesem însemifinale. A râs şi ne-a zis: «Nu-i nimic, să-i bateţi pe unde-iprindeţi, 'tu-le muma-n c…!»".

5mii de lei au primit fotbaliştii care au câştigattitlul european de juniori în 1962

30de mii de euro este prima promisă de FRFjuniorilor sub 17 ani, dacă reuşesc să câştige Europenele dinSerbia, care se desfăşoară în aceste zile

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.